[Home] [Sadrzaj] Godina: X     Broj: 9(107)     Subotica, septembar 2003.  

DjAKONI I SVECENICI

PONOVNO S BIVSIM ZUPNIKOM!

Na blagdan Srca Marijina 28. lipnja 2003. godine u Slavonskom Brodu je svoju 25. obljetnicu svecenistva proslavio vlc. Andrija Djakovic. Inace toga dana zupa je slavila i Kirbaj jer je Crkva posvecena Bezgresnom Srcu Marijinom. Upravo zalaganjem vlc. Andrije i vjernika Slavonski Brod je dobio jos jednu novu zupu kao i pastoralni centar. Ova je zupa zaista na svecani nacin sa svojim zupnikom zahvalila Bogu na daru svecenistva svoga zupnika.

Medjutim, valja se podsjetiti da je vlc. Andrija veliki dio svoga svecenickog djelovanja proveo u Subotickoj biskupiji. On je punih 10 godina bio zupnik u zupi Vajska i Bodjani, tj. sve do 1991. godine, kada je zbog cestih pritisaka ali i novonastalih okolnosti rata u Republici Hrvatskoj bio prisiljen napustiti Suboticku biskupiju i prijeci u Djakovacko-srijemsku. Kao zupnik u Vajskoj i Bodjanima zadobio je simpatije mnogih vjernika. Sada nakon nesto vise od 12 godina, njegovi nekadasnji zupljani predvodjeni svojim novim zupnikom vlc. Josipom Kujundzicem dobili su priliku vidjeti svoga nekadasnjeg zupnika i zajedno s njim proslaviti njegov jubilej. Doista je bio dirljiv susret nakon 10 godina koji je mnogima. Mnogima su krenule suze radosnice a mnogima se i srce steglo od nekakvog uzbudjenja.

Pod svetom misom svoj pozdrav jubilarcu izrekao je i mali Vajstanac Filip Ilicic na sokackoj ikavici. Svoju zahvalu sto joj je za vrijeme svoga zupnikovanja omogucio da postane kantorica izrazila je Elizabeta Balog (sada kantorica u Lovasu), otpjevavsi mu prekrasnu pjesmu "Blagoslovio te Gospod"

Nakon svete mise zajednistvo smo nastavili uz objed i zabavu. Nismo ni primjetili da je vrijeme tako brzo proslo i da je vec pao mrak i da se moralo krenuti kuci. Kao sto je svaki rastanak tezak bio je i ovaj ali nadamo se ne tako dugacak kao prvi.

Ovom prilikom zelim zahvaliti u ime zupljana zupa Vajske i Bodjana, vlc. Josipa, te u svoje ime (jer sam za vrijeme njegovog zupnikovanja otisao u sjemeniste), vlc. Andriji, njegovim suradnicima na divnom gostoprinstvu i na susrestljivosti. Bog nek Vas blagoslovi a nasem jubilarcu nek udjeli jos Mnohaja Ljeta.

Zeljko Sipek

DjAKONSKA I SVECENICKA REDjENJA U SUBOTICI

Na Petrovo, 29. lipnja, u subotickoj katedrali-bazilici sv. Terezije biskup Ivan P‚nzes podijelio je red djakonata Dominiku Ralbovskom iz Selence i Goranu Jovicicu iz suboticke zupe Marije Majke Crkve a red prezbiterata Goranu Vilovu iz suboticke zupe Isusovog Uskrsnuca.

Na misnom slavlju sudjelovalo je tridesetak svecenika i mnostvo vjernika koji su dosli moliti za redjenike i radovati se s njima. Na ovom slavlju sudjelovao je osim subotickih i lijepi broj vjernika iz Selence koji su dosli podijeliti radost s novim djakonom koji je rodom iz njihove zupe. Na ovom slavlju sudjelovalo je i sedam djakona iz Slovacke koji su sa svojim poglavarima dosli na ovo slavlje iz Banske Bistrice gdje i Dominik studira teologiju. Dan ranije biskup P‚nzes zaredio je na misi na madjarskome jeziku u katedrali za prezbitere R˘berta Utcaija iz Temerina i Endrea Horv tha. Na redjenju su sudjelovali uz brojne svecenike iz nase biskupije takodjer i rektor Papinskog sveucilista "Gregoriana" iz Rima gdje je Endre studirao od trece godine teoloskog studija kao i duhovnik bogoslovije Klaus Vechtel. Vlc. Endre je svoju Mladu misu slavio sutradan u Temerinu. Vlc. Robert slavio je Mladu misu 6. srpnja u zupnoj crkvi sv. Rozalije u Temerinu. Za prvo mjesto njegova pastoralnog djelovanja biskup Ivan odredio je katedralnu zupu sv. Terezije u Subotici.

Na svetkovinu Srca Isusova u Beceju, u crkvi sv. Margite nas biskup Ivan zaredio je za djakona Zsolta Bendea, koji je teologiju studirao u Segedinu.

Molimo za njega i za sve pastire Bozjega naroda da savjesno i predano obavljaju svoje obveze, te da svojim zivotima svagda svjedoce i navjescuju Uskrslog Krista. /Zv/


Izrada: [Tipp-Topp System]