KULTURA

IV. DANI BALINTA VUJKOVA

dani hrvatske knjige i riječi

OTVORENJE SPOMEN-KUĆE PROF. BELE GABRIĆA i HRVATSKE ČITAONICE

Četvrti po redu Dani Balinta Vujkova počeli su u petak, 25. XI. u 14 sati polaganjem vijenca na bistu Balinta Vujkova i svečanom priredbom u Osnovnoj školi "Ivan Milutinović u Subotici. Učenici ove škole, koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, pripremili su dirljiv program za sve goste. Na početku je nazočne pozdravio ravnatelj škole Ivan Stipić a zatim su na tekstove našeg najvećeg sakupljača narodnog blaga Balinta Vujkova djeca izvela nekoliko dramatizacija uz rekvizite koje su sami napravili. Tematske priče popratili su u svojom bunjevačkoj narodnoj nošnji a autentična je ikavica pokazala da u ovom kraju ovaj govor bunjevačkih Hrvata još živi. Ova priredba daje nadu da će djeca nastaviti čuvati svoj ikavski idiom a u školi učiti standardni hrvatski jezik. Predlošci za priredbu bile su dvije slikovnice s pripovijetkama Balinta Vujkova koje su tiskali Hrvatska čitaonica i Hrvatsko akademsko društvo.

Glazbene su točke izvrsno izveli mali tamburaši uz pratnjuu svojih učiteljica a pod ravnanjem Nele Skenderović.

Sadržajno dosad najbogatiji program održan je u petak, 25. studenog u 18,30 sati u Velikoj vijećnici Gradske kuće gdje je u okviru programa MULTIMEDIJALNE VEČERI prikazan film posvećen počasnom građaninu Subotice i dobitniku Papinskog odlikovanja prof. Beli Gabriću. U programu je predstavljeno književno stvaralaštvo Hrvata u Vojvodini iz pera Tomislava Žigmanova. Mozaik književnosti vojvođanskih Hrvata predstavili su gosti iz Srijema, Podunavlja, Sombora, Bačkog Monoštora i Subotice. U glazbenom su dijelu nastupili Subotički tamburaški orkestar i Ženska pjevačka skupina iz Bačkog Monoštora.

Stručno-znanstveni skup održan je u subotu, 26. XI. 2005. s početkom u 9 sati u Plavoj vijećnici Gradske kuće na kojem su eminentni stručnjaci iz R. Hrvatske, Mađarske, Austrije i iz naše zemlje govorili o sljedećim temama:

Književnost Hrvata u Bačkoj i Srijemu;

Sakupljački rad Balinta Vujkova;

Etnografska istraživanja hrvatskih manjinskih zajednica na panonskom prostoru.

Na stručno-znanstvenom skupu sudjelovali su: znanstvenici i književnici, pedagozi iz Hrvatske: dr. Sanja Vulić i Naco Zelić, Austrije: Robert Hajszan, urednik časopisa Panonski ljetopis s tajnicom, Mađarske: Đuro Franković (Pečuh) i Vojvodine: Srijem - Ilija Žarković Podunavlje - Josip Dumendžić Sombor - Marija Šeremešić Subotica - dr. Slaven Bačić i Zlatko Romić.

Moderator skupa bila je prof. Katarina Čeliković.

U ime Matice hrvatske ovom dvodnevnom programu prisustvovao je potpredsjednik Stjepan Sučić a u ime Poglavarstva grada Osijeka, odjela za kulturu nazočile su Mirjana Smoje i Jasminka Novak Kovač. S poglvarastvom grada Osijeka i Maticom hrvatskom vođeni su vrlo konstruktivni razgovori o nastavku plodne suradnje.

IV. DANI BALINTA VUJKOVA završili su u 15 sati OTVORENJEM Spomen-kuće prof. Bele Gabrića u kojoj će biti HRVATSKA ČITAONICA, Hrvatsko društvo za pomoć učenicima "BELA GABRIĆ" i dio Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost "IVAN ANTUNOVIĆ".

Nakon smrti prof. Bele Gabrića pravni nasljednik kuće postaje crkvena općina sv. Roka. Po pokojnikovoj želji, kuću će koristiti Institut "Ivan Antunović" za potrebe sastanaka, a u njoj će biti i manja knjižnica. Radovima oko adaptacije kuće, prikupljanja sredstava i stručnog unutarnjeg uređenja ravnala je prof. Katarina Čeliković. Otvorenje ove kuće od najvećeg je značenja za hrvatsku zajednicu u Subotici budući da sličnog prostora nema. Ovo će biti mjesto okupljanja svih intelektualaca, mjesto razgovora ali i izgradnje mladih ljudi. Ovaj je dom lijepo i tehnički opremljen zahvaljujući daru Hrvatske matice iseljenika i ravnatelja Nikole Jelinčića. HMI je Hrvatskoj čitaonici darovala TV, DVD i glazbeni stup. Ovdje će se mladi odgajati u hrvatskom duhu, a već svoje posjete najavljuju djeca iz osnovnih škola.

K. Čeliković

ČETVRTA POKRAJINSKA SMOTRA RECITATORA NA HRVATSKOM JEZIKU

U čitaonici Gradske knjižnice u Subotici 19. studenog 2005. godine održna je četvrta pokrajinska smotra recitatora na hrvatskom jeziku koja ima za cilj njegovanje bunjevačke i šokačke ikavice te standardnog hrvatskog jezika.

Na smotri je sudjelovalo osamdesetak recitatora osnovnih i srednjih škola iz Srijema, Podunavlja, Sombora s okolicom i Subotice s okolnim mjestima.

U ocjenjivačkom su sudu bile: Lidija Kunder, glumica iz Osijeka, Marija Šeremešić, voditeljica Dramske sekcije u HKUD-u "Vladimir Nazor" u Somboru i Katarina Čović, dugogodišnja organizatorica ovakvih smotri Kulturno-prosvene zajednice u subotičkoj općini.

Glavna urednica HRCKA, dječjeg podlistka tjednika Hrvatska riječ, Ivana Petrekanić Sič, uručila je svakom recitatoru po primjerak Hrcka.

Svim recitatorima su darovane knjige zahvaljujući Poglavarstvu grada Osijeka i Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u Osijeku.

Najbolji recitatori primili su specijalne pohvalnice koje je ove godine dizajnirala likovna umjetnica iz Varaždina Smiljana Čoh. Za njih će Hrvatska čitaonica, kako je to i dosad činila, za vrijeme zimskog raspusta organizirati izlet u Osijek zahvaljujući osječkom Poglavarstvu i Skupštini općine Subotica koja je omogućila autobusni prijevoz.

Iako za ovogodišnju smotru organizator nije dobio sredstva, uz veliku ljubav i entuzijazam svih ona je uspješno organizirana. Posebno su za to zaslužni: Poglavarstvo grada Osijeka i osječka Gradska i sveučilišna knjižnica, Generalni konzulat R. Hrvatske u Subotici i Općina Subotica.

Katarina Čeliković