[Home] [Sadrzaj] Godina: XII     Broj: 11(121)     Subotica, novembar 2004.  

DOGAĐANJA U SUBOTIČKOJ BISKUPIJI – nastavak

MEĐUNARODNI SUSRET PJESNIKA U REŠETARIMA

U organizaciji Književno likovnog društva ”Rešetari” iz Rešetara (R. Hrvatska), III. rešetarski susret pjesnika i predstavljanje zbirke pjesama hrvatskih pjesnika iz dijaspore, susret članova istog društva i neprofesionalnih pjesnika iz Slavonije, održan je 23. listopada 2004. u Rešetarima.

Susret je počeo u školi gdje su pjesnici bili gosti učenicima 7. i 8. razreda i njihovim učiteljima. Istoga dana poslijepodne bio je prijem kod načelnika Poglavarstva a zatim je počela promocija nove zbirke pjesama ”Nad vremenom i ognjištem” kojoj su prisustvovali izbornici pjesama, mr. Ivan Slišurić, književnik iz Nove Gradiške, mr. Stjepan Blažetin, književnik iz Pečuha, i prof. Đuro Vidmarović, književnik iz Zagreba, a od uvaženih gostiju osim načelnika Poglavarstva bio je i dožupan Brodsko–posavske županije. Za ovu, šestu po redu zbirku, radove je poslalo 70 pjesnika iz 14 zemalja gdje žive Hrvati, i članova domaćeg društva. Sa naših prostora u zbirku su uvršteni Katarina Miloš, Cecilija Miler i Antun Kovač (koji je jedini prisustvovao ovoj promociji) iz Sombora, Zlatko Gorjanac iz Bačkog Brega, Pavka Domić iz Sonte, Josip Dumendžić Meštar iz Bođana te Milivoj Prćić i Robert G. Tilly iz Subotice. Čuli smo i kako treba a kako ne treba pisati pjesme, a zatim su članovi domaćeg društva pročitali desetak pjesama. Susret je završio izvanrednom atmosferom uz večeru i razmjenjivanje adresa, knjiga... Našli su se tu i pjesnici iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovenije. Pjesnici iz dijaspore čitali su po dvije pjesme a domaćini po jednu.

Glavni organizator ovog susreta i glavni urednik zbirke pjesama, Ivan De Villa zaslužan je za sve lijepo ali na jedan posredan način i za doživljaj drugoga dana. Naime, u nedjelju je njegov bliži rođak Stjepan Vuk slavio svoju Mladu misu u Cerniku pa smo se zaista obogatili višestruko i kući vratili puni lijepih dojmova i uspomena.

Sigurno ne manje važno, iako na kraju, zahvaljujemo svojim domaćinima, Jasni i Alojziju Cindriću, na gostoprimstvu kojim su počastili suprugu i mene.

Antun Kovač, Sombor

TRODNEVNO KLANJANJE U TELEČKOJ

”Dođite, molimo, poklonimo se, klanjajmo se Gospodinu, svome Stvoritelju!” Tim su riječima vjernici župe Telečka poticali jedni druge da se uključe u trodnevno klanjanje koje je održano od 26. do 28. rujna kao priprava za proštenje. Klanjanje je održano pod vodstvom župnika Ĺrpáda Pásztora, a odazvao se lijepi broj vjeroučenika i odraslih vjernika. Na klanjanje su došli i vjernici susjednih župa podržati ovu zanimljivu akciju.

Na blagdan blažene djevice Marije Kraljice Mađara svečanu sv. misu služio je vlč. Illes Csuzdi u zajedništvu sa župnikom i svećenicima okolnih župa. Na svečanoj sv. misi proštenja, u nedjelju 10. listopada, propovijedao je đakon, vlč. Ĺrpád Verebelyi, a misu je predvodio mjesni župnik. I na blagdan Kraljice Mađara kao i na dan proštenja na misi su aktivno sudjelovala djeca i mladi ministriranjem, čitanjem Božje riječi, pjevanjem te recitirajući prigodne pjesme.

/HírvívŤ/

VRHOVNA GLAVARICA SESTARA KĆERI MILOSRĐA U SUBOTICI

Vrhovna glavarica sestara Kćeri MIlosrđa, Majka Elsa Alcaraz, prvi put je posjetila svoje sestre u Subotici. U Suboticu je stigla 13. listopada navečer. U nedjelju je bila na sv. misi u župi sv. Roka. Na početku mise dragu gošću pozdravio je najprije župnik Andrija Anišić. U svom pozdravu župnik je rekao: ”Pozdravljam Vas u gradu u kojem je bl. Marija Petković otvorila prvu filijalu Družbe u dječjem domu ”Kolevka”; pozdravljam Vas u župi u kojoj Vaše sestre imaju svoj samostan te žive i rade za dobrobit vjernika ove župe; pozdravljam vas u crkvi u kojoj je više puta bila i blažena Majka Utemeljiteljica, u crkvi u kojoj je njoj u čast, odmah nakon proglašenja blaženom, uređena kapelica i koju vjernici ove župe časte kao svoju suzaštitnicu.” Župnik je zatim zahvalio na svemu što su sestre Kćeri Milosrđa učinile za dobrobit vjernika Subotičke biskupije svojim radom, molitvama i žrtvama. On je također izrazio nadu da će pod njezinim vrhovnim vodstvom Družba Kćeri Milosrđa još više napredovati kao i da će suradnja sa župom sv. Roka biti još plodnija.

Poslije župnika Časnu Majku je pozdravila Marina Piuković u ime djece, roditelja i odgojiteljica dječjeg vrtića ”Marija Petković”. Ona je u svom pozdravu osobito izrazila radost što se sestre Kćeri Milosrđa vraćaju svom izvornom apostolatu, tj. odgoju djece, s kojim su i započele svoje djelovanje u Subotici. Roditelji Marina i Ivan Piuković te djeca Ana i Krunoslav Piuković u čast prvog posjeta nove vrhovne glavarice obukli su bunjevačku narodnu nošnju. Oni su Majci darovali cvijeće i sliku od slame u znak sjećanja na ovaj njezin prvi posjet Subotici.

Nakon pozdrava domaćina okupljenim vjernicima obratila se Časna Majka na španjolskom jeziku, a na hrvatski je prevodila s. Olivia. Zahvaljujući na pozdravima i darovima, Časna Majka je istaknula kako su ona i mnoge druge sestre plod života i rada sestara koje su rodom i iz Subotice a koje su misionarski djelovale i u njezinoj rodnoj zemlji Paragvaju. Izrazila je radost što je u crkvi zapazila da je vidno istaknuta riječ Euharistija, kao znak da je započela Godina Euharistije. Ona je okupljene vjernike potaknula da u euharistiji crpe snagu za svoj vjernički život i pozvala ih da mole za nju i njezine sestre te za nova duhovna zvanja.

Poslije mise, Časna Majka, u pratnji predstojnice s. Silvane Milan i drugih sestara pošla je u kapelicu bl. Marije Petković, gdje se zadržala u molitvi. Istaknula je da je ta kapelica dosada najljepša koju ju vidjela u svom obilasku sestara.

Uz razgovor sa sestrama koje žive u samostanu u župi sv. Roka kao i sa sestrama koje djeluju u župi Marije Majke Crkve, časna majka Elsa, posjetila je u ponedjeljak dječji vrtić ”Marija Petković”. Ondje su je pozdravile odgojiteljice i djeca koja su joj otpjevala nekoliko pjesama. Naravno, nije izostala ni fotografija za uspomenu. U utorak je posjetila subotičkog biskupa mons. dr. Ivana Pénzesa. Časna Majka je u Subotici ostala do četvrtka a potom je otišla u posjet sestrama u Split. /Zv/

III. POKRAJINSKA SMOTRA RECITATORA NA HRVATSKOM JEZIKU

Koliko je važno i lijepo govoriti svojim maternjim jezikom poeziju, moglo je vidjeti i čuti više od stotinu djece i odraslih u velikoj čitaonici subotičke Gradske knjižnice, u subotu 6. studenog. Ovo je treća po redu smotra koja motivira djecu i mlade na izražajno i umjetničko iznošenje pjesničkih misli, na hrvatskom jeziku, a oni najbolji već dvije godine, napose u Subotici, uključuju se vrlo uspješno i u natjecanje recitatora koje organizira Kulturna zajednica u Srbiji.

Devedeset recitatora iz Srijema, Podunavlja, Sombora i Subotice s okolicom nastupilo je na smotri u tri dobne kategorije. Vrlo pozorno recitatore su slušale članice prosudbene komisije, glumica iz Osijeka Lidija Helajz, voditeljica Dramske sekcije iz Sombora Marija Šeremešić i suradnica u Odjelu za društvene djelatnosti SO Subotica Katarina Čović. Po njihovom sudu trideset najboljih recitatora je posebno pohvaljeno a oni će ujedno u subotu, 20. studenog za nagradu ići na jednodnevni izlet u Osijek.

U mlađoj skupini pohvaljeni su Sonja Andrašić iz Sonte, Andrea Dulić iz Đurđina, Emina Firanj iz Sombora, Valentina Kovač iz Vajske–Bođana, Milica Lerić iz Bačkog Brega, Marina Maksimović, Matija Merković i Bernardica Vojnić Mijatov iz Tavankuta, Karla Rudić iz Male Bosne i Katarina Soldo iz Sremske Mitrovice.

U srednjoj skupini pohvaljeni su Klara Dulić iz Đurđina, Dejana Jakšić i Mario Kirasić iz Sombora, Ines Košec iz Bačkog Brega, Adriana Mikić iz Bačkog Monoštora, Lajčo Rožumberski iz Bajmoka, Ivan Škravan iz Vajske–Bođana, Ivana Stipić i Dragana Sudarević iz OŠ ”Ivana Milutinovića” Subotica, Oriana Španović iz Sremske Mitrovice te Andrija Sente, Marko Sente i Dejan Vranješ iz Subotice, recitatori Hrvatske čitaonice.

Među najstarijim recitatorima pohvaljeni su Mirjana Horvacki, Marija Jaramazović i Nevena Mlinko iz Hrvatske čitaonice Subotica, Bojana Jozić iz Sombora, Nikola Jurca iz Rume, Anita Kovačević iz Golubinaca i Adrijana Nujić iz Sremske Mitrovice.

Smotru je pratio pročelnik Odjela za obrazovanje pri Hrvatskom nacionalnom vijeću Dujo Runje. On je na samom početku istaknuo značaj ovakve manifestacije kao važne karike u procesu obrazovanja u našoj multikulturalnoj sredini i poručio kako ”jezik treba njegovati kako nas se preci ne bi stidjeli a da bi se potomci nama dičili”. Recitatore je sve poslušao i predsjednik Hrvatskog kulturnog centra ”Bunjevačko kolo” Mirko Ostrogonac te izrazio veliku radost zbog uspješnog nastupa djece i mladih.

Susret recitatora organizirala je Hrvatska čitaonica uz potporu Skupštine općine Subotice, Poglavarstva grada Osijeka, Veleposlanstva R. Hrvatske i OŠ ”Prečko” u Zagrebu.

U ovogodišnju smotru uključile su se sve škole u kojima se izvodi nastava na hrvatskom jeziku ili se izučava hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, to je dokaz i velikog truda učitelja i svih pedagoga koji su radili s recitatorima.

K. Č.

Desetljeće rada Teološko–katehetskog instituta Subotičke biskupije

TKI OPRAVDAO POSTOJANJE

Teološko–katehetski institut Subotičke biskupije opravdao je svoje postojanje, u nekoliko navrata se čulo u nedjelju, 14. studenog prigodom proslave desetljeća rada ovog instituta u crkvi Marije Majke Crkve, u Aleksandrovu. Svečanu sv. misu zahvalnicu uoči Dana Instituta, sv. Alberta Velikog služio je rektor Instituta biskup dr. Ivan Pénzes s nekolicinom profesora svećenika.

Teološko–katehetski institut s radom je počeo 1994. godine kada je upisana prva generacija studenata, bez velikog izgleda da će zvanje katehete moći primijeniti u praksi. Kako je istaknuo subotički biskup, mons. dr. Ivan Pénzes. Vrijeme je pokazalo da je providnost vodila svećenike u želji za osnutkom Instituta. Također je dodao kako ova obljetnica otkriva plan i želju da Subotica dobije Teološki fakultet i bogosloviju. ”Za ovo treba hrabrosti i truda, a Bog nagrađuje hrabrost i ufanje”, rekao je subotički biskup i dodao da su sve oči uprte u ovu biskupiju koja broji dvije trećine ukupnog broja katolika u SCG, te je stoga njegova inicijativa bila da budući Teološki fakultet bude u Subotici.

O proteklom razdoblju ocjenu je dao i prorektor hrvatskog odjela Instituta dr. Andrija Kopilović istaknuvši opravdanost Instituta. ”Tada kada se institut osnivao postojala je samo slutnja o potrebi stvaranja kadra za predavanje vjerske nastave u školi, kao i za pojačanu župnu katehezu. Kada je na Institutu diplomirala prva generacija studenata, naglo je uvedena vjerska nastava u škole”, rekao je dr. Kopilović. Kao član Katehetskog vijeća Hrvatske biskupske konferencije, Andrija Kopilović je, poučen hrvatskim iskustvom koje je govorilo da će vjeronauk iznenada biti uveden u škole, poticao na osnivanje TKI i pripremanje programa za vjersku nastavu. Kada je konačno vjerska nastava uvedena i u škole u Srbiji, Katolička crkva bila spremna za vjeronauk i mogla je pomoći svojim iskustvom i drugima. ”Institut je opravdao svoje postojanje, a za osnivanje fakulteta učinjeni su značajni koraci”, završio je prorektor hrvatskog odjela TKI.

Dr. Andrija Kopilović zahvalio je subotičkom biskupu što je svećenicima ukazao povjerenje glede osnivanja Instituta. On je naglasio i neke poteškoće koje, međutim, nisu omele profesore u radu i zalaganju za naobrazbu kateheta. Oskudijevanje prosto–rom i činjenica da za dvije trećine sati profesori nisu dobili niti plaću, a ni putne troškove, samo su dio poteškoća na koje Institut nailazi.

Prve generacije studenata najrevnije su radile te je najviše diplomaca bilo 1998. i 1999. godine. Dosad je na TKI diplomirao 21 student, a 10. obljetnica bila je prigoda za podjelu dvije diplome. Ovogodišnji diplomac i najbolji student svih dosadašnjih generacija Dominik Deman zadovoljan je svojim uspjehom. ”Moglo je biti i efikasnije i brže ali pošto sam paralelno studirao i povijest na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, nisam mogao po svojim željama uskladiti oba studija. Već radim kao vjeroučitelj u jednoj osnovnoj školi. Možda je malo teže jer je mali broj djece, ali ovo mi daje nadu za nastavak. Zadovoljan sam studijem na TKI, osobito dodirnim točkama dva fakulteta na kojima sam studirao”, ocijenio je Deman i potaknuo kolege da planiraju i polažu ispite.

Tijekom desetogodišnjeg rada Teološko–katehetski institut upisalo je 215 studenata na hrvatskom u Subotici i Novom Sadu. Predavanja su vikendima, što zahtjeva dadatnu žrtvu kako studenata tako i samih profesora. Određena specifičnost Instituta je i ekumenska dimenzija. ”TKI je u svojim statutima otvoren za vjernike katolike, za nevjernike i za sve vjernike ostalih crkava i vjerskih zajednica koji žele studirati katoličku teologiju”, istaknuo je tajnik hrvatskog odjela Instituta mr. Josip Ivanović. Ovo značajno obilježje Instituta potvrđuju podaci o studentima koji su pripadnici 11 nacionalnosti te 5 konfesija. Navedimo da je TKI upisao 1 Albanac, 5 Čeha, 103 Hrvata, 23 Mađara, 2 Poljaka, 18 Rusina, 12 Slovaka, 2 Slovenca, 23 Srba, 14 Ukrajinaca, 1 Togoanac te 11 neopredijeljenih. Kod konfesionalne strukture upisanih strudenata 1 je adventist, 3 evangelika, 36 grkokatolika, 7 pravoslavnih, 168 rimokatolika. Dodajmo da je TKI upisalo 94 muškaraca i 121 žena.

Marina Kujundžić


Izrada: [Tipp-Topp System]