MISIJE – Uređuje: s. Blaženka Rudić

LISTOPAD – MISIJSKI MJESEC

Prijeđimo s teorije na konkretna djela ljubavi * Tijekom mjeseca listopada čitava Crkva više moli i pomaže misije * Molitva, žrtva, svjedočenje i materijalni prilozi * Potaknimo druge na ljubav i dobra djela

Iako još nije nastupio mjesec listopad, ovaj naslov želi potaknuti sve čitatelje da se pripreme za ustrajniju molitvu i aktivnije djelovanje za misije upravo tijekom mjeseca listopada. U tom mjesecu se slavi Svjetski misijski dan, a to je na posljednju nedjelju mjeseca ili kako odredi biskupska konferencija pojedine zemlje. Za taj dan Papa napiše pobudno pismo ili poruku čitavoj Crkvi. Kad se otvorila ova stranica u Zvoniku bilo je napisano da ona želi potaknuti misijsku svijest, djelovanje, kao i svjedočenje o tome što se čini za misije u pojedinim župama. Nije mi poznato da je do Zvonika stiglo neko pismo ili izvješće o tome. U ovom broju bit će nekoliko praktičnih prijedloga za odrasle i za djecu, pa nakon natjecanja u ljubavi i djelima dobrote očekujem da to podijelimo s drugima.

MOLITVA

Molitva je sigurno najmoćnije sredstvo za pomoć misijama. Moliti može svatko, pojedinačno i zajednički.

Odlučite u mjesecu listopadu, kada se moli krunica, moliti u obitelji zajedno s djecom.

Neka i djeca shvate da na taj način mogu učiniti nešto za misije.

Kao što je već pisalo u na ovoj stranici, Crkva vrši svoje misijsko djelovanje preko Djela svetog djetinjstva. ”Ovo Djelo služi pojedinačnim Crkvama pomažući odgojitelje da postepeno bude kod djece i mladih opću misijsku svijest i da ih potiču na zajedništvo duhovnih i materijalnih dobara s djecom iz zemalja i Crkava koje su siromašne.”

Ovako je papa Ivan Pavao II. pisao djeci misionarima, 2003. godine:

Potrebe djece su tako brojne i složene da nijedna štedna kasica i nikakva gesta solidarnosti nisu dostatne da ih se riješi. Nužna je pomoć odozgor. Vi, draga djeco misionari, upisujući se u Djelo svetog djetinjstva, preuzmite na sebe kao prvotnu obvezu da svakoga dana izmolite jednu Zdravomariju. Znate doista da djelotvornost misije počiva u prvom redu na molitvi i zato se obraćate Mariji, Zvijezdi evangelizacije.

Postoji i posebna misijska krunica kod koje je svaka desetica različite boje. Papa je ovako potaknuo male molitelje:

”Veći bi mogli pokušati, bar poneki put, izmoliti čitavu deseticu krunice ili čak cijelu krunicu. Vrlo je dubokog značenja misijska krunica:

jedna desetica, ona bijela je za staru Europu, da ju iznova prožme evangelizacijska snaga po kojoj su nastale mnoge Crkve;

žuta desetica je za Aziju, koja buja životom i mladošću;

zelena desetica je za Afriku, kušanu patnjom, ali otvorenu za navještaj;

crvena desetica je za Ameriku, obećanje novih misijskih snaga;

plava desetica je za kontinent Oceaniju, koja očekuje jače širenje evanđelja.”

Djeco, zamolite svoje župnike neka vam nabave misijske krunice ili ih načinite sami uz pomoć vaših vjeroučitelja. I molite svaki dan za misije!

ŽRTVA

Misijsko djelovanje Crkve možemo pomoći i žrtvom. Žrtva ti je kad učiniš ono što ne moraš, kad učiniš ono šti ti teško pada, ako se nečega odrekneš i daš drugome...

Evo prijedloga:

* Napravite na vjeronauku u župi ili školi neku kutiju ili kasicu, za svako dijete pojedinačno ili zajedničku. Napišite na njoj neku rečenicu iz Evanđelja ili smislite sami. Kad se odlučiš odreći slatkiša ili čak i užine ponekad, stavi taj novac u kasicu. Dogovorite se kad ćete svoje kasice donijeti u crkvu.

* Nemojte bacati hranu. Mnoga djeca u tvome mjestu možda nemaju dovoljno hrane. A tek djeca u siromašnim zemljama! Ako ne voliš sve što dođe na stol, ne mrmljaj nego pojedi i zahvali Bogu što ti daje svega u izobilju.

* Budite misionari u svome razredu, na ulici, dobrim primjerom, spremnošću na pomoć. Potaknite i druge koji možda ne idu u crkvu i na vjeronauk da i oni pomognu svojim prilozima. Protumačite im što su misije. Misije su ljubav prema čovjeku, a to svatko razumije. Tako ćete i njih privesti bliže Bogu.

* Smislite još puno drugih načina...

Vjernik laik odlazi u misije

U Splitu djeluje udruga ”Zdenac” koja okuplja i priprema vjernike laike koji žele služiti kao misionari u zemljama Trećega svijeta. Tako je ova udruga upriličila 13. kolovoza u samostanu Službenica milosrđa u Splitu predaju misijskog križa novom misionaru laiku. To je 24–godišnji psiholog Nikola Babić. Iz misijske središnjice upućen je u udrugu ”Zdenac”. Na bogoslovnom fakultetu u Splitu stekao je odgovarajuću teološku naobrazbu, učio je francuski jezik, radio je s nezbrinutom djecom, sa starijima i napuštenima, s mentalno i fizički onesposobljenima. Svuda je pokazao veliku ljubav i strpljivost što je jednom misionaru koji želi naviještati evanđelje itekako potrebno. Svi oni koji poznaju Nikolu i s kojima je on radio izrazili su mu veliku podršku i želju da nikada ne izgubi ljubav prema Bogu i čovjeku. Novi misionar odlazi u Ruandu.