[Home] [Sadrzaj] Godina: XIII     Broj: 09(143)     Subotica, Septembar 2006.  

DOGAĐANJA U SUBOTIČKOJ BISKUPIJI

Obilježena 150. obljetnica crkve sv. Ilije proroka u Bođanima

Svečanom svetom misom Bođanci su obilježili 150. obljetnicu svoje crkve, posvećene starozavjetnom patronu sv. Iliji proroku. Kao duhovna priprava jubileju prethodila je trodnevnica. Na sam dan zaštitnika župe sv. Ilije, svečanu svetu misu ispred crkve predvodio je prijašnji župnik preč. Andrija Đaković, sada župnik u Slavonskom Brodu. S njim su suslavili vlč. Marijan Dej, dekan, preč dr. Andrija Kopilović, vlč. František Gašparovski, vlč. Josip Štefković te domaći župnik Josip Kujundžić uz asistenciju bogoslova i sjemeništaraca. Svetoj misi nazočio je i pravoslavni paroh otac Milić Dobrosavljević s pratnjom, te više stotina vjernika iz Bođana, Vajske, Bača, Plavne i Hrvatske. Lijepim pjevanjem svetu misu uzveličao je mješoviti crkveni zbor iz Vajske i Bođana, kao i dječji zbor iz Vajske pod ravnanjem Marije Ihas a svirao je Alen Kopunović Legetin, orguljaš požeške katedrale. Veoma sadržajnu i produhovljenu propovijed održao je preč. Andrija Đaković, gradeći paralelu iz života sv. Ilije i života današnjih vjernika, osvrnuvši se na sve prijašnje župnike i generacije koje su utkale trud, ljubav i molitvu u Božji hram tijekom stoljeća i pol koje je iza nas. Dakako, spomenuo je i vlč. Josipa Miloša, prijašnjeg župnika kojega je Bog baš toga dana pozvao k sebi. Nakon pričesti, crtice iz prošlosti Bođana i župe iznio je Josip Dumendžić Meštar, te pročitao prigodnu pjesmu. Prije Božjeg blagoslova domaći župnik uputio je birane riječi hvale predvoditelju misnoga slavlja, ostalim svećenicima i svim vjernicima. Župnik se također zahvalio obitelji Andrić za darovane elektronske orgulje iz Hrvatske. Nakon svete mise uslijedilo je osvježenje u vjeronaučnoj dvorani, da bi se nakon kraćeg vremena zvanice uputile u motel Provala, gdje su se svi našli za obiteljskim stolom uz tamburašku glazbu.

================

Selo Bođani od 1543. godine ima današnji naziv. Godine 1715. selo je dodijeljenoBačkoj župi. Pripada samostanu u Baču do 1761. godine, a od 1761. do 1769. godine Bođani su filijala koja pripada Plavni. Matice se vode od 1788. Franjevci iz Bača su dušobrižnici u Bođanima do 1808. godine, a od tada su biskupijski svećenici. Od godine 1808. do danas u Bođanima je djelovalo 20 svećenika. Godine 1936. bođanska crkva postaje ”vicaria sui iures”, a od 1956. godine župa. Crkva je obnovljena 2003. Tako je ova župa, koja nosi naslov starozavjetnoga proroka Ilije, a koja je jedina posvećena ovome svecu u Subotičkoj biskupiji, proslavila svoga patrona i 150. obljetnicu od izgradnje crkve.

Josip Dumendžić Meštar

HODOČAŠĆE BRATSKIH SELA

U povodu 25. obljetnice događanja u Međugorju, župa sv. Mihovila Arkanđela iz Bačkog Brega organizirala je hodočašće u svetište Kraljice Mira. U nedjelju 20. kolovoza u večernjim satima hodočasnici su poslije molitve u crkvi krenuli put Međugorja, svrativši pri tom u Bački Monoštor odakle je išao i velik broj monoštorskih župljana. Bereški župnik Davor Kovačević već nekoliko godina organizira ovakva hodočašća zajedno s vjernicima iz Bačkog Brega i Monoštora, tako da se može reći da su ova hodočašća postala tradicionalna. U ponedjeljak 21. kolovoza, poslije kraćeg odmora, vjernici ova dva šokačka sela iz Bačke su se uspeli na Podbrdo, odnosno Brdo Ukazanja. Tu su molili radosna i žalosna otajstva svete krunice, zahvalili se Gospi, prinijeli joj svoje želje i molitve, a pri silasku sa brda su molili slavna otajstva. Molitveni program u crkvi sv. Jakova započeo je u 18 sati, kada je bila prigoda i za svetu ispovijed, a potom je slavljena sveta misa. Sličan je program bio i drugoga dana, a u jutarnjim satima hodočasnici su uputili na brdo Križevac, gdje su pri uspinjanju do velikog betonskog Križa podignutog 1933. godine molili Križni put. Ostatak dana vjernici su iskoristili za posjet kipu Uskrslog Krista do kojeg su postavljena otajstva svjetla.

U utorak poslije večere malo se zapjevalo u naselju Vionice, gdje su mještani dva bratska sela bili smješteni, a neki su vrijeme iskoristili za večernju molitvu. U srijedu ujutro svetu misu u crkvi u Vionicama predvodio je vlč. Davor Kovačević. Poslije mise, vjernici su puni vjere, nade i ljubavi krenuli svojim domovima, s molitvom i pjesmom na usnama.

Zlatko Gorjanac

PROŠTENJE NA HRVATSKOM MAJURU

U nedjelju, 3. rujna, sadašnji i bivši stanovnici Hrvatskog Majura kao i brojni gosti među kojima su bili i Petar Kuntić, dogradonačelnik Subotice i Lazo Vojnić Hajduk, predsjednik Izvršnog odbora HNV–a, proslavili su svog nebeskog zaštitnika sv. Marka Križevčanina. Svetu misu je predvodio preč. Andrija Anišić, župnik župe sv. Roka u zajedništvu sa župnikom župe Presvetoga Trojstva iz Male Bosne preč. Ivanom Sabatkaijem. U prigodnoj propovijedi župnik Anišić je rekao kako je prostor oko ”Gabrićevog križa” na kojem se već dvanaest godina održava ovo proštenje ”sveto tlo za njega i za sve stanovnike Hrvatskog Majura, jer su kod tog križa puno puta plakali i uzdisali, puno puta zahvaljivali Bogu na primljenim milostima a najviše molili njegov blagoslov za svoje obitelji, za svoj život i mukotrpni rad na zemlji koji je rijetko kad bio adekvatno nagrađivan”. Propovjednik je ukazao da je upravo molitva pod ovim križem davala snagu da sve izdrže i svake godine marno i s ljubavlju obrađuju svoje njive, znajući da svojim radom nastavljaju Božje stvarateljsko djelo i osiguravaju mnogima kruh svagdašnji, pa i onima koji ga nisu zavrijedili jer ne znaju vrednovati njihov rad. U nastavku propovijedi je naglasio kako su se sv. Marko Križevčanin i njegovi sudrugovi u mučeništvu sv. Stjepan Pongracz i Melkior Grodziecki međusobno bodrili i hrabrili dok su podnosili mučeništvo. I mi se trebamo i kao vjernici i kao pripadnici jednog naroda međusobno podržavati i pomagati a ne neprestano napadati i boriti se jedni protiv drugih. One pak koji zlo čine treba opominjati bratskom opomenom i pomoći da prestanu zlo činiti, naglasio je propovjednik. Podsjećajući okupljene vjernike na muke koje su ova tri sveca podnijela podsjetio se svoga djetinjstva i svih onih koji su na tim prostorima činili i žrtve da bi prakticirali svoju vjeru. Mnogi su, među kojima je i on, pješačili svake nedjelje i po lijepom vremenu i po blatu i po šest kilometara do crkve da bi sudjelovali u svetoj misi i primili potrebn e milosti od Gospodina.

On je ukazao i na činjenicu da se u blizini Hrvatskog Majura sada nalazi trgovinski centar KTC iz Križevaca i da bi iduće godine trebalo pozvati i predstavnike toga Centra na to slavlje, jer su svi u Križevcima ponosni na svog sugrađanina sv. Marka, pa neka vide kako ga i mi ovdje častimo a uz njihovu potporu mogli bismo poraditi i na uređenju toga prostora kako bi svima koji tako radosno sudjeluju u proslavi toga proštenja bilo udobnije i ugodnije.

Na misi su i ove godine pjevanje predvodili župljani župe sv. Roka predvođeni s. Silvanom i mr. Ervinom Čelikovićem koji je pjevanje pratio na sintizajzeru.

Poslije sv. mise mnogi su se, u proštenjarskom ozračju, zadržali dugo u razgovoru i oživljavanju uspomena iz prošlosti kada je Hrvatski Majur vrvio od života i dječje cike ali i razgovarajući o aktualnim problemima i poteškoćama svakidašnjeg života težaka kako na Hrvatskom Majuru tako i drugdje. /Zv/

Dr. Andrija Kopilović primio zvanje ”Počasni građanin” Subotice

U okviru proslave Dana grada Subotice koja je 1779. godine proglašena slobodnim kraljevskim gradom, u petak 1. rujna dodijeljene su na svečanoj sjednici Skupštine općine zvanja ”Počasni građanin” i priznanja ”Pro Urbe”. Zvanje ”Počasni građanin” koje se dodjeljuje za istaknuto i trajno životno djelo u području znanosti, gospodarstva, umjetnosti, odgoja i obrazovanja, kao i za rezultate postignute u javnom životu i razvoju kulturnoga stvaralaštva, primio je svećenik Subotičke biskupije, dr. Andrija Kopilović. Zahvaljujući na primljenom priznanju kojim je ”ovaj grad pokazao osjetljivost za duhovne vrednote čovjeka i društva”, dr. Kopilović istaknuo je kako u primljenom priznanju ne vidi samo svoju osobu, nego prepoznaje svoju službu i službu svih njegovih kolega koji su svojim zvanjem okrenuti čovjekovoj duši. U tom smislu izrazio je želju da u budućnosti još odgovornije radi u svojoj službi na izgradnji duhovnosti, kulture i duha, kako bi naš život bez obzira na vjeroispovijest ipak bio oduhovljen, zaključio je dr. Kopilović.

Iznenađenja za počasnog građanina

Na dan uručenja zvanja ”Počasni građanin” Hrvatski kulturni centar ”Bunjevačko kolo” u 20 sati navečer priredilo je nesvakidašnje iznenađenje svom dugogodišnjem i vjerojatno najzaslužnijem članu, dr. Andriji Kopiloviću. Njegovi dugogodišnji suradnici, prijatelji iz različitih sfera društvenoga djelovanja i poštovaoci okupili su se u svečanoj dvorani Centra i čestitali mu na velikom životnom priznanju. U ime svih prisutnih čestitke je uputio predsjednik Centra Mirko Ostrogonac, a njemu su se pridružili gost iz Zagreba Vladimir Velnić, predjesnik Turističke zajednice grada Zagreba, gradonačelnik Subotice Gza Kucsera i u osobnim čestitkama mnogi drugi. Bilo je to doista pravo iznenađenje, kako je i sam dr. Kopilović priznao: ”Prvi put u životu moji su mi najbliži suradnici, među kojima je i moj bivši učenik a sada svećenik, lagali i preveli me 'žednog preko vode'. Nisam znao za ovaj susret, ali je ovo za mene dirljiv gest i zahvaljujem vam svima od srca na ovoj pažnji.” Vidljivo dirnut, dr. Kopilović je sa svima popričao i zahvalio na potpori ali i uputio poziv na zajedništvo koje nam je kao narodu najpotrebnije. /K. Č./

================

Dr. Andrija Kopilović rođen je u Bajmoku 11. svibnja 1941. godine. Studij teologije završio je u Zagrebu, magistrirao je 2002., a doktorirao 2004. godine na Papinskoj Teološkoj akademiji u Krakowu. Župnik je župe Marija Majka Crkve u Aleksandrovu u Subotici. Osim toga, prorektor je Teološko–katehetskog instituta, predsjedavajući Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost ”Ivan Antunović”, član Biskupske konferencije Srbije, predsjednik komisije za vjeronauk BK Srbije, a trenutačno je angažiran oko osnivanja Teološkog fakulteta i izgradnje Bogoslovije ”Augustinianum” u Subotici.

Osim dr. Kopilovića, zvanje ”Počasni građanin” dobila je i Margit Karna, umirovljena glumica, dok su priznanje ”Pro Urbe” primili Zvonko Bogdan, estradni umjetnik, Elvira Husar, dirigentica i profesorica solo pjevanja, Dobrivoj Koledin, direktor JKP ”Čistoća i zelenilo”, a od institucija: Gerontološki centar Subotica i Općinska udruga umirovljenika. Priznanje ”Pro Urbe” dodjeljuje se osobama, ali i različitim organizacijama i institucijama, za istaknuta djela koja u velikoj mjeri doprinose ugledu Grada i Općine, podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrijednosti.

Željka Zelić

PROSLAVA BLAGDANA SV. ROKA U SUBOTICI

Blagdan sv. Roka proslavljen je u istoimenoj subotičkoj župi u srijedu 16. kolovoza, svetom misom koju je predslavio župnik župe Marija Majka Crkve, dr. Andrija Kopilović, zajedno sa župnikom ove župe, preč. Andrijom Anišićem te nekoliko svećenika.

Uspoređujući naš život s hodočasničkim putem sv. Roka koje je obilježeno milosrđem, dr. Andrija Kopilović u propovijedi je istaknuo tri glavne poruke našega života tj. hodočašća, a na koje nas poziva i život sv. Roka. Prva među njima govori nam da smo hodočasnici i to na putu prema cilju tj. domu Očevu te u tom smislu svi imamo jednaka prava na zemlju koja nam je dana kao dar Božji. Druga poruka hodočašća ukazuje nam na to da je ono čin u kojemu se iskazuje ljubav, a uzići pak na hodočašće znači tražiti lice Božje. Isus nam je za sva vremena ostavio svoj lik utisnut u lik potrebnih, rekao je dr. Kopilović, pitajući se tko od nas danas nije prosjak i u potrebi, ustvrdivši nadalje da smo svi na neki način prosjaci, a ponajviše djeca koja vape za roditeljima, toliki obespravljeni, pogaženi, oklevetani i duhovni prosjaci. To je dokaz da je čovječanstvo na putu koji nije hodočasnički jer ne vidi čovjeka pored sebe i to čovjeka koji je postao najjeftinija roba, upozorio je propovjednik. Posljednja poruka hodočašća traži od nas da primijetimo one potrebe koje naše društvo najviše pritišću, a to je prije svega zaštita nerođenih. U tom smislu, sv. Rok kao zaštitnik od ”bijele kuge” zasigurno je svetac ovoga vremena kojemu se neprestano trebamo utjecati, da nam udijeli milost po Božjoj dobroti, srce milosrdno i čisto, srce koje ne sudi nego ljubi, ljubeći daruje i darujući spašava, zaključio je dr. Kopilović.

Posebnost misnoga slavlja bila je i nazočnost desetak bračnih parova koji očekuju dijete budući da se proštenje sv. Roka slavi i kao ”Dan trudnica”. Na kraju sv. mise dr. Kopilović svim trudnicama podijelio je poseban blagoslov kako to predviđa obrednik ”Blagoslovi”. Dodajmo kako je kao zadovoljština za grijeh pobačaja, u ovoj župi održano euharistijsko klanjanje, i to od utorka 15. kolovoza od 18 sati do srijede 16. kolovoza u 17 sati, kada je župnik Anišić zajedno s mladima i ostalim vjernicima ove župe održao zajedničko polusatno klanjanje ”Hvalospjev životu”. /Ž. Z./


Izrada: [Tipp-Topp System]