DOGAĐANJA U SUBOTIČKOJ BISKUPIJI

HosanaFest 2007. – Piše: Ivana Temunović

Pjesmom slaviti Boga

VIS ”Proroci” pobjednik ”HosanaFesta 2007.”

Subotički vokalno instrumentalni sastav ”Proroci” sa skladbom ”Božji svijet” pobjednik je drugoga po redu festivala hrvatskih duhovnih pjesama ”HosanaFesta”, održanog u nedjelju 19. kolovoza u subotičkoj Dvorani sportova na kojemu se okupilo oko dvije tisuće posjetitelja. Riječ je o nagradi koju već drugu godinu za redom međusobnim glasovanjem ocjenjivačkih sudova jedni drugima dodjeljuju sami izvođači. Prvonagrađenima je uručena statua, logo festivala koja sadrži notu i križ koje simboliziraju i smisao Festivala – slaviti Boga pjesmom, a osmislila ga je dizajnerica Đurđica Orčić. VIS ”Proroci” čije je riječi pjesme uglazbio Branislav Salak odnio je također i nagradu publike, dok je nagradu za najbolji tekst primila autorica njihove pjesme, Josipa Dević. Nagradu pak Stručnoga povjerenstva dobio je VIS ”Novo svitanje” iz Zagreba za pjesmu ”Puna je zemlja” za koju glazbu i tekst potpisuju Sanja i Branko Bardun. Drugo mjesto po ocjeni samih izvođača osvojila je pjesma ”Tragom njegove ljubavi” u izvedbi Marije Jaramazović i Filipa Čelikovića, dok je treću nagradu osvojila pjesma ”Primi ljubav Kristovu” u izvedbi Ivana Šomođvarca.

Članovi ocjenjivačkoga suda zaduženi za glazbu bili su profesori glazbe: mr. Nataša Kostadinović, Vojislav Temunović i Terezija Zujić, dok su tekstove ocjenjivali teolog mr. Mirko Štefković, nastavnica u mirovini Marija Šeremešić i novinarka Slavica Mamužić.

Temeljem odluke Stručnoga povjerenstva ”HosanaFesta”, od ukupno 33 skladbe pristigle na natječaj, na ovogodišnjem je Festivalu za razliku od prošlogodišnjih 15 izvedeno ukupno 20 skladbi. Od domaćih izvođača osim subotičkih, nastupili su i oni iz Sombora, zatim Ljubuškog iz Bosne i Hercegovine te iz Zagreba, Splita, Vinkovaca, Bizovca i Madžareva iz Republike Hrvatske. Na ovogodišnjem festivalu nastupili su i prošlogodišnji pobjednici – VIS ”Riječ” iz Podstrane kraj Splita koji su svojom pjesmom ujedno otvorili ovogodišnji Festival. Voditelji ovogodišnjega Festivala bili su Sanela Kolar i Ladislav Suknović.

Duhovni sadržaji Festivala

U okviru ovogodišnjega Hosanafesta, u subotu 18. kolovoza održana je u župi Isusova Uskrsnuća meditacija koju su predvodili članovi VIS–a ”Proroci”. Na meditaciji se okupilo osamdesetak sudionika Festivala koji su i ove godine bili smješteni po obiteljima. U nedjelju 19. kolovoza, misno slavlje u subotičkoj katedrali–bazilici Sv. Terezije Avilske za sve sudionike predslavio je katedralni župnik mons. Stjepan Beretić. U poslijepodnevnim je satima prije samoga Festivala održana druga po redu generalna proba u dvorani Dvorane sportova. Po ocjenama Organizacijskoga odbora ovogodišnji je Festival opravdao svoje postojanje, samim tim što je uspio okupiti veliki broj posjetitelja koji svjedoče da ovakva vrst glazbe postaje sve aktualnija među mladima.

Prigodom festivala izdan je i nosač zvuka sa svim skladbama ovogodišnjega Festivala, a po cijeni od 200 dinara može se kupiti u župnim uredima.

Zamisao o pokretanju Festivala nastala je u Somboru na tradicionalnom Danu mladih Subotičke biskupije. Tema susreta bila je ”Kad ti je Bog na prvome mjestu sve je ostalo na pravome mjestu”. U želji da riječi postanu djelo, osnivači Hosanafesta odlučili su organizirati duhovni festival kako bi mladi uz stihove duhovne glazbe, skladane na njima prihvatljivim melodijama, pronašli načine kako staviti Boga na prvo mjesto u svom životu. Ime Festivalu dao je vlč. dr. Marinko Stantić, koji je i jedan od glavnih osnivatelja Festivala. Iscrpne informacije dostupne su na: www.suboticka–biskupija.info/hosanafest

Proštenje u franjevačkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Baču

U franjevačkoj samostanskoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Baču, proslavljeno je na blagdan Velike Gospe 15. kolovoza župno proštenje. Misno slavlje predslavio je bački župnik vlč. Josip Štefković u zajedništvu s predstojnikom samostana fra Josipom Špeharom.

Pojašnjavajući dogmu pape Pia XII.. iz 1950. godine o Marijinu uznesenju dušom i tijelom na nebo, vlč. Štefković u propovijedi je govorio i o Mariji koja je, iako bez grijeha začeta, imala iste životne teškoće kao i mi, ali nije podlegla ljudskim slabostima i napastima. Osim toga, propovjednik je govorio i o Mariji kao našem uzoru i zagovornici kojoj se trebamo često molitveno obraćati kako bismo ostvarili svoje životne ciljeve i jednoga dana bili u njenom društvu na nebu.

O Baču, gradu po kojemu je Bačka dobila ime, bačkoj tvrđavi i Franjevačkom samostanu te o župi Sv. Pavla u našemu ”Zvoniku” već je dosta pisano. Poznato je i povijesno priznato da je franjevačka samostanska crkva Uznesenja BDM sa svojim tornjem u gotičkom stilu sagrađena u XIII. stoljeću, a možda i prije. Turci su je poslije 1529. godine pretvorili u džamiju, a franjevci 1688. godine, došavši iz Gradovrha, ponovno pretvorili u crkvu. Znatnija oštećenja crkva je pretrpjela za vrijeme Rakocijeve bune, ali nakon završetka bune 1711. godine franjevci započinju obnovu samostana i spaljene crkve u Baču.

Onima koji žele pronaći svoj životni smisao i duhovni mir, Majka Marija spremna je pokazati pravi put. I zapamtimo: ne štujemo samo sveticu Mariju nego štujemo Majku Mariju.

Zvonimir A. Pelajić

Mladomisnik Marijan Vukov na bikovačkom proštenju

Za proslavu župnoga proštenja Bikovčani su se i ove godine pripravljali trodnevnicom od 15. do 17. kolovoza. U nedjelju 19. kolovoza imali su priliku upoznati ovogodišnjeg mladomisnika vlč. Marijana Vukova, koji je predvodio jutarnju misu proštenja.

Uz mladomisnika suslavili su mjesni župnik preč. Julije Bašić, te propovjednici s trodnevnice, o. Ivan Holetić, vlč. Goran Jovičić te vlč. Mirko Štefković. Onaj koga Bog učini oruđem svoje providnosti nema lagan život, poručio je u svojoj propovijedi vlč. Marijan okupljenim vjernicima na bikovačkom proštenju. Oslikavajući lik Blažene Djevice Marije, žene koja je znala da nevolje i križ u životu imaju svoj smisao, propovjednik je pozvao nazočne da svoj pogled upru u njezinu proslavu i uznesenje na nebo. Utješna nada koja proizlazi iz jasnog životnog cilja u vječnosti daje nam snagu da, po primjeru i zagovoru Blažene Djevice Marije na nebo uznesene, prihvatimo sve ono što nam Božja providnost stavi na životni put i upotrijebimo na korist bližnjega i sebi za spasene, zaključio je vlč. Marijan.

Okupljeni oko svoje kantorice mali župni zbor i drugi vjernici svojim su glasovima uljepšali ovo tradicionalno slavlje. /Zv/

Proslava Male Gospe u Doroslovu

U Doroslovu na je u nedjelju 9. rujna završena trodnevna proslava proštenja ispunjena raznovrsnim oblicima molitve i slavljenja Gospodina u povodu blagdana rođenja Blažene Djevice Marije.

Već u ranim popodnevnim satima 7. rujna, hodočasnici su počeli pristizati u Svetište. Pokorničkim bogoslužjem i prilikom za osobnu svetu ispovijed otvorena je trodnevna liturgijska proslava proštenja na Vodici u Doroslovu. Nakon večernje svete mise uslijedila je procesija sa svijećama. Na sam blagdan Male Gospe, u subotu 8. rujna, služene su mise na slovačkom, njemačkom, hrvatskom i mađarskom jeziku. Jutarnju misu na mađarskom jeziku zajedno sa subotičkim biskupom Ivanom Pénzesom, okupljenim svećenicima i mnoštvom vjernika pristiglih iz svih dijelova naše biskupije kao i iz daljih susjednih krajeva, slavio je pomoćni trnavski biskup mons. Jan Orosch. U propovijedi, biskup Orosch potaknuo je nazočne da otkrivaju moć Marijina zagovora po molitvi kojoj joj se obraćamo kao Majci. Moleći s Marijom u stavljajući joj se pod moćnu zaštitu i sami iz dana u dan lakše možemo izgovarati svoj ”neka mi bude” Božjoj providnosti – zaključio je propovjednik.

Sljedećega dana u poslijepodnevnim satima skupina od preko tri stotine mladih okupljenih pod geslom ”Svijetu si potreban i ti, jer i ti pripadaš Kristu” ispunila je proštenište. Program je započeo predavanjem vlč. Károlya Orcsika koji je ukratko predstavio život sv. Mirka govoreći na temu ”Što to danas muškarca čini idealnim?” Nakon predavanja uslijedio je rad po grupama, a potom i posjet župnoj crkvi Sv. Mirka koja se nalazi u centru Doroslova, u kojoj je kasnije slavljena i sveta misa. Nadahnutu propovijed obraćajući se mladima održao je vlč. Serfozo Levente iz Szentesa. VIS ”Ébredés” iz Subotice je animirao pjevanje na svetoj misi, te je upriličio kratki koncert.

Inicijator i glavni organizator ovoga susreta je vlč. Róbert Utcai, kojemu je na kraju misnoga slavlja zahvalio domaći župnik vlč. Árpád Verebélyi.

Oliver Kajari

Dobitnici priznanja Pro urbe: vlč. István Dobai i Hrvatsko akademsko društvo

Na svečanoj sjednici Skupštine općine Subotica, upriličenoj prigodom proslave Dana grada 1. rujna, uručena su priznanja istaknutim Subotičanima.

Zvanje ”Počasni građanin” ove godine ponijeli su novinar, urednik i književnik Boško Krstić i bivši subotički gradonačelnik, prof. dr. György Szórád. Nagrade ”Pro urbe” dobili su katolički svećenik i direktor ”Caritasa” István Dobai, profesor zemljopisa i alpinist Iso Planić, likovna umjetnica Jasmina Jovančić, umjetnički voditelj orkestra ”Juhas” Gábor Juhász i Hrvatsko akademsko društvo. U ime nagrađenih nagradom ”Pro urbe” nazočnima se obratio Dujo Runje, predsjednik HAD–a. Naglasio je da ove nagrade obvezuju te kako se nada da će biti poticaj za nova i veća pregnuća. Jedinstvo različitosti i Subotica su sinonimi. Jedno drugo uključuju. S nadom da će Subotica uskoro postati grad i da će ova nagrada ”Pro urbe” imati još veći značaj i smisao, da će dobiti ono što je imanentno od početka, s nadom da će to biti jedna od najsvijetlijih vertikala u ovoj zemlji, koja će biti smjernica i putokaz s jasnim pogledom koji vodi u europska obzorja. S takvim mislima i nadama čestitam svima Dan grada Subotice, rekao je zahvaljujući na nagradi Dujo Runje. U okviru proslave Dana grada otvoren je i novoobnovljeni Trg žrtava fašizma, a program dvotjedne proslave Dana grada sastojao se od otvorenja različitih izložaba, koncerata i drugih popratnih manifestacija. /Zv/

ISTVÁN DOBAI, katolički svećenik i direktor Caritasa Subotičke biskupije

/Iz obrazloženja prigodom dodjele priznanja ”Pro urbe”/

Rođen je 26. prosinca 1943. godine u Adi. Teološki fakultet je završio u Zagrebu. Župnik je župe sv. Jurja u Subotici. Uz predani svakodnevni rad, posljednjih dvanaest godina je duhovno i praktično predan humanitarnom radu, posebno u sferi socijalne djelatnosti. Nakon što je zbog teških materijalnih uvjeta Gerontološki centar bio primoran obustaviti rad i zatvoriti gerontološke klubove, István Dobai je u suradnji s lokalnom samoupravom, a posredstvom Caritasa, humanitarne organizacije pri Katoličkoj crkvi, osigurao materijalnu potporu za revitaliziranje rada klubova i kontinuirano financiranje tom obliku vaninstitucionalne zaštite. Na dužnosti direktora Caritasa Subotičke biskupije, osigurao je prikupljanje i podjelu humanitarne pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva našeg grada, djeci, starima, bolesnima, siromašnima, invalidnim licima, neizravno ili putem institucija u kojima su se nalazili na smještaju. Humanitarna pomoć koju je dobijao Gerontološki centar sadržala je velike količine potrebnih medikamenata, sanitetskog materijala, ortopedskih pomagala, bolničkih ležajeva, medicinske opreme, hrane, garderobe, što je olakšalo i osiguralo da se briga i njega stanara Gerontološkog centra obavlja na potrebnoj razini. /Subotičke novine, Dan grada, br. 35, 31. 08. 2005., str. IV./.

Kardinal Wetter na rekolekciji svećenika

U župi Kraljice svijeta na Paliću, kardinal Friedrich Wetter iz Münchena sudjelovao je 27. kolovoza na duhovnoj obnovi svećenika, kateheta i katehistica grada Subotice i okolice.

Najprije je održao predavanje na temu ”Utjecaj sekularizma na vjeru Crkve”, a potom je predvodio euharistijsko slavlje koje su subotički biskup Ivan Pénzes i okupljeni svećenici prikazali kao molitvu za blagoslov i uspjeh nove školske i vjeronaučne godine.

Na početku predavanja, kardinal je istaknuo kako je zadivljen u kolikom broju i na koji način su ljudi u subotu i nedjelju na Bunariću pristupali sakramentu pomirenja, nadodavši kako toga u Njemačkoj i u drugim zemljama Zapada koje su zahvaćene sekularizmom više nema. To je samo jedna od posljedica suvremenog sekularizma koja se negativno odrazila na vjerski život, kazao je Kardinal. Kao druge posljedice sekularizma naveo je smanjeni broj vjernika na nedjeljnim svetim misama, zatim činjenicu da mnogi, pa i koji idu nedjeljom na misu, u svom svakidašnjem životu ”žive kao da Boga nema”. Kao direktnu posljedicu sekularizma kardinal Wetter je naveo i uporno odbijanje Europske unije da u preambulu Europskog ustava stavi njezine kršćanske korijene, odnosno Boga koji je izvor svega ljudskog dostojanstva i temelj zaštite svih ljudskih prava. Kao pozitivne posljedice sekularizma istaknuo je pak kako vjernici koji su ostali privrženi Crkvi jesu doista pravi vjernici, koji su spremni svjedočiti svoju vjeru i angažirati se kao vjernici u apostolatu i raznim pastoralnim pothvatima svojih vjerničkih zajednica ne isključujući i društveni angažman u kojem svjedoče svoju vjeru.

Kao lijek sekularizmu naveo je upravo potrebu svjedočenja. Isus apostolima nije rekao da pišu knjige i teološke rasprave nego ih je poslao u svijet da propovijedaju Evanđelje i budu njegovi svjedoci. To mora biti i budućnost Crkve za koju je Karl Rahner ustvrdio da će biti Crkva dijaspore, rekao je kardinal. Podsjetio je i na riječi pape Benedikta XVI. prigodom njegova prvoga posjeta Njemačkoj kada je istaknuo da je do sekularizma dovela gluhoća zapadnoga svijeta. Oglušenost pred Božjim glasom ne dopušta suvremenom čovjeku sagledati svoje dostojanstvo i svijet u pravom svjetlu. Zato je nužno oživjeti misijsko poslanje Crkve na svim razinama s naglašenim svjedočenjem svoje vjere u svakidašnjem životu koje mora biti spremno i na žrtvu.

Na kraju mise biskup Pénzes zahvalio je kardinalu Wetteru na sudjelovanju u proslavi ovogodišnjeg bunarićkog proštenja kao i na zajedništvu toga dana. Osobito mu je zahvalio za izdašnu pomoć Njemačke biskupske konferencije za izgradnju bogoslovije kao i na svakoj pomoći kojom je njemačka Crkva pomagala poslije Drugoga svjetskog rata do danas. /A. A./

Kirbaj u Sonti okupio velik broj vjernika

Broj žitelja Sonte za vrijeme kirbajskog vikenda i proslave blagdana sv. Lovre 10. kolovoza bio je gotovo udvostručen. Svečanu svetu misu u župnoj crkvi na sam blagdan sv. Lovre predvodio je novoimenovani sonćanski župnik vlč. Dominik Ralbovsky zajedno s dosadašnjim župnikom vlč. Željkom Augustinovim te apatinskim dekanom preč. Jakobom Pfeiferom.

Na žalost mnogih Sonćana, dosadašnji župnik Željko od 15. kolovoza je u mirovini te je, opraštajući se od vjernika, predstavio sestru blizanku vlč. Dominika koja će u župi obavljati službu orguljašice i katehistice. Potom je članica recitatorskoga odjela KPZH ”Šokadija” Sanja Andrašić pročitala pjesmu Svetom Lovri, pučke pjesnikinje iz Sonte Pavke Domić. Tijekom mise pjevao je župni zbor crkve Sv. Lovre. Gradski zbor ”Jedinstvo” iz Apatina i pjevački zbor KPZH ”Šokadija” nastupili su nakon mise na platou ispred crkve, a potom je nastupio i puhački orkestar KUD–a ”Petefi Šandor” iz Kupusine. Na sam dan svetoga Lovre, u organizaciji NIU ”Hrvatska riječ” i KPZH ”Šokadija”, u Velikoj dvorani Doma kulture pred oko 150 posjetitelja održano je i predstavljanje knjige ”Divani iz Sonte”, prvijenca članice literarnoga odjela KPHZ ”Šokadija” Ruže Silađev. ”Divani iz Sonte” nisu samo Ružin prvijenac, ovo je i prva knjiga na neknjiževnom dijalektu hrvatskoga jezika – šokačkoj ikavici, tiskana s ove strane Dunava i nadajmo se da će najviše po njoj ostati upamćen Kirbaj 2007.

Ivan Andrašić

Subotica: Proslava blagdana sv. Roka

Misnim slavljem kojega je na blagdan sv. Roka, u četvrtak 16. kolovoza, u subotičkoj istoimenoj župi predslavio beogradski nadbiskup i metropolita mons. Stanislav Hočevar zajedno sa župnikom ove župe preč. Andrijom Anišićem i nekoliko svećenika Subotičke biskupije proslavljeno je župno proštenje.

Govoreći o važnosti obiteljskoga života, nadbiskup Hočevar posebno se u propovijedi obratio roditeljima kao nositeljima života ističući da ne mogu radosno služiti životu ako ponajprije ne susretnu beskonačno svetoga Boga. ”Tko može biti roditelj, tko može biti otac i majka, tko može služiti životu?”, upitao se nadalje propovjednik, odgovarajući da to može samo onaj koji je otkrio da je središte svega Božja ljubav! ”Ljubav je uvijek konkretna, ona uvijek rađa i uvijek je u službi života, ona je tek onda sretna ako vidi da se drugi rađaju, rastu i napreduju”, rekao je nadbiskup pozivajući roditelje na promicanje jedinstva u različitosti i različitost u jedinstvu, a što je kako je rekao ”nemoguće bez iskustva križa”. U tom smislu upozorio je da će onaj koji želi susresti Boga i promicati jedinstvo uvijek imati razapete ruke kao Krist na križu, razapet između neba i zemlje, baš kao što ni roditelji ne mogu bez križa i svakidašnje razapetosti, između obitelji i društvenoga života. No, ”različitost u obitelji nije križ nego nam omogućava sasvim i potpuno razvijati svoje talente jer tek ondje gdje imamo priliku za križ imamo priliku stvoriti vlastiti identitet”, smatra nadbiskup Hočevar zaključujući da dok ne umiremo za druge i sami nemamo života.

Posebnost misnoga slavlja bila je i nazočnost desetak bračnih parova koji očekuju dijete budući da se proštenje sv. Roka u ovoj župi slavi i kao ”Dan trudnica”. Na kraju sv. mise mons. Hočevar je svim trudnicama podijelio posebni blagoslov kako to predviđa obrednik ”Blagoslovi”. Dodajmo kako je kao zadovoljština za grijeh pobačaja, u ovoj župi održano euharistijsko klanjanje, i to od srijede 15. kolovoza od 18 sati do četvrtka 16. kolovoza u 17 sati, kada su članovi VIS–a ”Proroci” održali zajedničko polusatno klanjanje ”Hvalospjev životu”.

Nakon misnoga slavlja, nadbiskup Hočevar susreo se i s tridesetak mladih u dvorani župe Sv. Roka odgovarajući tom prilikom na njihova pitanja, s posebnim osvrtom na odgovornost mladih u sadašnjemu vremenu, u kontekstu približavanja Europskoj Uniji. Osim toga, bilo je riječi o obiteljskom životu i pripravi za isti te raznim drugim pitanjima s kojima se susreću mladi.

Željka Zelić

Susret svećenika u Adi

U župi Presvetoga Trojstva u Adi okupio se od 28. do 29. kolovoza dio nekadašnje generacije iz maloga sjemeništa sa Šalate i velikoga sjemeništa u Đakovu. Nekadašnje školske kolege iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Vojvodine okupile su se na redovitom godišnjem susretu kojega običavaju organizirati krajem mjeseca kolovoza.

Ovogodišnji organizator i domaćin susreta bio je župnik u Adi, preč. Miklós Szauer. Zanimljivo je to da generaciju resi šarolikost, okupljaju se i oni koji nisu postali svećenici, a oni koji su postali svećenici među sobom iznjedriše i biskupa banjolučkog i nadbiskupa sarajevskog, kardinala. Središnji dio ovog radosnog skupa bila je Večernja molitva i svečana dvojezična euharistija na kojoj su bili nazočni i ađanski vjernici. Nas svetoj misi osim vrhbosanskoga nadbiskupa, uzoritog kardinala Vinka Puljića i banjolučkog biskupa msgr. Franje Komarice nazočio je i subotički biskup msgr. Ivan Pénzes. Kardinal Puljić u propovijedi je pojasnio razlog ovakvoga okupljanja, istaknuvši najprije zajedništvo oko Gospodinova stola te svjedočanstvo Isusovih učenika da su braća i prijatelji koji se rado susreću iako ih međusobno dijele državne granice. Nakon mise, župnik domaćin je podijelio prigodne darove–suvenire na ovaj susret u Adi.

Sutradan, 29. kolovoza, nekadašnje kolege iz školske klupe dan su započele molitvom i misom u crkvi koju je predslavio biskup Komarica. Nakon euharistije, gosti su imali nesvakidašnju priliku voziti se fijakerom na salaš u blizini Ade. Posjet salašu bio je prigoda za ugodni razgovor, prisjećanja na školske i bogoslovske dane te za pjesmu. Nakon toga, gosti su pogledali istočnu granicu Subotičke biskupije, rijeku Tisu, i na koncu pošli na oproštajni ručak. Rastanak je privremen jer je već dogovoreno mjesto kao i mjesec i dan sljedećeg susreta.

M. V.

Uz prvu obljetnicu pastoralnoga djelovanja vlč. Josipa Štefkovića u Plavni

Na blagdan Preobraženja Gospodnjeg 6. kolovoza, vjernici u Plavni nazočili su svetoj misi koju je predslavio vlč. Josip Štefković, točno godinu dana nakon prve svete mise koju je slavio u ovoj župi. Smijemo li mi Plavanjci razmišljati o ulozi i liku svećenika, kada još nijednoga u svojoj povijesti nismo niti dali? O tome ima jedna zgodna misao: nema dobroga svećenika i loše župe i lošega svećenika a dobre župe. Župa, dakle, čini svećenika dobrim i obratno. Zato se možemo s pravom upitati koliko postoji uzajamna molitva, poštovanje i suodgovornost između župnika i vjernika? Kada je u pitanju vlč. Josip Štefković, uvjereni smo da nam je Bog prema nama bio vrlo darežljiv jer nam je dao mogućnost i priliku za obraćenje i obnovu.

O zaslugama vlč. Josipa u obnavljanju i oživljavanju kršćanske tradicije i vjere te sakralnih objekata u Bačkom dekanatu u ”Zvoniku” je već pisano. Ostaje nam samo zahvaliti mu za prvu godinu tihih promjena i obnova te mu zaželjeti puno uspjeha i Božjega blagoslova u daljnjemu pastoralnom radu. /Z. P./

Proštenje na Hrvatskom Majuru

Blagdan sv. Marka Križevčanina čiji spomendan Crkva slavi 7. rujna, proslavljen je u nedjelju 2. rujna na Hrvatskom majuru, misnim slavljem kod križa kojega je podignula obitelj Gabrić.

Misno slavlje predslavio je gost iz Osijeka o. Juraj zajedno sa župnikom župe Sv. Roka preč. Andrijom Anišićem te župnikom iz Male Bosne vlč. Ivanom Sabatkaijem. Pjevanje na misnom slavlju predvodio je VIS ”Proroci”, a misnom slavlju, među ostalima, nazočio je dogradonačelnik Subotice Petar Kuntić. /N. S./

Početak školske i vjeronaučne godine

U nedjelju 9. rujna, na svetim misama u Ljutovu, Gornjem i Donjem Tavankutu molili smo za uspješnu novu školsku i vjeronaučnu godinu.

Na svetim misama bilo je oko 200 školske djece sa školskim torbama. Bilo je lijepo vidjeti mnoštvo školskih torbi koje su bile ukras svetišta crkve, a klupe su bile pune djece. Oko oltara je bilo dvadeset ministranata. Na svetim misama bile su nazočne učiteljice i nastavnici. Domaći župnik preč. Franjo Ivanković je, komentirajući nedjeljno evanđelje, podsjetio djecu da su školske torbe, učenje i ostale obveze, njihovi križevi koje trebaju nositi zajedno sa Isusom i tako vedrije i raspoloženije proživljavati svoje djetinjstvo i mladost. Poslije svete mise župnik je blagoslovio školske torbe i zaželio djeci da u njihovim srcima bude puno dobrote, da im glave budu obogaćene korisnim znanjem, a torbe pune dobrih ocjena. /I. P./

TU OKO NAS

Đurđinčani na susretu sa Svetim Ocem u Loretu

”Pozivam Vas da budete sveti” – riječi su Svetoga Oca kojima se obratio mladima na susretu u Loretu. Na susret sa Svetim Ocem ove godine iz Srbije je s članovima Neokatekumenskoga puta išlo 115 mladića i djevojaka. Bilo je tu mladih iz cijele zemlje. Iz Đurđina susretu je nazočilo dvadeset i dvoje mladih.

Na susretu su se vijorile zastave i mnogih zemalja. Mladi su bili jedno srce i jedna duša u želji čuti riječi Svetog Oca koje će im biti poticajem za težak život u ovom svijetu koji ima drukčiji smisao od svetosti. Sveti Otac uputio je puno lijepih želja, ali i odgovora na pitanja zašto je toliko trpljenja patnje i boli u svijetu. Ohrabrujući mlade odgovorio je da nije sramota biti različit od ovoga svijeta, biti kršćanin, da treba slijediti Isusa Krista i pozvao mlade da budu sveti, da budu svjetlo u ovome svijetu. Poslije svete mise Sveti Otac je uputio poziv za ponovni susret mladih u Sidneyu 2008. godine za koji se mladi sa Neokatekumenskoga puta već spremaju i željno iščekuju. /Marija M./

Gdje Gospodin crkvu podiže...

Željela bih s Vama podijeliti svoje dojmove iz Međugorja koje sam doživjela. Smatram da mi je posebna milost našega Gospodina dozvolila provesti ove godine u Međugorju dane od 2. do 8. srpnja. Tih su se dana naime održavale 12. međunarodne duhovne vježbe za svećenike. Njihov je pokretač prije 12 godina bio sad već pokojni fra Slavko Barbarić. Tema ovogodišnjih duhovnih vježbi, na kojima su mogli sudjelovati isključivo svećenici, redovnici, đakoni i teolozi, bila je ”S Marijom u iščekivanju Duha Svetoga”. Na ovaj skup stigli su sa svih strana svijeta braća svećenici u težnji za duhovnom obnovom, koji su po riječima ovogodišnjega predavača, dr. Tomislava Ivančića, ”umorni od pastoralnoga rada”. Predavanja su bila zatvorenoga tipa, pa Vam mogu s toga svjedočiti samo o ”čudima” izvan dvorane duhovnih vježbi.

Jutrom i popodne bili smo svjedoci ganutljivog prizora kako naši svećenici ulicama Međugorja sa svih strana žurno koračaju, kao mali potoci, koji hrle ka rijeci, životvornom zajedništvu. Žurili su k Isusu koji ih je svakoga dana dočekivao u Euharistijskom kruhu, da bi navečer s nama vjernicima molili krunicu. Svaku je deseticu predmolio drugi svećenik, na svome jeziku. Svakoga dana svetu misu slavilo je u zajedništvu svih 620 svećenika, predvođenih voditeljem duhovnih vježbi. U četvrtak 5. srpnja rano izjutra molili smo krunicu sa svećenicima na Brdu ukazanja, a nakon svete mise bilo je zajedničko klanjanje pred Presvetim. U petak 6. srpnja ujutro smo pak molili križni put na Križevcu, a kasnije i zajedničko klanjanje pred križem našega Gospodina.

Na svetoj misi dr. Ivančić u propovijedi se prije svega obratio svećenicima poručivši im da vole sami sebe i nadodavši kako je u svakomu svećeniku sam Isus prisutan. Vjernicima je pak poručio kako je na njima moliti za svoje svećenike, moleći pri tom Duha Svetoga da ni naši svećenici, a niti mi ne ostavimo našu majku, Djevicu Mariju ovdje u Međugorju, već je ponesemo sa sobom u naše domove, župe.

Na kraju duhovnih vježbi, svećenici su u pismu našemu papi Benediktu XVI. potvrdili svoju odanost i vjernost Crkvi i poslušnost nasljedniku apostola Petra.

Na kraju blagoslova osjećala sam u isto vrijeme da je Gospa sretnija i od mene, da se sada u radosti smiješi. Ta ona je majka svakoga svećenika. A pred njom se okupilo toliko njene djece, koji su svi u službi istoga plemenitoga cilja. Upravo zahvaljujući brižnoj ljubavi našega Gospodina i pozivu Nebeske majke, Djevice Marije, imala sam mogućnosti taj tjedan provesti u Međugorju.

Sve što sam ovom prilikom podijelila sa Vama za mene su čuda.

Ilona Csernyák

Poklon Gospi od Udruge bačkih Hrvata u RH

Na slavlju Uznesenja Blažene Djevice Marije u svetištu Gospe Sinjske sudjelovala je i skupina hodočasnika iz Slavonije i Vojvodine. Organizator hodočašća bila je Udruga bačkih Hrvata u RH, a na put su pozvani i predstavnici svih kulturnih institucija hrvatske nacionalne zajednice u Vojvodini.

Predstavnici Vojvođana bili su HKUPD ”Dukat” Vajska–Bođani, HKPD ”Mostonga” Bač, KPZH ”Šokadija” Sonta, HKPD ”Stanislav Preprek” Novi Sad, HKUD ”Lajčo Budanović” Mala Bosna, HKPD ”Stjepan Radić” Novi Slankamen i HKPD ”Matija Gubec” iz Rume. S hodočasnicima je bio i predstojnik vukovarskoga ureda HMI Silvio Jergović. Centralno slavlje započelo je tradicionalnom procesijom, tijekom koje se Gospina slika pronosi oko Sinja. Ove godine ispred Gospine slike je išao je splitsko–makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić. U procesiji su sudjelovali mnogi hodočasnici iz Hrvatske i inozemstva, koji su se došli pokloniti Majci Božjoj u nadi da će pomoći i njima, onako kako je po predanju pomogla Sinjanima u presudnim trenucima obrane od osmanlijskih osvajača 1715. godine. Članovi hrvatskih udruga iz Vojvodine u procesiji su sudjelovali hodajući odjeveni u narodna ruha svojega mjesta odmah iza barjaktara. Dar, sliku Gospe, autorice Đurđine Vidaković – Hadnađ, rađenu u tehnici slame na oltar su prinijeli Stanka i Stjepan Čoban iz Bača, odjeveni u šokačku narodnu nošnju. Misno slavlje na Trgu dr. Franje Tuđmana predvodio je mons. Barišić, a suslavili su brojni biskupi, gvardijani provincijali i fratri. U nadahnutoj propovijedi nadbiskup je dotaknuo niz problema koje uzrokuje čovjekova svjesna zloća, a uz ostalo, naglasio je i da živimo u vremenu poremećenih kriterija dobra i zla, istine i laži, u vremenu kad opće dobro nestaje pred privatnim interesima. Najveće zlo našeg vremena jest nijekanje i zaborav Boga, a sve drugo je samo posljedica. Posljedica zaborava Boga jesu i nehumane pojave plavih kuverti, veza, mita, korupcije, kamatarenja i sve prisutnijeg lihvarenja, pa sve do žalosne pojave organiziranog kriminala, rekao je između ostalog mons. Barišić, a na koncu je sve vjernike, kojih je, po procjeni znalaca, na Trgu i okolnim ulicama bilo oko 100.000, pozvao na stvaranje novog humanizma gradnjom počevši od vrtića do saborskih klupa. Poslije mise gostima iz Slavonije i Vojvodine ručak u restoranu ”Glorija” u ob l ižnjim Brnazama priredio je gradonačelnik Trilja Joza Sarač.