[Home] [Sadrzaj] Godina: XIV     Broj: 08(154)     Subotica, august 2007.  

DUŽIJANCA 2007.

Piše: Željka Zelić

Dužijanca – pouzdanje, ustrajnost i žar ljubavi

* Ispraćaj bandašice Nevene Mlinko i bandaša Maria Tikvickog iz ”kolijevke Dužijance”

* Misno slavlje u subotičkoj katedrali Sv. Terezije Avilske predslavio umirovljeni washingtonski nadbiskup, kardinal Theodore McCarrick

* Zbog lošega vremena i kiše izostala tradicionalna povorka do središnjega gradskog trga

* Predaja kruha od novoga brašna gradonačelniku Gézi Kucseri u Gradskoj kući

* Svečani ručak u HKC ”Bunjevačko kolo”

* Posjet grobu mons. Blaška Rajića

* Ispraćaj kardinala McCarricka

* ”Bandašicino kolo”

Svečana pjevana Večernja u katedrali

Umirovljeni washingtonski nadbiskup kardinal Theodore McCarrick, beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar i biskup domaćin mons. dr. Ivan Pénzes sudjelovali su na svečanoj Večernjoj molitvi u subotu, 11. kolovoza u predvečerje subotičke Dužijance.

Sretan sam što ponovno mogu biti među vama – riječi su kojima je kardinal započeo svoje obraćanje vjernicima. Izvor te sreće je naša pripadnost velikoj obitelji Katoličke Crkve, i ma gdje bili u zajednici vjernika uvijek smo kod kuće – istaknuo je kardinal. Spominjući se svog skorog putovanja u Jeruzalem, riječima pslamiste molite za mir Jeruzalemov, pozvao je nazočne na molitvu za mir u cijelom svijetu. Mi koji smo u bliskoj prošlosti iskusili što znače razaranja i ratovi dužni smo nastaviti moliti da i drugi narodi postignu neophodnu slobodu, jer ima još puno onih kojima je i u današnjem svijetu taj veliki dar Božji uskraćen, rekao je kardinal.

U okviru svečane Večernje, koju je kao i proteklih godina predvodio katedralni župnik mons. Stjepan Beretić (čiju propovijed u cijelosti objavljujemo na 3. stranici Zvonika), bandašica Nevena Mlinko i bandaš Mario Tikvicki pred oltar su donijeli ovogodišnju krunu, rad voditeljice slamarskoga odjela Hrvatskog kulturno–prosvjetnoga društva ”Matija Gubec” iz Tavankuta Jozefine Skenderović, koja predstavlja dva srca, Isusovo i Marijino, kao dokaz povezanosti u jedno srce – naše srce! U našim crkvama vrlo se rijetko slave ovakve svečane večernje molitve. I ove godine bila je to prilika za sve nazočne da svojim aktivnim sudjelovanjem u pjevanju psalama dožive ljepotu ove liturgije, koja se sad već teško susreće izvan zidina redovničkih samostana. Katedrali zbor ”Albe Vidaković” pod ravnanjem s. Mirjam Pandžić vješto je vodio nazočne kroz pomalo zaboravljene melodije Gregorijanskog korala. /Mirko Štefković/

Ispraćaj bandaša i bandašice iz ”kolijevke Dužijance”

”Neka nitko i ništa ne poremeti vaše raspoloženje, jer nitko nam svih ovih godina nije mogao pomutiti radost zahvaljivanja. Zahvalimo za sve darove i križeve u životu da možemo biti dionici Kristova blagoslova”, poručio je župnik župe Sv. Roka preč. Andrija Anišić ispraćajući u nedjelju 12. kolovoza iz ”kolijevke Dužijance” ovogodišnju bandašicu Nevenu Mlinko i bandaša Maria Tikvickog zajedno s malom bandašicom Marijanom Matković i malim bandašom Oliverom Vukovićem, prigradskim bandašima i bandašicama i najljepšim parovima – pratiteljima bandaša i bandašice izabranima 10. kolovoza u sklopu Tamburaške večeri. Tim je svečanim blagoslovom i ispraćajem započelo centralno slavlje ”Dužijance 2007.”, ove godine nažalost pomućeno pljuskom zbog kojega je kasnije izostao, osim svete mise, jedan od najljepših dijelova proslave Dužijance – svečana povorka. Nakon što su ”kerske kraljice” predvođenje s. Silvanom Milan otpjevale pjesmu, formirana je kolona s karucama na čijem čelu je bila okićena kruna od žita. Bandaše i bandašice ispred katedrale dočekao je katedralni župnik mons. Stjepan Beretić zajedno sa starateljima ovogodišnje Dužijance, prim. dr. Markom Senteom i Gabrijelom Kujundžićem.

Misa zahvalnica

Misno slavlje u subotičkoj katedrali bazilici Sv. Terezije Avilske predslavio je umirovljeni washingtonski nadbiskup, kardinal Theodore McCarrick u koncelebraciji s apostolskim nuncijem u R. Srbiji mons. Eugeniom Sbarbarom, beogradskim nadbiskupom mons. Stanislavom Hočevarom, domaćim biskupom Ivanom Pénzesom, katedralnim župnikom Stjepanom Beretićem te dvadesetak svećenika Subotičke biskupije. Pozdravljajući napose ovogodišnjega gosta Dužijance, ali i predstavnike mjesne vlasti, republičke i pokrajinske državne vlasti, predsjednike nacionalnih vijeća, kulturnih i političkih institucija i organizacija, bandaše i bandašice te okupljene vjernike, biskup Pénzes poželio je da se svi osjete sabrani oko Božjega oltara kao zajednica jer, kako kaže II. vatikanski sabor, svi smo mi u dostojanstvu jednaki jer smo svi sinovi i kćeri Božje, a razlikujemo se po tomu što tko u toj zajednici služeći vrši, zaključio je biskup Pénzes.

* Pouzdanje, ustrajnost i žar ljubavi vrline potrebne za žetvu i slavlje Dužijance

Kad je dobro sjeme posijano, i kad smo mu osigurali svu potrebnu njegu, onda će Gospodin dodati sve što je potrebno za usjeve i za nas. Dobro je, da uvijek vjerujemo da je Bog među nama. Dobro je da imamo pouzdanja, istaknuo je kardinal McCarrick u propovijedi, govoreći o prvoj od tri vrline Dužijance. Kao drugu vrlinu potrebnu za uspješnu žetvu propovjednik je naznačio ustrajnost, ali onu ustrajnost koja je ukorijenjena u pouzdanje. Govoreći o ratarevoj ustrajnosti rekao je kako ona počiva u povjerenju i pouzdanju u Boga te na najjačem daru, na kršćanskoj kreposti ufanja. Kao posljednju vrlinu kardinal je naveo žar ljubavi kojega valja podijeliti s drugima jer samo onda kad ljubav iskažemo drugima osjetit ćemo da smo zahvaćeni Božjom ljubavi. Govoreći potom o slavlju Dužijance, propovjednik je rekao kako je ona u prvom redu radost, molitva i zahvala. Briga za kruh obvezuje ne samo zemljoradnika već i sve one koji mu mogu pomoći, upozorio je kardinal.

* Sjemenište će poslužiti kao tlo koje čeka na žetvu

Podsjećajući na važnost bogoslovije ”Augustinianum”, u koju je popodne istoga dana položen blagoslovljen temeljni kamen, kardinal je potaknuo nazočne na molitvu za buduće bogoslove i to tako da svatko od nas bude navjestitelj divote naše vjere govoreći o tomu kako Bog u Crkvi djeluje. Ovo sjemenište će poslužiti kao tlo koje čeka na žetvu. Neka se napuni velikim i plemenitim srcima. Neka se napuni hrabrim mladićima koji će se biti kadri oduprijeti bezvjerničkom sekularizmu današnjice. Neka se napuni mladićima koji bi bili spremni žrtvovati se poradi Boga. Neka se vaše sjemenište napuni mladićima iz obitelji nepokolebive vjere. Dao vam Bog obitelji koje će svoje sinove znati ohrabriti da ne žive samo za sebe već da se nepodijeljena srca predaju Bogu i bližnjima, rekao je kardinal zaključujući kako su radost, molitva i zahvala najbolji temelj za novo sjemenište jer su oni izazov kojega trebamo radosno ”nositi” u sebi do kraja života.

* Obećavam vam da ću za vas uvijek moliti

Izražavajući svoju radost što je po treći puta u Subotici, kardinal je u propovijedi također posvjedočio da je ona divan grad s bogatom poviješću jer njegove građane, koji su prošli kroz teška vremena i velike patnje, odlikuje čvrsta vjera pa unatoč svim nedaćama koje su preživjeli i dalje javno i u svojim obiteljima njeguju svoju vjeru – svoju vjeroispovijest. U tom smislu obećao je da će za ovaj narod uvijek moliti Boga da ga prati svojim blagoslovom i da ga neprekidno obdaruje dobrim usjevima, bogatim žetvama i berbama. Obećavam vam da ću moliti Boga, da dobrim svećenicima, redovnicima i redovnicama blagoslovi ovu biskupiju, ovu zemlju, i ovaj čudesni kraj svijeta, zaključio je kardinal McCarrick govoreći dio propovijedi na hrvatskom jeziku.

U prinosu darova svi prigradski bandaši i bandašice prikazali su kardinalu McCarricku simbole svojih dužijanci. Bandašica Nevena i bandaš Mario na oltar su prinijeli hostije za misu zahvalnicu odnosno krunu ovogodišnje Dužijance – srce Isusovo i Marijino. Misa zahvalnica završena je svečanom pohvalnicom ”Tebe Boga hvalimo” te euharistijskim blagoslovom. Pjevanje je i ove godine predvodio katedralni zbor ”Albe Vidaković” pod ravnanjem s. Mirjan Pandžić.

Zbog lošega vremena i kiše izostala svečana povorka

Predaja kruha gradonačelniku u Velikoj vijećnici Gradske kuće

Zbog već spomenutoga kišnoga pljuska ove je godine izostala tradicionalna povorka od katedrale do središnjega gradskog trga te je predaja kruha gradonačelniku Gézi Kucseri premještena u Veliku vijećnicu Gradske kuće. Iz toga razloga nekoliko tisuća vjernika te predstavnici kulturno–umjetničkih društava iz Subotice, Tavankuta, Male Bosne, Đurđina, Sombora, Svetozara Miletića, Bača, Vajske Bačkoga Brega, Vinkovaca, Županje i Gunje iz R. Hrvatske, Rokycanya iz Češke te brojna djeca i mladi obučeni u narodne nošnje ostali su uskraćeni za svečani program na trgu. Za to vrijeme bandašicu Nevenu i bandaša Maria u Velikoj vijećnici dočekali su subotički gradonačelnik Géza Kucsera i predsjednik Organizacijskoga odbora ”Dužijance 2007.”, Grgo Kujundžić. Primajući iz ruku bandašice Nevene kruh od novoga brašna blagoslovljenog na misi zahvalnici, gradonačelnik je naznačio kako naše društvo prolazi kroz promjene koje će omogućiti da lakše proizvedemo kruh. Pri tom je istaknuo kako zemlja treba pripasti onima koji ju znaju obrađivati i koji će od te zemlje svojim trudom, radom i znojem izvući najviše, posebno se zahvaljujući onima koji čuvaju tradiciju kroz slavlje Dužijance. Voditelji ovoga dijela svečane proslave kao i programa u petak odnosno subotu navečer na glavnom gradskom trgu bili su Bernardica Ivanković i Davor Šimić. Za sve uzvanike nakon predaje kruha priređen je ručak u HKC–u ”Bunjevačko kolo”.

Posjet grobu Blaška Rajića, ispraćaj kardinala McCarricka i ”Bandašicino kolo”

Predvečer istoga dana, bandašica Nevena i bandaš Mario zajedno sa župnikom župe Sv. Roka, preč. Andrijom Anišićem i predsjednikom Organizacijskoga odbora ”Dužijance 2007.” Grgom Kujundžićem, položili su cvijeće i vijenac od žita na grob mons. Blaška Rajića. Tom prigodom Kujundžić je istaknuo kako nam je nalik čvrstoći kamena temeljca koji je položen u zgradu bogoslovije ”Augustinianum”, Blaško Rajić ostavio u baštinu čvrste temelje započevši još davne 1911. godine slaviti Dužijancu u crkvi. Pri tom je nadodao kako će od ove godine po uzoru na bandaša i bandašicu koji se brinu za Rajićev grob u Kerskom groblju, risari i risaruše brinuti o ljepoti Rajićeve biste ispred subotičke Gradske kuće.

Poslije posjeta grobu Blaška Rajića, bandaš i bandašica zajedno sa svojim roditeljima dočekali su i na taj ga način ujedno ispratili iz Subotice, u dvorani župe Sv. Roka kardinala McCarricka, koji se osim toga u kratkom razgovoru susreo i s mladima kojima je na kraju misnoga slavlja u katedrali poručio da budu navijek prekrasni Gospodinu našemu time što će biti i blagi jedni prema drugima.

Otvarajući nešto kasnije ”Bandašicino kolo”, kojim je ujedno završeno nedjeljno središnje slavlje ”Dužijance 2007.”, nadbiskup Stanislav Hočevar poručio je okupljenim mladima da možda ni ne znaju da ih upravo Dužijanca i takvi događaji preobražavaju te se na njihovim licima i očima vidi ono što je teško naći negdje drugdje. Kada gledam djecu i mlade uvijek sam ganut jer osim što nosite narodnu nošnju, s toliko ljubavi živite taj trenutak, ulazeći u povijest svojega naroda, poštujući svoju tradiciju i služeći svojoj nacionalnoj i vjerskoj zajednici, konkretno Katoličkoj Crkvi, rekao je nadbiskup Hočevar zaželjevši im uvijek snagu da bi Kristu mogli odgovoriti velikom radošću i odgovornošću te kako bi po njima Europa ponovno pronašla kršćanske korijene i temelje civilizacije.

Goste su ove godine zabavljali ansambl ”Ravnica” i ansambl HKC–a ”Bunjevačko kolo”. Po riječima bandašice Nevene i bandaša Maria, dojmovi s ovogodišnje Dužijance pozitivni su jer im je, kako kažu, bila velika čast i radost sudjelovati i biti nositeljima ovogodišnje gradske Dužijance. Zato im ni kiša nije mogla pokvariti dobro raspoloženje, čime su ujedno posvjedočili poticaj kojega su dobili na ispraćaju iz ”kolijevke Dužijance”. Dodajmo na kraju kako će posljednje u nizu događanja u okviru proslave ”Dužijance 2007.” biti Bunarićko proštenje 25. i 26. kolovoza ove godine.

=========================

Gosti Dužijance 2007.

Pozivu organizatora da budu gosti Dužijance odazvali su se među ostalim: Géza Kucsera, gradonačelnik Subotice sa suradnicima; Petar Kuntić, potpredsjednik Skupštine općine Subotica i zastupnik u Skupštini R. Srbije; Saša Vučinić – predsjednik Skupštine općine Subotica; Edit Molnár Pintér, članica općinskoga vijeća zaduženja za obrazovanje i dr.; iz Vlade RS: dr. Tamás Korhecz, potpredsjednik Pokrajinskog Izvršnog vijeća i pokrajinski tajnik za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, upravu i propise; Zoran Prćić, načelnik Sjevernobačkog okruga; Slaven Dulić, pomoćnik tajnika za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, upravu i propise i direktor Službe za crkve i vjerske zajednice; dr. Zoltán Jeges, pokrajinski tajnik za obrazovanje i kulturu; József Kasza, počasni predsjednik SVM–a; predstavnici diplomatskoga kora: iz Veleposlanstva R. Hrvatske u Beogradu: Vladimir Lončar, ministar–konzul; iz Generalnog konzulata R. Hrvatske u Subotici: Iva Aranjoš, konzulica; iz ambasade Finske: Ana Maria Korpi, ambasadorica; iz ambasade Mađarske: Ilona Šipoš Lukač, konzulica Generalnoga konzulata R. Mađarske u Subotici; iz ambasade USA: Keith Simons, v. d. otpravnika poslova ambasade SAD; Bianca Menendez, tajnica za politička pitanja; predstavnici iz okolnih zemalja: Josip Šarić, zamjenik ministra poljoprivrede R. Hrvatske i gradonačelnik grada Otok; Antun Toni Žagar, zamjenik župana Vukovarsko–srijemske županije; predstavnici nacionalnih vijeća: Branko Horvat, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća; Józsa László, predsjednik Mađarskog nacionalnoga vijeća; predstavnici vojvođanskih općina: Kanjiže, Bača, Ade i Bečeja te brojni drugi gosti.


Izrada: [Tipp-Topp System]