CRKVA U HRVATA / CRKVA U SVIJETU – Uredila: Željka Zelić

Božićni nagovor pape Benedikta XVI.

Papa Benedikt XVI. u Vatikanu je na blagdan Božića 25. prosinca točno u podne, na Trgu svetog Petra pred brojnim mnoštvom hodočasnika, održao tradicionalni nagovor i čestitao Božić na 63 jezika svijeta, među kojima i na hrvatskome.

Božić je povijesni događaj i otajstvo ljubavi koje već više od dvije tisuće godina poziva muškarce i žene svakoga vremena i svakoga mjesta, rekao je Papa objasnivši kako se radi o svetom danu u kojem sjaji Kristova velika svjetlost, nositeljica mira! Papa je u nastavku rekao kako je svima upravljena Isusova poruka mira; svima dolazi ponuditi sebe sama kao sigurnu nadu spasenja. Kristova svjetlost koja dolazi rasvijetliti svako ljudsko biće, neka konačno zasja i neka bude utjeha svima koji se nalaze u tminama bijede, nepravde, rata; svima kojima je još uvijek zanijekano pravo na sigurniji život, na zdravlje, na školovanje, na stalno zaposlenje, na puno sudjelovanje u građanskoj i političkoj odgovornosti bez nasilja, te na promjenu onih situacija koje vrijeđaju ljudsko dostojanstvo, rekao je Papa.

Na ovaj dan mira misli se upravljaju ponajprije onamo gdje odjekuje tutnjava oružja: prema izmučenim područjima Darfura, Somalije i sjevera Demokratske Republike Kongo, prema graničnom području između Eritreje i Etiopije, prema čitavom Bliskom istoku, a posebice Iraku, Libanonu i Svetoj zemlji, prema Afganistanu, Pakistanu i Šri Lanki, prema balkanskom području i prema tolikim drugim kriznim žarištima koja su nažalost često zaboravljena, rekao je Benedikt XVI. Djetešce Isus neka donese utjehu svima koji su u kušnji, a odgovornima u vlasti neka udijeli mudrost i odvažnost da traže i nađu humana, pravedna i trajna rješenja, zaključio je Papa. /Radio Vatikan, Križ života/

Europska godina međukulturnoga dijaloga

”Zajedno u različitosti”, geslo je 2008. godine koju je Europska komisija proglasila Europskom godinom međukulturnoga dijaloga. Cilj inicijative je skladan suživot europskih građana putem shvaćanja prednosti kulturnoga bogatstva.

Nema kulture bez religije i nema religije bez kulture, istaknuo je kardinal Jean–Louis Tauran, predsjednik Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog. Kardinal je rekao kako se međureligijski dijalog postavlja na razinu odnosa između čovjeka i Boga; i to čovjeka koji si postavlja pitanja o smislu života, smrti, o smislu zla. Na toj se razini nalazi međureligijski dijalog, jer mislim da vjera govori o ljudskoj veličini, govori o humanizmu koji ne uništava kulturu, nego ju obogaćuje.

U međureligijskome dijalogu postoji pedagogija koja pomaže svijesti o jedinstvu ljudskoga roda i ljudskoga dostojanstva, i koja se razvija u potrebu praštanja i međusobnoga poznavanja, naglasio je kardinal Tauran. /Radio Vatikan, Križ života/

Ekshumacija stigmatiziranog sveca Pija od Pietrelcine

Posmrtni ostaci svetog Pija od Pietrelcine bit će ekshumirani i od travnja izloženi pučkoj pobožnosti, najavio je 6. siječnja nadbiskup Domenico Umberto D'Ambrosio, povjerenik Svete Stolice za svetište svetog Pija.

Osvrnuvši se na ekshumiranje svečevih tjelesnih ostataka nadbiskup D'Ambrosio je rekao kako je ekshumiranje i identifikacija svetaca uobičajena praksa u Crkvi. Nije dakle u pitanju znatiželja nego osiguravanje relikvija za nas i one koji dolaze iza nas, istaknuo je nadbiskup. Na upit kada će se vjernici moći moliti pred relikvijama svetoga Pija i što to za njih znači, rekao je kako nije riječ o fetišizmu jer se vjernici i sada mole pred svečevim grobom. Tjelesna smo bića, potrebni su nam opipljivi znakovi, a Bog je kako bi nam govorio postao jedan od nas i u svemu nam bio jednak osim u grijehu. Ljudi smo, a naša ljudskost treba vidjeti i dotaknuti.

Ekshumacija i identifikacija su s medicinskoga i znanstvenog gledišta zahtijevan čin, nastavio je nadbiskup. Do polovice travnja sve će biti završeno, lijes će s posmrtnim ostacima biti izložen štovanju vjernika u San Giovanni Rotondu, tamo gdje se i sada nalazi svečev grob. To će biti za 40. obljetnicu svečeva preminuća i 90. obljetnicu pojavljivanja nadnaravnih rana, rekao je nadbiskup. Na upit kako protumačiti pobožnost prema svetome Piju, rekao je kako pobožnost ne poznaje inflaciju. Uvijek ima zlih proroka koji govore o opadanju broja hodočasnika, ali se to ne primjećuje, dapače hodočasnika je sve više. /Radio Vatikan, Križ života/

Papin nagovor na početku Nove godine

Obitelj je agencija mira

Po zagovoru Blažene Djevice Marije, Majke Božje, papa Benedikt XVI. zazvao je na prvi dan nove 2008. godine mir za obitelji i za cijeli svijet, te upozorio: tko je nesklon obitelji, prijeti miru. Na misi koju je predvodio 1. siječnja u Vatikanu, na svetkovinu Marije Bogorodice i na dan kada se slavi 41. svjetski dan mira, Papa podsjetio kako je nijekanje prava obitelji prijetnja samim temeljima mira.

Danas započinjemo novu godinu, a za ruku nas uzima kršćanska nada; započinjemo godinu zazivajući na nju Božji blagoslov, te moleći, po zagovoru Marije, Majke Božje, dar mira za naše obitelji, naše gradove, i za cijeli svijet, rekao je Papa.

U propovijedi je podsjetio kako svi želimo živjeti u miru, ali istinski mir nije jednostavno ljudski uspjeh ili rezultat političkih dogovora. On je prije svega Božji dar koji valja neprestano zazivati i u isto vrijeme on je obveza koju valja strpljivo održavati ostajući uvijek poslušni Gospodinovim zapovijedima.

Spomenuvši potom svoju poruku za Dan mira, naslovljenu ”Ljudska obitelj, zajednica mira”, Papa je rekao kako postoji uska veza između naravne obitelji utemeljene na ženidbi između muškarca i žene i mira. O tome je govorio i u podnevnome nagovoru, te naglasio kako i onaj tko je nesvjesno nesklon ustanovi obitelji čini krhkim mir u cijeloj zajednici, nacionalnoj i međunarodnoj, jer oslabljuje onu koja je u stvari glavna agencija mira. /Radio Vatikan, Križ života/

IZ ŽIVOTA CRKVE

Pol milijuna hodočasnika na Papinim općim audijencijama u 2007.

Vatikan, 19. 12. 2007. (IKA) – Opća audijencija pape Benedikta XVI. u srijedu 19. prosinca bila je 44. i posljednja u 2007. godini. U tih 12 mjeseci Sveti Otac završio je niz kateheza o iskustvu prvih apostola te započeo niz o prva dva naraštaja u Crkvi nakon apostola. Na audijencijama je sveukupno bilo oko pol milijuna hodočasnika iz cijeloga svijeta.

60 godina Hrvatskoga programa Radio Vatikana

Vatikan, 21. 12. 2007. (IKA) – Na dan 21. prosinca prije 60 godina Radio Vatikan je započeo stalni prijenos na hrvatskome jeziku. Papa Pio XI. otvorio je Radio Vatikan 12. veljače 1931. godine. Tada su valovi Radija ponijeli Papin glas u svijet. Mjesec dana nakon otvorenja, točnije 15. ožujka 1931. Godine, na valovima Radio Vatikana čula se hrvatska riječ.

Tony Blair u Katoličkoj Crkvi

London, 21. 12. 2007. (IKA) – Nekadašnji britanski premijer Tony Blair primljen je u Katoličku Crkvu na misi koju je 21. prosinca u uskom krugu obitelji i prijatelja predvodio vestminsterski nadbiskup kardinal Cormac Murphy–O'Connor, u privatnoj kapelici u sjedištu u Londonu. Katolici su zadovoljni što su u svoju zajednicu primili nekoga tko je prešao ozbiljan put, put razmišljanja prema katolištvu, komentirao je predstojnik Tiskovnog ureda Svete Stolice o. Frederico Lombardi, dodajući da je to ”dobra vijest, koju, kao i svaku osobnu odluku, dočekujemo s poštovanjem”.

Sveta Stolica osudila ubojstvo Benazir Bhutto

Vatikan, 27. 12. 2007. (IKA) – Sveta Stolica osudila je ubojstvo pakistanske oporbene čelnice Benazir Bhutto, nazvavši ga tragičnim i stravični činom i još jednim napadom na mir. ”Suosjećamo u boli pakistanskoga naroda”, istaknuo je između ostaloga predstojnik Tiskovnog ureda Svete Stoilice o. Federico Lombardi u razgovoru za Radio Vatikan.

U 2007. u svijetu ubijeno 15 svećenika i dva redovnika

Vatikan, 29. 12. 2007. (IKA) – U godini 2007. u svijetu je ubijeno 15 svećenika i dva redovnika, ističe se u statistici koju je 29. prosinca predstavila agencija Fides. Osam svećenika potječe iz Azije, gdje je i ubijen najveći broj duhovnika. Samo u Iraku ubijeno je 4 svećenika, a u Europi su ubijena dvojica i to u Španjolskoj.

Dr. Stjepan Baloban novi rektor Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu

Zagreb, 5. 1. 2008. (IKA) – Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić dekretom od subote 5. siječnja 2008. godine imenovao je dr. Stjepana Balobana, sveučilišnog profesora, novim rektorom Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa. od 1997. do 2004. godine. Član je Nadzornog vijeća Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Novi rektor nastupa na službu 25. veljače 2008. godine.

NAJAVE

Zadovoljština za svećeničke propuste

Vječno klanjanje pred Presvetim na svjetskoj razini kao zadovoljštinu za svećeničke propuste, poglavito za žrtve spolnoga ponašanja jednoga dijela klera – predložio je kardinal Claudio Humes, pročelnik Kongregacije za kler, u intervjuu objavljenom u vatikanskom dnevniku L'Osservatore Romano.

Naime, u Macerati je u samostanu Tijela Kristova nedavno započelo vječno klanjanje pred Presvetim. Govoreći o značenju te inicijative u razgovoru za Radio Vatikan mons. Claudio Giuliodori, biskup Macerate, rekao je kako vjeruju da ih Providnost potiče ostvariti ono o čemu Papa govori u dokumentu ”Otajstvo ljubavi”, odnosno odrediti mjesta za vječno klanjanje.

Zbor za kler je biskupima uputio sličan zahtjev. To je bila naknadna potvrda, još jedan poticaj za pobožnost vječnoga klanjanja. U biskupiji sam naišao na veliko razumijevanje, pobožnost traje od sedam sati do pola noći, a uskoro će trajati 24 sata, rekao je biskup. /Radio Vatikan, Križ života/

Zagreb: Teološko–pastoralni tjedan 2008.

”Pastoral u susretu s novim crkvenim pokretima” bit će tema 48. teološko–pastoralnog tjedna koji će se u organizaciji Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održati od 22. do 24. siječnja u Međubiskupijskome sjemeništu na zagrebačkoj Šalati (Voćarska 106).

Svečanost otvaranja Tjedna bit će u utorak 22. siječnja u 8.45 sati. Svakoga dana, poslije prijepodnevnoga dijela predavanja, u 11.45 sati bit će sveta misa, a poslijepodnevni dio predavanja počinje u 15.30 sati. Posljednjega dana TPT–a, 24. siječnja, u 15.30 bit će plenarna rasprava nakon koje će Tjedan biti zatvoren. Teološko–pastoralni tjedan znanstveni je i pastoralni skup kojemu je cilj, suradnjom teologije i drugih znanstvenih disciplina, pridonijeti trajnom usavršavanju nositelja raznih službi i poslanja u Crkvi: biskupa, prezbitera i đakona, redovnika i redovnica te vjernika laika. /IKA, Križ života/