PAULINUM – ZA DUHOVNA ZVANJA – Uredili: Dražen Dulić i Tomislav Kljajić

Posjet ministra vjera R. Srbije u povodu zaziva Duha Svetoga za početak nove školske godine

Svečanom svetom misom i zazivom Duha Svetoga 10. rujna u 9 sati započeli smo novu školsku godinu. Euharistijsko slavlje predvodio je subotički biskup mons. János Pénzes uz koncelebraciju poglavara sjemeništa. Na ovoj inauguralnoj euharistiji prisustvovao je i novi ministar vjera ... u pratnji svojih savjetnika. Na misi je bio lijepi broj profesora i roditelja sjemeništaraca.

U prigodnoj propovijedi biskup Pénzes istaknuo je tri bitna počela sjemenišnog života na koje već od prvoga dana treba obratiti pažnju. To su: iskrena molitva, zauzetnost u radu i poštivanje vremena određenog za šutnju. Ova počela popratio je konkretnim primjerima iz osobnog života.

Po završetku liturgijskog slavlja rektor sjemeništa mons. Josip Mioč predstavio je sjemenišnoj zajednici nove učenike prvoga rareda. Uz simbolični dar pažnje: olovku i bilježnicu, on im je zaželio uspješan početak nove školske godine. Nakon predstavljanja novih učenika uslijedio je prijem u zbornici naše gimnazije.

Dražen Dulić

Proštenje Žalosne Gospe na subotičkoj Kalvariji

Tjedan dana po završetku ljetnjih ferija, već prema tradiciji našeg sjemeništa, prisustvovali smo na proštenju Žalosne Gospe na Kalvariji. Cijela zajednica sudjelovala je aktivno na dvojezičnom misnome slavlju koje su predvodili ovogodišnji mladomisnici naše biskupije. Nakon sv. euharistije upriličen je prigodni agape, koji su pripremili vjernici župe Isusovog Uskrsnuća iz Subotice.

Vladimir Ahmetović

Posjet subotičkoj župi sv. Križa

Na dan proštenja subotičke župe Sv. Križa zajedno sa svojim poglavarima nazočili smo svečanim misnim slavljima ove župne zajednice. Obje svete mise predvodio je novoimenovani upravitelj župe vlč. Oskar Čizmar. Na euharistijskom slavlju na mađarskom jeziku prisustvovao je mađarski dio naše zajednice predvođen našim prefektima vlč. Ignácom Brasnyóm i g. Vladimirom Sedlakom, a na svetoj misi na hrvatskom jeziku sudjelovao je drugi dio naše zajednice predvođen rektorom sjemeništa mons. Josipom Miočem. Vlč Oskar nam je uz pomoć svojih vjernika priredio prigodno čašćenje na njegovoj župi, gdje smo imali prigodu upoznati se s tamošnjim ministrantima i nekim od njegovih župnih suradnika.

Dražen Dulić

Izlet na Palić

Želeći iskoristiti lijepo vrijeme zadnjih rujanskih dana organizacijom naših poglavara napravili smo jednodnevni subotnji izlet na Palić. Kao i ostale izlete po subotičkoj okolici, i ovaj smo izlet započeli velikom šetnjom od centra grada do Palića. Tako su naši novi članovi zajednice imali priliku bolje upoznati arhitekturu grada i ljepotu pejzaža sjeverno–bačke ravnice. Našoj uobičajenoj pješačkoj maršuti pridružili su se i naši prefekti vlč. Ignác i Vladimir. Na našem odredištu dočekali su nas rektor i duhovnik sjemeništa, a potom smo zajedno obišli zoološki vrt, obalu jezera, te festival berbanskih dana koji se u to vrijeme održavao na Paliću.

Robert Zahorjanski

Oproštaj od mr. Davora Vidiša, generalnog konzula RH u Subotici

U Hrvatskom kulturnom centru ”Bunjevačko Kolo” oprostili smo se 28. rujna od velikog dobročinitelja našeg sjemeništa i gimnazije, generalnog konzula RH u Subotici mr. Davora Vidiša. Njegov sin Ivan Vidiš bio je naš školski kolega i učenik našeg sadašnjeg četvrtog razreda. Tom prigodom zahvalili smo se u ime naše sjemenišne zajednice g. Vidišu za njegov angažman i dobročinstva prema našoj ustanovi.

Tomislav Kljajić

Posjet Kanjiži i Novom Kneževcu

Početkom listopada prigodom proštenja kanjiške župe sv. Anđela čuvara, 7. listopada jednodnevnim izletom posjetili smo gradove Kanjižu i Novi Kneževac.

U prijepodnevnim satima sudjelovali smo na svečanom misnom slavlju na mađarskom jeziku. Misu je predvodio prvi prefekt sjemeništa vlč. Ignác Brasnyó uz koncelebraciju domaćeg župnika preč. Józsefa Lajkóa, te rektora sjemeništa mons. Josipa Mioča. Na misi su uz domaće ministrante svečanu blagdansku asistenciju upotpunili drugi prefekt sjemeništa Vladimir Sedlak sa sjemeništarcima, a misno pjevanje animirali su paulinumski zbor i Schola cantorum. O svom sjemnenišnom putu svjedočio je naš subrat István Kurin.

U poslijepodnevnim satima, prešavši rijeku Tisu, posjetili smo banatski gradić i prvu susjednu župu zrenjaninske biskupije Novi Kneževac. Tamo nas je velikodušno dočekao i počastio mjesni župnik mons. József Bogdán. U novokneževačkoj crkvi sv. Jurja obavili smo listopadsku pobožnost, a potom nas je župnik prošetao i pokazao znamenitosti ovog malog potiskog gradića.

Tomislav Kljajić

Dan duhovnih zvanja u Aleksandrovu

U povodu proslave srebrnog jubileja najmlađe subotičke župe Marije Majke Crkve, prisustvovali smo 9. listopada na danu posvećenom duhovnim zvanjima u sklopu trodnevne priprave za jubilejsko slavlje.

Skupa sa zajednicom vjernika imali smo euharistijsko klanjanje koje su dvojezično animirala subraća iz naše zajednice. Iza klanjanja je uslijedilo misno slavlje koje je predvodio župnik mons. Andrija Kopilović uz koncelebraciju naših poglavara i mjesnog župskog vikara vlč. Ákosa Gutásija. Misno pjevanje djelomično je animirao naš sjemenišni zbor, a za kraj mise priredili smo i prigodni program za vjernike ove župe.

Vladimir Sedlak