DJECA – Uređuje: Katarina Čeliković

DJECA SU POČETAK I UKRAS SVIJETA

Početak je vjeronaučne i školske godine. U tom početku upravo ste vi, dragi Zvončići i Zvončice, imali najvažniju ulogu: vi ste pjevali, plesali, čitali, glumili... I bili ste odlični! Sve je bilo praćeno Božjim blagoslovom. Neka i u ovom našem Zvoniku govore fotografije i riječi o vama koji ste nam ”razgalili” dušu i srce.

Čestitam na svemu što ste pokazali.

Vaša Zvončica

II. SMOTRA DJEČJIH PJEVAČA I ZBOROVA

”Tuđe poštivaj – svojim se diči”

U okviru ”VI. Festivala bunjevački pisama” po drugi je put organizirana i Smotra dječjih pjevača. Posebnost ove izuzetno uspjele manifestacije je u okupljanju sve školske djece koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku ili imaju predmet Hrvatskoga jezika s elementima nacionalne kulture. Poziv na ovaj susret uputio je prim. dr. Marko Sente te je oko 300 djece došlo u srijedu 27. rujna iz Subotice, Tavankuta, Đurđina, Starog Žednika, Male Bosne, Sonte, Bačkog Monoštora i Bačkog Brega. Ova je smotra rezultat nastojanja Organizacijskog odbora Festivala bunjevački pisama da pridonese izgradnji i očuvanju nacionalnog identiteta naše djece. Iako je poziv bio upućen za dolazak na generalnu probu mladih pjevača, ovaj je dan počeo u subotičkoj katedrali–bazilici blagoslovom župnika mons. Stjepana Beretića. Djeca su potom posjetila Gradsku kuću gdje ih je primio dogradonačelnik Petar Kuntić, a zatim su pogledali i stalnu postavku Gradskog muzeja.

Okrijepljeni sendvičima i sokovima, učenici su slušali i gledali generalnu probu Smotre koja je pred odraslima u punom sjaju izvedena sljedeću večer, 28. rujna u velikoj dvorani Hrvatskoga kulturnog centra ”Bunjevačko kolo”.

Na inicijativu Organizacijskog odbora održana su prednatjecanja u Maloj Bosni, Đurđinu, Tavankutu, osnovnim školama ”Ivan Milutinović” i ”Matko Vuković” te u HKC ”Bunjevačko kolo”.

Smotru je otvorila dopredsjednica HKC ”Bunjevačko kolo” JELENA PIUKOVIĆ.

Pjesmom su smotru otvorile ”kraljice” župe Marija Majka Crkve iz Aleksandrova.

Dječji festivalski orkestar HKC ”Bunjevačko kolo” pratio je sve izvođače, a uvježbala ga je agilna profesorica Muzičke škole u Subotici MIRA TEMUNOVIĆ.

U programu su nastupili pjevači: INES BAJIĆ iz Subotice; IVANA i ALEKSANDAR DULIĆ iz Subotice; NADA UŠUMOVIĆ iz Subotice; LEA ANTUNOVIĆ iz Tavankuta; IVANA STANTIĆ iz Đurđina; ANITA DARABOŠ, SARA ANDRAŠIĆ i DUBRAVKA VUKOJA iz Subotice; JOSIP i MATIŠA DULIĆ iz Đurđina; BERNARDICA VOJNIĆ MIJATOV iz Tavankuta; MAJA VOJNIĆ iz Subotice; VEDRAN KUJUNDŽIĆ iz Subotice; TAMARA ORČIĆ iz Đurđina; STELA KRIŽANOVIĆ iz Subotice; LIDIJA BAŠIĆ PALKOVIĆ iz Male Bosne; DRAGANA SUDAREVIĆ iz Subotice; BILJANA KOVAČ iz Male Bosne; MARTINA STANTIĆ i EMINA MUKIĆ iz Subotice; IVANA STIPIĆ iz Subotice i ANDRIJA SENTE sa Palića.

Voditelji programa bili su KAROLINA STANTIĆ i IVO ŠOKČIĆ.

Srdačne pohvale organizatorima za poruku koja uvijek potiče ljude na DOBRO!

K. Čeliković

MINIKONGRES GEN4* U BEČEJU – To mi je bio najljepši dan!

Za naš Minikongres 8. listopada 2006., na kojem je bilo 114 djece od 3,5 do 9 godina i oko 30 mladih pomagača, Isusova i naša mama Marija nam je pripremila prelijep, sunčan dan za igru u dvorištu župe Sv. Antuna u Bečeju!!!

Govoreći različitim jezicima (mađarski, rusinski, srpski i hrvatski), razumjeli smo se zbog ljubavi koja je vladala među nama. Djeca su, već kod kuće pripremeljene, skečeve i pjesme s radošću prikazala drugoj djeci, a također hrabro ispričala njihova dobra djela.

Gledali smo video film ”radost davanja” i odmah je isprobali: novcem koji smo prikupili od ”tombole”, platili smo troškove putovanja našim siromašnijim prijateljima!

DAVID: Danas smo se lijepo igrali, družili s puno osmijeha i sreće. Želio bih da to uvijek bude tako.

ZSOLTI: To mi je bio najljepši dan! Lijepo mi je bilo s drugima: pomogli smo siromasima, igrali smo razne igre. Trudit ću se uvijek pomagati svima, kojima je potrebna pomoć. Volio bih uvijek dolaziti ovdje.

Na Svetoj misi na kraju susreta djeca su predala Isusu svoja pisma. Evo jednog od njih: ”Dragi Isuse, jako te volim, posebno danas, kada smo svi u ljubavi i jedinstvu. Hvala ti za ovaj prelijep dan! Hvala što si uvijek s nama i pomažeš nam, i za današnje sunce.”

TVOJI GEN4*

* GEN4 = djevojčice i dječaci iz cijelog svijeta u dobi od 4 do 8 godina – 4. generacija Pokreta fokolara, koji prihvaćaju i žive duhovnost jedinstva svakog dana:)

POČETAK UZ BLAGOSLOV U PLAVNI

Počela je jesen, a samim tim i nova školska godina, školski i župni vjeronauk. U nedjelju 1. listopada vlč. Josip Štefković, na svetom misnom slavlju blagoslovio je školske torbe. Tom prigodom u crkvi je bilo mnogo više djece, njihovih roditelja i drugih vjernika. Svečanost nedjeljne mise i blagoslova školskih torbi uveličao je naš dječji župni zbor, koji je nakon ljetne stanke prvi put ponovno nastupio. U propovijedi je vlč. Josip istaknuo značenje rada i učenja, te uzajamnog poštovanja učenika, roditelja i učitelja. Na kraju mise, nakon što se zahvalio djeci, pjevačima, ravnatelju zbora i vjeroučiteljici Karolini, koja je sve ovo organizirala, župnik nas je sve pozvao da nam Isus bude uzorom u životu, radu i odnosu prema svojim bližnjima. Odlazeći sa mise siguran sam da su mnogi razmišljali u smislu Isusovih riječi: ”Zaista, kažem vam, ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko.” (Mt 18,3)

Zvonimir A. Pelajić

Djeca u susret zajedništvu

U Domu kulture u Tavankutu, u nedjelju 1. listopada 2006. godine, održan je XI. Festival dječjeg folklora pod nazivom ”Djeca su ukras svijeta”. Pred prepunom dvoranom nastupila su djeca domaćina i gostujućih kulturno umjetničkih društava, prikazujući svoje umijeće u očuvanju tradicije. Pjesma i igra bio je motiv koji ih je sve objedinio istovremeno prikazujući da su, iako još uzrastom mladi, ovladali tradicionalnim plesom.

Program koji je obilovao dječjim smijehom i radošću, okončan je podjelom zahvalnica svim sudionicima ovog Festivala. Festival je održan u simboličkom ozračju proslave 60. obljetnice od osnutka HKPD ”Matija Gubec”.

Ovom prigodom posjetitelji su mogli vidjeti radove nastale na XXI. sazivu Prve kolonije naive u tehnici slame, u galerijskom prostoru, HKPD ”Matija Gubec” iz Tavankuta.

Podsjećamo da je Festival ušao u Državno izvješće (shadow report) SCG, Vijeću Europe 2003. godine kao manifestacija Hrvata koja zaslužuje pozornost.

U programu su nastupili: HKUPD ”Dukat” Vajska–Bođani, HUK ”Lajčo Budanović” Mala Bosna, HKUD ”Vladimir Nazor” Sombor, HKC ”Bunjevačko kolo” Subotica, HKPD ”Matija Gubec” Tavankut. Ovaj projekt podržali su Pokrajinsko tajništvo za upravu, propise i prava nacionalnih manjina, Generalni konzulat Republike Hrvatske u Subotici, Skupština općine Subotica, Mjesna samouprava Tavankut i OŠ ”Matija Gubec” Tavankut

L. S.

PETI DANI BALINTA VUJKOVA

Narodna književnost u školi

Po prvi put u okviru Dana Balinta Vujkova – dana hrvatske knjige i riječi, na sceni Dječjeg kazališta, nastupila su u četvrtak 5. listopada djeca iz vrtića i osnovnih škola s dramatizacijom narodnih pripovjedaka koje je sakupio i zapisao Balint Vujkov.

Uz cilj obnavljanja govora bačkih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca, postignut je i cilj upoznavanja s prebogatom narodnom književnošću koju je skupio i zapisao Balint Vujkov. Svoje priče na glumački način ispričali su učenici osnovnih škola: ”Matija Gubec” iz Tavankuta, ”Vladimir Nazor” iz Đurđina, ”Ivan Milutinović” iz Subotice i Male Bosne, ”Sveti Sava” i ”Matko Vuković” iz Subotice, te djeca iz vrtića ”Marija Petković” u Subotici i vrtića iz Tavankuta.

U ime Organizacijskoga odbora djeci se obratila Katarina Čeliković ističući kako je ovo jedan od načina na koji treba čuvati i njegovati svoj materinji govor, bunjevačku ikavicu. Balint Vujkov već skoro 20 godina nije među nama, ali će ostati živ tako što ćemo čitati njegove knjige, što ćemo glumiti ili pripovijedati pripovijetke koje je on nekoć davno zapisao po salašima i zabilježio u knjige, rekla je Katarina Čeliković i djeci najavila novu slikovnicu ”RAZLINKAVI ZEC”.

Realizaciju ove manifestacije pomogla je i lokalna samouprava, te je djecu pozdravio i potpredsjednik SO Subotica, Petar Kuntić, čestitajući im što na satima svoje nastave njeguju bunjevačku ikavicu, dijalekt hrvatskog jezika, koji na cijeloj Zemljinoj kugli govore jedino Hrvati.

Nakon nastupa, djeci je priređeno iznenađenje – prikazan je prvi animirani film na bunjevačkoj ikavici pod nazivom ”Čukundidino zrno ora”, također po pripovijetki Balinta Vujkova. Za ovaj je film crteže izradila naša likovna umjetnica Cilika Dulić, animaciju su uradili Igor Temunović i Danijela Mamužić, a redateljski posao uradio Rajko Ljubič.

I. P. S.