[Home] [Sadrzaj] Godina: XIV     Broj: 11(145)     Subotica, novembar 2006.  

POVIJESNI KUTAK - Pise: Stjepan Beretic

Prije 240 godina backu su zupu franjevci predali svjetovnim svecenicima

Bac - sjediste nadbiskupa

U casopisu Magyar Sion, tadasnji je backi zupni Gy”rgy Balogh 1867. godine od 42. do 124. stranice napisao studiju pod naslovom "Stogodisnji spomen backe zupe". U prvom dijelu studije zupnik Balogh istice kako je Bac staro mjesto, te da je sveti Stjepan kralj u Bacu osnovao biskupiju. Po Bacu je sveti Stjepan prozvao i zupaniju, te se prostor izmedju Dunava i Tise i danas, po Bacu, zove Backom. Dalje pise zupnik Balogh, da je sveti Ladislav kralj 1085. godine biskupiju Bac podigao na cast nadbiskupije. U vrijeme madjarskoga kralja Gejze II. vrlo siromasna Kalacka biskupija se 1149. godine sjedinila s Backom nadbiskupijom. Obje su biskupije i dalje zadrzale svaka svoj kaptol s po 10 kanonika. U Bacu su se birali novi nadbiskupi. Spominje se, da je 1517. godine u pavlinskom samostanu svetoga Lovre kraj Budima umro brat Stjepan, nekadasnji backi kanonik. Nakon Mohackog poraza razorena su oba sjedista ujedinjenih biskupija, a Kalackom kaptolu su trebala dva stoljeca da se ponovno organizira, dok se Backi nikada vise nije podigao.

Ugledni gosti kraljevskoga grada

Bac je do Mohackog poraza svakako bio vazan grad u Madjarskoj. U Bac su dolazili najugledniji drzavnici i kraljevi. Tako je 1148. godine kralj Gejza u Bacu proslavio Uskrs. U Bac je 1158. godine navratio grcki kralj Emanuel. Kad je u Madjarskoj 1495. godine izbila kuga, madjarski kralj Vladislav se sklonio u Bac. Tom je prilikom backoga nadbiskupa imenovao backim velikim zupanom. U srpnju 1456. godine, na poziv nadbiskupa Rafaela Herczega, Bac je pohodio sveti Ivan Kapistranski. Kralj Ljudevit II. je 1518. i 1519. godine u Bacu predsjedao sjednicama Madjarskog drzavnog sabora.

Za grad zasluzni nadbiskup

O procvatu Baca se posebno postarao backi nadbiskup P‚ter V rdai, koji je ulozio puno novaca da se ocisti korito rijeke Mostonge, pa se ta rijeka povezala s Dunavom tako da se do Baca moglo doci ladjama. Godine 1494. madjarski kralj Vladislav je Bac proglasio gradom (prije 512 godina). Na taj su nacin gradjani Baca bili oslobodjeni od poreza, te su izuzeti od vlasti velikog zupana. Grad Bac se jos i u XVI. stoljecu naziva trgovistem u kojem se nalaze brojna lijepa zdanja. Prica se u narodu, da je u to vrijeme Bac imao 300 ducana, i da je bio tako veliki grad da je sat hoda udaljeno selo Tovarisevo bilo predgradje Baca.

Turske provale

Bac je bio cesta meta turskih provala i prije Mohackog poraza (1526.). Svaka je ta provala znacila manje ili vece pustosenje i razaranje. Kad je 19. kolovoza 1521. godine Beograd pao pod Turke, Backa i Bodroska zupanija su zapale u velike nevolje. Poslije Mohackog poraza, zajedno s ostalim naseljima Backe i Bodroske zupanije, i Bac je potpao pod Turke. Turci su se poslije svoje pobjede dijelom vracali putujuci uz lijevu obalu Dunava. Grad Bac je tom prilikom spaljen. Cijeli dan su napadali tvrdjavu. Kad su provalili u tvrdjavu, posjekli su sve zivo sto su tamo nasli. Preostalo stanovnistvo, vise tisuca ljudi, bilo je u zbjegu izmedju Baca i Petrovaradina. Njihov logor je bio opasan sancevima, a bio je okruzen mocvarama i jezerima. Obranu su im cinili madjarski vojnici. Osvojivsi taj logor, Turci su pobili sve do jednog - i branitelje i gradjane.

Nemir i poslije progona Turaka

Zato se, pise Balogh, ne treba cuditi, sto je iz predmohackih vremena ostalo malo povijesnih podataka.

Od sjajnih i slavnih dana backe proslosti ostao je samo jedan samostan koji je prije pripadao ivanovcima, za koje Balogh pise da su bili templari. Taj je samostan jos u 14. stoljecu predan franjevcima. Najvelicanstveniji spomenik Backe zupanije je rusevina backe tvrdjave. U gradu i okolici, pise Balogh nalaze se rasprsene razlicite rusevine, koje svjedoce o slavnoj proslosti jednog od najstarijih gradova danasnje Backe.

Nakon sto je stopedeset godina Bac, zajedno s ostalim gradovima Madjarske, camio pod Turcima, nakon teske i krvave borbe, konacno je koncem 17. stoljeca oslobodjen, te je poceo pisati nove stranice svoje povijesti. Na zalost, ni vrijeme slobode nije donijelo sigurnost i mir napacenom Bacu. Cijela je Backa bila i dalje metom napada i razaranja. Tada je opasnost dolazila iz same Madjarske.


Izrada: [Tipp-Topp System]