DOGAĐANJA U SUBOTIČKOJ BISKUPIJI

SVETA MISA, BLAGOSLOV GRADILIŠTA I POLAGANJE KAMENA TEMELJCA NOVE CRKVE U LJUTOVU

Svečanost polaganja temeljnog kamena za novu crkvu ”Svetog Križa” u Ljutovu, kojoj su prethodili sveta misa i blagoslov gradilišta, održana je u nedjelju, 23. rujna u ovom naselju između Subotice i Tavankuta.

Ljutovo je mjesto koje se nalazi na lokalnoj cesti između Subotice i Tavankuta. Ovo mjesto je mlada mjesna zajednica koja broji blizu tisuću stanovnika. Prije nekoliko desetljeća u Ljutovu je utemeljena vikarija ”Svetog križa” i kupljena je jedna stara kuća u sporednoj ulici u blizini centra sela. Međutim, taj prostor smatran je neprikladnim za gradnju nove crkve. Zato su mještani Ljutova, od kojih je većina rimokatolika, odlučili tražiti od mjesne samouprave novi prostor u centru sela za novu crkvu. Ovoj molbi je udovoljeno prije četiri godine, kada su čelnici mjesne zajednice imali sluha za potrebe vjernika svog mjesta. Izvršena je parcelizacija centralnog trga u Ljutovu i veći dio je darovan na korištenje Rimokatoličkoj crkvenoj općini ”Svetog križa”. Poslije ove odluke, župnik je u dogovoru s odbornicima započeo inicijativu oko izgradnje idejnog i glavnog projekta za novu crkvu. Idejni projekt za crkvu ”Svetog križa” izradio je ing. Ante Rudinski, a glavni projektant je ing. Laszló Király. Njih dvojica su, kroz godinu dana, u dogovoru sa župnikom Franjom Ivankovičem, detaljno razrađivali svaki detalj nove zgrade crkve. Vjernici Ljutova okupljaju se četiri godine na nedjeljnim misama u mjesnom Domu kulture koji je velikodušno na raspolaganje stavila mjesna uprava. Prvih godina svete mise su se održavale nedjeljom u poslijepodnevnim satima, a od prije dvije godine održavaju se ujutro u 8 sati. Na misama se okuplja više od dvadeset djece i to je razlog da se ova zajednica nada rastu u vjeri.

Nedjeljno slavlje započelo je u 16 sati svetom misom koju je predvodio subotički biskup dr. Ivan Pénzes, uz koncelebraciju prisutnih svećenika. Predivno vrijeme omogućilo je da se na ovom slavlju okupi više stotina vjernika. Ovom slavlju bili su nazočni i gosti: Iva Aranjoš, konzulica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici; Branko Horvat, predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća, Stanislava Stantić Prćić, ravnateljica Osnovne škole ”Matija Gubec” iz Tavankuta, Petar Kuntić, potpredsjednik grada Subotice. Među prisutnima su bili i vjernici baptisti iz Ljutova na čijem čelu je bio starješina prof. Zvonimir Janečić. Prvih dana, dok na gradilištu nove crkve nije bilo struje i vode, oni su nam velikodušno izišli u susret darujući nekoliko dana i vodu i struju iz svoje crkve koja se nalazi u neposrednoj blizini preko puta. Prigodnu propovijed održao je mons. Stjepan Beretić, arhiprezbiter i katedralni župnik. On je između ostalog naglasio važnost zajedništva koje se očituje u izgradnji žive zajednice Crkve, ali jednako tako i u izgradnji nove Crkve. Pozvao je sve okupljene da ne ostave vjernike Ljutova same u ovom plemenitom djelu, nego da svatko prema svojim mogućnostima podupre izgradnju nove crkve. Na koncu misnog slavlja dr. Andrija Kopilović je protumačio sam obred blagoslova gradilišta i smisao polaganja kamena temeljca za novu crkvu. Biskup je na koncu zahvalio mjesnom župniku i dekanu Franji Ivankoviću na zauzetosti oko izgradnje ove crkve. Biskup je, između ostalog, podsjetio sve okupljene da se sve više pokazuje dobra suradnja mjesnih i državnih vlasti s Crkvom te je izrazio očekivanje da će i u ovom pothvatu izgradnje crkve u Ljutovu sudjelovati državna i lokalna vlast. Poslije svete mise u svečanoj procesiji, koju je predvodio biskup sa svećenicima, svi okupljeni su se uputili prema gradilištu nove crkve. U povorci je časna starica i najaktivnija vjernica, Anica Rudić, koja je desetljećima očekivala ovaj događaj, ponijela tekst koji se ugrađen u kamen temeljac. U temeljni kamen

položen je tekst u kojem su navedena imena svih sadašnjih crkvenih i svjetovnih vlasti te imena osoba i poduzeća koja su pridonijela da započne izgradnja ove crkve. Biskup je blagoslovio kamen temeljac, položen ispod stubišta koje će voditi u zvonik nove crkve. Poslije blagoslovne molitve biskup je blagoslovio temelje nove ckre. Prije samog blagoslova i otpusta prigodnu recitaciju izrekla je autorica, mjesna pučka pjesnikinja, Kata Bačić. Za sve okupljene priređen je koktel isred mjesnog Doma kulture. U pripremi i organizaciji cjelokupne svečanosti svoj doprinos dali su mnogi Ljutovčani. Neke od njih moram spomenuti, a to su obitelji: Marina i Marije Skenderović, Josipa i Marice Mačković, Menyherta i Vesne Harangozo, Marinka i Snežane Šimić, Antuna i Mire Remeš. Ovaj događaj ostat je trajno zapisan u srcima mnogih vjernika Ljutova koji su dugi niz godina revno molili i očekivali da dođe do realizacije ove zamisli. Božjoj providnosti i ljudskoj darežljivosti povjeren je ovaj poduhvat. Hvala svim darovateljima i onima koji će i u buduće podupirati svojim molitvama i materijalnim prilozima izgradnju ove crkve.

Preč. Franjo Ivanković


Srebrni jubilej župne crkve Marija Majka Crkve u Subotici

ŽUPNA CRKVA – SRCE ZAJEDNICE

Misnim slavljem kojega je u župnoj crkvi Marija Majka Crkve u Subotici 11. listopada predslavio beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar zajedno sa župnikom ove župe dr. Andrijom Kopilovićem, kapelanom Akosom Gutasijem te s desetak svećenika, proslavljena je 25. obljetnica postojanja ove crkve.

Na početku sv. mise, prigodnom recitacijom nadbiskupa, svećenike i sve okupljene vjernike pozdravili su Dragam Martinović i Anita Kovač obučeni u bunjevačku narodnu nošnju. Zatim je sve prisutne pozdravio župnik mons. dr. Andrija Kopilović.

U prigodnoj propovijedi, nadbiskup Hočevar istaknuo je kako je mjesto našega susreta s Bogom naše srce, a srce zajednice, gdje nas Bog okuplja i gdje gori plamen Božje ljubavi odnosno Kristovo srce, je svaka župna crkva. U toj crkvi plamen kod svetohraništa podsjeća nas da u našem srcu također mora stalno gorjeti plamen ljubavi koji se mora prenositi dalje tj. stvarati nove odnose u zajednici župe, biskupije i sveopće Crkve. Treba stvarati nove odnose, novu kulturu ne samo kulturu vanjštine nego kulturu nutrine, da bi srce svakoga čovjeka bilo svetište a ne smetlište. Ujedno nam je potrebna životna mudrost. Svaki čovjek bi trebao nositi u sebi ”biblioteku mudrosti”, mudrosti božanske koja će ga nadahnjivati pravom riječju, pravom mudrošću života da bi u svom životu izgradio ispravnu ljestvicu vrednota po kojoj bi više vremena posvetio uređenju i izgradnji svoje nutrine kako bi onda snagom koja izlazi iz ”svetišta njegova srca” mogao izgrađivao civilizaciju ljubavi. U tome vam neka vam pomogne vaša zaštitnica Marija Majka Crkve koja je bilo istinska ”biblioteka mudrosti” i pravo ”svetište” jer je ona pod svojim srcem nosila Isusa, zaključio je Nadbiskup.

Misno slavlje je glazbom uljepšao zbor Collegium Musicum Catholicum zajedno sa solistima i orkestrom pod ravnanjem Miroslava Stantića koji su među ostalim izveli Haydnovu misu. Misnom slavlju nazočila je novoimenovana generalna konzulica Republike Hrvatske u Subotici dr. Ljerka Alajbeg u pratnji novog konzula savjetnika Ante Franjića.

Župna zajednica, na čelu sa župnikom dr. Kopilovićem, pripravljala se za ovaj događaj trodnevnicom. Svaki dan bio je posvećen određenoj temi: najprije obitelji, drugi crkvenim službama, dok je treći dan bio posvećen duhovnim zvanjima, kada su župu posjetili pitomci biskupijskog sjemeništa ”Paulinum” s poglavarima.

Csaba Kovács

Iz povijesti crkve i župe

Aleksandrovo je od 1910. samostalno prigradsko naselje. U Aleksandrovu je najprije bila vikarija župe sv. Roka. Župa je osnovana 1. siječnja 1956. godine. Prvotna bogomolja je bila u policijskoj postaji. Ona je bila posvećena sv. Aleksandru, papi. Budući da se naselje širilo, vidna je bila potreba za većom crkvom. Dozvola za gradnju, zbog poznatog stava komunističkih vlasti prema Crkvi, čekana je punih petnaest godina. Nova crkva posvećena je 11. listopada 1982. godine. Zaštitnica župe je Marija Majka Crkve.

Crkva je izgrađena po projektu dipl.ing. Bolte Dulića. Dugačka je 46 m., a široka 19 m. Iznutra je visoka 9 m. Toranj je 22 m.. Zvona su elektronska.

Zgrada crkve je zamišljena kao moderna građevina koja odgovara duhu vremena i u duhu pokoncilske liturgijske obnove. Sagrađena je na temeljnom kamenu koji su biskup mons. Matija Zvekanović i župnik mons. Andrija Kopilović donijeli iz Lurda i Fatime a 12 križeva koji simboliziraju dvanaestoricu apostola načinjeni su od kamena iz 12 velikih marijanskih svetišta s područja bivše Jugoslavije. Unutarnjost crkve rese slike otajstva krunice u tehnici slame koje je izradila Ana Milodanović, slamarka iz Starog Žednika. Međutim, crkva iznutra nikada nije dobila svoj zamišljeni izgled. Naime, pročelje crkve trebao je resiti zlatni ravenski mozaik, ali je nažalost preskup – čak četiri puta skuplji nego što je koštala crkva.

U proteklih 25 godina u novoj crkvi je kršteno 2560, 653 bračna para u toj je crkvi obećalo jedno drugom ljubav i vjernost po sakramentu ženidbe, a 1620 župljana se preselilo u vječnost. Župa Marije Majke Crkve bogata je i duhovnim zvanjima. Trojica su već postali svećenici a četrnaest je sjemeništaraca odnosno bogoslova koji su na putu prema svećeništvu.

Na području ove župe je i marijansko svetište ”Bunarić” te vikarije sv. Male Terezije (Šištak) i sv. Leopolda Mandića (Čantavirski put) gdje se planiraju sagraditi dvije manje bogomolje, jer nisu svi – osobito stariji – u mogućnosti dolaziti svake nedjelje u grad na sv. misu.

Župa broji oko 5.500 vjernika. Nedjeljom su tri mise: u 7,30, 9,30 i 18 sati. Župnik ove župe je od početka mons. dr. Andrija Kopilović (od 1969.) a trenutno kapelansku službu vrši vlč. Akos Gutasi. Na službi je župniku i župljanima i trajni đakom vlč. Csaba Kovacs.

U župi djeluju i sestre Kćeri milosrđa. Sada su ovdje tri sestre: s. Zrinka Glavaš – kućna predstojnica i kuharica, s. Eleonora Merković, katehistica i s. Maristela Miković, sakristanka.

Glazbeni dar za proštenje u subotičkoj katedrali

U subotičkoj katedrali–bazilici Sv. Terezije Avilske u nedjelju, 14. listopada svečanim sv. misama proslavljen je dan posvete bazilike a liturgijsko pjevanje u 10 i 18 sati ovoga puta povjereno je orkestru i zboru Krunidbene crkve Velike Gospe (Crkve kralja Matije) iz Budimpešte.

Tradicionalno proštenje, 15. listopada proslavljeno je sv. misom u 18 sati kada su gosti iz Budimpešte izveli praizvedbu Misse solemis in C, Missa Sanctae Theresiae Franza Xavera Wiederhofera (1742.–1799.). Uz orkestar i zbor Krunidbene crkve iz Budimpešte nastupio je Komorni zbor ”Pro Musica” te solisti: Tímea Dulics – sopran (Temerin), Izabella Guzsvány – alt (Novi Sad), János Szerekován – tenor (Budimpešta) i László Mokán – bas (Budimpešta). Dirigirao je László Tardy, dobitnik ”Listove nagrade”, a misu je iz arhiva marijanskog svetišta Mariazell iz rukopisa (1793.) obradio za orkestar i zbor mr. Csaba Paskó.

Katedralni župnik Stjepan Beretić podsjetio je vjernike u kraćoj propovijedi na misli zaštitnice katedrale. Dvodnevno slavlje bilo je ne samo pravi duhovni čin zahvale Bogu već i dar svim ljubiteljima crkvene glazbe. /K. Č./

Sajam turizma u Novom Sadu

I Katolička Crkva na sajmu u Novom Sadu

U okviru 40. Međunarodnog sajma turizma koji je od 9. do 14. listopada održan u Novom Sadu, po prvi put su predstavljene Crkve i vjerske zajednice u Srbiji. Uz Katoličku i Srpsku Pravoslavnu Crkvu, na sajmu su se predstavili i Slovačka Evangelička Crkva te Savez židovskih zajednica u Srbiji i Mešihat Islamske zajednice u Srbiji.

Sve crkve i vjerske zajednice predstavile su se u dvorani broj 7 pod nazivom ”Versko–poklonički turizam” (tj. Vjersko–hodočasnički turizam). Ova dvorana izazvala je veliko zanimanje stručnjaka i posjetitelja, ističe se u priopćenju. Otvorenju sajma 9. listopada nazočio je i beogradski nadbiskup–metropolita mons. Stanislav Hočevar, koji je u pratnji dr. Andrije Kopilovića, dr. Tadeja Vojnovića, mr. Andrije Anišića i preč. Blaža Zmaića s drugim predstavnicima Crkava i vjerskih zajednica obišao sve štandove u dvorani.

Prema službenom priopćenju, tijekom šest dana jubilarne sajmove je posjetilo rekordnih 60.000 ljudi, što je za 20 posto više nego prethodnih godina. Prema službenim priopćenjima, na službenoj web stanici Novosadskog sajma (www.nsfair.co.yu) očito je da su i organizatori i posjetitelji i izlagači vrlo zadovoljni ovim događajem. U jednom priopćenju, među ostalim piše: ”Na jednom mjestu, prvi put u regiji može se vidjeti kako konfesije rade i surađuju, kako se mijenjaju i prilagođuju vremenu, kako čuvaju i njeguju kulturu i vjersku baštinu.”

U okviru sajma 11. listopada priređena je i posebna tiskovna konferencija. Tom prigodom u Kongresnom centru ”Master” Novosadskog sajma, u nazočnosti predstavnika svih vjerskih konfesija, predstavljeni su potencijali vjersko–hodočasničkog turizma. Nazočnima se obratio i autor toga projekta mr. Radivoje Mračević. On je naglasio kako vjerski turizam posljednjih godina doživljava pravu ekspanziju, što potvrđuju podaci Svjetske turističke organizacije da se od 1,4 milijarde turista koji putuju svijetom 20 posto nalazi na nekom hodočasničko–turističkom putovanju. Zemlje u okruženju imaju godišnji prihod od vjerskog turizma više od milijardu dolara, Italija na primjer 6,6 milijardi dolara. Mračević je posebno naglasio da je Svjetska turistička organizacija uvrstila Srbiju kao regiju s najvećim potencijalom za razvoj vjerskog turizma. Nazočnim novinarima obratili su se i svi predstavnici izlagači. Predstavnik Srpske Pravoslavne crkve đakon Predrag Šćepanović izjavio je da mir počiva na učenju i ovo je prilika za naučiti nešto i družiti se s predstavnicima drugih religija i konfesija. Otac Tadej Vojnović je u ime Katoličke zajednice rekao da je Novi Sad idealno mjesto za međuvjerski susret, jer u njemu živi 26 nacija koje pripadaju svim vjerama. Sajam vjersko–hodočasničkog turizma dodatno daje doprinos tom suživotu, naglasio je otac Vojnović. Punu podršku ovoj inicijativi dao je i Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, a Salahudin Fetić je istaknuo da je izuzetno zadovoljan posjetom i odjekom koji ima Sajam. Pismo podrške vrhovnog rabina Židovske zajednice u Srbiji Isaka Asiela pročitala je dr. Ana Frenkel. Između ostalog, u pismu se navodi da je najveće bogatstvo Vojvodine i Srbije multikulturalnost i to što sve vjerske zajednice imaju odličnu suradnju, što je još jednom potvrđeno na Novosadskom sajmu. Organizacijom i nastupom na Sajmu turizma zadovoljni su i predstavnici Slovačke Evangeličke crkve u Srbiji, a biskup mr. Samuel Vrbovski je izjavio da za prvo organiziranje takvog sajma nije moglo biti bolj e .

Posljednjega dana sajma, u nedjelju 14. listopada, na konferenciji za novinare predstavnicima svih vjerskih zajednica uručene su zahvalnice za sudjelovanje na Novosadskom sajmu. Organiziranje štanda Katoličke Crkve ispred MBK ”Sv. Ćirila i Metoda” povjereno je mr. Andriji Anišiću, Csabi Kovácsu i Olgi Šram. U organizaciji su im najviše pomogli dr. Andrija Kopilović sa svojom ustaljenom ekipom (Duško, Tomica, Mirko i drugi), zatim Katarina Čeliković i Petar Gaković. Najveći teret ponio je Željko Bibić koji je kao Novosađanin najviše radio i u organizaciji i za vrijeme sajma. Na sajmu je stalno bila i s. Zrinka, kao i predstavnici Grkokatoličkog egzarhata te predstavnici Radio Marije.

Štand ”Katolička Crkva u Srbiji” imao je sljedeće sadržaje: Grb Beogradske nadbiskupije s nekoliko fotografija, kartu Zrenjaninske biskupije s nekoliko fotografija, a najzastupljenija je bila Subotička biskupija. Uz veliki plakat subotičke katedrale–bazilike Sv. Terezije Avilske predstavljene su na stotinjak fotografija A3 formata mnoge crkve naše biskupije izvana i iznutra, zatim marijanska svetišta ”Bunarić” i ”Doroslovo”, a na dvadesetak fotografija predstavljene su naslovnice molitvenika iz fundusa Bunjevačko–šokačke knjižnice ”Ivan Kujundžić”. Posebno je predstavljen Caritas Subotičke biskupije sa svojim aktivnostima. Osim toga na dvadesetak umjetničkih fotografija predstavljeni su oltari subotičkih crkava, zatim slike koje predstavljaju Euharistiju. Najdragocjeniji izložak na Sajmu su postaje Križnog puta izrađene u tehnici slame koji je vlasništvo đurđinske župe. Sve postaje Križnog puta izradila je Marija Ivković Ivandekić. Pozornost je privukla i zavjetna kapela Sv. Roka u Subotici također izrađena od slame. Izložene su i neke dragocjenosti kao što su monstranca i kaleži s posudicama koje se koriste kod mise. Također, iz bogate riznice misnoga ruha župe Marije Majke Crkve iz Subotice posjetitelji su mogli vidjeti jedan dio izbora. U okviru našega štanda, koji je zauzimao oko 180 četvornih metara, vrlo se lijepo i bogato predstavio Grkokatolički egzarhat. Njihov dio izložbe postavile su sestre Bazilijanke sa suradnicima. Na našem štandu veliki prostor dobio je i Radio Marija kao i slamarke iz Subotice. Na Sajmu su predstavljena i izdanja Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost ”Ivan Antunović” iz Subotice a predstavljen je i katolički mjesečnik ”Zvonik” kao i beogradski mjesečnik ”Blagovijest” te ”Dzvoni” i druga grkokatolička izdanja.

Priređivači katoličkoga dijela izložbe također su zadovoljni sudjelovanjem na Sajmu, ali su uočili i dosta propusta, koje će iduće godine nastojati ispraviti i sa žaljenjem konstatiraju da mnogi nisu bili zainteresirani iako su svi bili pozvani na suradnju i na izlaganje.

mr. Andrija Anišić

Proštenje na Šištaku

Svečana sv. misa na otvorenom, kod križa na Šištaku slavljena je 7. listopada u čast sv. Male Terezije. Euharistijsko slavlje predvodio je mons. dr. Andrija Kopilović, na se okupilo dvjestotinjak vjernika. /K. Č./

Vijesti iz župe Sv. Lovre u Sonti

Od dolaska novoga župnika u župu Sv. Lovre u Sonti, vlč. Dominika Ralbovskog, suradnja između vjernika i župnika uvelike je poboljšana. Iz tog je razloga mjesec rujan bio obilježen hodošašćima, različitim susretima te misom zaziva Duha Svetoga za početak nove školske i vjeronaučne godine.

Na blagdan rođenja BDM 8. rujna, vjernici Sonte su hodočatili u Doroslovo. Program hodočašća osmislila je Ivanka Nygvist iz Abu Dhabija, čija je humanitarna organizacija ”Ivanka” donirala sredstva za troškove hodočasnika iz Sonte, ali je ujedno i velika dobročiniteljica svetišta u Doroslovu.

Tjedan dana kasnije 15. rujna, na blagdan Žalosne Gospe dva autobusa hodočasnika doputovala su u Selenču na poziv župnika i dekana vlč. Mariana Deja. Jutarnju svetu misu na hrvatskom jeziku predslavio je vlč. Ivica Ivaković Radaković iz Subotice zajedno s domaćim župnikom Dominikom. Hodočasnici odjeveni u narodnu nošnju prinijeli su na oltar prikazne darove.

Sedamdeset i šesti put u nizu KUD ”Ivo Lola Ribar” organizirao je 16. rujna ”Grožđe bal” u suradnji s KPZH ”Šokadija”, KUD–om ”Mažoret” i romskim KUD–om. Cilj ove manifestacije je očuvanje šokačkih svadbenih običaja i običaja za vrijeme berbe grožđa. Središnji dio programa bila je sveta misa koju je predslavio župnik iz Bačkoga Monoštora vlč. Goran Vilov zajedno s domaćim župnikom vlč. Dominikom te apatinskim dekanom preč. Jakobom Pfeiferom i župnikom iz Doroslova vlč. Arpadom Verebijem. Manifestacija je završena večernjim programom u kojemu su nastupila različita kulturno–umjetnička društva.

Kristina Ralbovski

Obilježavanje 111. obljetnice crkve Sv. Roka

Misnim slavljem kojega je u crkvi Sv. Roka predslavio župnik ove župe mr. Andrija Anišić, obilježena je u nedjelju 30. rujna sto jedanaesta obljetnica ove crkve.

Bila je to ujedno prigoda za predstavljanje nove predstojnice samostana sestara Kćeri Milosrđa koji pripada ovoj župi, s. Mojmire Mašina, kao i nove župne katehistice s. Jasne Crnković, dok je s. Jasna Dulić zahvalila Bogu za 50 godina od ulaska u samostan. Župnik Andrija svetu je misu među ostalim prikazao i kao zahvalu za svojih 50 godina života te je tom prigodom zahvalio Bogu, ali i svima onima koji su ga podržali na putu priprave i obrane magisterija. Ukazujući na vrijednost bračnoga i obiteljskoga života, mr. Anišić u propovijedi se posebno osvrnuo na Antunovićevo viđenje bračnoga i obiteljskoga morala.

Misno slavlje već jedanaestu godinu za redom sviranjem je uzveličao Subotički tamburaški orkestar pod ravnanjem Sonje Berta, a pjevanjem župni zbor. Ljepoti misnoga slavlja pridonijeli su i mladi odjeveni u bunjevačku narodnu nošnju.

Ž. Z.

Proslava ”Radosne Gospe” u franjevačkom samostanu u Baču

Radosna Gospa proslavljena je u nedjelju 7. listopada u franjevačkom samostanu u Baču, uz nazočnost velikog broja domaćih vjernika i sto pedeset gostiju–hodočasnika iz Tuzle i drugih krajeva. Svečano misno slavlje predvodio je gvardijan samostana iz Tuzle fra Zdravko Anđić u zajedništvu s domaćim predstojnikom samostana fra Josipom Špeharom te bivšim gvardijanom iz Tuzle fra Josipom Bošnjakovicem i nekoliko svećenika.

U propovijedi fra Zdravko Anđić pojasnio je značaj vjere u našemu životu, koja ne treba biti u sferi privatne i romantične pobožnosti, nego življena i svakim danom sve jača u ljubavi prema bližnjemu, Gospi i Isusu. S pravom se zapitao što bi bilo s nama danas da naši preci nisu imali jaku i čvrstu vjeru. Život zasigurno nije samo uživanje, nego neprestana borba. Vjera je dar, i to Božji dar, dar koji se prenosi. Naši preci su nam ga prenijeli a mi ćemo ga ostaviti svojoj djeci. U tom smislu ne smijemo zaboraviti našu prošlost, jer, iako smo već tri stotine godina razdvojeni, mi smo zajednica koja se diči jednom vjerom u Isusa Krista, rekao je propovjednik. Misno slavlje pjevanjem je uzveličao Mješoviti župni zbor crkve Sv. Petra i Pavla iz Tuzle, te mlada glazbena skupina ”Franjevačka mladež” koja djeluje pri istom samostanu. Slavlju su među ostalim nazočili i zamjenica predsjednika Općine Bač Ljiljana Unji, predsjednik Zajednice bačkih Hrvata iz Vinkovaca Zdenko Bundić te djelatnici hrvatskih medija. Misno slavlje uljepšali su i mladi odjeveni u šokačku narodnu nošnju. Dodajmo kako je za dolazak sto pedeset vjernika iz Tuzle i okolice koji su na ovo slavlje došli predvođeni svećenicima, časnim sestrama i predstavnicima hrvatske udruge ”Napredak”, zaslužni HKUPD ”Mostonga” iz Bača te fra Josip Špehar. Naime, od 8. svibnja 1988., kada je proslavljena 300. obljetnica selidbe puka i fratara iz Gradovrha i tuzlanskoga kraja u Bač u jugozapadnu Bačku, u Tuzli se svake godine na prvu nedjelju svibnja okuplja narod oko kopije milosnog lika ”Radosne Gospe” gradovrško–bačke. U tom smislu, gvardijan samostana iz Tuzle fra Zdravko pozvao je vjernike Bača i okolice da uzvrate posjet iduće godine i to na 20. obljetnicu uspostave obnovljenih veza između Bača i Gradovrha.

Zvonimir A. Pelajić

Zavjetno hodočašće bačkih Hrvata u Zagreb i Mariju Bistricu

Posljednjeg vikenda mjeseca rujna ove godine, 29. i 30 na tradicionalnom zavjetnom hodočašću bačkih Hrvata u Zagrebu i Mariji Bistricu bilo je oko 300 hodočasnika iz Subotice i bliže okolice, te hodočasnika iz Sombora i Bačkog Monoštora.

Prva postaja svim bistričkim hodočasnicima bila je nova crkva Gospe Aljmaške. Zahvaljujući gostoljubivosti Marijinih sestara, koje djeluju u Gospinu svetištu, doživjeli smo ugodnu dobrodošlicu. Poslije pohoda crkve mnogi hodočasnici su prošli Križni put. Predivno svježe sunčano jutro omogućilo nam je da ovaj posjet Aljmašu postane posebno upečatljiv. Iz Aljmaša smo krenuli prema Đakovu gdje nas je u katedrali dočekao župnik Tomislav Ćorluka koji nam je iznio najvažnije detalje o čuvenoj đakovačkoj katedrali. Jedna skupina hodočanika posjetila je katedralu u nedjelju, u povratku sa hodočašća.

Svi hodočasnici susreli su se u Zagrebu. Poslije posjeta katedrali i razgledanju Zagreba uputili smo se preko Sesveta i Kašine prema Mariji Bistrici. Svečani ulazak u prostor svetišta Majke Božje Bistričke bio je u ranim večernjim satima. Gospa nas je ”dočekala” obučena u drevnu divnu crnu bunjevačku svilu. Ova svila Gospi posebno lijepo stoji jer je i Gospin lik crn. Poslije ulazne procesije i svečanog ophoda oko svetišta, hodočasnici su se smjestili u prostorijama gdje će provesti noćni odmor. Bilo je i onih koji su cijelu noć ostali bdjeti u crkvi. Svečana večernja misa služena je u 21 sat, a predvodio ju je tavankutski župnik Franjo Ivanković uz koncelebraciju svih prisutnih svećenika. On je posebno naglasio Marijinu ulogu zagovornice u životu kršćanina. Križni put u 10,30 predvodio je katedralni đakon Predrag Alilović. Posebno je bilo dojmljivo promatrati sudionike ove pobožnosti kako su u sabranosti sudjelovali u svakoj postaji Križnog puta. Poslije završetka Križnog puta većina hodočasnika pošla je na noćni počinak. Jutarnju hodočaničku misu predvodio je dr. Andrija Kopilović uz sudjelovanje četvorice svećenika, đakona i svih hodočasnika.

Poslije misnog slavlja i doručka četiri autobusa hodočanika krenula su prema Subotici, a uz put su posjetili Ludbreg, Đakovo i samostan sestara Karmelićanki u Levanjskoj Varoši. Jedan autobus hodočasnika ostao je i na misnom slavlju u 11 sati koje je u otvorenom svetištu ”Blaženog Alojzija Stepinca” predvodio krčki biskup Valter Župan. Na misnom slavlju bilo je oko 7 tisuća hodočanika iz cijele Hrvatske i Subotice. Ovo hodočašće organizira već trideset godina Zajednica bračnih susreta i zato je glavna tema propovijedi biskupa Valtera bila posvećena obitelji kao središtu Crkve i društva. Centralni trg svetišta bio je posve ispunjen hodočasnicima, a na Kalvariji je cijelo vrijeme bila kolona hodočasnika. Divan sunčani dan omogućio je svim hodočasnicima cjeloviti doživljaj. Poslije zajedničkog ručka iz hodočasničke torbe, pobožnost Križnoga puta predvodili su svećenici i bračni parovi. Potom su svi hodočasnici pošli u crkvu Majke Božje Bistričke na oproštaj i blagoslov za put. Kućama smo stigli u kasnim večernjim satima puni divnih dojmova. Hvala organizatorima i svima koji su omogućili da možemo biti bogatiji za jedno novo hodočasničko iskustvo zajedništva u vjeri.

I. P.

Gostovao zbor mladih iz Zagreba

U dvodnevni posjet tavankutskoj župi u subotu 6. rujna stigao je zbor mladih iz župne Crkve Sv. Marije na Dolcu iz Zagreba.

Inicijator ovog hodočašća bio je Goran Vidović čija je supruga aktivna članica ovog zbora. Goran je kao mladić bio aktivan član HKPD–a ”Matija Gubec” iz Tavankuta i čuvar Božjeg groba u Tavankutu, ali su ga ratni nemiri prisilili da napusti Bačku. Bilo je ukupno jedanaestero mladih, a s njima je bio i mali Andrija Vidović, kojemu je samo osam mjeseci. Većini od njih ovo je bio prvi boravak u Bačkoj i zato su iskoristili divno vrijeme za razgledanje znamenitosti Subotice i Sombora. Njihov domaćin bila je župa iz Tavankuta. U nedjelju su gosti uljepšali svojim skladnim pjevanjem mise u Ljutovu i Donjem Tavankutu. /I. P./

Duhovna obnova kod franjevaca

Duhovna obnova ili karizmatski susret kod franjevaca, kako je to već ustaljeno unatrag nekoliko godina pred devetnicu sv. Franji, održana je i ove godine, od 20. do 22. rujna, koju je predvodio osvjedočeni karizmatik fra Ivo Pavić Hrvatske.

Susret je počeo u četvrtak 20. rujna u 17 sati, a mnogobrojni vjernici su svakodnevno zajednički razmatrali Božju riječ, slavili Euharistiju i čistili se u sv. Ispovijedi uz duhovno vodstvo voditelja fra Ive Pavića.

U subotu je sv. misu prenosio Radio Marija, te su i bolesni i prikovani uz postelju mogli su sudjelovati u sljavljenju Gospodina. Sudionici ove duhovne obnove obogaćeni su nagovorima fra Ive Pavića, koje je imao prije sv. mise, zatim zajedničkim slavljenjem svete euharistije s propovjeđu. Nakon mise slijedio je blagoslov vode, ulja i soli, nabožnih predmeta, a nakon tog pojedinačni blagoslov. Nakon svete pričesti moglo se vidjeti koliko je bilo ispovijedi, koja je kod franjevaca bila cijeloga dana.

Ovaj mladi franjevac fra Ivo čuo je u dvadeset četvrtoj godini Gospodinov glas: ”Bit ćeš moj svećenik”. Odazvao se na poziv i stupio iz tvornice u postulaturu u franjevačku gimnaziju u Visokom 1988. i u novicijat u Sarajevu 1989. Nakon završetka novicijata i prve godine studija bio je za vrijeme rata tri godine u progonstvu u Samoboru i Austriji. U Progonstvu je 1995. položio vječne redovničke zavjete. Kardinal Vinko Puljić zaredio ga je za đakona 1996. i za svećenika 1997. godine u Sarajevu. Diplomirao je na franjevačkoj teologiji u Sarajevu 2000. godine. Bio je župni vikar u Rumbocima, Uskoplju, Tuzli i u Tolisi. Od rujna 2005. godine je na posdiplomskom studiju u Rimu na Institutu za duhovnost Papinskog svučilišta Gregoriana.

U Tolisi je fra Ivo osnovao molitvenu zajednicu ”Dva srca” koja je sudjelovala u organizaciji tjednih i kasnije mjesečnih molitvenih susreta na kojima je od 2003. prisustvovalo na tisuće vjernika iz cijelog svijeta.

I kod nas u Subotici u Franjevačkoj crkvi tijekom tri dana molitve, malo je reći da je bilo tisuću ljudi, osobito u subotu, posljednji dan, kada su vjernici s fra Ivom oduševljeno slavili Gospodina.

S. Bašić

Svetozar Miletić: Đuka i Rozalija Antal proslavili 60. obljetnicu braka

Đuka Antal i njegova supruga Rozalija obnovili su na svetoj misi 7. listopada svoj vjenčani zavjet kojega su izrekli prije šezdeset godina.

Misnom slavlju nazočile su i njihove dvije kćeri, Marija i Julijana, unuke Eva sa suprugom Miloradom i Hilda kao i dvoje praunučadi: Miroslav i Mirjana, dok je unuk Zolika sa suprugom Anitom i kćerkom Petrom bio spriječen biti na slavlju.

Đuka Antal rođen je 3. 01. 1929. godine, a Rozalija 10. 03. 1927. godine u Svetozaru Miletiću. Lijepo je vidjeti bračni par koji i u odmakloj dobi štuje Boga i svoju vjeru i prenose je svojoj djeci, unucima i praunucima. Oni su lijep primjer mladim bračnim parovima kako preživjeti život u skladu i skromnosti.

Lucia Tošaki i Sonja Bagi

Obred preminuća svetoga Franje

Tradicionalni i svečani obred preminuća svetoga Franje te procesiju predvodio je 3. listopada u Franjevačkoj crkvi Sv. Mihaela u Subotici gvardijan franjevačkog samostana o. Zoltan Dukai.

Sv. misi, obrdeu preminuća te procesiji i ove je godine nazočio velik broj štovatelja sv. Franje uz velik broj svojih pastira. I svećenici i narod u ovom svecu vide onu jednostavnost koju propovijeda sam Gospodin Isus a sv. Franjo je svojim životom posvjedočio.

Na početku svete euharistije pater Zoltan Dukai zahvalio je svim nazočnima, a osobito generalnom vikaru subotičke biskupije mons. Slavku Večerinu, te drugim svećenicima Subotičke biskupije na zajedništvu. U propovijedi je pročitano oglasno pismo koje je brat Ilija napisao franjevačkoj braći nakon preminuća svetog Franje.

Posebno svečanom procesijom kroz crkvu započeo je nakon sv. mise obred preminuća sv. oca Franje. Svećenici i braća, obučeni u rokete, sa zapaljenim svijećama, krenuli su k oltaru sv. Franje gdje su na latinskom pjevali O SANCTISSIMA... (O presveta dušo...), potom psalam 141. koji je sv. Franjo, kad je osjetio da mu se bliži ”sestrica smrt”, kako ju je običavao nazivati, izrecitirao braći u cijelosti. Uslijedila je antifona O Sancitissima i na kraju molitva na koljenima.

Na sam spomen–dan sv. Franje, 4. listopada, kada crkva liturgijski slavi svetog Franju, u franjevačkoj crkvi su prijepodne bile svečane mise u 9 sati na hrvatskom, a u 10 sati na mađarskom jeziku i poslijepodne u 18 sati na hrvatskom.

S. Bašić

Obnova u duhu svetoga Franje

Crkva Presvetog Trojstva u Somboru proslavila je 7. listopada župno proštenje odnosno blagdan sv. Franje, misnim slavljen kojega je predvodio fra Ivan Holetić iz zajednice sv. Franje u Subotici, a suslavili su biskupijski tajnik mr. Mirko Štefković i domaći župnik preč. Josip Pekanović.

Ova župna zajednica naime slavi dva proštenja. Jedno je blagdan svetoga Franje, jer su franjevci prvi poslije Turaka na ovomu prostoru osnovali samostan gdje su brinuli o zajednici i slavili Boga. Stoga se pored župnog proštenje na blagdan Presvetog Trojstva slavi i blagdan svetog Franje.

U svojoj propovijedi fra Ivan Holetić je govorio o duhovnom životu svetog Franje koji je imao poslanje i nadahnuće od Boga da popravi crkvu. Sveti Franjo je shvatio svoj životni poziv i popravljao sebe da bi mogao popravljati druge. On je ljubio Krista i Crkvu i za nju živio ne zatvarajući oči pred tamnim i negativnim pojavama koje su je u ono vrijeme pratile. Božji čovjek Franjo nije napadao crkvu i nije bacao kamenje na nju, već je otklonio neugodne stvari sa njenog lica, rekao je propovjednik te je pozvao vjernike koji su nositelji Radosne vijesti da žive s Bogom koji otklanja svakodnevne brige, te da se ne zaborave zahvaljivati za talente, sposobnosti i darove koje su od Boga dobili, podsjećajući ih da bi poruka svetoga Franje mogla glasiti: obnoviti se, obratiti se, popraviti se i onda popravljati druge.

Z. Gorjanac


Susret za predstavnike katoličkih medija u Bratislavi

U organizaciji Katoličkog Vijeća za medije (CAMECO), Njemačke i Slovačke Biskupske Konferencije, u Bratislavi je od 1. do 7. listopada održan radni tjedan za predstavnike katoličkih medija iz Litve, Bjelorusije, Ukrajine, Rumunjske, Rusije, Slovačke, Slovenije i Srbije pod nazivom ”Upravljanje sredstvima društvenog priopćavanja”.

Predavači su bili Sofie Jannusch (CAMECO), Jim McDonnell (SIGNIS–Svjetska katolička udruga za komunikacije), The Peporte (Katolički tiskovni ured–Luxembourg) i Stefan Ess (MDG–Njemačka). Pokrovitelj ovoga projekta bila je Fondacija Fidel–Götz iz Liechtensteina, a domaćin i vojni ordinarij Slovačke BK, mons. František Rábek.

Sudionici su imali priliku razmijeniti vlastita iskustva, upoznati se s iskustvom europskih zemalja s katoličkim sredstvima društvenog priopćavanja, raditi na konkretnim projektima i analizirati ih kako bi što uspješnije vršili svoje poslanje na polju mass–medija u službi Katoličke Crkve. Na kraju radnoga tjedna osnovana je mreža katoličkih medija Srednje i Istočne Europe, a napravljen je i strateški plan djelovanja za 2008./09. godinu.

Csaba Kovács

Član Uredništva ”Zvonika”, preč. Andrija Anišić – novi magistar moralne teologije

Član Uredništva ”Zvonika” i svećenik Subotičke biskupije, preč. Andrija Anišić, obranio je 24. rujna na Katoličkome bogoslovnome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu magistarsku radnju iz moralne teologije s naslovom ”Bračni i obiteljski moral u nekim djelima Ivana Antunovića”, s posebnim osvrtom na Antunovićeva dva najvažnija teološka djela: ”Bog s čoviekom na zemlji” i ”Čovik s Bogom u svojih molba i prošnja”.

Magistarska radnja s naznačenom temom, na sto pedeset i četiri stranice, osim uvoda i zaključka sadrži četiri poglavlja, prilog i bibliografiju. U prvom dijelu, Anišić je obradio život i rad biskupa Ivana Antunovića, posebno se osvrnuvši na njegov životni put, pastoralno i socijalno djelovanje, preporoditeljski i prosvjetiteljski rad te na njegova pisana djela i djela u rukopisu. U drugom poglavlju prikazan je povijesni okvir Antunovićeva djelovanja. Treće i četvrto poglavlje magistarske radnje posvećeni su shvaćanju bračnoga i obiteljskoga morala u već spomenutim Antunovićevim djelima, s posebnim osvrtima na pripravu za brak te život u braku i obitelji, odnosno na bračnu ljubav i vjernost, odnos muža prema ženi i žene prema mužu, rađanje djece, odnos djece i roditelja, duhovni život u obitelji i dr. Slijedi potom i zaključak kao i prilog odnosno popis članaka biskupa Ivana Antunovića koje je objavio u svojim ”Bunjevačkim i šokačkim novinama” te u ”Bunjevačkoj i šokačkoj vili” i u časopisu ”Neven”. Na samom kraju nalazi se i bibliografija o Ivanu Antunoviću.

Magistarsku radnju Anišić je izradio pod vodstvom prof. dr. sc. Stjepana Balobana, pročelnika Katedre socijalnoga nauka Crkve na KBF–u Zagrebu, a uz njega ispitno povjerenstvo sačinjavali su prof. dr. sc. Marijan Biškup, pročelnik Katedre moralne teologije KBF–a u Zagrebu te dr. sc. Tonči Matulić, docent na Katedri za moralnu teologiju KBF–a u Zagrebu.

Andrija Anišić rođen je 24. rujna 1957. godine na Hrvatskom Majuru kraj Subotice. U Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji ”Paulinum” u Subotici maturirao je 1976. godine. Teološki fakultet završio je u Zagrebu kod isusovaca 1984. godine. Za svećenika ga je zaredio biskup mons. Matija Zvekanović 18. ožujka 1984. godine u subotičkoj katedrali–bazilici Sv. Terezije Avilske. Župnik je župe Sv. Roka u Subotici od 1994. godine, a od samoga osnutka katoličkoga mjesečnika Zvonika 1994. godine sve do travnja 2007. godine obnašao je dužnost glavnoga i odgovornoga urednika ovoga lista. Osim toga, od samoga osnutka član je i Hrvatskog društva katoličkih novinara te suradnik brojnih katoličkih medija.

Željka Zelić

Zavit za sva vrimena

Vjernici u Bačkom Monoštoru dugo će u svojim srcima i pamćenju nositi subotu, 13. listopad 2007. godine. Toga dana, zavitnoga dana žitelja ovoga živopisnoga podunavskoga sela, u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla misno slavlje predvodio je nadbiskup beogradski mons. Stanislav Hočevar, a suslavili su mons. dr. Andrija Kopilović, domaći župnik vlč. Goran Vilov, đakon Stipan Periškić, te više župnika iz okolnih župa.

U nadahnutoj propovijedi nadbiskup Hočevar govorio je o vjeri u čovjeku i čovjeku u vjeri, o ljudskoj slabosti i snazi vjere koja ga vodi, snazi vjere koja ga je uvijek u stanju vratiti na pravi put, na put Krista Spasitelja. Zavitni dan Bačkog Monoštora datira od konca II. svjetskog rata kada je prijetila opasnost da će partizansko–rusko topništvo selo sravniti sa zemljom. Žitelji nisu izbjegli, nego su se okupili u crkvi sv. Petra i Pavla, usrdno moleći Gospu da ih zagovorom pred Božjim licem spasi od opasnosti koja se nad njih nadvila. Božjom providnošću, generali su promijenili nakanu, Bački Monoštor je pošteđen, a Monoštorci su se zavjetovali da će svake godine 13. listopada točno u podne svetom Misom izraziti zahvalnost Bogu i Gospi. Od 1945. godine do danas u Monoštoru se toga dana ne radi, a cijelo selo se okupi u župnoj crkvi na misnom slavlju. U drugom dijelu svetkovine domaći KUDH ”Bodrog” ugostio je folklorne i pjevačke skupine iz Bačke i iz Republike Hrvatske, čuli smo i pučke pjesnike Antuna Kovača iz Sombora i Adama Bešlina iz Bilja, Republika Hrvatska, a obojica su rođeni u Bačkom Monoštoru.

– Ove godine zavitni dan nam je bio osobito svečan. Prisustvo nadbiskupa Hočevara na našoj svetkovini oplemenilo je naše duše, a njegova nadahnuta propovijed ispunila nam je srca novom nadom. Prekrasna je bila i priredba u organizaciji ”Bodroga”, vidjeli smo i čuli folklorne skupine koje otimaju od zaborava bogatu zaostavštinu naših predaka – kaže za Zvonik vlč. Goran Vilov.

Prepuna dojmova bila je i agilna predsjednica KUDH–a ”Bodrog” Marija Turkalj.

– Čovjek je sazdan kao biće koje uživa duhom, dušom i tijelom, uživa i pojedinačno, ali ljepše je užitak podijeliti s nekim. Nečije srce je danas plakalo, a nečije i kliktalo, ali sigurna sam da su poslije današnjega dana sva ova srca sretnija. To je naš dan, naše slavlje, to je naša radost i ponos, to je naš put vjere. Upamtite, to je naš zavit za sva vremena – rekla je za Zvonik Marija.

Ivan Andrašić

Izabrano novo Pastoralno vijeće župe Sv. Jakova u Plavni

U župi Sv. Jakova u Plavni konstituirano je 19. rujna novo Pastoralno vijeće, a svim članovima mandat će trajati do 31. ožujka 2010. godine. Članovi novog Pastoralnog vijeća prisegnuli su da će časno i po svojoj savjesti izvršavati obveze u župnoj zajednici. Prioritet u Planu i Programu rada Pastoralnoga vijeća bit će očuvanje, zaštita i radovi na sanaciji i uljepšavanju crkve za njenu 200. obljetnicu (1809.–1813.).

Novo župno PV sada broji jedanaest članova, koji će ujedno biti prva pomoć vlč. Josipu Štefkoviću, da nakon godinu dana u ovoj župi pronađe dobro rješenje za budućnost naše župe i očuvanje povijesnog kontinuiteta Plavne. Na istom sastanku izabrani su i predsjednici i članovi pojedinih Odjela Pastoralnog vijeća. Od izbora novih članova već je organizirano nekoliko akcija za uređenje crkve i njezin okoliš, a u koje su se uključili i ostali vjernici župe. Značajno je pri tom spomenuti i vlč. Františeka Gašparovskog, koji je inicirao radove na saniranju crkve od posljedica vlage i drugih oštećenja, a što je promišljeno nastavio novi župnik Josip. Početkom rujna počela je prva faza saniranja vlage, kako izvana tako i u unutrašnjosti crkve, a nakon godinu dana nastavit će se radovi pa bi crkva svoju 200. obljetnicu trebala dočekati potpuno obnovljena.

Pastoralno vijeće u svom djelovanju nastojat će sprječavati urušavanje moralnih i duhovnih vrijednosti u društvu i našoj župnoj zajednici, te svojim primjerom vraćati klonule vjernike u Crkvu i svetim sakramentima. U tom smislu potrebna je i edukacija mladih i njihovo upućivanje na povijesne činjenice i događaje u ovim krajevima. Uloge franjevaca i dolaska Hrvata Šokaca u ovaj dio Bačke podsjetili smo se na svetoj euharistiji na blagdan Radosne Gospe 7. listopada u franjevačkom samostanu u Baču.

Zvonimir A. Pelajić

Radio Marija u Starom Žedniku

Zahvaljujući Radio Mariji, iz župe Sv. Marka u Starom Žedniku 18. kolovoza Božja riječ pronijela se u domove mnogobrojnih vjernika od Subotice do Niša. Svečanu misu predvodio je župnik Željko Šipek, a ljepoti misnog slavlja doprinio je i župni zbor i molitva mnogobrojnih vjernika.

Zahvaljujući Radio Mariji propovijed i Božju prisutnost doživjeli su i naši stari Žedničani koji zbog svoje dobi ili bolesti više nisu u mogućnosti posjećivati misna slavlja u župnoj crkvi. Radio Marija za nas je pravi dar Božji. Ona je sjeme vjere u svakoj kući, naš vjeroučitelj i veliki prijatelj. Nikad ne zaboravlja stare i bolesne osobe te im pomaže duhovno i materijalno.

Župljani ove župe zahvaljuju djelatnicima Radio Marije koji su ih posjetili te što su na taj način omogućili da još jedanput njihovi stari sugrađani dožive ozračje pjesme i molitve župne zajednice.

Nataša P.