[Home] [Sadrzaj] Godina: XIV     Broj: 06(152)     Subotica, juni 2007.  

DJECA - Uredjuje: Katarina Celikovic

S ISUSOM U ZIVOT

Lipanj mirise na lipu, mirise na djecu. Da, sve me u lipnju podsjeca na vas, dragi Zvoncici i Zvoncice! Sve je puno mirisa, puno veselih glasova. Neki su sretni zbog zavrsetka skole, a neki se raduju sto su mogli na Prvu svetu pricest. Cekali su tri skolske godine. Pripremali su se dugo i ozbiljno. Prije svecanosti primanja bijele hostije, prvopricesnici su se po prvi put i ispovjedili, ocistili svoj dotadasnji zivot od svih, namjernih i nehoticnih grijeha.

U ovom Zvoniku velika je i nasa radost zbog velike radosti u mnogim mjestima nase biskupije. O tome pisemo i slikom pokazujemo.

Kako se skola privremeno ostavlja malo dalje od nas, vrijeme je za odmor tijela i duse. Odmarati se mozemo jedino ako s Isusom idemo u zivot. Kud god idemo ponesimo i njega kako bismo bili spremni drugima pomoci, biti dobri prijatelji i dobri svojim ukucanima... Bez njega ne cemo znati iskreno oprostiti drugima, a s njim cemo uvijek biti radosni i dobro raspolozeni. Zelim vam koristan i ugodan odmor.

Vasa Zvoncica

Draga Zvoncice,

zelimo sa svim citateljima Zvonika podijeliti radost jer su nam nase odgajateljice Katica i Ruzica i mjesni zupnik organizirali misu u crkvi Rodjenja Blazene Djevice Marije u Sv. Mileticu. Mi smo pjevali, recitirali i molili. Bilo nam je lijepo i veselo. Zato mnogi od nas cesto idu na sv. misu a neki ce ici i na "Zlatnu harfu". Poslije sv. mise razgovarali smo sa zupnikom Antalom. On nas je na kraju pocastio slatkisima.

Lijep pozdrav od djece iz vrtica u Svetozar Mileticu

Isuse mili


   Isuse mili ja sam jos mala
   i nemam ti sto dati
   samo ti reci HVALA!
   Svaki dan pomolim se tebi
   ako ne mogu na glas
   onda to cinim u sebi.
   U nedjelju upet u crkvu cu doci
   moliti i pjevati
   a onda sretna kuci poci!

Natasa Ivkovic Ivandekic

Trenutak koji se pamti: MOJA PRVA PRICEST

U SOMBORU...

U crkvi Presvetog Trojstva u Somboru, u nedjelju 20. svibnja, sesnaestero malisana primilo je Prvu svetu pricest. Dan prije, u subotu 19. svibnja, djeca su se za Pricest pripravila i prvom Sv. ispovijedi.

Prec Josip Pekanovic u prigodnoj je propovijedi obracajuci se osobito djeci istaknuo kako Isusa nije dovoljno imati za sebe. On zeli da se vidi njegovo prisustvo u nasem zivotu i zeli da ga darujemo drugima. Darujemo ga onda kada smo dobri prema roditeljima, kada smo primjerni u skoli, kada dobrim ocjenama potvrdjujemo svoju marljivost. Tada Isus pokazuje da je s nama, porucio je prec. Pekanovic.

U molitvi vjernika, djeca su Isusu rekla svoje molitve koje su vecinom sama napisala. Pjesmu "Uvijek se dogadja pretvorba" recitirala je prvopricesnica Ksenija Oracic, a prigodnu pjesmu u pricesnom dijelu recitirala je Emina Firanj. Prvopricesnicku misu je uzvelicao Djecji zbor crkve Presvetoga Trojstva, kojega su za ovu prigodu pripremile katehistice zupe.

U zupnom domu je nakon mise priredjen dorucak za prvopricesnike, a za roditelje, rodbinu i prijatelje mala zakuska.

Z. Gorjanac

U TAVANKUTU...

U zupnoj crkvi "Srca Isusova" u Tavankutu, u nedjelju 6. svibnja, prvoj Sv. pricesti pristupilo je cetrdeset i pet ucenika trecih razreda osnovnih skola iz Ljutova, Donjeg i Gornjeg Tavankuta. Misno slavlje predslavio je zupnik, prec. Franjo Ivankovic.

U misnom slavlju sudjelovale su i sve uciteljice djece, ravnateljica osnovne skole "Matija Gubec" iz Tavankuta i ravnatelj srednje Ekonomske skole iz Subotice. Prostrana crkva bila je ispunjena mnostvom vjernika. Djeca su bila poredana u svetistu crkve u velikom polukrugu oko oltara. Aktivnim sudjelovanjem i skladnim pjevanjem prvopricesnici su svjedocili koliko im je ovaj dogadjaj vazan. Poslije misnog slavlja u zupnom dvoristu nastavljeno je zajednjistvo svih okupljenih vjernika. Za ravnatelje i uciteljice, kao i clanove njihovih obitelji, priredjen je zajednicki objed u prostorijama zupe.

Prvopricesnici su se tijekom svibnja svaku vecer okupljali i na svibanjskoj poboznosti, predvodeci molitvu krunice i ministriranje kod vecernjih misa.

Franjo I.

U PLAVNI...

U zupnoj crkvi Sv. Jakova u Plavni, u nedjelju 13. svibnja osmero djece primilo je prvu Sv. pricest, sto je ujedno duplo vise prvopricesnika u odnosu na proslu godinu. Svecano misno slavlje i podjelu Prve svete pricesti predvodio je vlc. Josip Stefkovic, zupnik iz Baca.

Euharistijsko slavlje Sv. pricesti, u prepunoj crkvi uzvelicao je Djecji zupni zbor, a osobito dojmljiva je bila molitva vjernika, koju su predvodili sami prvopricesnici. Buduci da je ovo slavlje upriliceno upravo na spomendan Blazene Djevice Marije Fatimske, dodajmo kako su u Plavni ceste ovakve "slucajnosti". Bog je 1917. godine u Fatimi izabrao dvoje djece, Franju, Jacintu i nesto stariju Luciju, kojima se ukazala Majka Bozja i prenijela poruke Crkvi i svijetu. Gospodin, dakle, s malenima izvodi svoj veliki naum o spasenju svijeta i poziva nas na obracenje. Oni su kao nekada proroci, postali glas vapijuceg u pustinji, te iznad svega sami molitelji i cinitelji pokore za obracenje gresnika. Franju i Jacintu papa Ivan Pavao II. proglasio je blazenima. To je prvi slucaj da se na oltar stavljaju djeca, jer i djeca mogu biti sveta.

Cjeloviti program ovog vjerskog dogadjaja kao i dekoraciju crkve osmislila je vjerouciteljica Karolina Orcic, koja uz sve crkvene poslove predaje vjeronauk i u skoli.

Zvonimir A. Pelaic

U SONTI...

U crkvi sv. Lovre u Sonti 20. svibnja dvadeset osmoro ucenika trecega razreda i dvoje starijih prvi put su otvorili svoja srca i duse Isusu. Misno slavlje je predvodio soncanski zupnik vlc. Zeljko Augustinov.

Ovi malisani, obuceni u cistocu bjeline, predvodjeni svojim uciteljem Andrijom Adjinom i vjerouciteljicom Katarinom Gal, lica na kojima su bile vidljive emocije, primili su sakrament Prve pricesti. Crkva je bila prepuna vjernika, medju kojima je bio i neuobicajeno veliki broj roditelja i rodbine prvopricesnika. S kolikogod radosti nazocimo ovakvom slavlju, ne mozemo a ne konstatirati s tugom da je svake godine prvopricesnika u Sonti sve manje, sto je razlog za razmisljanje i za veliku brigu glede nase buducnosti.

Ivan Andrasic

Krizmanje u Maloj Bosni

U crkvi Presvetoga Trojstva u Maloj Bosni, u nedjelju 20. svibnja prec. Andrija Anisic, dekan dekanata Subotica-Donji grad, podijelio je sakrament Sv. potvrde. Nakon tri godine, sesnaestero mladih koji zavrsavaju 8. razred, primilo je ovaj sakrament, a za taj radosni dogadjaj poucavao ih je prec. Franjo Ivankovic, dekan dekanata Subotica-Stari grad.

Svetu misu predvodio je prec. Andrija Anisic, a s njim su suslavili domaci zupnik Ivan Sabatkai i prec. Franjo Ivankovic. U prigodnoj propovijedi, prec. Anisic pozvao je krizmanike da nastave zivjeti svoju vjeru te ih je potaknuo da i dalje prate Kristov put. /A.P./


Izrada: [Tipp-Topp System]