MEDITACIJA – Piše: Goran Vilov

Čovjek traži Boga

Kako spojiti horizontalu i vertikalu? Kako približiti nebo zemlji? Kako omogućiti susret čovjeka sa Bogom?

Svaki čovjek u svom biću nosi religioznu crtu. Predodređeni smo, u svojoj biti, religiozni biti i Boga tražiti. Što ili tko je Bog? Bog je između ostalog onaj za kojim teži čitavo ljudsko biće, Bog je ona osoba kojoj se čovjek želi potpuno predati i od koga želi primiti naklonost, pažnju i ljubav.

Gdje je Bog?

Bliže nego što možeš zamisliti! On je posvuda ali i u ljudskim srcima. Nekome je to razlog za strah, kao malom djetetu koje je upitalo profesora teologije: ”Gdje je Bog?” a ovaj mu odgovorio ne strogo teološki, nego posve jednostavno: ”Bog je u tvome srcu!” Dijete je nakon toga otrčalo od kardinala jer se prestrašilo.

Gdje je čovjek?

Čovjek je tu ”na trećem kamenu” od Sunca. Ali je li čovjek sebe pronašao? Je li sebe upoznao? Je li čovjek upoznao svoja stremljenja, svoj put? Je li čovjek otkrio put do Boga?

Ovako mi je rekla jedna osoba: ”Želim susresti Boga. Želim da mi se Bog približi, želim znak od njega.” Čudio sam se ovakvom razmišljanju jer je Božjih znakova i tragova svugdje. Zašto su čovjeku potrebni ekstra znaci?

Kako otkriti Boga?

Andre Frossard je napisao knjigu u kojoj je opisao trenutak kad je susreo Boga. Knjiga je naslovljena ”Bog postoji–ja sam ga otkrio”. Mislio sam da će opisati ”ekstra znak” od Boga ali otkriće Boga je u njegovu slučaju vrlo jednostavno. On veli da je jednog dana ušao u crkvu, dopustio je da ga ”opije” ljepota tog svetog prostora, zvuci orgulja, vječno svjetlo. I to je to! U njegovoj duši su se pojavili posebni osjećaji, titraji bića koje nikad nije njegovo biće osjetilo. Uzrok toga novoga u svojoj duši identificirao je prisustvom Boga.

Uočimo jedan detalj. Ovaj je čovjek susreo Boga tako što je pošao tamo i učinio što treba da se Bog pronađe. Zar ne vidimo jasno da se u spoznavanju Boga traži i naše aktiviranje, naš hod, naša znatiželja? Bog je uvijek tu. I čovjek je tu, negdje blizu, ali da bi susreo Boga onako jasno kako želi mora uposliti svoje noge i dati se na put traženja. Boga ne treba dugo tražiti; možeš ga naći između svake vlati trave, u krošnji drveća, u beskrajnome zvjezdanome nebu, u ljudskim srcima, u Crkvi. Ne zaboravimo nikad važnost misli koju nam je pružio sv. Augustin: ”Bog, koji te je stvorio bez tebe, neće te i spasiti bez tebe.”

I iz evanđelja saznajemo da su iskreni tražitelji Boga, nakon što su se približili Isusu, pronašli ono što su htjeli. I još nešto veoma važno: ako se nerazumski ponašamo, prolazne vrijednosti mogu nam postati mali bogovi. Dokle god imamo malog boga npr. u garaži, na dobrom placu u nekoj kući ili u ljudskoj osobi, ne ćemo susresti istinskog Boga. Sve stvari treba sagledati u vidu vječnosti odnosno sve su to sredstva za spasenje naše duše. Bog je pak onaj koji na nebesima stoluje. Još danas u svome srcu oslobodi mjesto za tog Boga i potraži ga. On nije daleko od tebe!