[Home] [Sadrzaj] Godina: XIV     Broj: 10(156)     Subotica, oktobar 2007.  

KULTURA

VI. DANI BALINTA VUJKOVA

Hrvatsko kazalište iz Pečuha na Danima hrvatske knjige i riječi

Narodna književnost u školi

Nastupom učenika osnovnih škola i vrtića na priredbi pod nazivom ”Narodna književnost u školi”, koja je u HKC ”Bunjevačko kolo” okupila preko 300 djece koja su slušala i gledala svoje vršnjake u dramatizacijama narodnih pripovjedaka i bajki počeli su šesti po redu ”Dani Balinta Vujkova”, s podnaslovom ”Dani hrvatske knjige i riječi”.

Organizator i ovogodišnjih Dana Balinta Vujkova bila je Hrvatska čitaonica, suorganizator Gradska knjižnica Subotica, a njihovo održavanje poduprli su Općina Subotica, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje i kulturu.

”Pupko i družina”

Kao i prijašnjih godina, u izdanju Hrvatske čitaonice i Hrvatskog akademskog društva (edicija Slikovnice) u povodu ove manifestacije tiskana je knjiga koja sadrži ostvarenja iz bogatog sakupljačkog opusa Balinta Vujkova. Ove je godine objavljen naslov ”Pupko i družina”, a knjigu prate i dva audio CD–a na kojima su snimljene spomenute bajke, a koje je kazivala Vujkovljeva praunuka Nevena Racić. Knjigu je ilustrirala dizajnerica Senka Skenderović iz Zadra, inače rodom iz Subotice.

Stručno–znanstveni skup

Književnici, znanstvenici i kazališni umjetnici iz zemlje, Hrvatske, Mađarske i Austrije na stručno–znanstvenom skupu, tijekom dva dana, uz stalnu temu o sakupljačkom radu Balinta Vujkova, bavili su se hrvatskim dramskim stvaralaštvom u Podunavlju. U radu skupa sudjelovali su: Milovan Miković (Subotica), Antun Vidaković (Pečuh, Mađarska), dr. sc. Sanja Vulić (Zagreb), Frana Marija Vranković (Zagreb), dr. sc. Robert Hajszan (Pinkovac, Austrija), Đuro Franković (Pečuh, Mađarska), Vojislav Sekelj (Subotica), Zdenka Popov (Novi Sad) mr. Đuro Lončar (Subotica), Đuro Rajković (Novi Sad), Petko Vojnić Purčar (Novi Sad), Tomislav Žigmanov (Subotica), Ladislav Suknović (Subotica), dr. sc. Jasna Melvinger (Novi Sad), Rajko Ljubič (Subotica), Zlatko Romić (Subotica) i Katarina Čeliković (Subotica). Ovom prigodom priređena je izložba fotografija, članaka i knjiga o dramskom stvaralaštvu Hrvata u Podunavlju, koju je pripremio knjižničar Gradske knjižnice Subotica Mile Tasić.

O knjiškoj produkciji vojvođanskih Hrvata u 2007. govorio je publicist Tomislav Žigmanov, konstatirajući kontinuitet velikog broja naslova ali ne i, kako je naglasio, veliku recepciju djela u okviru kako hrvatske tako i šire društvene zajednice.

Multimedijalna večer

U okviru multimedijalne večeri, koja je ove godine održana na Sceni Jadran Narodnog kazališta, gostovalo je Hrvatsko kazalište iz Pečuha s pučkom predstavom ”Pošteni varalica” Antuna Karagića.

Davor Bašić Palković

VII. FESTIVAL BUNJEVAČKI PISAMA

Na VII. festivalu bunjevački pisama, 28. rujna u Hrvatskom kulturnom centru ”Bunjevačko kolo” izvedeno je dvanaest skladbi. Po ocjeni stručnog žirija najboljom je proglašena ”Subotico od starine grade” u interpretaciji Martine Dulić, najbolja debitantica je Ivana Stipić, najbolji aranžman napisao je Marinko Rudić Vranić a najbolji tekst prim. dr. Marko Sente dok je nagrada za najbolju interpretaciju pripala Mariji Jaramazović. Publika je svoje simpatije dala pjesmi Petra Kuntića ”Ej Bunjevko, tebe srce želi” koju je otpjevao Darko Temunović.

Festivalskim orkestrom ravnala je prof. Mira Temunović.

Ovogodišnji festival imao je i ove godine program predviđen za djecu koji je počeo u srijedu, 26. rujna blagoslovom za početak nove školske godine (opširnije na 4. str.), sljedećega dana u HKC ”Bunjevačko kolo” održana je III. Smotra dječjih pjevača i zborova.

Organizacijski odbor VII. festivala bunjevački pisama na čelu s prim. dr. Marko Senteom okupio je ”staro i mlado” oko bunjevačke pisme i promovirao ljepotu bunjevačke tradicije.

K. Č.

Oproštaj od obitelji Vidiš

Generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici mr. Davor Vidiš sa suprugom Meri priredio je u subotu, 29. rujna oproštajni koktel za sve prijatelje i suradnike u Hrvatskom kulturnom centru ”Bunjevačko kolo” u Subotici. Od obitelji Vidiš, koja je stvorila prijateljsku klimu oko sebe, oprostio se veliki broj Subotičana, ali i suradnika iz drugih mjesta. Prijamu je nazočilo i Uredništvo Zvonika koje je zahvalilo na lijepoj suradnji tijekom tri godine.

Novu dužnost gdin Vidiš nastavlja kao voditelj Ureda za vezu R. Hrvatske u Prištini.

Nova konzulica gerant u Subotici mr. sc. Ljerka Alajbeg

Dužnost konzula geranta u Generalnom konzulatu R. Hrvatske u Subotici preuzela je mr. sc. Ljerka Alajbeg, donedavno veleposlanica RH u Bruxelesu, Kraljevini Belgiji.

Želimo joj puno uspjeha u radu.

Uredništvo


Izrada: [Tipp-Topp System]