[Home] [Sadrzaj] Godina: XIV     Broj: 12(146)     Subotica, decembar 2006.  

CRKVA U VOJVODINI

Blagdan sv. Elizabete u Belom Blatu

Vjernici župe sv. Elizabete u Belom Blatu svečano su proslavili u nedjelju, 19. studenog svoju zaštitnicu. Sv. misi su nazočili i predstavnici škole i mjesne zajednice te predsjednici okolnih crkvenih općina: iz Mužlje Márton Sándor, iz Ečke Antal Mezei te iz Lukinog sela Sándor Balanyi.

Sv. misu je predvodio zrenjaninski biskup mons. László Huzsvár. U svojoj propovijedi biskup se osvrnuo na okružnicu mađarskih biskupa u povodu 800. obljetnice rođenja svete Elizabete Ugarske, koju su biskupi nazvali srcem Europe zbog njene neograničene ljubavi prema najsiromašnijima, najbolesnijima i napuštenima, bez obzira na vjeru, narodnost ili društveni položaj. Posebno je istaknuo njenu ljubav prema suprugu i dječici, kojoj se potpuno posvetila, makar je već s 19 godina ostala udovica s troje malene djece. Kakav lijep primjer današnjim majkama, da se ne boje primati djecu iz Božjih ruku i odgajati ih zajedno sa suprugom u ljubavi prema Bogu i bližnjemu.

Za vrijeme svete mise djeca su oduševljeno i divno pjevala i sudjelovala u vjersko–kulturnom programu uz pomoć svojih učiteljica. Na sintisajzeru ih je pratila Kristina Majer. Za vrijeme svete mise pjevao je crkveni zbor, koji redovno pjeva na mađarskom i bugarskom jeziku za vrijeme svake nedjeljnje i praznične mise. Imaju redovno vježbe, koje vodi kantor József Sándor.

Poslije svete mise bila je prigodna akademija. Djeca osnovne škole su nas obradovala pjesmama i recitacijama o svetoj Elizabeti Ugarskoj, u čemu ih je vježbala i vodila učiteljica Éva Pozsár, uz podršku svog muža Istvána, predsjednika mjesne kancelarije.

Janez Jelen, salezijanac

SJEĆANJE NA ČLANOVE HKPD ”MATIJA GUBEC”

U posljednjoj nedjelji u crkvenoj godini, na svetkovinu Krista Kralja, unatrag nekoliko godina služi se sv. misa za sve žive i pokojne članove HKPD ”Matije Gupca”. U okviru proslave 60. obljetnice od osnutka ovog Društva, mladi u narodnoj nošnji nazočili su na sv. misi, a potom su članovi HKPD ”Matija Gubec” obišli grobove Ivana Prćića Gospodara, Vince Dulića i teta Anice Balažević, koji su sahranjeni u Donjem Tavankutu i položili cvijeće, pri tome se sjećajući i ostalih članova koji su svojim životom obilježili rad i postojanje ovoga Društva, doprinoseći očuvanju tradicije i običaja.

L. S.

Slavlja u Irigu

Oduvijek iriška župa (jedina s đakovačkom župom) slavi svog zaštitnika – Svi Svete. Uz mnoštvo svijeta, gostiju i dragih bivših Irižana, slavlje je predvodio i pozvao nas na svetost kao svake godine o. dr. Tadej Vojnović, OFM iz Novoga Sada. Misa je služena za sve župljane, ali i za +Jelu Antolović, +Jožiku i Helenu Vizmeg, +Ivana Madi, +Mariju Koljđeraj, +Ilku Vizmeg, +obitelji Vizmeg i Čokljat, te zahvala za ostanak na životu poslije saobraćajne nesreće na današnji dan a prinosi pravoslavna majka Mira Martić, za sina, snaju i unuke: Neven i Sanja, unuke: Helena i Magdalena. Poslije svete mise posjetili smo naša groblja: u Šatrincima već godinama župnik predvodi liturgiju riječi na groblju i sam čin blagoslova grobova, dok za to vrijeme pater Tadej ide u Vrdnik na groblje, a poslije podne posjećujemo zajedno groblje u Irigu.

Od 1982. uz patrona župe, iriška crkva slavi dan blagoslova ove župne crkve 5. studenog – sve svete srijemske mučenike. Na ovaj dan su nam gosti i naši dragi svećenici dekanata. Svake pete godine (1985–1990–1995–2000–2005) slavimo velike godine, kao i prošle godine: Veliki Jubilej (uvoditelj ovih slavlja je župnik), o čemu je ”Zvonik” opširno izvješćivao. Mons. Đuro Gašparović, pomoćni biskup i generalni vikar za Srijem bio je te večeri dragi gost i tom prigodom uputio svoju blagu i dragu pastirsku riječ ovoj maloj zajednici. Uz našeg biskupa i domaćeg župnika slavlju se pridružio župnik inđijski, preč. Stjepan Klaić, rođen u St. Perkovcima (RH).

Župnik Blaž Zmaić je 6. 11. bio u Đakovu s velikim brojem svećenika i biskupa, koji su prošli kroz đakovačko sjemenište. Proslavljena je 200. obljetnica ovog sjemeništa. Među svećenicima i biskupima bilo je svećenika iz Subotičke i Zrenjaninske biskupije koji su tamo završili svoj studij.

U Šatrincima smo se 17. 11. oprostili od našeg starog grobara Ivana Slobode (77), kojega smo najviše susretali na groblju. Tolikima je spremio tjelesna počivališta, nikoga nije odbio i ni na koga se nije ljutio ni srdio!

Duhovnu obnovu za svećenike Srijema u vikarijatu u Petrovaradinu, u ponedjeljak 20. 11. predvodio je prof. Ivica Čatić, na temu ”Molitva”. Mladi svećenici (do 10 godina svećeničke službe) bili su na svojem susretu u Đakovu. Uz domaćeg pom. biskupa i gen. vikara u Vikarijatu su nas dočekali i portir Mirko, ekonom Tomo, kuharica Anica te novi kancelar Vikarijata preč. Marko Loš, župnik Petrovaradina II.

Slaveći sv. Katarinu (2 prisutne vjernice), slavili smo sv. misu za obitelj Škuljan, koju prinose Marica i Mile Dobrota, veliki naši darovatelji crkve.

U Vrdniku je u posljednju nedjelju bila sveta misa za mladu, nedavno preminulu majku Dragicu Pižem a poslije podne smo sahranili mladu ženu i majku Mariju Morela (55), koja je umrla od teške i neizliječive bolesti.

Ljepše ne možemo završiti mjesec nego li blagdanom sv. Andrije, apostola koji je prepoznao svoj sretni trenutak, i svetom misom za pokojne članove obitelji Petej.

f. f.

Blagoslovljen dom majke Margite

U Mužlji je 8. studenog 2006. godine blagoslovljena kuća za dnevni boravak starih, bolesnih i nemoćnih osoba. Kuću je blagoslovio o. Stanko Tratnjek, župnik i direktor salezijanske zajednice u zajedništvu s o. Janezom Jelenom i o. Zoltánom Vargom. Tom činu prisustvovao je i lijepi broj starih, bolesnih i nemoćnih osoba. Kuća je mala i stara. Kuća će biti otvorena za susrete srijedom. Ovaj čin uzveličao je mali zbor prigodnom pjesmom, Erzsébet Sötét je recitirala stihove a okupljene je pozdravio i čestitao na otvorenju kuće direktor Caritasa Zrenjaninske biskupije Tibor Hallmai.

Dom nosi ime majke Margite, koja je bila majka sv. Ivana don Bosca.

Otvorenje ove kuće je početak ostvarenja novog programa koji će se ostvarivati u okviru župe a koji nosi naslov ”Dnevna briga za stare osobe”. Aranka Somorai, koja je inicijator i voditelj toga novoga programa zahvalila je ocima salezijancima na podršci i pozvala sve koji mogu pomoći i podržati taj program bilo radom bilo materijalno.

Janez Jelen

Blagdan sv. Nikole u Mužlji i okolnim selima

I ove smo godine svečano proslavili blagdan svetog Nikole – prijatelja i zaštitnika djece i omladine, u našim župama. Njegov dolazak smo proslavili u nedjelju, 3. prosinca 2006, i to u selima Ečka i Belo Blato, kao i u Mužlji.

U maloj crkvici svetoga Dominika Savia na Pjeskari su djeca, mladi i odrasli dočekali svetog Nikolu prijepodne u 11 sati. Nikola je došao u pratnji velikih ministranata i pozdravio srdačno sve prisutne poslije svete mise. Nakon poticaja, da budu svi prisutni dobri ljudi, koji u duhu Isusove ljubavi po primjeru svetog Nikole pomažu bližnjima na duši i na tijelu, uslijedila je podjela darova. Svi su zadovoljni odlazili svojim kućama.

U glavnoj crkvi Presvetog Imena Marijinoga je bila još veća svečanost. Već za vrijeme svete mise u 14 sati je bila crkva puna djece, pa i onih najmanjih. Na kraju je došao sveti Nikola i pozdravio toplim riječima sve prisutne, a naročito one najmanje, kojih je bio lijepo broj. Naročito je bilo dirljivo kada su djeca pojedinačno recitirala i pjevala pjesmice u čast svetom Nikoli. U lijepom broju smo vidjeli i cigansku dječicu, koja su se još posebno obradovala paketićima.

Janez Jelen

=======================

SUBOTIČKA DANICA 2007.

Zajedno s ovim brojem ”Zvonika” iz tiska je izišla i Subotička Danica za 2007. godinu. Na tri stotine stranica donosimo mnoštvo znanstvenih, teoloških, poučnih, zanimljivih i korisnih članaka.

Po prošlogodišnjoj cijeni od 300 dinara Subotičku Danicu možete nabaviti u svim župnim uredima hrvatskog govornog područja Subotičke biskupije, u franjevačkom samostanu u Subotici i Karmelskom samostanu u Somboru ili je naručiti u Uredništvu ”Zvonika”.

Iz sadržaja

PAPA GOVORI CRKVI I SVIJETU

Deus Caritas est – iz prve enciklike pape Benedikta XVI.

Vjera, um i sveučilište, sjećanja i refleksije – Papino predavanje u Regensburgu

DUHOVNOST

Dr. Andrija Kopilović: Crkva i odgoj mladih

Mr. Mato Miloš: Majka Marija Terezija od sv. Josipa (nova blaženica)

Željka Zelić: Individualna odgovornost i solidarnost u korelaciji s problemima siromašnih i gladi u svijetu

Andrija Anišić: Ljubav

O. Ante Stantić: Osobno sjećanje na slugu Božjega o. Gerarda Tome Stantića

EKUMENIZAM

Dr. Andrija Kopilović: Katolicizam i vjerska tolerancija

Walter Kasper: Molitvom do jedinstva

NARODNO BLAGO

Ivan Petrekanić: Sigre

Ivan Andrašić: Karbine

ŠTIVO ZA TRENUTKE ODMORA

Balint Vujkov: Baba putuje u raj

Gabrijela Buljovčić: Dulićevi u pripovitkama

Matija Dulić: Dužijanca (igrokaz)

Željka Zelić: Bezdan (iz neobjavljenog drugog romana)

KORISNO

Prim. dr. Marko Sente: Akutna upala sinusa

Stjepan Beretić (priredio): Korisni savjeti

Milivoj Prćić: Mioljska noć Majkina bašča, Kunova slama; Gospe Sinjska (4 pjesme za čitanje)

MLADI

Petar Gaković: Naš pastir

Marija Vidaković: Što smo danas učinili

Agika: Svi žude biti voljeni

Nikolina Bačić: Da li se kao mladi kršćani razlikujemo od ostalih

Marina Gabrić: da li je potreban vjeronauk u školi

Nevena Mlinko: U svijetu predmeta

David Anišić: Bog mi je svjetlost i spasenje

Danijela Nuspl: Prihvaćanje sebe, Boga, drugih

Jelena Bašić Palković: Mladi u 2006.

MALA DANICA (prilog za djecu)

Josipa Stantić i Emina Mukić: Divim se

Djeca u 2006.

Priča o anđelu

Marija Sudarević: Božić u mojoj obitelji

Ivana Temunović: Sretna sam što sam vjernica

Zašto je Isus bolji od Djeda Božićnjaka

Kviz o malom Isusu

Stranica s osmijehom

OBITELJ

Dr. Antun Lisec: Iz kuta katoličkog liječnika

V. H.: Običan dan

Željka Zelić: Važnost dojenja

Slastice od sezama za snagu i vitalnost

KULTURA

Stjepan Beretić: Životni put Đure Arnolda

Dr. Slaven Bačić: Hrvatsko izdavaštvo u Vojvodini u 2006.

Dr. Petar Vuković: Jesu li Bunjevci Hrvati?

Katarina Čeliković: Obitelj i svjetonazor sačuvali govor (razgovor s akademikom Antom Sekulićem)

Ivan Pal Sztrilich, DI: Sesta Marija Roza Anuncijata Kopunović i njeno doba

Ivan Armanda: Dr. fr. Tomo Vereš, OP – iskonski hrvatski mislilac

OBLJETNICE

NAŠI POKOJNICI

KRONIKA (priredio Franjo Ivanković)

PJESME (25 raznih autora)


Izrada: [Tipp-Topp System]