OBITELJ – Uređuje: obitelj Huska

Zapalimo svijeće

Dragi čitatelji! U ovom Gospinom mjesecu listopadu moleći krunicu ponovno otkrivamo Evanđelje – sve prekrasno što nam je Isus darovao za život! U susretima s vjeroučenicima u školama vidljiv je, suprotno uobičajenom mišljenju o ”današnjoj djeci” i njihovoj nezainteresiranosti za sve, neki novi Duh – pitanja, želju za učenjem i uzdah pri zvonu za kraj sata: ”Već gotovo?” Naravno, to je Božji dar, koji također moramo iskoristiti i darovati Radosnu vijest i sve ostalo nama darovano – neka to ne propuste ni roditelji, ni bake i djedovi, ni odgajatelji djece i mladih svih dobi – odgovorni smo za njih. Misli li tko da su to mali koraci, podsjetimo se stare mudrosti: ”Bolje je upaliti makar i najmanju svijeću, nego proklinjati tamu.”:) vh

Dosta priče o rodama 2

Dosta priče o rodama 2 druga je u nizu od tri knjižice u izdanju Novog svijeta iz Zagreba. Autori Ezio Aceti i Alberta Rotteglia poznati su talijanski psiholozi, psihopedagoški i obiteljski savjetnik i psihoterapeutica na području obitelji te savjetnica za nastavnike i roditelje u školama. Bogato ilustrirana knjižica namijenjena je djeci od 8 do 11 godina, a popraćena je priručnikom za roditelje i odgajatelje.

Kako većina ljudi, pa čak i katolika, ima nejasne stavove o spolnosti i odgoju iste (što proizlazi iz uobičajenog mišljenja okoline, usvojenog bez kritičkog promišljanja), ove tri knjižice podijeljene prema dobi djeteta – prva od 4 do 7 godina, druga od 8 do 11 godina, treća od 12 do 15 (još nije izašla iz tiska u Hrvatskoj) – spolnost objašnjavaju djeci prilagođenim, neposrednim i prihvatljivim jezikom. Svaku knjižicu prati vodič za roditelje i odgojitelje, kojima se nude metodološki i pedagoški savjeti kao pomoć u čitanju te poticaj na otvoren i vedar dijalog, kako se ove važne teme ne bi ”prepuštale” drugima. Kod spolnog odgoja nije bitno samo poznavati razlike u anatomiji između muškarca i žene ili fiziološke osnove ljudske reprodukcije, već je glavni odgojni zadatak: omogućiti djetetu da pravilno izraste u osobu vlastitog muškog ili ženskog identiteta. Sama tehničko–znanstvena informacija jest važna, ali najčešće nedovoljna, a izdvojena iz cjelokupnog odgoja osobe može imati suprotni učinak. Knjižice Dosta priče o rodama pomažu cjelokupnom spolnom odgoju osobe kakav traži i pravi kršćanski odgoj, ali također odgovara i svakom odgoju za prave vrednote.

(vh)

”KRšćANSKO UDVARANJE U SVIJETU NAGLAšENE SPOLNOSTI – VODIč ZA KATOLIKE”

Kršćansko udvaranje u svijetu naglašene spolnosti – Vodič za katolike knjiga je američkog svećenika oca Thomasa G. Morrowa koja progovara o problemima s kojima se susreće predani mladi katolik koji traži budućeg bračnog druga.

T. G. Morrow (radioje 12 godina kao inženjer prije nego je ušao u sjemenište), svećenik je Nadbiskupije Washington od 1982. godine. Tri godine radio je na radiju kao voditelj programa pod nazivom ”Catholic Faith Alive!” (”Katolička vjera uživo!”) u kojem je objašnjavao načela katoličke vjere a suosnivač je Društva sv. Katarine za neudane žene i Društva sv. Lovre za neoženjene muškarce. Vlč. Morrow ima završen studij moralne teologiji i doktorat iz teologije na području teologije braka i obitelji.

Danas je spolnost previše naglašena u mnogim stvarnostima života gdje je ranije bila nezamisliva – što je početkom 20. stoljeća smatrano nepristojnim spominjati postalo je svakodnevni prizor na ulazu u 21. stoljeće. Kako se trebaju postaviti mladi katolici u današnjim prilikama? Koliko daleko je dozvoljeno ići s mladićem ili djevojkom? Čemu nas uči naša vjera, a što nam sugeriraju moderna znanstvena saznanja? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja daje ova knjiga suvremene tematike, na hrvatskom jeziku slobodno dostupna svima u pdf obliku, na website–u http://matekosor.iz.hr/knjiga/hodanje.pdf

suvremena bajka

Kraljević – žaba

Davno u nekoj dalekoj zemlji, lijepa, nezavisna, samopouzdana princeza, naletjela je na žabu sjedeći na obali nezagađene bare na zelenoj poljani blizu svog zamka, razmatrajući ekološka pitanja. Žaba je uskočila u princezino krilo i rekla: ”Elegantna Damo, ja sam jednom bio naočit princ, dok me zla vještica nije začarala. Međutim, jedan tvoj poljubac će me pretvoriti u lijepog i mladog princa, što ja i jesam, i tada, moja draga, mi ćemo se vjenčati i osnovati obitelj, u tvom zamku s mojom majkom, gdje ćeš mi ti kuhati, rađati moju djecu, prati moju odjeću i pritom osjećati vječnu zahvalnost i sreću za to.”

I te noći, dok je princeza raskošno večerala lagano pržene žablje batake začinjene bijelim vinom u krem umaku od bijelog luka, tiho se nasmijala i pomislila: ”Pa ne bih baš rekla!”

MALE MUDROSTI – Obitelj

Neki čovjek, ljubitelj starina, u malenoj kineskoj trgovini opazio je prekrasnu šalicu za čaj i ne odolivši, uzeo je u ruke da je pogleda. Odjednom šalica progovori:

– Znaš, nisam ja uvijek bila šalica za čaj. Bilo je vrijeme kada sam bila glina. Moj me je gospodar uzeo i valjao me, mijesio, okretao ponovno, i ponovno, i ponovno. Viknula sam: ”Ostavi me na miru!” Ali on se samo nasmiješio i odgovorio: ”Ne još!” Onda me je smjestio na lončarsko kolo – rekla je šalica za čaj. Odjednom sam se vrtjela okolo, i okolo, i okolo. ”Prestani – imam vrtoglavicu!” – vrisnula sam. Gospodar je samo klimnuo glavom i rekao: ”Ne još!” Tada me je stavio u pećnicu ... Nikada nisam osjećala toliku vrućinu. Pitala sam se zašto me želi spaliti i vikala sam i kucala na vrata. Mogla sam ga vidjeti kroz otvor i mogla sam čitati sa njegovih usana dok je klimao glavom: ”Ne još!” Napokon su se vrata otvorila – uzdahnula sam! Stavio me je na policu i počela sam se hladiti. Tako – to je već bolje, rekla sam. Tada me je odjednom očetkao i cijelu me prebojio. Pare su bile strašne i mislila sam da ću umrijeti: ”Prestani, prestani!”, plakala sam. Samo je klimnuo. ”Ne još!” Tada me odjednom vrati natrag u pećnicu – ne onu prvu, već dva puta topliju. Znala sam da ću se ugušiti. Preklinjala sam, molila, vriskala, plakala. Cijelo vrijeme mogla sam ga vidjeti kroz otvor, kako klima i govori: ”Ne još!” Tada sam znala da nema nade i da nikada neću uspjeti. Bila sam spremna odustati. Ali vrata su se otvorila i on me uzeo i smjestio na policu. Nakon sat vremena dodao mi je zrcalo i rekao: ”Pogledaj se.” I jesam, i rekla sam: ”Pa to nisam ja ... to ne mogu biti ja! Pa ja sam prekrasna!” ”Želim da znaš, tada je on rekao, znam da te je boljelo dok sam te mijesio i oblikovao, ali da sam te ostavio, osušila bi se. Znam da sam ti uzrokovao vrtoglavicu dok sam te vrtio na kotaču, ali da sam stao zdrobila bi se. Znam da je boljelo i da je bilo vruće i zagušljivo u pećnici, ali da te nisam stavio ondje, slomila bi se. Znam da su pare bile strašne kada sam te četkao i cijelu te obojio, ali vidiš – da to nisam učinio, nikada ne bi očvrsnula. Ne bi bilo boje u tvom životu. I da te nisam vratio u drugu pećnicu, nebi dugo poživjela – lako bi se slupala. Sada si ti završeni proizvod. Sada si ono što sam imao na umu kada sam počeo s tobom!

ZA ŽIVOT – Uređuje: Vesna Huska

za život: MODA ili ZDRAVLJE?

Znamo slučajeve u kojima se ni školstvo ni zdravstsvo ne mogu pohvaliti djelima koja brane život, podržavajući zdravlje i dobrobit čovjeka, ali to ipak nije pravilo: Medicinska škola u Subotici već nekoliko godina ima stolice sa sjedištima i naslonima uvijenim u spužvu i tkaninu za namještaj, što je urađeno na prijedlog dr. Miladina Kneževića, ginekologa i akušera, predavača u ovoj školi. On uz toplije stolice savjetuje i prikladno odijevanje učenika, na prvom mjestu nikako tijesne traperice i oskudnu garderobu:

– Poznato je da nošenje uskih traperica koje stežu karlicu može u periodu rasta i razvoja utjecati na izgled i pravilnost karlice: androidna karlica (uža i izdužena) može izazvati problem kod porođaja, a dovodi se u vezu s tijesnim trapericama u periodu nezavršenog razvoja i okoštavanja – kaže dr. Miladin Knežević i dodaje – Sa zdravstvene strane gledajući, česte prehlade zbog hladnih stolica i oskudne garderobe (kratke majice i plitke hlače), mogu negativno utjecati na zdravstveno stanje djevojčica, kasnije žena – utiču na reproduktivni sustav, s većim brojem steriliteta i infekcija koje neliječene daju priraslice, a koje kasnije kada se planira obitelj prave probleme. Oskudna garderoba, goli trbusi i zimi i ljeti mogu biti u zagrijanom prostoru, ali svako pretjerivanje nosi rizik od posljedica po zdravlje, najviše na razvoj genitalnog trakta, na njegovu prohodnost, što je povezano s mogućnošću rađanja djece.” (prema: Subotičke, br. 43)

protiv života: ”S KOJIM PRAVOM SE ZALAŽETE ZA PRAVA TRUDNICA?!”

Iz pisma objavljenog na roditeljskom portalu www.bebac.com: ”Poštovani, danas sam čitajući Blic ženu naišla na članak o akciji o boljem statusu trudnica u društvu. Prvo moram naglasiti da ja nisam ni trudnica, niti imam djecu a i ne planiram ih, bar ne skoro. Ja sam privatnik i student, kao i dijete samohrane majke... Znam da u našoj zemlji vlada bijela kuga. Svjesna sam toga. Ali ne razumijem s kojim pravom se zalažete da trudnice uživaju veća prava od nas koje to nismo. Nemojte pogrešno shvatiti. Ja volim djecu. Moja snaha je prije 18 mjeseci donijela na svijet sina, a prije samo nekoliko mjeseci moje prijateljice su na svijet donijele još nekoliko djece. I nijedna od njih nije tražila nikakav povlašćen status. Meni osobno ne pada na pamet da bilo komu ustupam mjesta u redu, čekaonicama, dragstorima i slično. Jer i ja sam ljudsko biće. S druge strane, voljela bih da mi objasnite, što ja kao privatnik imam od toga da mi se netko vucara po bolovanju, za to vrijeme moram plaćati, ili prekovremeno, ili da dovedem novog radnika. Izvinite, ali novac ne raste na drveću. Smatram da morate saslušati sve argumente i ljude koji po ovom pitanju imaju što kazati, pa da onda krenete u kampanju. Mirjana”

”Pored nezaposlenosti, niskog standarda, nemogućnosti zbrinjavanja djeteta u predškolsku ustanovu, na odluku o rađanju utiče i osjećaj nesigurnosti, a često žene ne mogu rađati zbog toga što nisu koristile kontracepcijska sredstva i imale su česte abortuse”, kaže Mirjana Rašević, savjetnica u Institutu za društvene znanosti, navodeći da se u Srbiji rađa 1,4 djece po obitelji, što je ispod prosjeka u europskim zemljama.