KATOLIČKA CRKVA U VOJVODINI I R. SRBIJI

Natjecanje u duhovnom govorništvu u Beogradu

U Beogradu su od 22. do 30. rujna održani Dani europske vjerske kulturne baštine u okviru Dana europske baštine grada Beograda, te je u sklopu toga programa održano i natjecanje u duhovnom govorništvu. Sa Teološko–katehetskog Instituta iz Subotice sudjelovali su: Mirjana Vacić, Danica Mlinko, Ana Čavrgov, Petar Kljajić i Ivica Straćinski. Veliki uspjeh za Teološko–katehetski Institut iz Subotice, na natjecanju je postigla Danica Mlinko koja je osvojila specijalnu nagradu i prvo mjesto ispričavši iskustvo svoje vjere i svojega života.

Širom Europe u okviru Dana europske baštine održavali su se različiti omladinski programi pod sloganom ”Svi različiti, svi jednaki” tako da se u ovu manifestaciju uključio i Teološko–katehetski Institut iz Subotice na poziv Ministarstva vjera Republike Srbije. Program se sastojao od dvije večeri. Prve večeri, 27. rujna, sudionici su bili u emisiji Studija B ”Agape” u kojoj se dotiču i različita vjerska pitanja. Ovoga puta bilo je riječi o ljubavi, prijateljstvu, braku i otuđenju. Odgovore na pitanja vezana uz ovu temu davali su profesori s različitih teoloških škola od katoličke, pravoslavne, evangeličke i islamske, među kojima je bio i dr. Andrija Kopilović sa subotičkog TKI–a.

Samo natjecanje u duhovnom govorništvu održano je sutradan 28. rujna u atriju Etnografskog muzeja grada Beograda. Državni tajnik u Ministarstvu vjera prof. dr. Milan Brdar kraćim govorom otvorio je natjecanje i pojasnio odakle potreba da se govorništvo uvede kao jedan od predmeta tijekom studija. Svaki sudionik (po pet sa svakog teološkog fakulteta) imao je prilike govoriti najviše pet minuta na temu koju je unaprijed dobio. Neke od tema bile su: ”Što mogu učiniti za moju Crkvu/vjersku zajednicu i što moja Crkva/vjerska zajednica može učiniti za naše društvo”, ”Uloga i doprinos teologije i teologa europskoj kulturi”, ”Koji su temeljni etički principi moje Crkve/vjerske zajednice?” i dr. Ocjenjivački sud činili su: prof. dr. Milan Brdar, prof. dr. Vojislav Jelić, prof. dr. Aleksandar Jovanović, prof. dr. Ljubivoje Stojanović, Muhamed ef. Jusufspahić i dr. Andrija Kopilović.

Ivica Straćinski

Rujan u Irigu u znaku početka školske i vjeronaučne godine

Početkom mjeseca, župnik Blaž Zmajić predstavio je u tri škole u nazočnosti roditelja, učitelja prvaša te pravoslavnog svećenika i nastavnika građanskog odgoja program katoličkoga vjeronauka. Za vrijeme župnikova boravka na III. Europskom susretu koji je od 3. do 9. rujna održan u rumunjskom Sibiu, p. Tadej Vojnović, direktor Radio Marije u Srbiji krstio je u Vrdniku Viktora Škoberna. Sljedećega tjedna uslijedila je u Vrdniku proslava 50. obljetnice braka Mile i Ante Karačića, koji su za vrijeme svete mise obnovili svoje zavjete uz blagoslov prstenja. Slavlje je potom s vjernicima nastavljeno u vrtu kapelice.

Na pastoralnom sastanku svećenika srijemskoga Vikarijata župnik je predočio analizu školskoga vjeronauka s novim smjernicama, izvijestio je o europskoj ekumenskoj sinodi u Sibiu, te o liturgiji. Na sastanku je bilo riječi o Caritasu, mladima (programima), te pastoralu braka (godini obitelji u našoj biskupiji), pastoralu ministranata, pastoralu i brizi osoba s invaliditetom, te ovisnika kao i sudjelovanju svećenika u programima namijenjenim ovim skupinama.

Posljednju nedjelju mjeseca proveli smo u župi i na filijalama slaveći Katehetsku nedjelju s djecom koja pohađaju školski vjeronauk. Ove godine u našoj župi školski vjeronauk pohađa četrdeset i devetero djece. Na početku svete mise predstavljeni su svi vjeroučenici, koji su sudjelovali u molitvi vjernika i u prikaznoj procesiji u kojoj su među ostalim prineseni i školska torba te katekizmu za sve razrede.

U mjesecu rujnu, vjernici Iriga oprostili su se od Marije Nuhanović (72), Andrije Nađa (52) i Mihajla Siča (78), dok su se vjernici Vrdnika oprostili od Luke Ereiza (94).

f.f.

120 godina od dolaska sestara Milosrdnica u Zemun

Sestre milosrdnice Družbe sv. Vinka Paulskoga proslavile su 120 godina od svog dolaska u Zemun svečanim misnim slavljem koje je 6. listopada u župnoj crkvi Uznesenja BDM predvodio generalni vikar za Srijem pomoćni biskup đakovački i srijemski Đuro Gašparović u koncelebraciji apostolskog nuncija u R. Srbiji mons. Eugenija Sbarbara i više svećenika te sudjelovanja redovnica i njihovih prijatelja i poštovatelja.

Sudionici slavlja podsjetili su se na doba kada je u samostanu u Zemunu u gradskom parku živjelo šezdesetak i više milosrdnica koje su radile u Zemunskoj bolnici koju su osnovale i bavile se svim drugim vidovima karitativnog rada. One u Zemun dolaze 1887. i zatiču malu bolnicu s 40 ležaja. Svojim zalaganjem i uz Božju pomoć nesebično su u toj bolnici, koju su modernizirale, svakodnevno ostavljale dio sebe, ne tražeći ništa za uzvrat. U propovijedi je biskup Gašparović potaknuo na razmišljanje o tome koliko pozornosti obraćamo na potrebe bližnjih i koliko smo slični sv. Vinku Paulskom čiji su način života odlučile slijediti sestre milosrdnice koje su bile duša Zemuna do godine 1992., kada je zbog otvorenog napada na samostan samo nekoliko njih ostalo u njemu. No, čak i one koje nisu više u Zemunu ostavile su u njemu neizbrisiv trag o kome će svjedočiti sud povijesti i, što je još važnije Božji sud, istaknuo je biskup. Pred sam kraj mise, na kojoj su bili nazočni mediji i predstavnici hrvatskog veleposlanstva u znak zahvalnosti uručene su umjetničke slike zemunskog samostana đakovačkome i srijemskom biskupu Marinu Srakiću, biskupu Gašparoviću, vrhovnoj poglavarici iz Zagreba i sestri provincijalki. Nakon mise zemunski su vjernici iskazali veliku zahvalnost za sve što su sestre milosrdnice učinile i ponovno dokazali da su duhovno i dalje neraskidivo povezani s njima, uz želju da ova crkva i grad uvijek budu njihov drugi dom. Slavlje je zaključeno svečanom akademijom u samostanu sestara milosrdnica u Zemunskom parku. /IKA/

Proslava 250. godišnjice crkve u Pančevu

Zatvorenje jubilarne 250. godišnjice župne crkve Sv. Karla Boromejskog u Pančevu započelo je zajedničkom molitvom krunice, potom je uslijedilo klanjanje, a nakon toga i svečana sveta misu koju je predslavio administrator Zrenjaninske biskupije, umirovljeni biskup mons. László Húzsvár zajedno s apotolskim nuncijem u R. Srbiji mons. Eugeniom Sbarbarom, beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom, temišvarskim biskupom Martinom Roosem, beogradskim dekanom Stjepanom Barišićem, župnikom iz Beograda i kapelanom za Borču o. Ćirilom Zajecom te više svećenika .

Pozdravljajući sve nazočne, nuncij Sbarbaro prenio je pozdrave pape Benedikta XVI, ističući pri tom kako bi nas slavlje, osim javnoga završetka zahvale Gospodinu za obilje milosti koje je učinio među nama, trebalo potaknuti na usmjeravanje pogleda u budućnost i na sljedećih 250 godina. Blagoslov i ohrabrenje Svetoga Oca treba označavati novi početak duhovne obnove za vaše obitelji i na poseban način za vas, dragi mladi iz Pančeva, koji imate važan zadatak prenositi budućim generacijama duhovno bogatstvo vjere, ljubavi i nade koju ste primili također s velikim patnjama, rekao je nuncij, preporučujući župnu zajednicu zaštiti Blažene Djevice Marije. Prigodnu propovijed na mađarskom jeziku održao je biskup Roos, a na hrvatskom jeziku nadbiskup Hočevar. Biskup Roos istaknuo je kako se u ovoj crkvi ne osjeća strancem budući da je Pančevo kao i cijela Zrenjaninska biskupija bila u sastavu velike Čanadske biskupije. Govoreći o tome kako se svatko od nas poput Zakeja treba približiti Kristu, nadbiskup Hočevar pojasnio je kako to znači sići iz vlastitih predstava i primiti Krista u svoje srce. Osim toga, pojasnio je kako nam čineći dobro drugima, i samima dolazi spasenje zaključujući riječima: Ako ne gradimo na Kristu, onda naša zajednica nema budućnosti.

Svetoj misi nazočili su i predstavnici drugih crkava: u ime Srpske pravoslavne Crkve o. Stevan Urošev a u ime Slovačke Evangeličke crkve pastor Martin Bajza, te predsjednik Općine, Srđan Miković. Pjevačkim zborovima ravnali su Sava Lazić i Irenka Nagy. Nakon svete mise druženje je nastavljeno u dvorani sv. Ambrozija.

Akademija u povodu proslave 250. godišnjice crkve u Pančevu

U povodu proslave 250. godišnjice crkve u Pančevu, u istoj crkvi 18. rujna održana je prigodna akademija. Naime, prije točno 250 godina, 18. rujna 1757. godine kanonik János de Braeuning posvetio je novu crkvu.

Nazočne je na početku akademije pozdravio domaći župnik Mihály Eros. Program se sastojao od koncertnoga dijela, recitala, nagovora jubileju, prikaza knjige i uručenja zahvalnica. Naddekan János Fiser govorio je o gradnji crkve kao institucije, o Salamonovu hramu, o domaćoj crkvi te o živoj Crkvi, tj. vjernicima koji ju čine. Predstavljajući knjigu koju je izdao u povodu Jubileja crkve, nazočnima se obratio ravnatelj Povijesnoga arhiva u Pančevu Milan Jakšić. Osim njega, govorio je i direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Nikola Vlajić, istaknuvši izuzetno dobru suradnju ove institucije i župe.

U glazbenom dijelu programa sudjelovali su: pančevačko Srpsko crkveno pjevačko društvo pod ravnanjem Vere Carine, pančevački Komorni orkestar pod umjetničkim vodstvom Miroslava Lazića uz kojega je nastupila i sopranistica Irena Nagy te na orguljama Melinda Ligeti i Marija Ligeti–Bálint. Recitatori, a ujedno i autori istih bili su: Ana Horvat koja je recitirala na hrvatskom jeziku i Ernö Erdei na mađarskom jeziku. Svim darovateljima popravke orgulja zahvalnice je darovao župnik Mihály. Voditeljice programa bile su Julijana Balasza i mr. Gabrijella Dudás.

+ Eros Erzsébet, rođ. Szofrán

Gospodin je iznenada 11. kolovoza ove godine k sebi pozvao našu župljanku Erzsébet Eros. Nakon 46 godina braka ostala je udovica od 2000. godine. Nije propuštala nedjeljnih misa, kao ni drugih pobožnosti na župi. Kćer joj je redovita čitateljica Zvonika, pa ga je i ona uz nju imala u rukama.

Sprovodne obrede, 13. kolovoza na katoličkom groblju, predvodio je župnik Mihály Eros.

Počivala u miru!

Za njom tuguju: kćer Erzsébet i sin János s obiteljima, njezine sestre s obiteljima, kao i ostala rodbina i prijatelji.

Nenad Ješić