[Home] [Sadrzaj] Godina: XII     Broj: 9(131)     Subotica, septembar 2005.  

DOGAĐANJA U SUBOTIČKOJ BISKUPIJI

ŠTOVANJE SVETOG ROKA KROZ TRI STOLJEĆA

Davne 1873. godine u Beregu je prestala epidemija kolere, koja je u ovom selu uzela 275 duša. Po usmenoj predaji posljednji je od ove opake bolesti umro seoski župnik, vršeći sprovod na groblju. Uspomenu na te nesretne dane čuva spomenik podignut iste godine, koji se nalazi na raskršću Ive Lole Ribara i Glavne ulice. Na postolju spomenika na staroslavenskom piše: ”Od bereških oci poroznih duša podignut.” Od tog vremena, dakle od kraja 19. stoljeća, pa sve do današnjih dana Berešci štuju svetog Roka kao suzaštitnika sela, a njegov blagdan slave kao ”zavitni dan” i tog dana ne rade. Dan prije, na blagdan Velike Gospe, Berešci se u predvečernjim satima okupe oko spomenika ovog sveca, mole, pjevaju i pale svijeće, a tako su se okupili i u ponedjeljak 15. kolovoza, bez obzira što je bila kišna večer i svome svecu dali hvalu. Sveti Rok se rodio 1295. u Montpellieru, starodrevnom gradu u južnoj Francuskoj. Za njega se vežu mnoge predaje i legende, a općenito je bio biran kao zaštitnik od kuge i drugih pošasti. Samo u Italiji podignuto mu je u čast 3.000 crkava, kapela i oratorija. Štovanje sveca se proširilo praktično po cijeloj Europi, uključivši i cijelokupno hrvatsko jezično područje. Na selima su ga seljaci zazivali u pomoć protiv bolesti domaćih životinja i u raznim prirodnim katastrofama, a u vinorodnim krajevima zazivaju ga u pomoć protiv filoksere.

Zlatko Gorjanac

DAN GRADA SUBOTICE

Podizanjem zastave i svečanom sjednicom Skupštine općine Subotica započelo je 1. rujna svečano obilježavanje Dana grada Subotice u znak sjećanja na 1. rujna 1779. godine kada je carica Marija Terezija uručila žiteljima grada povelju Slobodnoga kraljevskog grada. Nakon svečanih govora predsjednika SO Subotica Saše Vučinića i predsjednika Općine G‚ze Kucsere, dodijeljene su i najviša gradaka priznanja. Ovogodišnju titulu Počasni građanin dobili su diplomirani pravnik i vrhunski sportaš Josip Gabrić i skladatelj Kornelije Kovač. Dobitnici priznanja Pro urbe su: diplomirani pravnik i pravni povjesničar dr. Slaven Bačić, gospodarstvenik Milorad Bucalo, redatelj Gy”rgy Herny k, profesorica dr. va H¢zsa i fotograf Augustin Juriga.

Dan grada obilježen je nizom kulturnih priredbi među kojima je nezaobilazno otvorenje obnovljene palače Raichle, stogodišnje secesijske ljepotice. /K. Č./

III. Susreti KUD–ova ”Matija Gubec”

Davne 1968. godine HKPD ”Matija Gubec” iz Tavankuta je gostovalo u Gornjoj Stubici, simbolički pod krošnjom Gupčeve lipe, (koja čuva spomen na velikana hrvatske povijesti i na pokret čiji je predvoditelj bio) u mjestu gdje do danas djeluje istoimeno Društvo, kao simbolom seljačke bune i narodnog preporoda. Tada se rodila ideja o osnivanju manifestacije koja bi okupila sve udruge koje nose ime pučkog predvoditelja u želji očuvanja sjećanja na ovog velikana i borbu hrvatskog težaka za slobodu i bolji život. Do prije tri godine, postojala je samo vizionarska ideja, koja zbog brojnih političkih previranja nije mogla zaživjeti.

Na inicijativu KUD–a ”Matija Gubec” hrvatskih Zagoraca iz Zagreba te KUD–a ”Matija Gubec” iz Gornje Stubice ideja je 2003. godine utjelovljena i našla svoje zapaženo mjesto. Prvi ”Susreti” održani su u Zagrebu u dvorani Lisinski, nakon čega su sudionici pohodili Gornju Stubicu te je upriličeno okupljanje i zajednički nastup pod krošnjom Gupčeve lipe. Drugi ”Susreti”, 2004. godine su održani u Donjem Miholjcu, da bi se ove godine, susreti preselili, na krajnji istok Hrvatske, uz granicu bogate i široke Slavonije i Srijema, u malo selo Ilaču.

Susreti koji su prerasli u prijateljsko okupljanje, u vrlo kratkom vremenu postali su simbolom očuvanja hrvatske kulture i povijesti što je prepoznato i od samog državnog vrha Republike Hrvatske. Po treći put ”Susreti” se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, kao manifestacije od velikog kulturnog značaja.

Na ovogodišnjem susretu koji se održao u suorganizaciji Vukovarsko–srijemske županije, općine Tovarnik, ZAKUD–a iz Vinkovaca i domaćina KUD ”Matija Gubec” iz Ilače, sudjelovalo je 9 društava. Sudionici su nakon pohoda i svečanog blagoslova na svetištu Gospe Ilačke prodefilirali centrom naselja, gdje su ih brojni okupljeni žitelji i gosti pozdravljali. Program održavanja III. ”Susreta” se održao na nogometnom stadionu NK ”Sremac”, gdje su pred prepunim tribinama sudionici pokazali svoja umijeća. Na kraju svečanog programa nastupilo je HKPD ”Matija Gubec” iz Tavankuta, koji su ujedno i proglašeni kao nositelji IV. ”Susreta”, koji će 2006. godine biti održani u Tavankutu. Gromoglasnim aplauzom sudionika i nazočnih gledatelja, nakon proglašenja organizatora IV. ”Susreta”, iskazana je velika podrška i zadovoljstvo što se ova manifestacija naredne godine seli u Vojvodinu. Kako su istaknuli predstavnici HKPD ”Matija Gubec” iz Tavankuta, ne krijući svoje zadovoljstvo, bit će ovo i prvo održavanje susreta izvan Republike Hrvatske, a kao znak potpore Hrvatima u Vojvodini. Pozivajući sve okupljene da se naredne godine nanovo okupe u još većem broju u Tavankutu, predstavnici HKPD ”Matija Gubec” iz Tavankuta su ponijeli stijeg novih predvoditelja u borbi za očuvanje hrvatske tradicije i kulture.

SUDIONICI III. SUSRETA

KUD ”Matija Gubec”, Slavonski Kobaš HKPD ”Matija Gubec”, Tavankut; KUD ”Matija Gubec”, Gornja Stubica; KUD ”Matija Gubec”, hrvatskih Zagoraca, Zagreb; HKUD ”Matija Gubec”, Ruma; KPD ”Matija Gubec”, Bakovići, Fojnica (B i H); KUD ”Matija Gubec”, Donji Mohiljac; KUD ”Matija Gubec”, Ilača

Ladislav Suknović

RIJEKE MILOSTI IZ GOSPINOG SVETIŠTA

Župa sv. Mihovila Arkanđela iz Bačkog Brega i ove je godine organizirala hodočašće u svetište Kraljice Mira u Međugorje, na koje su se uputili hodočasnici iz Bačkog Brega, Bačkog Monoštora i nekoliko vjernika iz Sombora predvođeni vlč. Davorom Kovačevićem. Na ovaj put hodočasnici su krenuli u nedjelju 21. kolovoza iz Berega, nakon večernje svete mise, a na odredište su stigli u ponedjeljak ujutro. Prvi dan je iskorišten za molitvu krunice na Brdu ukazanja, a vjernicima iz Bačke su se u molitvi pridružili i mnogi drugi vjernici hrvatskog govornog područja. Navečer od 18 do 19 sati hodočasnici su se uključili u molitvu krunice u crkvi sv. Jakova, a bila je to i prigoda za svetu ispovijed. Drugoga je dana na programu bilo i penjanje na brdo Križevac uz molitvu Križnog puta do velikoga betonskog križa na vrhu brda, podignutog 1933. godine. U srijedu ujutro su hodočasnici nakon jutarnje svete mise, koju je predvodio vlč. Davor Kovačević, u crkvici–kapeli koja pripada sestrama Misionarki ranjene obitelji, pošli svojim domovima, moleći i pjevajući, dakle, slaveći Boga. Na ovom hodočašću osobito dojmljiv bio je susret s vidjelicom Vickom, koja je nekoliko minuta odvojila za hodočasnike iz Bačke, te pozvala na molitvu, post, pokoru, svakodnevno čitanje Biblije i življenje pročitanog, a osobito je pozvala da molimo za mlade, koji su danas u veoma teškoj situaciji. Rekla je i da je sotona veoma jak i zato je potrebno moliti i uvijek kod sebe imati neki blagoslovljen predmet; križić, medaljicu i slično. Uz zajedničku molitvu Vicka je na kraju uputila pozdrav vjernicima cijele Bačke.

Zlatko Gorjanac

MINISTRANTI NA LJETOVANJU

Od 1. do 7. rujna ove godine, nekolicina starijih ministranata iz župe Isusova Uskrsnuća, predvođeni vlč. dr. Marinkom Stantićem, ljetovalo u Lokvi Rogoznici kraj Omiša. No, prije nego li se i stiglo do odredišta, prethodilo je jutarnje umivanje na izvoru rijeke Bune. Ondje je uslijedilo sjećanje na svoje pretke, te molitva za svoj rod. Samo ljetovanje bilo je prelijepo za što je najzaslužniji župnik Lokve Rogoznice vlč. Ivan Babić. Lijepo vrijeme pratilo je Božjim blagoslovom te dane. Oni najhrabriji, osim uživanja u moru, planinarili su na vrh obližnje Dinare. Po povratku za Suboticu, ova mala skupina navratila je u Međugorje, u zajednicu bivših ovisnika – Cenacolo (gdje su čuli svjedočenje bivšeg ovisnika), te posjetila Majčino selo u kojem se nalaze djeca bez roditeljske brige, kao i djevojke i mladići odbačeni od svojih najbližih. Nije se moglo proći kraj Sarajeva a da se ne kušaju ”famozni ćevapi s Baš Čaršije”. Svih 10 sretnih i zadovoljnih putnika zahvaljuju Bogu na ovoj milosti, a isti blagoslov žele i domaćinu, tamošnjim župniku, vlč. Babiću. Kod ovakvih provoda srce mora reći ono iskreno: Daj nam, Bože, još ovakvih susreta!

M. S.

VAĐENI KRIŽEVI NA SENĆANSKOM GROBLJU U SUBOTICI

Nepoznati počinitelji su u noći između 6. i 7. rujna na Senćanskom groblju u Subotici izvadili križeve i postavili ih naopako. Za počiniteljima se traga a nama ostaje ono ljudsko čuđenje i pitanje bez odgovora na koje je sve teže dati odgovor – kome to smetaju križevi? /K. Č./

PROSLAVA BLAGDANA SV. STJEPANA

U Subotici i na Paliću 20. kolovoza održana je središnja proslave blagdana sv. Stjepana, mađarskog kralja. Slavlje je započelo u subotičkoj katedrali–bazilici sv. Terezije svečanom sv. misom koju je predvodio mons. Istvan Koncz u zajedništvu s petnaestak svećenika subotičke i zrenjaninske biskupije. Poslije sv. mise slavlje je nastavljeno na Paliću gdje je ekumenskim bogoslužjem kruh od novog brašna blagoslovili su predstavnici Katoličke, Refomatske i Evangeličke crkve mons. Jozsef Miocs, Csaba Kis i Arpad Dolinski. Slijedila je večer mađarskog folklora te umjetničko–književni program pod naslovom šPodigni glavu». Na koncu slavlja na sceni palićke Ljetne pozornic eprikazana je komedija pod nazivom šNikada nećemo umrijeti» glasovitog glumca i redatelja iz Budimpešte, Roberta Koltaija. /Zv/

PROŠTENJE U TITELU

Vjernici župe Uznesenja Bl. Djevice Marije u Titelu svečano su 15. 08. proslavili blagdan Velike Gospe koja je ujedno i zaštitnica ove župe. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je svećenik salezijanac o. Janez Jelen iz Mužlje a s njim su suslavili župnik Robert Erhard iz Budisave i domaći župnik Franjo Lulić. U nadahnutoj propovijedi o. Janez Jelen je istaknuo važnost naše Nebeske Majke u životu i vjeri svakog kršćanina. Trebamo joj više prići i moliti je za naše potrebe jer njen zagovor i njena molitva približava svako srce vjernika srcu Isusa Krista. I tada se mogu dogoditi ”čuda”. Da bi nam to približio, propovjednik je podsjetio na život misionara o. Jamesa Manjackala, koji je još od djetinjstva imao nekoliko ozdravljenja, našem razumu nepojmljivih. Molitva njegova i njegove majke upućena Nebeskoj Majci, učinila je čudo ozdravljenja kada je još kao dječak prebrodio tešku infekciju rane koja je bez davanja tetanusa bila smrtonosna (njemu naravno injekcija nije bila dostupna, a molitva jest). Navodeći i druge primjere ozdravljenja u životu ovoga svećenika, propovjednik je upozorio da nam je i danas potrebna iskrena molitva za druge, napose za buduće svećenike jer ”Žetva je velika, a radnika malo”. Moć molitve po zagovoru Bl. Djevice Marije ili Isusu Kristu velika je i uvijek daje rezultate. Malo koristimo Nebeskog liječnika, kao da se više pouzdajemo u ovozemljske liječnike, nesvjesni da je i njima Bog dao moć i znanje liječenja.

Crkva je bila ispunjena vjernicima do posljednjeg mjesta što je znak da naša Majka okuplja oko sebe svoju djecu. Na kraju sv. mise okupljenima se obratio domaći župnik Franjo Lulić zahvalivši svima koji su došli na ovo slalvje, a napose ženama koje su spremale crkvu, zatim gostima svećenicima i predsjedniku općine Titel Milivoju Petroviću koji je svojim prisustvom uveličao slavlje.

Na ovaj je blagdan počeo raditi i sat na zvoniku za što srdačno zahvaljujemo župljaninu Pavlu Vukovu koji ga je popravio nakon dvotjednog rada.

Radomir Hucki


Izrada: [Tipp-Topp System]