AKTUALNO

Obilježen početak školske i vjeronaučne godine u bajmočkoj župi

U bajmočkoj župi Sv. Petra i Pavla, 23. rujna slavljena je sveta misa kojom je ujedno označen početak školske i vjeronaučne godine u ovoj župi.

Svetu misu predvodio je župnik mons. Slavko Večerin zajedno sa župnim vikarom vlč. Zsóltom Bendeom. Na početku mise sva su djeca s đačkim torbama na leđima ušla u crkvu, te su svoje torbe s knjigama i školskim priborom postavili pred oltar. Uslijedio je potom i svečani zaziv Duha Svetoga. Nekima je ovo bio prvi susret s Gospodinom u našoj crkvi. Ostaje nam žarkom molitvom pratiti naše male vjeroučenike koji su prvi puta stupili proslaviti Dan Gospodnji s nama, kao i one koji su ostali revni ove kao i prethodnih godina.

Mirela Sakač


Katehetska nedjelja u Sonti

Na dan Katehetske nedjelje 30. rujna, u Sonti je slavljena sveta misa sa zazivom Duha Svetoga za početak nove školske i vjeronaučne godine, na kojoj su okupio velik broj djece, njihovi učitelji, direktor škole te vjernici. Djeca su sudjelovala u čitanju, ministriranju i prinosu darova, a na kraju mise župnik vlč. Dominik Ralbovski blagoslovio je školske torbe i podijelio djeci sličice – molitvu učenika. Druženje je potom nastavljeno u prostorijama župe.

Kristina Ralbovski


Početak vjeronaučne godine u Svetozaru Miletiću

Svetom misom sa zazivom Duha Svetoga koju je u župi ”Rođenja Blažene Djevice Marije” u Svetozaru Miletiću u nedelju 30. rujna predslavio župnik Antal Egedi, svečano je započela vjeronaučna godina u ovoj župi.

Na misi su među ostalim bili nazočni i vjeroučenici od prvoga do osmoga razreda, njihovi roditelji, rodbina i mnogi vjernici. Nažalost, župnikovu pozivu odazvala se samo jedna učiteljica, Marija Bagi. Pomoć pri organizaciji svete mise pružile su Ana Vujević–Ileš i Lucia Tošaki, a djeca su predmolila molitvu vjernika te recitirala i pjevala na hrvatskom i mađarskom jeziku. Župnik Antal blagoslovio je djecu, njihove roditelje, učitelje i torbe. Na kraju svete mise podijeljeni su prigodni letci o tomu kako moliti krunicu.

Lucia Tošaki i Sonja Bagi


Blagoslov za početak škole u crkvi Sv. Roka

Svečano je bilo u crkvi Sv. Roka u Subotici u nedjelju, 7. listopada kada su djeca iz vrtića ”Marija Petković”, učenici i mladi blagoslovom započeli svoju školsku i vjeronaučnu godinu. Oni su predvodili molitvu vjernika, pjevali uz vokalno instrumentalni sastav ”Proroci” i tako svima priredili lijep susret s Gospodinom u svetoj Euharistiji. Posebno je driljiva bila svečana prikazna procesija u kojoj su na oltar stavljeni Biblija, kruh i vino, školska torba i drugi simboli našega kršćanskog života.

Kraći program na početku mise s djecom je pripremila nova katehistica s. Jasna Crnković.

Župnik Andrija blagoslovio je svu djecu i poželio im uspjeh u učenju u školi i u crkvi, na vjeronauku. /K. Č./


Subotica: Misa u povodu početka školske i vjeronaučne godine

VIŠE OD SEDAMSTO DJECE U KATEDRALI

Više od sedamsto djece iz Subotice i okolice koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku i katolički vjeronauk, okupilo se u srijedu 26. rujna u subotičkoj–katedrali bazilici Sv. Terezije Avilske na svetoj misi koju je u povodu početka školske i vjeronaučne godine predslavio katedralni župnik mons. Stjepan Beretić zajedno s preč. Andrijom Anišićem, preč. Julijem Bašićem, preč. Franjom Ivankovićem, vlč. Josephom Vogrincem te vlč. Akosom Gitasijem.

Mons. Beretić je u propovijedi okupljenu djecu podsjetio na riječi zaštitnika bačke ravnice i Subotičke biskupije, sv. Pavla koji kaže: Jao meni ako evanđelja ne navješćujem!, nadodavši kako je to poruka za svakoga učitelja, nastavnicu i katehetu. U tom smislu naznačio je kako ne bi bilo ni seljaka, ni majstora, ni svećenika, ni liječnika, ni pravnika ni umjetnika, ne bismo imali ni papu ni biskupa, da sve nas jednom nije poučavala učiteljica ili učitelj. Zato danas iskazujem veliku zahvalnost Bogu za naše učiteljice, nastavnice i profesore, rekao je propovjednik, posebno potičući djecu i mlade da budu marljivi đaci, da uvijek budu sretni ljudi. Budite dobri đaci, da izaberete ono zvanje, u kojemu ćete biti najsretniji. U tome će vam pomoći vaši roditelji, vaši učitelji i nastavnici, vaši vjeroučitelji! Ali, da budeš radostan, najbolje će ti pomoći Gospodin Isus, zaključio je mons. Beretić.

Susret je inicirao predsjednik Organizacijskoga odbora Festivala bunjevački pisama, prim. dr. Marko Sente zajedno s ravnateljima škola. Pjevanje na svetoj misi predvodio je VIS ”Proroci”. Poslije mise, djeca su posjetila subotički Gradski muzej dok su se učenici 5., 6. i 7. razreda okupili na dodatnom druženju u HKC–u ”Bunjevačko kolo”, gdje su nazočili generalnoj probi za III. dječji festival bunjevački pisama koji je održan iste večeri. /Ž.Z./


Sombor: Blagoslov za početak nove školske godine

U crkvi Presvetog Trojstva u Somboru slavljena je u nedjelju 30. rujna sveta misa kojom je obilježen početak školske godine. Svetu misu na kojoj su sudjelovali vjeroučenici svih osnovnih škola u Somboru kao i njihovi roditelji predslavio je župnik Josip Pekanović.

Obraćajući se roditeljima, župnik je u propovijedi u kratkim crtama iznio sadržaj pisma kojega su za ovu prigodu napisali biskupi Međunarodne biskupske konferencije ”Sv. Ćirila i Metoda”, te je pozvao roditelje na odgovornost pri odgoju djece u kršćanskom duhu.

Župna kateheza nije izgubila svoje značenje jer je kontakt sa zajednicom i prisutnost u euharistijskim slavljima veoma važna osobito u pripravi za svete sakramente. Škola nije prostor priprave za sakramente jer se tamo ne živi zajedništvo života u vjeri, već se živi u prostoru župne zajednice, odnosno u crkvi, gdje se sakrament slavi, rekao je preč. Pekanović, govoreći pri tom i o važnosti školskog vjeronauka, budući da biskupi pozivaju roditelje, djecu i vjeroučitelje da sviješću vlastite odgovornosti daju svoj doprinos kako bi započeto djelo iz godine u godinu donosilo sve više plodova.

Na kraju svete mise djeci i roditeljima podijeljen je blagoslov, a blagoslovljene su i školske torbe. /Z. G./

XIX. plenarno zasjedanje MBK sv. Ćirila i Metoda

Novi Sad, 26.–28. 09. 2007.


Priopćenje za javnost

Svi članovi Međunarodne Biskupske Konferencije sv. Ćirila i Metoda okupili su se na poziv Apostolskog egzarha za grkokatolike u Srbiji i Crnoj Gori, mons. Đure Džudžara, u Novom Sadu od 26. do 28.09.2007. To je biskupima ujedno bila prigoda da dublje dožive zapadnu i istočnu tradiciju Katoličke Crkve.

Zajedno s apostolskim nuncijem, mons. Eugeniom Sbarbarom, zahvalili su Gospodinu Isusu Kristu za dva ovogodišnja velika događaja u Crkvi i kršćanstvu. To su bili pohod Apostolskoj Stolici od 30. 04. do 5. 05. 2007. i Treći europski ekumenski sabor u Sibiu, u Rumunjskoj od 4. do 9. 09. 2007. Slaveći Euharisitiju s vjernicima zapadnog i istočnog obreda, zazvali su ”snagu odozgo” kako bi upoznali i vršili Božju volju u ovom prijelomnom vremenu traženja duše europskog Kontinenta. Posebno su molili Gospodara povijesti za svoje vjernike, kako bi na ovim prostorima mogli biti prikladno oruđe Božje ljubavi, pomirenja, jedinstva, pravde i jake nade.

Nastojeći pomno analizirati jedan i drugi događaj (Rim, posjet ”Ad limina apostolorum”; Sibiu, Treći europski ekumenski sabor) otkrili su snažnu prisutnost Duha koji trajno potiče na veću vjernost Evanđelju i zauzetiju izgradnju cjelovite povezanosti vidljive Kristove Crkve. Svetom Ocu Benediktu XVI. uputili su telegram zahvale za pažljivo i bratsko razumijevanje pastoralnih i crkvenih potreba ovog područja. Biskupi su Svetog Oca zamolili za posebnu pastirsku brigu i ljubav, kako bi u izazovima sadašnjice obnavljali pouzdanje u Gospodina, dobro formirali savjesti svih vjernika za služenje općem dobru, i time osigurali dobre strukture za trajnu formaciju svih pastoralnih djelatnika.

Okupljeni biskupi su s radošću konstatirali kako su svi sudionici sabora u Sibiu – od predsjednika Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana do ekumenskog Patrijarha, od najviših predstavika Reformiranih crkava pa do čelnika Europske unije – pozivali i poticali na zajednički hod u pomirenju i ljubavi, te na jače zalaganje za jedinstvo kršćana i solidarnost među svim stanovnicima Europe. Posebno su uočili nezamjenjivu svjedočku snagu zajedničke molitve u Sibiu i tražili načina kako bi taj isti Duh zaživio i na ovim prostorima. Jednakom radošću konstatirali su činjenicu kako se sasvim otvoreno, bratski i bez osuđivanjima, govorilo o postojećim razlikama među Crkvama. U svemu su stalno traženi putevi zajedničkog svjedočenja i zauzetijeg sudjelovanja na svim područjima života građana Europe.

Biskupi su jednako tako brižno razmatrali pojedinačne odluke i dokumente Svete Stolice, te zaključili da su samo vjernost istini, poštivanje cjelokupne tradicije i odgovor nadahnut istom tradicijom, prikladan put za nove potrebe vremena, i Crkvi mogu omogućiti rast i jedinstvo.

Analizirajući situaciju u društvu i ekumeni, biskupi su uočili da ima još premalo znakova spremnosti za ostvarivanje ”duha iz Sibia”. Sa žalošću su konstatirali da ”duh Sibia” na našim prostorima nije niti dovoljno niti adekvatno predstavljen. Stoga s još većim pouzdanjem pozivaju svoje mjesne Crkve da se ne zadržavaju na sitnim poteškoćama svakidašnjice, nego da radije gledaju na ono što Duh Božji govori Crkvama. U poslušnosti tom Duhu osjetili su potrebu da još jače naglase duh suradnje za svestrani dijalog i smjelo podržavanje svakog pozitivnog svjetla na našem tlu. Analizirajući suradnju sa Svetom Stolicom, ostalim mjesnim Crkvama, kao i ekumenske i međureligijske kontakte, biskupi su ponovno naglasili potrebu intenzivirati dijalog. U daljnjem radu razmotrili su prioritete svog djelovanja i upoznali se s različitim potrebama i poteškoćama u javnom životu na koji nailaze u izvršavanju svog pastoralnog i odgajateljskog poslanja. Dali su posebne upute za organiziranje sudjelovanja mladih na Svjetskom danu mladih u Sydneju u Australiji 2008. godine.

Konačno, zahvalni za mnoge mogućnosti djelovanja na društvenom, ekumenskom i crkvenom području, biskupi su preuzeli različite zadatke unutar Biskupske Konferencije i odredili djelovanja do idućeg proljetnog plenarnog zasjedanja u Beogradu, na koje će pozvati i predstavnike susjednih Biskupskih konferencija.

U Novom Sadu, 29. 09. 2007.


JAO MENI AKO EVANĐELJA NE NAVJEŠĆUJEM

/Iz biskupske poslanice za početak školske i vjeronaučne godine/

Biskupi MBK ”Sv. Ćirila i Metoda” uputili su poslanicu u povodu početka školske i katehetske godine 2007/2008. koju je potpisao njen predsjednik, mons. Stanislav Hočevar. Poslanica ima tri podnaslova: Kateheza odraslih – nositelja svjetla; Župna kateheza – predavanje svjetla mladim naraštajima i Školski vjeronauk – put obasjavanja svijeta. Iz ove poslanice donosimo jedan kratki ulomak.

Želimo na početku ove školske i katehetske godine s vama podijeliti radost i nadu, brigu i odgovornost za služenje Riječi koja nam je povjerena. Želimo da onapostne istinsko svjetlo našim koracima i svim našim odlukama. /.../ Obitelj je središte Crkve, jer je mjesto događanja božje stvarateljske ljubavi i mjesto gdje se odgojem i molitvom pripravlja za životno opredjeljenje: biti čovjek – biti kršćanin... Znamo da mnogi današnji roditelji, prvi odgojitelji u vjeri, u mladosti nisu imali prilike doživjeti snagu svjetla vjere, te stoga trebaju našu pomoć da bi mogli postati potpuniji svjedoci vjere svojoj djeci i time podržati njihov cjeloviti razvoju... Preporučamo dase po tom uzoru, gdje god je to moguće, organizirano vodi pripremanje odraslih za primanje sakramenata. /.../

Župskoj katehezi bitno pripada dvostruki susret: susret na nedjeljnom liturgijskom slavlju, te kao odjek (kateheza upravo to znači) toga događaja, dijeljenje iskustva i produbljivanje spoznaja, zajedno s vršnjacima u vjeronaučnoj dvorani.

Već sedmu godiunu vjeronauk je kao predmet prisutan u našim školama. Zahvalni smo Gospodinu za tu mogućnost prenošenja svjetla u sve pore života... Crkva bi činila veliki propust ako ne bi upravo putem školskog odgoja davala svoj doprinos za obasjavanje svijeta Isusovim svjetlom.

Rezerva: Sveti otac Benedikt XVI. najavio je godinu svetoga Pavla apostola u kojoj ćemo kao Crkva razmišljati o tom ”orijašu kršćanstva”, apostolu naroda. FOn se na poseban način zano približiti svojim suvremenicma u raznim kulturama i narodima, te je sav svoj žiovt istrošio kao navjestitelj i svjedok Isusa Krista. Želimo da nam on bude zagovornik, dok s vama dijelomo odgovornost za naviještanja Evanđelja u ovo naše vrijeme i na našim prostorima.


Biskupi MBK sv. Ćirila i Metoda zasjedali u Novom Sadu

Članovi Međunarodne Biskupske Konferencije sv. Ćirila i Metoda (MBK) održali su svoje 19. plenarno zasjedanje u rezidenciji Apostolskog Egzarha za grkokatolike, na području Srbije i Crne Gore, od 26. do 28. rujna 2007. godine u Novom Sadu.

Na sjednicama ovog plenarnog zasjedanja biskupi su raspravljali o više različitih tema, među kojima i o analizi i značenju Treće europske ekumenske skupštine u Sibiu, raspravi o najnovijim dokumentima Svete Stolice, analizi proljetnog pohoda Papi, te o nizu manjih tema iz života lokalnih Crkava naše MBK. O svom zasjedanju biskupi su u ”Priopćenju” izvijestili javnost o svom plenarnom zasjedanju /o kojemu također možete čitati u ovomu broju/.

Prvog dana navečer biskupi su slavili svetu misu u župnoj crkvi Imena Marijina, a drugog dana u isto vrijeme u grkokatoličkoj parohijskoj crkvi u Novom Sadu. U srijedu 26. rujna članovima MBK prijam je priredilo poglavarstvo pokrajinske Vlade.

Sljedeće zasjedanje MBK bit će u proljeće u Beogradu, a točno vrijeme i mjesto bit će naknadno objavljeni. /Zv/