[Home] [Sadrzaj] Godina: XII     Broj: 2(124)     Subotica, februar 2005.  

KRIZNI PUT

I. POSTAJA - ISUSA OSUDjUJU NA SMRT

"Izidje tada Isus s trnovim vijencem, u grimiznom plastu. A Pilat im kaze: 'Evo covjeka!' I kad ga ugledase glavari svecenicki i sluge, povikase: 'Raspni, raspni!'" (Iv 19,5-6).

Tim rijecima Isus je krenuo prema smrti. Njegov zivotni put postao je Krizni put. Isusova sudbina postaje znak svih ljudskih i nadljudskih trpljenja.

II. POSTAJA - ISUS PRIMA NA SE KRIZ

"Evo drvo kriza"... "Hoce li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj kriz i neka ide za mnom. Tko hoce zivot svoj spasiti, izgubit ce ga; a tko izgubi zivot svoj poradi mene i evandjelja, spasit ce ga" (Mk 8,34-35).

Od rodjenja do smrti nas zivot je hodocasce. Covjek je hodocasnik, trazitelj smisla. Pitamo se koji je znak nasega smisla i kojim znakom upucujemo svoju djecu u smisao zivota.

III. POSTAJA - ISUS PRVI PUT PADA POD KRIZEM

"Poput ovaca svi smo lutali i svaki svojim putem je hodio. A Jahve je svalio na nj bezakonje nas sviju" (Iz 53,6).

Put i pad. Tesko je otkriti smisao pada. On postaje znak, ali znak nade i znak trazenja na putu. Kad se izgubi nada, izgubi se i put.

IV. POSTAJA - ISUS SUSRECE SVOJU MAJKU

Andjeo joj rece: "Ne boj se, Marijo! Ta nasla si milost u Boga. Evo, zacet ces i roditi sina i nadjenut ces mu ime Isus. On ce biti velik i zvat ce se Sin Svevisnjega...; Nato Marija rece: "Evo sluzbenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj rijeci!" (usp. Lk 1,30-33.38)

Zivot je najveci milosni dar a milost je zivot. Milost je otkriti smisao smrti. Marija je pri ovom susretu rekla: Evo sluzbenice Gospodnje. U Isusovoj smrti otkrila je smisao smrti - za druge.

V. POSTAJA - SIMUN CIRENAC POMAZE ISUSU NOSITI KRIZ

"Tko ne uzme svoga kriza i ne podje za mnom, nije mene dostojan" (Mt 10,38); "I prisile nekog prolaznika koji je dolazio s polja, Simuna Cirenca, oca Aleksandrova i Rufova, da mu ponese kriz" (Mk 15,21).

Na putu smo jaci kad smo s drugima. Pravi je blagoslov imati nekoga tko je s tobom kad na putu svog zivota moras nositi kriz.

VI. POSTAJA - VERONIKA PRUZA ISUSU RUBAC

"Zaista, kazem vam, sto god uciniste jednomu od ove moje najmanje brace, meni uciniste!" (Mt 25,40).

Veronika je poslusala srce i zadobila milost. Obrisala je Kristovo lice a primila njegov lik u svoje srce. Rubac koji brise ljage i znoj s lica bliznjih je rubac koji ima Kristovo lice na sebi. Rubac trajan kao sto je trajna slika majke u djeci.

VII. POSTAJA - ISUS DRUGI PUT PADA POD KRIZEM

"A ja, crv sam, a ne covjek, ruglo ljudi i naroda prezir" (Ps 22,7); "On koji u tijelu svom grijehe nase ponese na drvo da umrijevsi grijesima pravednosti zivimo" (1 Pt 2,24).

Evandjelje kriza propovijeda se 2000 godina, ali 2000 godina Krist pada pod Krizem covjecanstva. Ne mozemo se nadati novom covjecanstvu ako ne preuzmemo na sebe i njegove padove i ako mu ne budemo pomagali da ustaje. I tako sve do kraja puta.

VIII. POSTAJA - ISUS TJESI JERUZALEMSKE ZENE

"Za njim je islo silno mnostvo svijeta, napose zena, koje su plakale i naricale za njim. Isus se okrenu prema njima pa im rece: '... placite nad sobom i nad djecom svojom'" (Lk 23,27-28).

Isus nije ravnodusan prema sucuti koju mu iskazuju. On je cijeni. No on ne sazaljeva sebe. I dok pati vidi druge i zeli im pomoci.

IX. POSTAJA - ISUS PADA TRECI PUT POD KRIZEM

"... ponizi sam sebe, poslusan do smrti, smrti na krizu" (Fil 2,8).

Isus ponovno pada pod krizem, napusten i osamljen. Na zemlji prostrt, na smrt umoran. Ali vjeran svom poslanju. U svom ustajanju podize i one koji su najdublje pali.

X. POSTAJA - ISUSA SVLACE

"... sve kosti svoje prebrojiti mogu, a oni me gledaju i zure na me" (Ps 22,18).

Krista ponizenje nije moglo unistiti, jer je drzao do dostojanstva svoje osobe. Otajstvo ovoga cina rusi svaki tabu o nedostojnosti ljudskoga tijela. Isus moze povratiti dostojanstvo svima koji su sagrijesili protiv svoga tijela kao i onima cije su dostojanstvo drugi pogazili.

XI. POSTAJA - ISUSA PRIBIJAJU NA KRIZ

"Opkolio me copor pasa, rulje me zlocinacke okruzile. Probodose mi ruke i noge" (Ps 22,17).

Ljubav se ne plasi ni trpljenja ni smrti. Ona moze biti razapeta ali ne moze biti unistena. Razapeta ljubav oduzela je grijehe svijeta... Unistila smrt zasvagda.

XII. POSTAJA - ISUS UMIRE NA KRIZU

"Eli, Eli lema sabahtani... Boze moj, Boze moj zasto si me ostavio?" (Mt 27,46).

"Dovrseno je" (Iv 18,30).

U tim rijecima smrt se zdruzila sa zivotom. Smrt je donijela mir. Strah od smrti je vise strah od patnje. Otkad je Krist za nas umro smrt je nada zivota i istina zivljenja. Smrcu ne nestajemo nego zapocinjemo vjecni zivot.

XIII. POSTAJA - ISUSA SKIDAJU S KRIZA

Ljubav je velikodusna, dobrostiva je ljubav, ne trazi svoje, ne pamti zlo; sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi. Ljubav nikad ne prestaje. Ljubav je najveca... (usp. 1 Kor 13,4-8.13)

Mrtvo tijelo sina na rukama majke. Nije mu mogla pomoci dok je trpio i umirao, ali mu sada iskazuje ljubav i ocituje vjeru u njegovu pobjedu. To je evandjelje boli, boli pretvorene u ljubav koja ne prestaje.

XIV. POSTAJA - ISUSA POLAZU U GROB

"Ja sam uskrsnuce i zivot: tko u mene vjeruje, ako i umre, zivjet ce. I tko god zivi i vjeruje u mene, nece umrijeti nikada" (Iv 11,25-26).

Isusova smrt je smrt smrti. Ona je zavrsetak prolaznoga i pocetak vjecnoga zivota. Smrt je odlazak tijela u prah zaborava koje ce jednoga dana biti uskriseno u raskosi punog dostojanstva.

-----------------

Tekst usp. Joanna Strzjewska, Droga Krzyza (Krizni put), Samostan karmelicana, Czerna (Poljska). Fotografije: Krizni put u prirodi u sumi iznad spomenutog samostana. (Snimio: Andrija Anisic).


Izrada: [Tipp-Topp System]