KATOLIČKA CRKVA U VOJVODINI, SRBIJI I CRNOJ GORI

Proštenje na Deonici

Proštenje kod zavjetnog križa na takozvanoj Deonici održana je ove godine 3. rujna. Deonica je bilo nekada pravo naselje mužljanskih stanovnika s vlastitom školom i crkvom. Od svega toga je do danas ostao samo križ. Kod tog križa se, nakon pada komunizma, počela održavati ”Slava” (proštenje) na tradicionalni datum, a to je prva nedjelja u rujnu.

Ljudi su brzo prihvatili ponovno vraćanje nekadašnjeg blagdana. Prvih godina se na slavlje okupljao mali broj vjernika. Sada je naprotiv to postalo pravo narodno hodočašće, ali i narodno veselje. Ove godine se skupilo oko križa na svetoj misi oko 150 vjernika. Barem toliko ili još više išlo je u prirodu na šetnju, drugi su se krijepili pod velikim šatorom, dok su ostali, naročito djeca, uživali u lijepom i toplom ljetnom danu, kojeg nam je poslije hladnih i kišovitih dana udijelila Božja providnost.

Svetu misu je vodio i propovijedao salezijanac, domaćin iz Mužlje, o. Zolt n Varga. U propovijedi je naglasio radost da se poslije dugog vremena ipak Mužljanci vraćaju na svoje korijene, na svoja davna prebivališta, od kojih je ostao samo križ, kao znak saveza između Boga i ljudi. ”Neka Bog blagoslovi sve vas, koji ste usprkos svih nevolja i protivština sačuvali svetu katoličku vjeru. Neka blagoslovi također polja i njihove plodove, koje je ovdje ispod vedrog i sunčanog neba tako divno gledati. Neka Bog blagoslovi također one, koji možda rijetko dođu na svetu misu – da im nedjeljna misa postane ne samo neprijatna dužnost, nego duhovna potreba i obaveza”, poticao je propovjednik. U završnom dijelu propovijedi pozvao je roditelje i djecu da upišu katolički vjeronauk jer to je ”veliki Božji blagoslov, koji može mladima pomoći, da rastu u vjeri i ljubavi te da se sačuvaju od opasnosti, koje im prijete od ulice. Neka majka Božja isprosi jaku vjeru u njezinog Sina Isusa, koji je umro za nas na križu, svima nama ovdje na misi sabranima. Neka potakne i one, koji zaboravljaju na svoje kršćanske korijene, da se i oni vrate u očinsko stado, da bude jedno stado i jedan pastir”, zaključio je o. Zoltan. /Janez Jelen/

Arač (Aracs) – Proštenje u župi svetoga Stjepana Kralja

U nedjelju, 20. kolovoza 2006. bila je ”slava” ili proštenje u župnoj crkvi svetoga Stjepana – ugarskoga kralja u naselju Arač (Vranjevo). To je župa, kojom upravljaju isusovci iz obližnje župe sv. Klare.

Već prije dvije godine, kada su župom počeli upravljati pobožni i marljivi redovnici svetog Ignacija Lojolskog, primijetili smo da se događa nešto novo: cijela crkva je bila puna greda i letvi, pripremljenih za temeljitu popravku krova. Uz pomoć Boga i velikodušnih dobrotvora uspjeli su potpuno obnoviti ne samo krov nego i čitavu crkvu izvana a sada je u tijeku i temeljita obnova iznutra. Slikarije na stijenama uspješno i vrlo prikladno obnavlja mladi slikar iz Novog Bečeja Imre Ambrus.

Crkvu su ispunili vjernici u lijepom broju – došli su hodočasnici također iz druge novobečejske, ali i iz starobečejskih župa preko Tise. Razveseljava veliki broj mladih, također među pjevačima i sviračima u ansamblu pod imenom ”Vjera–nada–ljubav”. Njihovo divno pjevanje i sviranje ponekad i prebučno u stilu mladih, ali sve skladno i lijepo.

Svetu misu je predvodio i propovijedao salezijanac Janez Jelen, a s njim je suslavio i blagoslovio novi kruh domaći župnik isusovac J nos S?ti uz asistenciju brata Vincea Novaka. U prigodnoj propovijedi o. Jelen je osvijetlio ulogu sv. Stjepana u procjeni kršćanskih vrednota, naročito ljudskoga života. To je lijepo povezao s Godinom zadovoljštine, koja se slavi ove godine u Mađarskoj i u susjednim zemljama, gdje žive manjine, kao naknada Bogu za sve grijehe kako onih koji su na vlasti tako i vjernika i svih građana.

Na kraju svete mise domaći župnik, o. Soti zahvalio je gostu, crkvenom odboru, pjevačima i svim ostalima, naročito dobrotvorima. Zajedno s gostom pozvao je drage vjernike i hodočasnike da pomažu i dalje molitvom i prilozima, da se dovrši obnova te divne stogodišnje crkve (1903), kao i duhovna obnova župe, kojom uvelike pomažu mjesečni susreti u ”Cenakulu”. Na kraju svete mise je uslijedio blagoslov novoga kruha po starom ugarskom običaju koji se čini na blagdan svetoga Stjepana. Taj kruh su na izlazu podijelile svima djevojke obučene u narodne nošnje. /J. J./

In memoriam – KATARINA JAKOVLJEVIĆ

(6. 05. 1939. – 2. 09. 2006.)

Gospodin je nakon velikih kušnji pozvao k sebi 2. rujna, našu sestru u Kristu, Katarinu Mariju Tereziju Jakovljević u njezinoj 67. godini života.

Katarina je rođena 1939. godine u Beogradu od oca Hrvoja Jakovljevića i majke Marije Crnobori. Odgajana je u katoličkoj, hrvatskoj obitelji. Radni vijek provela je kao tajnica gimnazije ”Uroš Predić” u Pančevu. Cio naš grad znao ju je po nadimku ”Kaća iz gimnazije”. Nakon odlaska u mirovinu, za nju nastupaju teške godine. Odlazi 1989. godine u Pulu gdje se brine o bolesnim roditeljima. Tamo se aktivno uključuje u život župe. Drži vjeronauk za malu djecu, pomaže u svim akcijama svoje župe te radi u knjižari ”Miza Ricordia”, u kojoj se prodaje duhovna literatura i nabožni predmeti. Oba roditelja joj umiru u razmaku od deset dana. To doživljava bolno ali predana u Gospodinu, nadajući se susretu s njima u vječnosti. Slijedila je potom za nju još teža kušnja. Oboljela je od teške neizlječive bolesti. Tada je odlučila vratiti se u Pančevo i biti sa svojom kćerkom i unukom. Po dolasku, 2000. godine slijedi prva pa druga operacija s pratećom teškom terapijom. No, to ju nije spriječilo da dade svoj doprinos životu naše župne zajednice. Nije bilo devetnice na koju nije dolazila niti akcije u kojoj nije sudjelovala. Prije tri godine skupa s potpisnikom ovih redaka priredila je program za dan bolesnika u kojem se očitovala njezina obrazovanost i kreativnost.

Najteže joj je bilo kada je prije dvije godine dobila od liječničkog konzilija napismeno potvrdu da je bolest neizlječiva te da za nju u medicinskom smislu više nema nade. Dva, tri dana bila je izvan sebe a onda je to prihvatila kao volju Božju i nastavila živjeti na uobičajeni način kao uzorna kršćanka sve dok ju bolest nije potpuno iscrpila. Umrla je u svojoj sobi, u najvećim mukama, s pogledom uprtim na križ, okrijepljena svetim sakrametnima. Pokopana je dva dana kasnije na Katoličkom groblju u Pančevu. Na sprovodu sam joj ispunio dvije želje: Pročitao sam psalam ”Gospodin je pastir moj, ni u čem ja ne oskudijevam” i održao prigodnu propovijed.

Za njom tuguju i mole njezine uzdanice: kćer Suzana i unuka Tamara.

Počivala u miru Božjem.

Nenad Ješić

Preminuo varaždinski biskup mons. Marko Culej

U subotu 19. kolovoza, nakon duge i teške bolesti, preminuo je varaždinski biskup mons. Marko Culej. Tijelo pokojnog biskupa izloženo je u utorak 22. kolovoza, na blagdan Blažene Djevice Marije Kraljice, na odar u varaždinskoj katedrali, gdje su se brojni ožalošćeni vjernici, svećenici i rodbina okupili na misnom slavlju i molitvi za blagopokojnoga mjesnog biskupa. Biskupovo tijelo u jutarnjim satima svećenici Varaždinske biskupije unijeli su u katedralu pred glavni oltar Marijina uznesenja, gdje je prigodnu molitvu predvodio mons. Ivan Godina. Istaknuo je da su se nazočni okupili u varaždinskoj katedrali, gdje je biskup Culej u mnoge ljudske živote unosio radost okrepljujući srca, kako bi se osnažili riječima vjere i svoju nadu učinili postojanom. Nakon molitve, odru s tijelom biskupa Culeja prilazili su brojni vjernici koji su se došli pomoliti i odati počast prvom biskupu mlade Varaždinske biskupije. Mons. Godina predvodio je zatim i jutarnju misu zajedno s brojnim svećenicima Varaždinske biskupije, među kojima su bili generalni tajnik HBK mons. Vjekoslav Huzjak, djelatnici Ordinarijata, te dekani i župnici iz više župa biskupije. Vjernici su se od biskupa Culeja opraštali u osobnoj molitvi, molila se krunica, a spontano su pjevane i crkvene pjesme. Nekoliko pjesama višeglasno je izveo i župni zbor iz Kneginca, čiji su članovi došli odati poštovanje i zahvalnost blagopokojnom mjesnom biskupu, koji je rado pohodio sve župe biskupije u raznim prigodama. U utorak navečer, dok je povorka vjernika dostizala svoj vrhunac, zadušno misno slavlje u katedrali predvodio je mons. Antun Perčić, kancelar biskupije, dok je propovijed održao prof. dr. Franjo Šanjek.

Gotovo deset tisuća vjernika okupilo se u srijedu 23. kolovoza na oproštaju od varaždinskog biskupa Marka Culeja u parku kod varaždinske katedrale, gdje je misno slavlje i sprovodne obrede predvodio kardinal Josip Bozanić, nakon čega je blagopokojni biskup pokopan u grobnici varaždinskih biskupa u katedralnoj kripti u kapelici Svetog Križa. U procesiji biskupa i nadbiskupa biskupovo tijelo svećenici Biskupskog ordinarijata u Varaždinu iznijeli su pred vanjski oltar, gdje je kardinal Bozanić potom predvodio misu oproštaja zajedno s apostolskim nuncijem u Hrvatskoj nadbiskupom Franciscom Javierom Lozanom, vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem te još 32 nadbiskupa i biskupa iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Mađarske, Austrije, Crne Gore i Srbije, a koncelebriralo je i 330 svećenika iz Zagrebačke metropolije i drugih biskupija te redovničkih provincija. /IKA/

IRIG: od Tekija do Bunarića

I ove godine vjernici Iriga i okolice hodočastili su na Tekije čiji je ovogodišnji gost bio hvarsko–bračko–viški biskup, mons. Slobodan Štambuk. Uvečer uoči blagdana Snježne Gospe, biskup Štambuk predslavio je misno slavlje zajedno s domaćim biskupima đakovačkim i srijemskim, mons. Marinom Srakićem i mons. Đurom Gašparovićem, održavši pri tom i prigodnu provovijed. Na sam blagdan Gospe Snježne, svetu misu na mađarskom jeziku predslavio je subotički biskup dr. Ivan P?nzes, dok je svetu misu na hrvatskom jeziku predslavio biskup Štambuk zajedno s beogradskim nadbiskupom i metropolitom Stanislavom Hočevarom te domaćim biskupima Srakićem i Gašparovićem. Biskup Štambuk u propovijedi posebno se obraćao djeci, mladima, kćerima i sinovima ali i majkama i očevima okupljenima na Tekijama, upućujući ih na to kako da budu osobe ”lijepe ljubavi”. Koordinator slavlja i ceremonijar večeri i dana bio je iriški župnik, preč. Blaž Zmaić.

Prve nedjelje mjeseca kolovoza proslavili smo blagdan Preobraženja Gospodnjega. Iste smo se nedjelje okupili u Vrdniku, gdje su se na dan rudara polažući vijenac na spomenik poginulih, okupili stari preživjeli vrdnički rudari. Susret je upriličen uz podršku i zalaganje menadžera Općine Ivice Karačića te organizatora svih općinskih događanja, Lazara Pilipovića, a gost susreta bio je i pomoćnik Pokr. sekretarijata za trgovinu, turizam i usluge, Erne P. Varnju.

Obljetnicu župnikove mlade mise koju je proslavio prije 31 godinu proslavili smo 10. kolovoza. Istoga smo se tjedna okupili i na dvije svete mise uz godišnjicu smrti Katice Mulaj i Juliške Križanović.

Budući da se blagdan Velike Gospe svečano proslavlja u svim župama, isti je proslavljen i u Vrdniku, svetom misom na kojoj smo se sjetili vjernika Branka Šuška. Tom prigodom župnik je poručio kako Božji pogled mijenja život. ”Život je okrenut k nebu, a biti s Bogom znači biti u nebu”, rekao je župnik. Istoga tjedna, služena je i sveta misa za pokojnu Ilonku Vizmeg, koja je za života pazila na ono maleno u životu te je i sebe učinila malenom i poniznom pred Bogom i ljudima. ”Zato je u smrti sigurno doživjela veliko”, istaknuo je župnik.

U nedjelju 20. kolovoza svečano je proslavljen sv. Stjepan (Istv n) i to u filijali u Šatrincima. Obraćajući se nazočnima, župnik se u propovijedi zapitao kada smo posljednji puta u Šatrincima čuli da je netko ime djetetu dao po ovom velikanu. Dodajmo kako su toga dana dvije obitelji krstile svoju djecu: Igora Gemerija i Dejana Segedija.

Posljednja subota mjeseca kolovoza na osobit je način bila hodočasnička. Više od 50 vjernika iriške župne zajednice s pripadajućim filijalama krenulo je na hodočašće na Bunarić kraj Subotice. Tom su prigodom posjetili sam grad, franjevački samostan, katedralu sv. Terezije Avilske i crkvu sv. Roka. Iste su večeri sudjelovali u službi pokore i svjetla na Bunariću, a potom i na zajedničkoj svetoj misi. Početkom rujna, zajedno s početkom školske godine započela je i šesta godina vjeronauka u našim mjestima. To je ujedno poruka roditeljima da ne zaborave pružiti priliku svojoj djeci pri izboru predmeta.

f.f.

CRKVA I ŠKOLA

Biskupska poslanica za početak školske i katehetske godine 2006/2007.

”Svi ste vi Jedan u Kristu Isusu!”

Gal 3,28

Draga braćo svećenici, poštovani katehete i katehistice, dragi roditelji!

Započinje nova školska i vjeronaučna godina. Nova ponuda i darovano vrijeme da vjeroučenici, naši mladi, kroz redovito školovanje uznapreduju u milosti i mudrosti pred Bogom i ljudima. Dok redovitim školovanjem uče sve ono što školski program predviđa, nama, pastirima Crkve je osobita dužnost i radost pozvati vas, draga djeco i dragi mladi, cijenjeni roditelji, da zajedno odgovorimo Isusovoj riječi pustite k meni malene, jer ovakvih je Kraljevstvo Nebesko. /.../

Svjesni smo da je odgojni proces u školi privilegirano mjesto i odgoja u vjeri. Svjesni te odgovornosti potičemo sve i pozivamo na suradnju da kao Crkva to svoje pravo i poslanje mognemo vršiti nesmetano.

Pošto cjeloviti odgoj osobe ne može zanemariti religiozni aspekt, vjerska nastava može osigurati značajan izvor za obrazovne projekte u školama. Za one koji pripadaju Katoličkoj Crkvi, ono je velika pomoć u postizanju cjelovitog odgoja, koji uključuje i odgoj za pluralizam, mogućnost komuniciranja i suradnje sa svima. Unatoč toga što u školama nisu svi upisani na vjersku nastavu, to ne smije biti razlog za ”šutnju o religiji” ili prešućivati raspravu o religioznim činjenicama. Vjerska nastava je u službi čovječanstva, kao specifični doprinos projektu odgoja i obrazovanja u školama. Kao predmet nadilazi klasični školski oblik ako se surađuje s obiteljima, sa kršćanskom zajednicom, društvom i svijetom kulture, tada postaje sastavnica izgradnje cjelovitog čovjeka. Dakle, ima svako pravo biti među odgojnim i obrazovnim predmetima zbog barem tri važna razloga: Kao prvo, pošto je u školama prisutno multi–religijsko društvo, vjeronauk ima nezamjenjivu ”socijalnu ulogu”. ... Drugo, vjeronauk nudi doprinos razumijevanju Europskog kulturnog nasljeđa, koje je u svojoj dvijetisućljetnoj povijesti označeno kao kršćansko. Ono vodi k razumijevanju najvećih problema čovječanstva (velikih 'zašto' egzistencije, života, patnje i smrti), odnosa čovječanstva s Bogom, s okolicom i stvorenim svijetom. ... Kao treće, vjeronauk dokazuje kako religija nije jedini izvor i mogućnost odnosa prema nadnaravnom i metafizičkom iskustvu, nego nudi mogućnosti za učenje i dublju analizu razumskog i znanstvenog razumijevanja događaja, definicija, dokumenata, svjedočanstava koja doprinose specifično obrazovnom procesu okarakteriziranom kao ”učiti i naučiti”. Radi svega ovoga s pravom očekujemo kao pastiri svojih Crkava otvorenu suradnju sa školama i razumijevanje da su nam ciljevi isti: odgoj u vrednotama koje pomažu napredak društva i boljitak čovjeka. Vjerska nastava u tome je nezamjenjiva i stoga potičemo kako roditelje, tako i škole na suodgovornu suradnju i sa Crkvom.

Konačno, želimo progovoriti i vama draga djeco i mladi. Vi ste budućnost Crkve i svijeta. Ulazite krupnim koracima u život. Na početku ove školske godine vas potičemo da nađete hrabrosti i radosti izabrati vjersku nastavu kao jedan od svojih putova na hodu prema ostvarivanju vlastite sreće. Čujte što vam poručuje naš veliki Papa, Benedikt XVI. u susretu s mladima: ”Dragi mladi, ljubite Božju riječ i ljubite Crkvu, koja vam omogućuje da pristupite blagu tako velike vrijednosti, pomažući vam da prepoznate njegovo bogatstvo. Ljubite i slijedite Crkvu, koja je od svoga Utemeljitelja primila poslanje da ljudima pokazuje put istinske radosti... Često promišljajte riječ Božju i dozvolite Duhu Svetom da vam bude učiteljem. Otkrit ćete tada da Božje misli nisu ljudske misli... kušat ćete puninu radosti što se rađa iz istine... i moći ćete se suočiti s teškoćama i patnjama života.”

Neka dobri Bog otac svake milosti blagoslovi sve vas, dragi roditelji i odgojitelji, draga djeco, dragi mladi! Dok preporučamo u molitve početak školske godine, pozivamo na slavlje katehetske nedjelje, a na sve obitelji, učenike, nastavnike i škole zazivamo Božji blagoslov.

Dano u Beogradu, sjedištu Međunarodne Biskupske Konferencije za početak školske godine 2006/2007.

Vaši biskupi