[Home] [Sadrzaj] Godina: XIV     Broj: 11(145)     Subotica, novembar 2006.  

DOGAĐANJA U SUBOTIČKOJ BISKUPIJI

XVII. PLENARNO ZASJEDANJE MEĐUNARODNE BISKUPSKE KONFERENCIJE SV. ĆIRILA I METODA

Međunarodna Biskupska Konferencija sv. Ćirila i Metoda održala je svoje XVII. plenarno zasjedanje od 23. do 25. listopada 2006. u svom sjedištu u Nadbiskupskom domu u Beogradu.

Na početku zasjedanja na blagdan sv. Ivana Kapistrana, koji je sudjelovao u oslobađanju grada Beograda, i preminuo prije 550 godina, članovi Konferencije su u Euharistijskom slavlju molili Gospodara povijesti da našem vremenu udijeli svoj blagoslov, kako bismo mogli živjeti u pravoj slobodi i dubokoj povezanosti sa svim narodima Europe. Biskupi su sa zahvalnošću primili informaciju da je grad Beograd po sv. Ivanu Kapistranu dao ime jednoj ulici.

Nadahnuti novim mozaikom svetih zaštitnika Europe, djelom umjetnika p. Marka Rupnika, molili su se Bogu da bi naša regija mogla prednjačiti autentičnim povijesnim duhom Europe i započeti nove korake nadilaženja prošlosti, u svjesnoj i energičnoj suradnji sa svim svjedočkim snagama Kontinenta. Promišljajući protekle događaje, zahvalili su Bogu za dar ekumenskih susreta u Vojvodini početkom rujna, a na poseban način za dar blagoslovljenog djelovanja Međunarodne mješovite komisije za teološki dijalog između Katoličke i Pravoslavne Crkve. Za dobru organizaciju susreta i pruženo gostoprimstvo izrazili su priznanje Srpskoj pravoslavnoj Crkvi, kao i vlastima Republike Srbije. Analizirajući razne događaje u regiji i svijetu, i to u svjetlu svoga evanđeoskog poslanja, biskupi su uočili mnoga pozitivna nastojanja crkvenog i društvenog života i uvidjeli da je potrebno još jačim i transparentnijim djelovanjem promicati prave vrijednosti kršćanske Europe. Založili su se da jačim duhovnim djelovanjem podupru svestrano nastojanje oko europeizacije naših krajeva, te da i među svojim vjernicima pronalaze apostole mira i volontere zajedništva. U tom će duhu usmjeravati svoju pripremu na posjet ”Ad limina apostolorum”, to jest Papi i ustanovama Svete Stolice u proljeće 2007. godine. U susretu sa Svetim Ocem Benediktom XVI. i njegovim suradnicima moći će u cjelini predstaviti svoje apostolske brige i nade. Isto tako su pregledali tijek priprema za Treći europski ekumenski susret u Sibiu (Rumunjska), koji će se održati u rujnu 2007. godine. S radošću su uočili da je Istočna Europa sve jača u promicanju ekumenskog i međureligijskog dijaloga. Izrazili su nadu da će i na našim prostorima porasti iskreni duh integralne suradnje, vladavina prava i jednakosti svih stanovnika, što bi uvelike doprinijelo da svi pojedinci, grupe i nacije budu još više potaknuti na odgovorno i pošteno djelovanje, uz veliku brigu za opće dobro svih ljudi. U tom pogledu, posebno su naglasili važnost duhovnog odgoja, kateheze i evange l izacije, tih specifičnih djelatnosti Crkve, koji imaju upravo ovu zadaću da doprinesu nutarnjoj preobrazbi svakog pojedinca, te time dadnu dragocjeni doprinos i društvu u kojem žive.

U Euharistijskom slavlju i molitvama biskupi su se spomenuli nedavno preminulog barskog nadbiskupa u miru mons. Petra Perkolića i nekadašnjeg apostolskog nuncija mons. Gabriela Montalva.

Uputivši pozdrave i izraze zajedništva Svetom Ocu Benediktu XVI. i odredivši zadaće za budućnost zaključili su plenarno zasjedanje.

JUBILEJ CRKVE ISUSA RADNIKA U SUBOTICI

Subotička župa Isusa Radnika proslavila je 12. studenoga 75. obljetnicu postojanja. Za jubilej svoje crkve vjernici su se pripravljali trodnevnicom koju su predvodili mons. Slavko Večerin, generalni vikar i preč. Attila Zsell‚r, vicekancelar Subotičke biskupije. Svakog dana je bila dvojezična misa (hrvatski/mađarski) i prilika za ispovijed.

Svečana misa jubileja bila je u nedjelju 12. studenog, a predvodio ju je subotički biskup Ivan P‚nzes, uz zajedništvu sa svećenicima grada Subotice. Slavlje je započelo prigodnim recitacijama koja su izrekla djeca te blagoslovom dvije spomen–ploče koje su postavljene za ovaj jubilej. U crkvi su bile postavljene i tri prigodne jubilejske slike koji je izradio akademski slikar Albert Leš, koji je kršten u toj crkvi.

Prigodnu propovijed održao je biskup P‚nzes koji je istaknuo značaj zgrade crkve za život žive Crkve. Čestitajući vjernicima taj značajan jubilej zahvalio je i župniku, papinskom protonotaru mons. J˘zsefu Rehaku koji u toj župi revno živi i radi od 1970. godine. Posebno je istaknuo kako je njegovim zalaganjem na području te župe osnovana filijala Svete obitelji na Radanovcu. On se pobrinuo da se ondje jedna kuća uredi za crkvicu u kojoj se svake nedjelje od 1991. godine slavi sveta misa. On nije išao za tim da se gradi posebna skupa zgrada crkve nego mu je cilj bio da ljudi svake nedjelje mogu sudjelovati u misi a da ne moraju ići u župnu crkvu koja je prilično udaljena, naglasio je biskup. Zatim je istaknuo i njegove svećeničke vrline i prisutnim sjemeništarcima rekao kako u njemu mogu gledati uzornoga svećenika i župnika te je poželio da njegova biskupija ima još puno takvih svećenika. Biskup je zahvalio i župnikovoj sestri Ani koja je uz njega u službi te župe od njegovog dolaska u nju.

Okupljene vjernike i župnika pozdravili su i čestitali im jubilej i susjedni župnici preč. Ehmann Imre i preč. Josip Leist. Preč. Ehmann je podsjetio u svom govoru da je ta crkva prva u svijetu koja je posvećena Isusu Radniku. Preč. Leist je zahvalio što je njemu i njegovoj župi bio uvijek dobri susjed a osobito što je ”uvijek s knjigom i fasciklom u ruci” što svjedoči da je veliki intelektualac i marni kroničar mnogih zbivanja vezanih ne samo za život povjerene mu župe nego i šire. Susjednog župnika pozdravila su i djeca palićke župe koja su mu posebno zahvalila što ih je posjećivao na misama na Zornicama te ih svojim zanimljivim propovijedima hrabrio i poticao na ustrajnost u dobru.

Na kraju mise župnik je iznio nekoliko zanimljivih statističkih podataka. Od 1931. godine u toj župi je kršteno do kraja prošle godine 4669. Sprovoda je bilo 6107, dakle razlika krštenih i pokopanih je 1438 osoba. Crkveno vjenčanih je bilo 1956. Za vrijeme njegovog župnikovanja Prvu pričest je primilo 1772 a krizmane su 1154 osobe. U toj crkvi slavljeno je oko 32000 misa a podijeljeno je oko 900.000 svetih pričesti. Kantorsku službu vršili su Marko Stantić, Marica Šimoković, Silvana Bilinc, Erzs‚bet Kiss i Imre Cservenak.

Župa Isusa Radnika

(donji podaci uzeti s web stranice Subotičke biskupije: www.suboticka–biskupija.info)

1926. god. je osnovana vikarija od teritorija župe sv. Petra i sv. Jurja. A samostalna župa je postala 1. 01. 1956. Pod istim krovom su crkva i župni stan. Zdanje je podignuto 1931. i blagoslovljeno u čast Isusa Radnika. Bogomolja je obnavljana 1960./61. Duljina lađe je 23,86 m, širina 8 m, a visina 3,35 m. Toranj je visok 10 m i ima jedno zvono. Matične knjige se vode od 1933. godine.

Gornji podaci su iz 1968. g.

Jezik bogoslužja je: hrvatski, mađarski.

Broj vjernika: 14.500

O župniku:

Župnik: mons. Reh k J˘zsef

Mjesto rođenja: Ada

Datum rođenja: 7. 06. 1933.

Mjesto ređenja: Senta

Datum ređenja: 28. 06. 1959.

Biografija:

Završio je Teološki fakultet u Zagrebu od 1954. do 1960. Župni je vikar u Bačkoj Topoli od 13. 07. 1959. do 9. 08. 1960., u Somboru od 9. 08. 1960. do 23. 08. 1962., u Novom Sadu od 15. 08. 1962. je imenovan ali nije primio službu, u Bajmoku od 23. 08. 1962. do 22. 08. 1963. Privremeni je upravitelj župe u Bajši, a kao pomoćnik je u Bačkoj Topoli od 22. 08. 1963. do 7. 10. 1964. Privremeni je upravitelj župe u Gunarošu od 7. 10. 1964. do 18. 10. 1970. Župnik je u Subotici u župi Isus Radnik od 18. 10. 1970. Notar je ispitivačke komisije od 12. 02. 1974. Član je Liturgijskog vijeća za svetu glazbu od 27. 02. 1974. Direktor je studija od 17. 10. 1975. do 15. 12. 1989. Savjetnik je Biskupije od 3. 03. 1976. Generalni je vikar od 30. 12. 1978., a imenovan je Prelatom Njegove Svetosti 20. 02. 1980. Obnovljen mu je mandat generalnog vikara 30. 12. 1983. Savjetnik je Biskupije od 30. 11. 1989. Imenovan je katedralnim arhiprezbiterom 1. 12. 1989. Imenovan je upraviteljem dobara Biskupije i prefektom OR privremeno od 15. 03. 1993. Biskupski je vikar za pastoralne pregovore od 20. 04. 1995. Biskupijski je sudac od 22. 08. 1995. Član je Vijeća: Prezbiterijalnog, UCS, za bdjenje i Pastoralnog od 1995.

A. A.

ZAVJETNI DAN U BAČKOM MONOŠTORU

U župi Sv. Petra i Pavla u Bačkom Monoštoru, tradicionalno se 13. listopada svečano slavi ”Zavitni dan”, utemeljen za vrijeme župnikovanja Matiše Zvekanovića. On je, naime, zajedno s vjernicima pred kraj II. svjetskoga rata zatražio od Boga i Gospe pomoć za selo kome su prijetili totalnim uništenjem u tom ratnom vihoru. Spasenje za lokalne stanovnike je izmoljeno i u znak zahvalnosti, vjernici su odlučili svake godine o 13. listopadu Bogu i Gospi zahvaliti svečanom sv. misom točno u podne.

I ove su se godine na sve strane mogli vidjeti Šokci i Šokice u svojim nošnjama kako odlaze na sv. misu i aktivno sudjeluju na njoj svojim lijepim, dvoglasnim pučkim pjevanjem. Župna crkva je bila ispunjena vjernicima, čak i na ”tavanima”, tj. balkonima preko kojih su bile prostrte ”ponjave” sa svojim poznatim žarkim bojama.

Sv. misi nazočili su svećenici iz okolnih župa a dragi gost i propovjednik bio je mons. Stjepan Beretić, katedralni župnik Sv. Terezije Avilske u Subotici. On je u svojoj među ostalim rekao:

Teško je biti dobar. Molimo Blaženu Djevicu Mariju, da i nama isprosi šsrce novo i blago», šsrce jednostavno i čisto», da najmlađima svijetlimo primjerom novoga, blagog, jednostavnog i čistog srca. Djeca i mladi imaju toliko ponuda da skrenu s pravog puta. Molimo Isusa, Doboroga pastira, da prođe lijepim monoštorskism ulicama, da svoj pogled svrne na naše dječake, neka ih pozove u svećenike...

Dragi Monoštorci! Vidjao sam vas na hodočašćima u Mariji Bistrici. Sjećam se vašeg pjevanja u karmelićanskoj crkvi u Somboru. Vaši su stari radili kod mojih roditelja u žetvi. Sjećam se vašeg lijepog govora. Tako bi bilo lijepo, da vašim domaćim govorom govore i najmlađi. Čuo sam kako se u Monoštoru pjevajući moli prije jela. Sve vam ovo govorim zato da vam kažem, da ste vrijedni, da čuvate svoju kulturu i svoju posebnost....

U vrijeme kad su Monoštorci tuđu zemlju radili, bilo je u Monoštoru više života. Kad se pješke u Sombor išlo više se pjevalo po ovim sokacima. Bilo je životne radosti. A ta je životna radost izvirala iz molitve jutarnje i večernje, izvirala je životna snaga iz posta i pokore. Rasli su ljudi obasjani svjetlom oproštenja u ispovijedi. Stasali su nam mladići i djevojke kruhom vječnoga života hranjeni. Pjesma lijepa orila se kućom, crkvom i selom. Čuvala se ikavica zvonka, nosila nas vjera i svijest da nismo ostavili vjeru oca, nismo zaboravili ono na što nas je mati učila. I danas je lijepo vidjeti vašu nošnju, čuti vašu raspjevanu, iskrenu ikavicu.

Zato vam želim još bolje posjećene nedjeljne svete mise. Želim vam djecu veselu i dobru. Svi smo stvoreni na sliku Božju. A Bog se uvijek obraća svojim stvorenjima. Saginje se nad čovjekom i nad svakim bićem. To čine i ljudske majke. Saginju se nad svojom djecom, a dijete raste i lijepo mu je što ima majku. Neka dragi Bog blagoslovi ovo lijepo selo plemenitim i dobrim roditeljima, da odgoje sinove koji se raduju svojoj majci, koji će ostati ponosni na svoju lijepu hrvatsku ikavicu. Neka nam Gospa isprosi dobre roditelje, da djecu odgajaju moleći na koljenima, pred oltarom, u ispovjedaonici. Dat će Bog kćer i dijete poslušno. Znamo koliko ste marijanski narod. Ne zaboravite Marijinu pomoć. Ne zaboravite ljubav koju vam je Majka iskazala. Držite svoj zavjet, obradujte svoje novim zavjetima. Marijino dijete nikad ne propada.

Također smo se veselili nazočnosti na sv. misi i tajniku Mjesne zajednice Bački Monoštor Zoranu Mileru, te predsjedniku somborske Općine dr. Jovanu Slavkoviću. On je prije nekoliko tjedana u ime Općine darovao našoj župi pomoć za obnovu crkve izvana u iznosu od 700.000 dinara na čemu mu od srca zahvaljujemo.

Sutradan, u večernjim satima, mjesno Kulturno umjetničko društvo Hrvata ”Bodrog” organiziralo je seosku proslavu ”Zavitnoga dana” u sportskoj dvorani osnovne škole i u Domu kulture. Bogat kulturno–umjetnički program otvorila je predsjednica Društva Marija Turkalj, a u programu su osim domaćina nastupile folklorne skupine: HKC ”Bunjevačko kolo” iz Subotice, Tamburaški ansambl ”Tanac” iz Pečuha, KUD ”Pleter” iz Dugog Polja kod Splita, KUD ”Rumunka” iz Bačkog Monoštora, HKPD ”Tomislav” iz Golubinaca u Srijemu, HKPD ”Vajska–Bođani” a na kraju je mnogobrojnu publiku i goste zabavljao poznati tamburaški sastav iz Hrvatske ”Dike”.

Tijekom programa dodijeljeno je priznanje dugogodišnjoj koreografkinji Društva Katici Pašić, a svoje pjesme govorili su Adam Bešlin – Nova i Antun Kovač–Pašin, dok je pjesmu Ivana Pašića pročitala voditeljica programa.

Posebno lijep govor održao je preč. dr. Andrija Kopilović, predsjedavajući Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost ”Ivan Antunović” u Subotici. Ravnateljica Hrvatske čitaonice prof. Katarina Čeliković darovala je ”Bodrogu” prvih stotinu knjiga na hrvatskom jeziku kao začetak buduće knjižnice.

Ovom programu nazočili su iz Sombora Mišo Stepanović, tajnik Mjesne zajednice Bački Monoštor Zoran Miler, direktor ”Vojvodina šume” Stipan Kusturin, generalni konzul R. Hrvatske u Subotici mr. Davor Vidiš, generalni konzul R. Hrvatske u Pečuhu Ivan Bandić, predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Josip Z. Pekanović, kulturni djelatnici iz Subotice Zvonimir Perušić, Zvonko Sarić, Katarina i Ervin Čeliković, te svećenici dr. Andrija Kopilović, mons. Marko Forgić, sonćanski župnik Željko Augustinov te domaći župnik Goran Vilov.

Program su izvrsno vodile Marijana Šeremešić – Maša i Anita Đipanov, a veselje je nastavljeno u Domu kulture uz glazbu ansambla ”Dike”.

Goran Vilov / Antun Kovač


Izrada: [Tipp-Topp System]