CRKVA U HRVATA / CRKVA U SVIJETU – Uredila: Željka Zelić

Prelat s Malte novi Papin tajnik

Vatikan, 12. 9. 2007. (IKA) – Kurijalni prelat podrijetlom s Malte Alfred Xuereb imenovan je novim drugim tajnikom pape Benedikta XVI. Prvi Papin tajnik je mons. Georg Gänswein. Xuereb, koji je dosad radio u prefekturi papinskog doma, novu je dužnost preuzeo početkom tjedna.

Izabran novi patrijarh Rumunjske pravoslavne Crkve

Bukurešt, 12. 9. 2007. (IKA) – Metropolit Daniel (Ciobotea) izabran je 12. rujna za novog patrijarha Rumunjske pravoslavne Crkve. Na mjestu poglavara te Crkve nasljeđuje patrijarha Teocista I. koji je krajem srpnja umro u 92. godini života. Daniel Ciobotea rođen je 22. srpnja 1951. u Dobresti. Studirao je u Sibinju, a zatim na europskim protestantskim teološkim fakultetima. Mentor mu je bio Dumitru Staniloae, najvažniji rumunjski teolog 20. stoljeća. Godine 1990. imenovan je pomoćnim episkopom u Temišvaru, a iste godine izabran je za metropolita Moldavije i Bukovine.

Zagreb: XXIII. redovnički tjedan

Zagreb, 22. 9. 2007. (IKA) – Stanje i perspektive apostolsko–pastoralnog djelovanja redovnika i redovnica u Republici Hrvatskoj bila je tema XXIII. redovničkog tjedna održanog 21. i 22. rujna u franjevačkom samostanu u zagrebačkoj Dubravi. Predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara fra Ivan Paponja TOR i izrazio nadu da će predavači i razgovori na susretu pružiti redovnicama i redovnicima orijentaciju i praktične smjernice za apostolat i pastoralni rad u ovom času hrvatskoga društva i njegova ubrzanog razvoja.

Imenovan novi moskovski nadbiskup

Moskva, Vatikan, 21. 9. 2007. (IKA) – Sveta Stolica imenovala je novog nadbiskupa u Moskvi. Talijanski svećenik Paolo Pezzi, dosadašnji rektor bogoslovskog sjemeništa i profesor teologije u St. Petersburgu, imenovan je novim katoličkim nadbiskupom u Moskvi. Na tom mjestu nasljeđuje mons. Tadeusza Kondrusiewicza koji je imenovan nadbiskupom u Minsku–Mohilevu u Bjelorusiji. 47–godišnji Pezzi rodom je iz Emilie–Romagne te je član pokreta ”Comunione e Liberazione”i od 1998. povjerenik pokreta za Rusiju. Već 15 godina djeluje kao dušobrižnik u Rusiji. Od 1993. do 1998. godine bio je glavni urednik katoličkog lista i dekan u središnjem Sibiru.

Mr. Matilda Kolić Stanić imenovana voditeljicom Ureda Zagrebačke nadbiskupije za odnose s javnošću

Zagreb, 1. 10. 2007. (IKA) – Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić imenovao je 1. listopada mr. Matildu Kolić Stanić voditeljicom Ureda Zagrebačke nadbiskupije za odnose s javnošću. Službu je preuzela 10. listopada. Matilda Kolić Stanić rođena je u Puli 1980. godine. Klasičnu gimnaziju završila je u Pazinskom kolegiju, teologiju je diplomirala na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U lipnju ove godine magistrirala je na Fakultetu društvenih komunikacija Papinskog sveučilišta svetoga Križa u Rimu.

Knjiga

Knjiga Josepha Ratzingera ”O vjeri, nadi i ljubavi”

Split, 13. 9. 2007. (IKA) – ”O vjeri, nadi i ljubavi” naslov je knjige Josepha Ratzingera koju je objavio splitski Verbum. Knjigu čine nadahnute meditacije Josepha Ratzingera, pape Benedikta XVI., koje čitatelju nude razumljiv i pristupačan prikaz temeljnih kršćanskih kreposti – vjere, nade i ljubavi. Pri tome Ratzinger povezuje filozofiju, teologiju i duhovnost, osvjetljavajući na poseban način i stvarnosti suprotne ovim krepostima poput agnosticizma, ateističkog optimizma, strahova, očaja, mržnje prema sebi i bližnjem. Osim što upućuje kako ljudsku egzistenciju otvoriti Bogu da ona postane uistinu ljudska i ispunjena, ova knjiga se nameće kao prikladan odgovor na sve češće beznađe i nutarnju tjeskobu s kojima se suvremeni čovjek sve češće susreće. Knjiga ”O vjeri, nadi i ljubavi” izvorno je objavljena godine 1989., a ovo je prvo izdanje na hrvatskom jeziku.

Papa Benedikt XVI. o zdravlju i spasenju

Nagovor pape Benedikta XVI. Vjernicima u nedjelju 14. listopada na Trgu svetog Petra bio je u znaku fatimskih poruka. U Fatimi je, naime u prigodi obilježavanja 90. obljetnice završetka Gospinih ukazanja državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone predvodio misu u novoj crkvi, djelu jednog grčkog pravoslavnog arhitekta, te se Papa televizijskim putem povezao s okupljenim hodočasnicima u tome marijanskom svetištu.

Osvrnuvši se na stanje u Iraku iz kojega svakodnevno dolaze loše vijesti o atentatima i nasilju, a među tim vijestima je objavljena i ona o otmici dvojice svećenika iz siro–katoličke nadbiskupije u Mosulu, Papa je pozvao otmičare da odmah puste na slobodu dvojicu redovnika, ponovivši da nasilje ne rješava napetosti. Osvrnuvši se na nedjeljno Evanđelje, u kojem Luka opisuje kako je Isus izliječio deset gubavaca, ali samo se jedan, Samarijanac i stranac, vratio da mu zahvali, Papa je primijetio kako nas to potiče na razmišljanje o dvije vrste izlječenja: fizičkom i duhovnom. Potpuno i korjenito izlječenje jest ”spasenje” Isti opći govor koji razlikuje zdravlje od spasenja, pomaže nam shvatiti da je spasenje mnogo više od zdravlja: riječ je o novom životu, punom i konačno, pojasnio je. Govoreći o tome kako Isus ozdravlja desetoricu koji su bolovali od gube, bolesti za koju se držalo da donosi i ”zaraznu nečistoću” Papa je ukazao da guba koja zapravo osakaćuje čovjeka i društvo jest grijeh; oholost i egoizam rađaju u ljudskoj duši nezainteresiranošću, mržnjom i nasiljem. Tu gubu duha, koja unakažuje lice čovječanstva, može izliječiti jedino Bog koji je Ljubav. Otvarajući srce Bogu, osoba koja se obratila u svojoj je nutrini izliječena od zla, zaključio je Benedikt XVI. /Križ života/

Ispraćaj i ukop mons. Dr. Nikole Dogana, dekana KBF–a u Đakovu

U bolnici u Osijeku, u 64. godini života i 36. godini svećeništva, 22. rujna preminuo je mons. dr. Nikola Dogan, dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu i kanonik Stolnoga kaptola.

Ukopne obrede u srijedu 26. rujna predvodio je đakovački i srijemski biskup dr. Marin Srakić zajedno s pomoćnim biskupima đakovačkim i srijemskim te dvije stotine svećenika iz Đakovačke i srijemske biskupije i drugih biskupija, među kojima su bili i kanonici Stolnoga kaptola Đakovačke i Srijemske biskupije, profesori KBF–a u Đakovu, dekani, prodekani, rektori Bogoslovija iz Sarajeva i Rijeke, redovnici i dr. Govoreći o životu dr. Dogana, biskup Srakić je rekao da je pokojni svećenik Nikola obavljao brojne službe što svjedoči njegovu spremnost dati se na raspolaganje drugima. Kao učitelj i profesor predavač dogmatske teologije bio je otvoren novijim razmišljanjima, ali uvijek vjeran nauku Crkve, zato je bio i član Vijeća za nauk vjere pri HBK i član drugih sličnih komisija. Veliki je njegov doprinos u pripravi i slavlju Druge biskupijske sinode Đakovačke i Srijemske biskupije. Gospodin ga je obdario karizmom mudrosti i znanja. Te darove nije čuvao za sebe. Doista je u prezbiteriju naše biskupije bio jedan od stupova, rekao je biskup Srakić. Nakon ukopnih obreda i mise zadušnice tijelo preminuloga dr. Dogana odvezeno je na Gradsko groblje gdje je u nazočnosti svih sudionika u katedrali, biskup Srakić predvodio molitvu nakon koje je pokojnikovo tijelo položeno u grobnicu Stolnoga kaptola.

Mons. dr. Nikola Dogan rođen je u Srijemu, u Hrtkovcima 2. siječnja 1944. Za svećenika Đakovačke i Srijemske biskupije zaređen je u Đakovu 29. lipnja 1972. Kao pitomac zavoda Germanicum–Hungaricum doktorirao je na Papinskome sveučilištu Gregoriana u Rimu 1979. godine. Od 1979. do smrti djeluje u Đakovu vršeći različite službe: profesor fundamentalne teologije, sjemenišni odgojitelj, predavač crkvenoga pjevanja i voditelj zbora, urednik biskupijskoga Vjesnika, kanonik Stolnoga kaptola. Nakon što je 4. lipnja 2005. godine Kongregacija za katolički odgoj u Rimu osnovala Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu u sastavu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, prvim dekanom istoga Fakulteta dr. Dogana imenovao je pročelnik te Kongregacije, kardinal Zenon Grocholewski, na prijedlog biskupa mons. dr. Marina Srakića. Fakultetsko vijeće na svojoj redovitoj sjednici u ožujku ove godine, ponovno ga je izabralo za dekana. Preuzimanje drugoga mandata prekinula je iznenadna smrt 22. rujna 2007. godine. /IKA, Križ života/

Teološko–pastoralni seminar u Đakovu

O pastoralu obitelji, braka i rastavljenih

Teološko–pastoralni seminar Đakovačke i Srijemske biskupije, na kojemu je sudjelovalo oko 130 svećenika, među kojima i svećenik Subotičke biskupije dr. Marinko Stantić koji je održao referat na temu ”Pastoralno–teološki aspekti mješovitih ženidbi”, održan je od 17. do 19. rujna na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, a glavna tema bila je pastoral braka i obitelji.

Povjerenstvo za organizaciju Teološko–pastoralnog seminara (TPS–a) pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu još prošle godine za temu je izabralo pastoral braka i obitelji kada je obrađen redoviti oblik pastoralnog rada. I ove je godine ostala ista tema s dodatkom ”Pastoralni modeli rada s brakovima i obiteljima u neredovitim i specifičnim situacijama” s čime se svećenici Đakovačke i Srijemske biskupije željeli suočiti tijekom seminara te pridonijeti Godini braka i obitelji u biskupiji.

Pozdravljajući nazočne, đakovački i srijemski biskup dr. Marin Srakić istaknuo je kako su nekada rastave bile rijetke ili promašaj brakova, a danas se smatraju gotovo normalnom pojavom. Sve su brojniji tzv. istospolni brakovi ili veze koje u mnogim zemljama dobivaju svoje zakonsko i ustavno dopuštenje. Svjedoci smo raspada bračnih vrijednosti, a u Hrvatskoj koliko je poznato, svaki se peti brak rastavlja, rekao je biskup Srakić. Također je rekao da iako sakrament ženidbe prolazi kroz teška iskušenja, visok je postotak onih koji se vjenčavaju u Crkvi. Čak i nakon ugovora Svete Stolice i Republike Hrvatske prema kojemu se vjenčati može kod matičara ili u Crkvi, oko 99 posto parova se vjenčava u crkvi i to čak i oni koji ne prakticiraju vjeru. Obitelj je prenositeljica biološkog života i života vjere i doista joj moramo posvetiti pažnju. Nekada se u obitelji rađalo i umiralo, radilo, zarađivalo, slavilo i praznikovalo. Danas se uglavnom ništa od toga ne događa, a obiteljska kuća postaje prolazno prenoćište. No, dok budemo konstatirali i razmišljali o svemu tome tijekom seminara, poručio je svećenicima biskup Srakić, nemojmo kukati, zdvajati, a pogotovo ne osuđivati. Nismo došli ovdje nekoga suditi nego pomoći ljudima da prebrode neke poteškoće. Prvi dan TPS–a 17. rujna bio je posvećen pastoralu rastavljenih i ponovo civilno vjenčanih. Neke od tema bile su: ”Može li se sakramentalna ženidba dvoje kršćana ugasiti?”, ”Psihopatologija braka i obitelji te najčešći uzroci razvoda brakova danas”, ”Uloga župnika u otkrivanju elemenata možebitne ništavosti ženidbe i pri podizanju tužbe crkvenom sudu”, ”Rastavljeni i ponovo civilno vjenčani: ozbiljna briga Crkve”, i dr. O pastoralu specifičnih situacija u braku i obitelji bilo je riječi drugoga dana seminara, osobito o pitanjima obitelji s problemima ovisnosti (alkohol i droga), pastoralu obitelji s djecom s poteškoćama u razvoju i dr. Posljednjega dana seminara bilo je riječi o obiteljima oboljelih od PTSP–a i obiteljima ratnih vojnih invalida i njihovim o č ekivanjima od pastoralnih djelatnika, zatim o pitanju neplodnosti u braku, o moralno–pastoralnom vidu umjetne oplodnje. Svakoga dana tijekom seminara nakon izloženih tema održana je i kraća rasprava, a posljednjega dana uslijedio je izvještaj rada u skupinama. /IKA/