KULTURA

NESVAKIDAŠNJI ROĐENDAN CILIKE DULIĆ

U povodu 74. rođendana slikarice Cilike Dulić, u Velikoj dvorani Hrvatskoga kulturnog centra ”Bunjevačko kolo”, 4. studenog Likovni odjel Centra priredio je nesvakidašnje rođendansko slavlje na kojem se okupilo doista mnogo njezinih prijatelja, poštovalaca i naravno njezina obitelj. Dvorana je bila ispunjena Cilikin slikama, a čestitku slikarici izrekao je predsjedavajući Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost dr. Andrija Kopilović, čiji je i ona član, podijelivši s prisutnima svoju instimnu preokupaciju slikarstvom i otkrivši kako je i sam kao sjemeništarac i bogoslov volio slikati, te mu je poznato koliko je ljubavi potrebno Ciliki za slike pune detalja iz svakodnevnog života bačkih Hrvata Bunjevaca.

Tijekom večeri prikazana su dva filma redatelja Rajka Ljubiča; dokumentarni film o životu i radu Cilike Dulić te animirani film snimljen po njezinim slikama.

Bila je ovo večer čestitki ali i priznanja talenta iza čijeg rada ”ne stoji samo etnografska već i jedna moralna kultura” (V. Maleković).

Cilika Dulić neumorno stvara, sudjeluje na kolonijama, a rado se odaziva i kao ilustratorica slikovnica za djecu, što je ipak novo polje rada za nju i izazov za druge umjetnike.

Iako po prirodi skromna i samozatajna, ova umjetnica nadahnuto stvara od 1961. godine u skromnom ambijentu i skromnim životnim uvjetima, a daje ono najbolje, ono ljudsko što nosi u sebi i gradi prepoznatljivu umjetnost koja pronosi svijetom ne samo njezino ime već i ime Hrvata Bunejvaca.

K. Čeliković

”COLLEGIUM MUSICUM CATHOLICUM” U HRVATSKOJ I BiH

Subotički Komorni zbor ”Collegium Musicum Chatolicum” boravio je od 20. do 24. listopada u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Bio je ovo godišnji izlet na koji su članovi zbora treću godinu za redom otputovali s ciljem upoznavanja i druženja s drugim zborovima, a poslužio je i kao odmor uz nastupe u pojedinim mjestima.

Zbor je pjevao u katedrali sv. Stošije u Zadru, u Trogiru, u Dioklecijanovoj palači u Splitu te katedrali sv. Duje. Glavni je nastup bio u Splitu u okviru liturgijskog slavlja u crkvi Gospe Fatimske gsje su se predstavili djelima subotičkih skladatelja (M. Asića, A. Vidaković i A. Kopunovića Legetina), na orguljama ih je pratio Kornelije Vizin a dirigirao je Miroslav Stantić. Ovdje je uspostavljena suradnja sa zborom kojega vodi s. Pavla Negovec a čiji dolazak u Suboticu očekuju već početkom iduće godine.

Zbor je zatim posjetio Vepric i Makarsku te se uputio u BiH gdje je posjetio Međugorje. Tijekom boravka u Šćitrami, mjestu na Ramskom jezeru, pjevači su posjetili Franjevački samostan, a na kraju su se zaustavili u Sarajevu i razgledali grad.

Izlet je bio i nagrada za vrlo naporan rad u protekloj godini u kojoj je zbor sudjelovao u nekoliko velikih glazbenih projekata (”Carmina Burana” Carla Orfa, Mozartova Krunidbena misa) a već priprema i Adventski koncert na kojem će izvesti djela bečkih klasičara Mozarta, Bethovena i Haydna.

K. Čeliković

PREDSTAVLJEN PETI SVEZAK LEKSIKONA

Nakon što je prije dvije godine izašao prvi svezak ”Leksikona podunavskih Hrvata– Bunjevaca i Šokaca”, iz tiska je izašao i njegov peti nastavak, koji je u petak, 10. studenog predstavljen u Subotici. Svezak obrađuje osobe, pojmove i događaje pod slovima ”c”, ”č” i ”ć”, u 110 članaka i 7 uputnica.

U prepunoj Velikoj vijećnici Gradske kuće o Leksikonu su govorili suradnici – ravnatelj Povijesnog arhiva u Subotici Stevan Mačković, viša leksikografkinja iz Leksikografskog zavoda ”Miroslav Krleža” u Zagrebu Jasna Ivančić te umirovljeni pravnik iz Zagreba, Naco Zelić.

Jasna Ivančić je istaknula vrijednost pothvata izrade Leksikona i navela što je sve sadržano u dosadašnjih pet svezaka, te zaključila kako je ”Leksikon podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca nedvojbeno ulijevanje bunjevačko–šokačkih rukavaca u bogatu i cjelovitu hrvatsku leksikografsku maticu, te može biti uzorom i drugim regionalnim zajednicama u očuvanju vlastite kulturne baštine.”

Današnje uredništvo Leksikona čine: glavni urednik dr. Slaven Bačić, tehnički urednik Tomislav Žigmanov i lektor Petar Vuković, a Leksikon je okupio mnoštvo suradnika iz Subotice, Sombora, Budimpešte, Segedina, Rijeke i Zagreba.

Peti svezak do sada je već predstavljen u Vukovaru i Vinkovcima. Izlaženje 5. sveska Leksikona pomogao je ogranak Matice Hrvatske u Vukovaru.

/Prema: Radio Subotica/