DOGAĐANJA U SUBOTIČKOJ BISKUPIJI

DAN DRŽAVNOSTI R. HRVATSKE U SUBOTICI

Dan državnosti R. Hrvatske svečano je proslavljen u Subotici. U utorak, 21. lipnja u franjevačkoj kapeli svečanu sv. misu za domovinu služio je subotički biskup dr. Ivan P?nzes u zajedništvu s dvadesetak svećenika iz Srijema te iz Subotičke biskupije. Na misi su sudjelovali svi djelatnici Generalnog konzulata R. Hrvatske u Subotici na čelu s mr. Davorom Vidišem, generalni konzulom. Na misi su uz njih sudjelovali i drugi njihovi uzvanici. Na početku je sve okupljene pozdravio gvardijan subotičkog franjevačkog samostanu o. Zoltan Dukai a prigodnu propovijed održao je dr. Andrija Kopilović. Na misi su pjevali mladi pod ravnanjem Miroslava Stantića.

Sutradan u palićkoj ”Maloj gostioni” Generalni konzul je priredio domjenak za brojne predstavnike crkvenog, društvenog, kulturnog i političkog života kao i brojne gospodarstvenike iz Subotice i iz cijele Vojvodine. /Zv/

GERARDOVI DANI

Iz Đurđina u Sombor

O. Gerard Tomo Stantić, istaknuti sin bačkih ravnica i naš kandidat za sveca, svjetlost dan ugledao je na nepreglednim ravnicama đurđinskih salaša. Živopisni predjeli njegova rodnog kraja uvijek su živjeli u njegovim sjećanjima a njegove ljepote nadahnjivle su njegovu duboku i bogatu duhovnost.

Svjesni duboke povezanosti koja je o. Gerarda vezala za njegov rodni kraj, mi, vjernici đurđinske župe sv. Josipa radnika nastojimo ga nasljedovati u njegovoj duhovnosti a nadajući se njegovoj što skorijoj beatifikaciji, svojim molitvama se utječemo njemu u zagovor. Pošto ove godine proslavljamo 50. obljetnicu njegove smrti, odlučili smo prigodnim hodočašćem u Sombor i svečanim Euharistijskim slavljem u našoj župnoj crkvi obilježiti ovu značajnu obljetnicu.

Svoje hodočašće započeli smo u prijepodnevnim satima, 24. lipnja, predvođeni župnikom vlč. Lazarom Novakovićem, kada je autobus pun hodočasnika napustio dvorište naše župe. Hodočašće je ujedno i izvrsna prigoda da se bolje upoznamo sa župama naše biskupije. Zato smo se, zazvavši ime Gospodnje, najprije uputili prema Bačkoj Topoli. Zahvaljujući mjesnom župniku preč. Ferencu Fazekasu, upoznali smo se s poviješću te župne zajednice i skorim jubilejom 100. obljetnice prekrasne župne crkve Pohođenja Blažene Djevice Marije. Svoj put smo nastavili ka Bajši, Kuli i Sivcu gdje smo također pogledali crkve, preporučivši se u svakoj od njih Majci Božjoj u zagovor. Put nas je nadalje vodio u Sombor, gdje smo posjetili crkvu sv. Nikole Tavelića u kojoj je naš župnik sve donedavno vršio dušobrižničku službu. Odavdje smo se uputili u Bački Monoštor u kojem nas je srdačno primio župnik vlč. Goran Vilov gdje smo, nakon razgledanja crkve, ručali zahvaljujući njegovoj dobroti i dobroti župljana. Kroz razgovor i veselje vrijeme je brzo prolazilo te smo uskoro krenuli natrag u Sombor. Ondje smo zajedno s drugim hodočasnicima sudjelovali u svečanom misnom slavlju u karmelićanskoj crkvi.

U Đurđinu

Sutradan, 25. lipnja, svečanim misnim slavljem koje je predvodio prior somborskog Karmela, o. Anđelko Jurić u koncelebraciji s mjesnim župnikom Lazarom Novakovićem i u Đurđinu smo proslavili Dan Sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića o 50. obljetnici njegove smrti. Nakon mise pošli smo do mjesta njegovog rodnog salaša. Ondje smo imali prigodnu pobožnost. I ovogodišnji Dan o. Gerarda bio je prigoda da ga bolje upoznamo a osobito njegove izvanredne kreposti koje su i nas potaknule da rastemo u svetosti i da žarko molimo za njegovo proglašenje blaženim i svetim. Uvjereni smo da će nas i njegov zagovor pratiti na našem životnom putu i u našim potrebama.

Robert Mađarić

HODOČAŠĆE U SOMBOR U ČAST SB O. GERARDA TOME STANTIĆA

U povodu 50. obljetnice smrti Sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića pedesetak je hodočasnika iz subotičke katedralne župe krenulo u subotu, 24. lipnja u karmelićansku crkvu u Somboru. Predvođeni svojim župnikom mons. Stjepanom Beretićem, hodočasnici su na spomendan sv. Ivana Krstitelja, pridružili hodočasnicima iz Đurđina i drugih okolnih mjesta te iz Sombora.

P. Gerard Tomo Stantić je bio blag ispovjednik i veoma brižan prema bolesnicima. Njegovi posmrtni ostaci se nalaze u karmelićanskoj crkvi u Somboru. U 18,30 sati svetu misu je predvodio generalni vikar Subotičke biskupije mons. Slavko Večerin. Veoma lijepu propovijed održao je đurđinski župnik vlč. Lazar Novaković. On je govorio o važnosti pravilnog odgoja djece te o životu Ivana Krstitelja i o. Gerarda Tome Stantića. Toga dana u Sombor su hodočastili i vjernici iz Đurđina, Sonte i drugih župa naše biskupije. Na kraju moram pohvaliti naše ministrante koji su pobožno služili za oltarom i dječicu koja su išla s nama i uljepšali nam povratak svojim šalama i smijehom.

Marijana Beniš

Srušeni kip sv. Ivana Nepomuka čeka na popravak

Po cijeloj srednjoj Europi nekada je bio raširen običaj postavljanja kipa sv. Ivana Nepomuka pokraj mostova i vodotoka. Taj je češki svetac iz XIV. st., nakon što je kralju V clavu IV. odbio odati što mu je kraljica povjerila na ispovijedi, mučen do smrti, a njegovo je tijelo bačeno s praškoga Karlova mosta u Vltavu. Štuje se kao zaštitnik ispovjedne tajne i mostova, a vjeruje se i da štiti od poplava, utapanja i bolesti usta i jezika.

Na subotičkom je području očuvano još nekoliko njegovih kipova postavljenih uz prvotne prirodne vodotoke, koji su poslije kanalizirani u tzv. vokove (uređene vodotoke). Jedan se kip nalazi u samome gradskom središtu ugrađen u fasadu zgrade Zadužbine Dušana Radića, a prije toga je stajao na mjestu gdje je nekad proticao Vrbov potok, drugi se nalazi u gradskoj četvrti Ker na Beogradskome putu stotinjak metara od crkve sv. Roka prema gradu, neposredno uz nekadašnji vodotok koji je tekao iz Vučidola u Mlaku, dok u gradskoj okolici postoji kip na obali rječice Kireš u okolici Hajdukova, kao i na tzv. Malome tavankutskom putu pokraj ćuprije kod rječice Čik.

Ovaj posljednji kip sv. Ivana Nepomuka, koji se nalazi između sela Mala Bosna i željezničke pruge Subotica–Sombor, nije zabilježen u knjizi Bele Durancija i Vere Gabrić–Počuča Javni spomenici Opštine Subotica (Subotica, 2001.), koja sadržava inače iscrpne podatke o svim spomenicima, uključujući i sakralne, na subotičkome području. Međutim, ovaj je spomenik već dulje vremena teško zapušten – obrastao je u grmlje, a kip je srušen s postolja i obezglavljen. Ne zna se pouzdano kada je došlo do ovako teškoga oštećenja kipa, no ono što je potrebno jest njegovo obnavljanje, jer je on svjedočanstvo višestoljetnoga katoličkog prisustva u ovom dijelu Bačke i uopće srednjoeuropske civilizacije na ovome prostoru.

s. b.

DOGAĐAJI U PLAVNI

Uoči blagdana Presvetog Trojstva, u subotu 10. lipnja, u plavanjskoj je crkvi nastupio Dječji zbor župe sv. Jurja iz Subotice i oduševio nazočne lijepim izborom pjesama i skladnim pjevanjem. Zbor je vodila s. Blaženka a upečatljiv dojam ostavio je gitarist Bane zanimljivom pratnjom. Ovo je bila prva prigoda da naš župni pjevački zbor, koji njeguje tradicionalno pučko pjevanje, malo predahne a da vjernici čuju i vide kako se u drugim župama pjevanjem i sviranjem hvali Boga, ali na malo suvremeniji način. U nadahnutoj propovijedi župnik vlč. František Gašparovsky potaknuo nas je na razmišljanje je li u nama Duh Sveti ili duh svijeta.

Ovaj događaj bio je odlična priprema za naš novoosnovani Dječji zbor ”Suncokreti”, koji je u subotu 17. lipnja prvi put javno nastupio na Bunariću na Zlatnoj harfi. Nadamo se da će ovaj zbor zalaganjem vjeroučiteljice Karoline i svih pjevača nastaviti glazbeni rad i da će sv. mise u Plavni i dalje biti ispunjene lijepim liturgijskim pjevanjem.

Sutradan, u nedjelju 18. lipnja uvjerili smo se da naša župna zajednica ima svoju budućnost. Tada je na velikom misnom slavlju naš biskup dr. Ivan P?nzes krizmao 17 vjernika: četrnaestoro djece i tri odrasle osobe. On nam je u lijepoj i poučnoj propovijedi protumačio sedam darova Duha Svetoga. Župnik je na kraju krizmanicima posvijestio da su ”primili sakrament kršćanskog punoljetstva”. Ovo duhovno slavlje savršeno se uklopilo u sedamnaestu obljetnicu biskupove posvete, a on je za to vrijeme pohodio našu župu bar šest puta.

U crkvi ispunjenoj vjernicima, ovoj sv. misi nazočili su i predstavnici općinske i lokalne vlasti kao i pripadnici drugih vjeroispovijesti. Sve ovo svjedoči da Crkva nije izgubila svoj kredibilitet i da su ljudi sve željniji Božje riječi, a da se duh ekumenizma na ovim prostorima nameće kao neminovna budućnost.

Zvonimir A. Pelajić, prosvjetni djelatnik u mirovini

SKUPŠTINA FSR U SONTI

U vjeronaučnoj dvorani župnog doma u Sonti 17. lipnja održana je deseta Skupština Franjinog svjetovnog reda osječkog područnog bratstva sv. Antuna Padovanskog. Euharistijsko slavlje prije Skupštine, u crkvi sv. Lovre, predvodio je nacionalni duhovni asistent pater Nikola Bašnec iz Zagreba, a suslavili su duhovni asistent iz Belišća pater Tomislav Kero, duhovni asistent iz Iloka pater Flavijan Šolc i domaćin, vlč. Željko Augustinov. Iako je bio radni dan, uz pedesetak gostiju, članova FSR, predstavnika bratstava iz Belišća, Borova, Iloka, Novog Sada, Subotice, Đakova, Osijeka, Vinkovaca i Vukovara, misi je nazočilo bar još toliko, što članica FSR–a, što običnih vjernika, iz Sonte. Poslije auharistijskog slavlja u vjeronaučnoj dvorani održana je 10. skupština, pod predsjedanjem ministra bratstva Milana Nikića. Uz izvješće patera Nikole Bašneca o radu Nacionalnog vijeća, najviše se govorilo o aktualnim problemima, te o radu mjesnih bratstava. O organizaciji duhovnih vježbi govorio je predsjedatelj Konferencije duhovnih asistenata o. Flavijan Šolc, uz opsežnu raspravu, tijekom koje je iznijet veći broj vrlo konstruktivnih prijedloga za unapređenje ovih vježbi. Na koncu je ministar Nikić obavijestio nazočne o izborima za novo Vijeće, koji će uslijediti u studenom, a Skupština je završena molitvom i blagoslovom p. Flavijana, te skromnim ručkom, kojega su priredili domaćini.

Ivan Andrašić

HRVATSKI U SLUŽBENOJ UPORABI U SONTI

Na posljednjoj sjednici Skupštine općine Apatin vijećnici su donijeli odluku o izmjeni članka 7 Statuta, kojim je regulirana uporaba jezika i pisma na području općine. Ovom odlukom u službenu uporabu u Sonti, gdje Hrvati s nepunih 60% tvore većinski živalj, pored srpskog, uvodi se i hrvatski jezik i pismo, a u naseljena mjesta Kupusina i Svilojevo mađarski. Podsjetimo, ova tema je bila na dnevnom redu općinskog parlamenta još prije dvije godine, pa iako je parlamentarnu većinu tvorila DOS–a koalicija, ova izmjena nije dobila zeleno svjetlo. Ovo pitanje aktualizirala je u sadašnjem sazivu Komisija za međunacionalne odnose općine Apatin. Prijedlog izmjene je upućen na javnu raspravu u naselja Sonta, Svilojevo i Kupusina, a kako primjedbi nije bilo, u Skupštini općine je izglasovana pozitivna odluka.

Ivan Andrašić

SVETE MISE ZA PRIJEMNE ISPITE

U tavankskoj crkvi ”Srca Isusova” i ove godine su organizirane zajedničke molitve i svete mise za uspjeh na prijemnom ispitu u srednje škole. U četvrtak 22. i petak 23. lipnja u 9 sati bile su svete mise na kojima su bili okupljeni učenici, nastavnici i ravnateljica škole. Prije svetih misa sva su djeca pristupila sakramentu ispovijedi. Svete mise predvodio je mjesni župnik Franjo Ivanković, a sviranjem i pjevanjem je ravnao nastavnik matematike Zoran Đereg. Svoje molitve su sva djeca i nastavnici na misi spontano izrekli.

Na ovakav način se pomaže djeci u ovim važnim trenucima da nauče svoje probleme rješavati zajedno s Isusom.

LIPANJ U TITELU

Vjernici titelske župe proslavili su blagdan Marije Majke Crkve, 5. lipnja misnim slavljem i zahvalili Bogu Ocu na darovanoj Majci kojoj se često utječemo u zagovor.

U nedjelju nakon Duhova, 11. lipnja, na svetkovinu Presvetog Trojstva, misno slavlje je predvodio domaći župnik Franjo Lulić i u nadahnutoj propovijedi istaknuo kako je Presveto Trojstvo najveća tajna i u isto vrijeme najveća Istina, ali samo vjerom dokučiva.

Spomendan sv. Antuna također je proslavljen svetom misom koju je predvodio župnik Franjo. On nas je podsjetio na život ovog sveca i čuda koja su ga pratila te nas pozvao da mu se češće utječemo u zagovor.

Lipanj je mjesec u kojem na svetkovinu Tijelova častimo Euharistiju, u kojoj se na najbliskiji način susrećemo s Bogom pod prilikama kruha i vina, kada blagujemo Tijelo i Krv Kristovu. Upravo je ovo protumačio u propovijedi župnik Franjo na svečanoj misi nakon koje je uslijedila tijelovska procesija oko crkve. Procesija je završila blagoslovom s Presvetim.

Župnik je služio svečane sv. mise i na blagdan Presvetog Srca Isusova, 23. lipnja, na blagdan Rođenja Ivan Krstitelja, 24. lipnja, a proslavili smo i blagdan apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla. Bili su ovo poticajna misna slavlja za sve vjernike koji su sudjelovali u Euharistiji.

Radomir Hucki

ČIPKOM VELIČA BOGA

Vjernica tilelske župe, Julijana Lakatoš još od rane mladosti, naučivši od majke, ima divnu ljubav – i to prema heklanju ručnih radova. Pored obveza u obitelji i odgoja troje djece, slobodno vrijeme je koristila kako bi u ruke uzela heklicu. Iza nje je danas velika kolekcija heklanih stolnjaka i zavjesa. Nikada nije radila za novac, jer kaže kako to onda više ne bi bila ljubav. Kao uzorna vjernica naše župe, od prije nekoliko godina posvećuje se samo heklanju ručnih radova i čipki za crkvene oltare, barjake, svetohraništa, likove i događaje iz Biblije. Željela je zahvaliti Bogu za dar koji joj je dao, i na darovanu ljubav odgovoriti ljubavlju. To je i potvrdila sudjelujući već četvrtu godinu na ”Međunarodnoj izložbi ručnih radova i kolekcionarstva” u Bajmoku i Adi, dobivši svake godine prvu nagradu u kategoriji ”Čipka i ručnih radova” vezanih za crkveni pastoral. Prve godine za čipku ”Alfa i Omega”, sljedeće za ”Lik Marijin”, prošle godine za ”Tajnu večeru” a ove pak za ”Lik Isusa”. Zaista, uspjeh vrijedan pažnje! Inače, njene čipke krase oltare i svetohraništa u titelskoj, perleskoj i beloblaćanskoj crkvi. ”Podrška vjernika naše župe, a posebno vlč. Franje Lulića znači mi puno, osobito kako bih ustrajala i daljnjem radu”, ističe tetka Julka. Iako je zakoračila duboko u sedmu deceniju života, puna je elana i planova. Već sada misli na sljedeću izložbu. Poželimo joj puno zdravlja i Božje milosti da nastavi svojim djelima ljubavi veličati Gospodina.

Radomir Hucki

BLAGDAN BL. MARIJE PETKOVIĆ

PROSLAVA BLAGDANA BL. MARIJE PETKOVIĆ U SUBOTICI

U subotičkoj župi sv. Roka treću godinu za redom svečano je proslavljen blagdan bl. Marije Petković. Za taj blagdan vjernici su se pripremili devetnicom. Svaki dan kroz devet dana misu su započinjali ”Djelom prikazanja” bl. Marije Petković a poslije pričesti župnik je svaki dan pročitao nekoliko misli Blaženice nakon čega su se vjernici zadržali u razmišljanju i molitvi. Ove godine u devetnici župljani su posebno molili za s. Jasnu Crnković, rodom iz te župe, a koja se priprema za svoje vječne zavjete što će ih položiti u Blatu, 6. kolovoza ove godine.

Na sam blagdan bile su dvije sv. Mise. Prije podne svetu misu je predvodio župnik preč. Andrija Anišić i tu je misu prikazao za sestre Kćeri Milosrđa, koje djeluju u toj župi, za s. Jasnu ali i za sve župljane, jer su tu Blaženicu izabrali za svoju suzaštitnicu. Naime, Bl. Marija Petković je u toj župi otvorila samostan svojih sestara još 1930. godine i sama je u toj župi boravila više puta te se, kako župnik voli isticati, ”još uvijek prepoznaje svijetli trag koji je ostavila na plodnoj bačkoj ravnici i osjeća miomiris njezine svetosti” a sada i moć njezina zagovora! U prigodnoj propovijedi župnik je, u skladu s Božjom riječju te nedjelje, istaknuo njezinu čvrstu vjeru te je pozvao vjernike da slijede jedno od njezinih životnih načela: ”Opredijeliti se za Krista i živjeti svoju svakidašnjicu u skladu s tim načelom”.

Poslije podne u 17 sati svečanu sv. Misu predvodio je subotički biskup dr. Ivan P?nzes u zajedništvu s generalnim vikarom mons. Slavkom Večerinom, o. Ivanom Holetićem, preč. Attilom Zsellerom, vicekancelarom subotičke biskupije te s domaćim župnikom Andrijom Anišićem. Uz časne sestre Kćeri Milosrđa te vjernike koji su došli u lijepom broju usprkos obilnoj kiši koja je padala pola sata pred samu misu, na misi su sudjelovala i djeca iz vrtića ”Bl. Marija Petković” koji se nalazi u samostanu sestara Kćeri Milosrđa u toj župi sa svojim odgojiteljicama Marinom, Dajanom, Dijanom, Eminom i Danijelom. Na misi su sudjelovali također i Iva Aranjoš, konzulica Generalnog konzulata R. Hrvatske u Subotici, Petar Kuntić, dopredsjednik grada Subotice te Ivan Stipić, u ime Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Na ovoj misi sudjelovali su roditelji s malenom djecom koja su im se rodila nakon blagoslova trudnica koji su primili u toj župi o blagdanu sv. Josipa.

Božju riječ su čitali roditelji djece iz vrtića. Evanđelje je navijestio mons. Večerin a prigodnu propovijed održao je biskup P?nzes. On je u svojoj propovijedi podsjetio u kratkim crtama na životni put i djelo bl. Marije Petković a osobito na završetak procesa njezine beatifikacije i proglašenja blaženom u Dubrovniku na kojem je i osobno sudjelovao. U svojoj propovijedi je također rekao: ”U apostolskom pismu Ulaskom u novo tisućljeće Ivan Pavao II. posebice ističe kako je ”svetost perspektiva čitavog pastoralnog hoda Crkve” (br. 30), te objašnjava što znači promatrati hod Crkve u perspektivi svetosti. Takva perspektiva, veli Papa, pokazuje da su kršćani došli do uvjerenja kako je ”besmisleno zadovoljiti se životnom prosječnošću minimalističke etike i površne religioznosti” (br. 31 ). Dekretom o ”herojskim krepostima” Marije od Propetog, te kasnije činom proglašenja blaženom javno se priznaje kako se ona nije zadovoljila prosječnošću kršćanskog života. Stoga je Crkva predstavlja i predlaže kao uzor i poticaj na putu prema svetosti...”.

Ovom prigodom želim svratiti vašu pozornost na značenje i zasluge ove časne blaženice koja je redovničkim zavjetima u službi milosrđa kao i osobnim karitativnim i karizmatskim djelom zadužila Crkvu. /.../ U jednom životopisu piše za nju kako je bila ”dijete kamenih meja, nesputana kao bura i meka kao bonaca rodnih žala”. Shvatila je kako se čovjeka može pobijediti samo ljubavlju i po ljubavi Bogu milosrđa privesti. A za to su potrebni veliko srce i junačka vjera. Mariju je nebo doista obdarilo i velikim srcem i junačkom vjerom.

U završnom dijelu propovijedi osvrnuo se na njezinu osobitu ljubav prema siromašnima: ”Vrlo je rano Marija uočavala brojne patnje ljudi i društvene nepravde, glad i neimaštinu, siromašne i bolesne. Nije mogla sve to gledati, a da ne trpi i supati s potrebnima. Bila je ispunjena čežnjom kako pomagati i štititi siromahe, tu ljubljenu braću raspetog Gospodina. Svemogući je tako u Marijinom srcu pripremao milosrdne ruke za rane čovječanstva. I doista, preko ove skromne i ponizne žene, bez velike škole i velikih mogućnosti Providnost je nadahnula i pokrenula novu zajednicu koja bi imala biti sijačem dobrote. A ona sama sreću duhovne majke proživljavala je najviše u malenima, siromašnima, rubnima i prezrenima u kojima je gledala lice malenog Isusa i radovala se ako je mogla biti na usluzi. Stoga se nije umarala i sve do svoje smrti 1966. svoje susestre potiče neka ponašanjem i žrtvom pokazuju kako se i u njima utjelovila Božja ljubav, dobrota i milosrđe. Ova skromna žena bila je u mnogočemu dalekovidna a pri tom je imala jaku vjeru i čvrstu volju. Nije voljela ostajati na plićaku, nego se odvažno otiskivala na pučinu na kojoj je brodila ”kao barka pod rukom nebeskog kormilara”.

Molitvu vjernika sastavila Katarina Čeliković a predmolili su je roditelji djece čija djeca pohađaju dječji vrtić ”Bl. Marije Petković”.

Na misi je pjevao župni zbor pod ravnanjem s. Silvane Milan a za sintisajzeromo je bio mr. Ervin Čeliković. Na misi su pjevala i djeca iz vrtića pod ravnanjem odgojiteljice Marine Piuković i zbor vjeroučenika ”Biseri”.

Na kraju mise, roditelji su zahvalili s. Silvani na svemu što čini za njihovu djecu a osobito na divnom hodočašću u svetište Bl. Marije Petković, koje je ona organizirala i predvodila te su tako i oni i djeca još bolje upoznali Blaženicu i ondje na njezinu grobu molili njezin zagovor za svoje potrebe. Riječi zahvale zatim je uputila s. Silvana Milan, predstojnica subotičkog samostana sestara Kćeri Milosrđa. Ona je zahvalila biskupu što se rado odazvao predvoditi ovo slavlje, svećenicima na sudjelovanju a napose župniku koji se ”zdušno zalaže za širenje štovanja bl. Marije Petković” u župi sv. Roka i u Subotici.

Na kraju mise biskup je podijelio posebni blagoslov djeci i obiteljima te se pozdravio sa svakim djetetom stavljajući svakom križić na čelo. Vjernici su također iskazivali počast Blaženičinim moćima u njezinoj kapelici koja se nalazi u crkvi.

Poslije mise sestre Kćeri Milosrđa za sve sudionike slavlja priredile su Agape u vjeronuačnoj dvorani odnosno u dvorištu vrtića. /A.A./