[Home] [Sadrzaj] Godina: XIV     Broj: 07(153)     Subotica, juli 2007.  

DOGADjANJA U SUBOTICKOJ BISKUPIJI - 3. nastavak

Subotica - PROSLAVLJEN BLAGDAN BL. MARIJE PETKOVIC

U zupi sv. Roka u Subotici 9. lipnja, svecano je proslavljen blagdan bl. Marije Petkovic, suzastitnice zupe i zastitnice djecjeg vrtica "Marija Petkovic" koji se nalazi na podrucju te zupe a za koji su se vjernici po prvi puta pripremili i devetnicom.

Tijekom devet dana sestre Kceri Milosrdja i lijepi broj vjernika iz zupe sv. Roka, ali i iz drugih dijelova grada, okupljali su se na sv. misi koju je predvodio zupnik Andrija Anisic. Na misi su casne sestre i mladi umjesto propovijedi citali tekstove bl. Marije Petkovic i o njima u sutnji razmisljali. Poslije sv. mise svi su se okupljali pred kapelom bl. Marije Petkovic koja se nalazi u donjem dijelu crkve na molitvu za njezino proglasenje svetom i na molitvu za njezin zagovor u potrebama. Dvadesetak vjernika napisalo je svoje molitvene nakane, koje je zupnik svaku vecer u kapeli glasno procitao.

U okviru devetnice u petak, 6. srpnja bilo je klanjanje u kapeli bl. Marije Petkovic koje je trajalo 24 sata. Zajednicka nakana toga klanjanje bila je za duhovna zvanja.

U nedjelju, 8. srpnja na misu su se okupila djeca iz osnovne skole i obitelji s malom djecom medju kojima je zapazen lijepi broj onih koji su bili u toj crkvi i na blagoslovu trudnica. Zupnik im je zahvalio sto su dosli posvjedociti da vjeruju u snagu blagoslova i molitve. Sv. misu toga dana predvodio je mons. Andrija Kopilovic. On je na kraju mise svoj djeci podijelio poseban blagoslov prema obredniku "Blagoslovi". U okviru te mise okupljeni vjernici su se sjetili zasluzne vjernice Jovane Stantic, o 100. obljetnici njezinog rodjenja. Ona je, naime, godinama u Subotici neumorno radila oko organiziranja i pripremanja Duzijance, drevnog obicaja Hrvata Bunjevaca.

Poslije sv. mise u kapelici bl. Marije Petkovic djeca i roditelji su iskazali stovanje Blazenicinim mocima.

Na sam blagdan bl. Marije Petkovic prije sv. mise djeca i mladi izveli su kratki recital "Biseru iz malog Blata" pod vodstvom s. Silvane Milan i odgojiteljice Marine Piukovic. Slijedila je sv. misa koju je predvodio zupnik Anisic u zajednistvu sa zupnikom iz Starog Zednika Zeljkom Sipekom a mons. Marko Forgic bio je na raspolaganju vjernicima za sv. ispovijed.

U prigodnoj propovijedi zupnik je podsjetio na kreposti bl. Marije Petkovic, a osobito na njezino djetinje predanje i njezni razgovor s osobama Presvetoga Trojstva. Ukazao je na njezinu odlucnost u borbi protiv grijeha i u vrsenju Bozje volje te je pozvao sve prisutne da slijede njezin primjer i trude se u svemu svoj svakodnevni zivot uskladiti s Bozjom voljom. On je takodjer pozvao prisutne na sirenje stovanja bl. Marije Petkovic koja je i sama vise puta dolazila u Suboticu u koju je vec 1923. godine dovela svoje sestre da rade u sirotistu "Kolijevka" a po salasima je skupljala pomoc za potrebite svoga rodnog kraja. Ona poznaje ovaj narod. I sama je u ovoj crkvi molila. Stoga nas ona sigurno razumije i moze pomoci u nasim potrebama - istaknuo je zupnik i pozvao sve vjernike da se utjecu u njezin zagovor u svojim potrebama. Dogovorio sam se s predstojnicom samostana da ubuduce svakog 9. u mjesecu u crkvi bude misa u cast bl. Marije Petkovic na kojoj cemo moliti njezin zagovor u nasim potrebama, rekao je zupnik.

Na misi su mladi citali molitve vjernika o njezinu blagdanu i posebno one koje su oni sami napisali tijekom devetnice a procitane su i tri zahvale za uslisane molitve po Blazenicinom zagovoru.

Na misi je pjevao zupni zbor pod ravnanjem s. Silvane Milan uz pratnju glazbenu pratnju mr. Ervina Celikovica.

Na kraju sv. mise s. Silvana je zahvalila svima i izrazila radost sto stuju njihovu Majku Utemeljiteljicu i sto vole i podrzavaju Druzbu Kceri Milosrdja. Ona je zahvalila na pomoci svim prijateljima i dobrociniteljima njihove Druzbe i subotickog samostana.

Clanovi Pastoralnog vijeca Lazar Cvijin i Dejan Kovac zahvalili su potom s. Silvani i s. Mileni na svemu sto su ucinile za tu zupnu zajednicu i pozeljeli im Bozji blagoslov na novim duznostima i ujedno izrazili dobrodoslicu s. Jasni Crnkovic, koja je imenovana novom katehisticom i orguljasicom te zupe.

Slavlje je zavrsilo u kapeli bl. Marije Petkovic prigodnim molitvama i iskazivanjem stovanja Blazenicinim mocima. /A. A./

IZLOZBA "VOJVODINA U ZAGREBU"

U organizaciji Hrvatskoga nacionalnog vijeca i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, u Zagrebu je 4. srpnja na Autobusnom kolodvoru u Zagrebu otvorena izlozba "Vojvodina u Zagrebu" uz bogat multimedijalni program.

Kulturno-gospodarsko predstavljanje Hrvata u Zagrebu zapocelo je nastupom Subotickog tamburaskog orkestra pod ravnanjem Stipana Jaramazovica a potom je kroz program odlicno vodio Ladislav Suknovic. Publici i sudionicima obratili su se potom ravnatelj autobusnog kolodvora Zagreb Franjo Zulj, izaslanik predsjednika R. Hrvatske Branko Loncarevic, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i narodni zastupnik u Parlamentu R. Srbije Petar Kuntic, predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeca Branko Horvat, i generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici mr. Davor Vidis. Prije obilaska eksponata izlozbu je predstavila Antonija Cota, zamjenica tajnika za propise, upravu i nacionalne manjine Izvrsnog vijeca Autonomne Pokrajine Vojvodine, autorica informativnih plakata i reklamnog postera i glavna koordinatorica izlozbe "Vojvodina u Zagrebu".

Za originalnu i lijepu uspomenu pobrinule su se vrijedne clanice Slamarske sekcije Hrvatskog kulturno prosvjetnog drustva "Matija Gubec" iz Tavankuta darujuci prisutnima perlicu koju su urucili mladi ovoga Drustva u narodnoj nosnji.

Programu su nazocili mnogobrojni uglednici medju kojima je bio Ratko Stefanovic iz Veleposlanstva R. Srbije u Zagrebu, pomocnik ministra kulture R. Hrvatske Jasen Mesic, a bilo je ovdje i nasih studenata te mnogobrojnih Hrvata iz Vojvodine koji sada zive u Zagrebu ili cak u Rijeci.

Ovu vrlo uspjesno priredjenu izlozbu potpisuju Cecilija Miler, Kata Suknovic i Sandra Bencik te koordinatorica Antonija Cota a tijekom dva ljetna mjeseca, na ovom najfrekventijem mjestu Autobusnoga kolodvora moci ce je vidjeti nekoliko stotina tisuca putnika. Ovakvu priliku je vec dosad iskoristilo nekoliko zupanija za svoju turisticku i gospodarsku promidzbu.

K. Celikovic


Izrada: [Tipp-Topp System]