[Home] [Sadrzaj] Godina: X     Broj: 9(107)     Subotica, septembar 2003.  

AKTUALNO

Štovani gospodine uredniče, dragi naš vlč. Andrija!

Dok smo malo ”lutali” Internetom, vidjeli smo da je Zvonik dobio priznanje ”Pro urbe” i vidjeli smo da ste Vi primili nagradu u Gradskoj kući na proslavi Dana grada. Mislimo da je ovo veliko priznanje za sav uloženi rad i odricanja, Vaša i Vašeg tima s kojim radite! Jako se radujemo i želimo Vam još mnogo radosti u radu! Naš grad treba ovakav časopis!

Od srca Vam čestitamo,

Sanja i Alex Županski, Mission Vijeho, California

SVEČANO PROSLAVLJEN DAN GRADA SUBOTICE

PRIZNANJE ”PRO URBE” NAŠEM LISTU

Iako formalno nije grad, Subotica ima sva obilježja grada. Ova se rečenica 1. rujna na svečanoj sjednici Skupštine općine Subotica čula više puta i posvjedočila želju građana Subotice, svojedobno slobodnog kraljevskog grada, da pokažu svoju bogatu kulturu, svoje veliko srce. Dan grada 2003. obilježen je upravo kulturom. Nikada toliko velikih i kvalitetnih priredbi nije darovano građanima ovoga grada tijekom tako kratkog vremena, u samo dva tjedna.

Uoči Dana grada otvoren je Turističko–informacijski centar, svečano je otvorena galerija ”Subotica” u kojoj su se uz likovna djela umjetnika našli i radovi slamarki, šling i radovi umjetnika amatera. Nakon svečane sjednice uslijedili su koncerti dobitnika priznanja ”Počasni građanin” i ”Pro urbe” i izložbe... Pamtit će ove godine Subotičani koncert Szilvesztera Lévaija, Stipana Jaramazovića, zagrebačkih opernih solista, izložbe u Likovnom susretu, predvorju Gradske kuće... Neka zbog opredjeljenja našeg lista novinarski posao bude pomalo nepotpun jer nam prostor ne dozvoljava širi osvrt na dvadesetak izvanrednih programa.

Priznanja obvezuju i grad

Nakon podizanja zastave ispred prekrasnog zdanja Gradske kuće, svečanu sjednicu započeo je gradonačelnik Géza Kucsera pozdravljajući mnogobrojne ugledne goste. Jedina točka ove svečane sjednice bila je dodjela najviših gradskih priznanja onima koji su svojim radom doprinijeli ugledu grada. Kako smo to objavili u prošlom broju ”Zvonika”, počasnim građaninom proglašena su dva glazbenika, Szilveszter Lévai i Stipan Jaramazović. Priznanje ”Pro urbe” dobili su urolog primarijus dr. Bogdan Ćulibrk, likovni stvaralac Ferenc Kalmár, katolički mjesečnik ”Zvonik” koje je primio glavni i odgovorni urednik preč. Andrija Anišić, Predškolska ustanova ”Naša radost” što je primio direktor Jašo Šimić, i filmski stvaralac Zoltán Siflis.

U ime nagrađenih zahvalio je Zoltán Siflis rekavši, između ostalog:

– Naš stvaralački legat će ostati ovom gradu kao sadržaj, kao kulturna vrijednost, koja će možda s vremenom malo i potamniti, možda će biti sjajnija, sve ovisi o tome kako će taj stvaralački legat koristiti narednim pokoljenjima. /.../ Nagrada je obveza za dobitnika, ali je obveza i za grad, da stvori dobre uvjete, da stvori povoljne uvjete, da ima što više građana koji svoje stvaralačke i kreativne napore mogu pokazati u svom mjestu, u svom rodnom gradu.

”Zvonik” dignuta krila

Na prijedlog Hrvatskog akademskog društva najviše gradsko priznanje dobio je i ”Zvonik” a o značenju priznanja za najuže uredništvo ”Zvonika nekoliko riječi od glavnog urednika Andrije Anišića:

– Drago mi je da su ljudi koji su ”Zvonik” predložili pa do onih koji su donijeli odluku o priznanju prepoznali u našem listu vrednote za koje se mi od početka zalažemo: širenje Kristove evanđeoske nauke i civilizaciju ljubavi. Iako se u listu i dalje sve radi dragovoljno, priznanje nam daje dodatni motiv da i dalje radimo za našu Crkvu i naš narod, ovo nam je priznanje, da se slikovito izrazim, podiglo klonula krila.

Kad Stipan svira tamburu

Ime Stipana Jaramazovića poznato je širom ove zemlje i Europe. Rođen je 1947. godine u Subotici. Od najranijeg djetinjstva drži tamburu u ruci. Davne 1967. godine s grupom istomišljenika formira Subotički tamburaški orkestar s kojim pobjeđuje na festivalima tamburaške glazbe u zemlji i inozemstvu. Dva puta sudjeluje na europskom festivalu u Belgiji i osvaja prvo mjesto i specijalno priznanje. Svoju ljubav godinama prenosi djeci od najmlađeg uzrasta. Kroz Subotički tamburaški orkestar prošlo je u 26 godina postojanja više od 1.000 tamburaša. Iako je po profesiji prometni inženjer, svoje umijeće na tamburi prenosi i djeci u Srednjoj glazbenoj školi. Na koncertima tambura u Stipanovim rukama dobiva novi zvuk, dobiva dušu. Stoga nije čudo da nijedan koncert nije završio bez ”bisa”. A on s pravom očekuje da tambura dobije status koji zaslužuje – u profesionalnom orkestru.

”Naša radost” najstarija na Balkanu

Subotičko zabavište osnovano je 1843. godine. To je ujedno najstarije zabavište na Balkanu. Jedinstvena ustanova ”Naša radost” osnovana je 1971. Danas se rad s djecom odvija u 37 objekata na srpskom, mađarskom i odnedavno na hrvatskom jeziku. Na čelu ove ustanove su Jašo Šimić i Dujo Runje.

Priznanja obvezuju. Obveze obavljane s ljubavlju vidljive su i prepoznatljive. Nadam se da ste ih i vi, štovani čitatelji, vidjeli u našem i vašem ”Zvoniku”.

Katarina Čeliković


Izrada: [Tipp-Topp System]