[Home] [Sadrzaj] Godina: XIII     Broj: 02(136)     Subotica, februar 2006.  

IN MEMORIAM

POGINUO SVEĆENIK MR. LAZAR KRMPOTIĆ

U teškoj prometnoj nesreći, koja se dogodila 6. veljače oko 22 sata u Maloj Bosni pokraj Subotice, život su izgubile četiri osobe među kojima je i svećenik Subotičke biskupije mr. Lazar Ivan Krmpotić. Nesreća se dogodila kada je vozač automobila ”volvo” podgoričke registracije Dušan Vujaklija (24) iz Sombora, koji se kretao prema Subotici prešao na lijevu traku i direktno se sudario s automobilom ”opel corsa” kojim je upravljao Marin Dulić (54) iz Đurđina. I njih dvojica su također izgubila život kao i Dušanov suvozač Dragan Knežević a teške tjelesne povrede zadobio je i Jugoslav Stipanović, koji je također bio u ”volvu”.

Vijest o tragičnoj smrti Lazara Ivana Krmpotića i Marina Dulića, oca četvero djece, koji su se te noći, nakon sjednice ”Pučke kasine” vraćali u Đurđin, brzo se proširila i šokirala ne samo njihovu užu rodbinu nego i čitav Đurđin i Suboticu.

Neka im svima Gospodin bude milostiv.

Želim se ovdje u kratkim crtama osvrnuti na životni put tragično preminuloga svećenika naše biskupije.

Lazar Ivan Krmpotić rođen je u Subotici 14. travnja 1938. godine. Nakon završene pučke škole i gimnazije pohađao je u Zagrebu studij teologije na Teološkom fakultetu u Zagrebu od 1956. do 1962. godine. Za svećenika ga je zaredio subotički biskup mons. Matija Zvekanović 29. lipnja 1962. godine. Iste godine je postigao i magisterij iz teologije na Katoličkom bogoslovmom fakultetu u Zagrebu. Službu kapelana obnašao je u župi Presvetog Trojstva u Adi dvije godine. Od 1964. do 1992. bio je najprije upravitelj župa a kasnije i župnik u župama u Bačkoj Palanci, Mladenovu, Gajdobri i Čelarevu. Od 12. listopada 1992. godine do tragične smrti vršio je službu župnika u Đurđinu.

U Subotičkoj biskupiji vršio je službu biskupijskog savjetnika, bio je član više vijeća naše biskupije kao i član Vijeća za ekumenizam Biskupske konferencije Jugoslavije. Biskupijskim sucem imenovan je 1989. godine a 1990. godine i prosinodalnim ispitivačem.

Lazar Krmpotić je u svom svećeničkom djelovanju bio neumorni promicatelj duha ekumenizma na prostorima Subotičke biskupije i šire. Bio je aktivan na području kulture bačkih Hrvata.

U Bačkoj Palanci je izdavao župni list ”Horizonti” od 1970. do 1978. Godine 1978. u suradnji sa svećenicima Hrvatima Subotičke biskupije pokreće vjersko–informativni list ”Bačko klasje” i njegov je glavni i odgovorni urednik sve do prestanka izlaženja, 1994. godine. List je izlazio uglavnom 4 puta godišnje a pri kraju izlaženja ponekad i šest puta. Bio je odgovorni urednik kalendara godišnjaka Subotička Danica od 1984. do 1993., a 1994. godine glavni i odgovorni urednik istoga kalendara. Napisao je i objavio mnoge članke različite sadržine u raznim časopisima. Bio je dobar poznavatelj pisane baštine biskupa Ivana Anutnovića. Nalazio se na čelu Instituta ”Ivan Antunović” od njegovog osnutka do 1995. godine. Dok je bio na čelu Instituta objavljena su tri sveska Zbornika ”Ivan Antunović” (1, 2–3, 4–5). Objavio je i nekoliko knjiga. Posljednjih je godina bolovao od različitih bolesti koje su mu ograničavale pastoralno i kulturno djelovanje.

”Pučka kasina” je u plavoj vijećnici subotičke Gradske kuće priredila 9. veljače komemoraciju u povodu smrti svojih članova Lazara Ivana Krmpotića i Marina Dulića. Na komemoraciji su osim članova obitelji, njihovih prijatelja i članova Pučke kasine bili prisutni i Davor Vidiš, generalni konzul R. Hrvatske u Subotici i Petar Kuntić, dopredsjednik Općine Subotica. Skupu su se obratili Josip Ivanković, predsjednik Pučke kasine, Bela Tonković, član Glavnog odbora iste udruge, Blaško Temunović, predsjednik Hrvatsko–bunjevačko–šokačke stranke te Davor Vidiš, generalni konzul. Tajnik udruge Ljudevit Vujković Lamić na kraju komemoracije pročitao je brzojave G‚ze Kucsere, Ante Đapića, Jasminke Kovač Novak i Mirka Ostrogonca.

Župljani župe sv. Josipa Radnika oprostili su se od svog župnika u petak, 10. veljače. Svetu misu zadušnicu predvodio je subotički biskup mons. dr. Ivan P‚nzes, u zajedništvu s mnogim svećenicima iz subotičke biskupije kao i njegovih prijatelja svećenika i redovnika iz drugih biskupija. Prigodnu propovijed održao je bivši đurđinski župnik Marijan Đukić, koji je sada župnik u Davoru u R. Hrvatskoj. Na misi su pjevali i liturgijom ravnali članovi đurđinske neokatekumenske zajednice.

Poslije sv. mise u koloni vozila lijes s tijelom pokojnog Lazara Ivana Krmpotića dopraćen je do subotičkog Bajskog groblja gdje je pokopano u obiteljsku grobnicu. Sprovodne obprede, po pokojnikovoj izričitoj želji, predvodio je gvardijan subotičkog franjevačkog samostana o. Zoltan Dukai u nazočnosti biskupa P‚nzesa, svećenika, rodbine i mnoštva pokojnikovih prijatelja i poštovatelja.

Prigodnu propovijed održao je mons. Bela Stantić, župnik subotičke župe Isusovog Uskrsnuća. U opširnoj propovijedi on se osvrnuo na pokojnikov život i rad ističući njegov zauzeti ”tajni” rad u vrijeme komunizma (op. A.A.) u Slovačkoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Makedoniji. Od Pokojnika se u ime Pučke kasine oprostio njen predsjenik Josip Ivanković, koji je inače i izvršitelj testamenta pokojnog Lazara Ivana Krmpotića.

Poslije pokopa bila je još jedna sv. misa zadušnica, za one koji nisu mogli otići u Đurđin. Misu je u crkvi Isusova Uskrsnuća predvodio mons. Bela Stantić.

Lazar Ivan Krmpotić bio je kotroverzna osoba. Dok ga jedni dižu ”na oltar”, dotle drugi njegov život, svećeništvo i kulturni rad ocjenjuju kritički. Jedno je sigurno, on je već pred Božjim licem položio račun o svom životu i radu. Nije nam dano znati njegovu vječnu sudbinu, zato svi moramo žarko moliti da mu Gospodin bude milostiv te da ga obdari vječnim mirom i radošću među anđelima i svetima u nebu. Neka nam njegova iznenadna i tragična smrt bude poticaj da dobro poslušamo Isusovo upozorenje: ”Bdijte dakle jer ne znate dana ni časa!” (Mt 25,13).

(djelomice su korišteni tekstovi objavljeni u IKA–i i Hrvatskoj riječi)

Andrija Anišić


Izrada: [Tipp-Topp System]