[Home] [Sadrzaj] Godina: XIII     Broj: 07(141)     Subotica, juli 2006.  

KULTURA

U ČAST TAMBURI

U povodu trideset godina rada Subotičkog tamburaškog orkestra (STO) i 115. obljetnice rođenja virtuoza tambure Pere Tumbasa Haje, pravi je umjetnički doživljaj bio priređen 29. lipnja u Velikoj vijećnici subotičke Gradske kuće. Cjelovečernji program uključio je izložbu pod nazivom ”Ej tamburo stara”, koncert STO i premijerno predstavljanje filma o Peri Tumbasu Haji ”Muzika je bila njegov govor”. Autor izložbe Marinko Piuković pokazao je ozbiljnost u istraživanju najpopularnijeg instrumenta među bunjevačkim Hrvatima – tambure te svoja saznanja predstavio izložbom starih instrumenata i fotografija. Koncert je oduševio brojnu publiku a napose završnicom u kojoj se pjesmom proslavi priključio Zvonko Bogdan. Film Rajka Ljubiča, Stipana Jaramazovića i Marinka Piukovića predstavio je najvećeg virtuoza na tamburi Peru Tumbasa Haju i otvorio novu stranicu u povijesti tamburaške glazbe. Bio je ovo pravi kulturni događaj primjeren ovako velikim jubilejima i glazbenicima. /K. Č./

PRVI FESTIVAL MARIJANSKOG PUČKOG PJEVANJA

U Bačkom Monoštoru, selu prelijepe tradicije, od davnina se njeguje pučko pjevanje pri crkvi i na raznim svečanostima, tako da je inicijativa Hrvatskog nacionalnog vijeća i predsjednika Izvršnog odbora HNV–a Laze Vojnić Hajduka, da se festival Marijanskog pučkog pjevanja održi upravo u ovom šokačkom selu logičan slijed prethodnih aktivnosti Kulturno umjetničkog društva Hrvata ”Bodrog” iz Bačkog Monoštora.

1. srpnja s početkom u 18 sati u Bačkom Monoštoru u crkvi sv. Petra i Pavla, a nakon toga i na pučkoj razini u Domu kulture, pjevačke skupine i crkveni zborovi Bačke i Srijema, kao i gosti iz Republike Hrvatske i Mađarske dali su svoj pjevački pečat obilježavanju ove manifestacije. Nakon pozdravne riječi vlč. Gorana Vilova u prepunoj crkvi u Bačkom Monoštoru nastupili su ”Santovački crkveni zbor” (Mađarska) sa pjesmama ”Nebeskoga slavnog grada” i ”O prisveta Divice”, pjevačka skupina ”Ižipci” (Topolje, Hrvatska) – ”O Gospojo privelika Marijina bašća”, HKC ”Bunjevačko kolo” (Subotica) – ”Čuj nas Majko” i ”Spasitelju dobri Isukrste”, KUD ”Seljačka sloga” (Gajić, Hrvatska) – ”Pruži ruku Majko sveta” i ”O Marijo sude od milosti”, ženska pjevačka skupina KUD ”Ravnica” (Stari Perkovci, Hrvatska) – ”Marijo, o mili glas” i ”Kraljice mira”, KPZ Hrvata ”Šokadija” (Sonta) – Svećeničke litanije i ”Majka Marija”, te KUDH ”Bodrog” s pjesmama ”Trinaestog svibnja” i ”Ja sam sirota”. Završetak duhovnog dijela obilježen je zajedničkim pjevanjem pjesme ”Čuj nas Majko”.

Na kraju programa u crkvi se svima obratio dr. Andrija Kopilović, predsjedavajući Katoličkog insituta za kulturu, povijest i duhovnost ”Ivan Antunović”. On je u svom izlaganju kratko podsjetio na tri velika sjećanja: prvo je sjećanje na biskupa Matišu Zvekanovića koji je bio župnik Monoštorski i koji u cijelom kasnijem životu nikad nije prestao hvaliti divno marijansko pjevanje u Bačkom Monoštoru. Napose kad se radilo o pjesmama Anđeo Gospodnji ili Marijino Srce trinaestoga svibnja, to je i kao biskup pod stare dane ponavljao da su mu to bile najljepše godine života i rada kao župnika u Bačkom Monoštoru; drugo sjećanje je bilo na velikoga papu Pavla VI. koji je na poseban način primio Hrvate u godini otkupljenja 1985. godine, u godini jubileja hodočastilo je njih petnaest tisuća u Rim i kada je pjevana ”Kraljice neba raduj se, Aleluja”, Papa je vrlo potreseno izgovorio riječi ”Kako veličanstveno...”, na pjesmu koja se orila iz petnaest tisuća grla. I papa Ivan Pavao II. je kao Poljak jako dobro znao što znači biti sav Marijin. Kao dijete siroče koji je u svetištu Kalvarijske Gospe u Poljskoj primio upravo Mariju za svoju majku, dao se Mariji kao svojoj majci i cijeloga života bio vjerni Marijin štovatelj i veliki pobornik pučkih marijanskih pjesama.

Program je nakon toga nastavljen u prostorijama Doma kulture uvodnom i pozdravnom riječi predsjednice KUDH ”Bodrog” gospođe Marije Turkalj. Obrativši se prisutnima Marija Turkalj je rekla:

”Divimo se velikim umjetnicima i njihovim djelima, jer su oni u svojim djelima ostavili dah svoje duše i tako ostali prisutni. To je umjetnost rođena u srcu i duhu pojedinca. Međutim, večeras smo ovdje radi onoga što je rođeno, ne u duhu i duši pojedinca, nego onoga što je rođeno u duhu jednog naroda i odnjihano u srcu vjere i molitve da ne bude samo lijepo nego i da spaja nebo sa zemljom. Mi večeras ovdje nismo u crkvi na pobožnosti, već smo ovdje zajedno da bismo uživali u ljepoti pučke pjesme koja je spjevana simbolu svake dobrote – Majci Mariji. Svi bez obzira na vjerske razlike uživajte u ovom pučkom stvaralaštvu koje ćete lako razumjeti ako slušate srcem i mislite i na svoje zemaljske majke”.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Josip Zvonko Pekanović se nakon pozdravnog govora obratio prisutnima istakavši kako je KUDH ”Bodrog” jedna od mlađih skupina koja djeluje u Vojvodini i ima podršku HNV–a, ali je svojim nastupima i spremnošću da njeguje tradiciju Hrvata među prvima. Uvod u nastavak pjevačkog programa bila je svojevrsna himna KUDH ”Bodrog” ”Naši stari” da bi se zatim pjevačke skupine još jednom obratile nazočnima pučkim pjesmama iz svog repertoara.

Važnost ovog festivala za njegovanje i očuvanje hrvatske bunjevačke i šokačke tradicije ogleda se i u tome što su mu prisustvovali gosti koji svojim djelovanjem u vjerskim i hrvatskim institucijama na ovim prostorima to i osiguravaju. To su: predsjedavajući Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost ”Ivan Antunović” iz Subotice dr. Andrija Kopilović, predstavnici Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Josip Zvonko Pekanović, predsjednik Izvršnog odbora HNV–a Lazo Vojnić Hajduk, podpredsjednik HNV–a Stipan Šimunov, glavni urednik ”Hrvatske riječi” Zvonimir Perušić, prior Karmelskog samostana u Somboru otac Anđelko sa subraćom, predsjednik Saveta MZ ”Bački Monoštor” Marko Štrangar, sekretar MZ ”Bački Monoštor” Zoran Miler, svećenici iz okolnih župa i predstavnici kulturno umjetničkih društava.

Uz financijsku podršku Hrvatskog nacionalnog vijeća ovaj festival pomogli su i mnogi drugi sponzori.

Ono što posebno raduje su i pozitivne reakcije svih sudionika, a među njima naročito veseli najava ”Santovačkog crkvenog zbora” da će inspirirani festivalom, dobrim ozračjem i organizacijom Festivala marijanskog pučkog pjevanja pokušati organizirati sličan susret u cilju očuvanja pučkih pjesama i u susjednoj Mađarskoj.

Grčka je poslovica da je glazba kći bogova, a nakon marijanskih pjesama izvedenih u Bačkom Monoštoru dodajemo ”da je Marija najveća kći naše zemlje, a majka našega Boga”.

Aleksandar Forgić


Izrada: [Tipp-Topp System]