KATOLIČKA CRKVA U VOJVODINI I R. SRBIJI

Prof. dr. Tomislav Ivančić održao predavanje na VMA u Beogradu

Jednodnevna ?eđunarodna konferencija ”Vjera i zdravlje” u organizaciji Ministarstva zdravlja, u suradnji s Kršćanskim kulturnim centrom, održana je u ponedjelak 17. prosinca 2007. godine u velikom amfiteatru Vojno medicinske akademije (VMA) u Beogradu, u povodu obilježavanja osam stoljeća od osnivanja prve srpske bolnice. Na poziv Ministarstva zdravlja Republike Srbije i protojereja prof. dr. Radovana Bigovića, profesora teološkog fakulteta u Beogradu, prof. dr. Tomislav Ivančić iz Zagreba održao je predavanje na temu ”Hagioterapija – istraživanje i terapija čovjekove duhovne dimenzije”.

Predavanja na VMA održali su medicinski znanastvenici, te teološko–filozofski istražitelji sa zajedničkom potrebom da što dublje istraže primarni utjecaj čovjekove duhovne dimenzije na zdravlje psihe i tijela. Predavači na ovomu skupu bili su: prof. dr. Tomica Milosavljević, dr. Mile Ignjatović, Miodrag Jevtić, prof. dr. Miodrag Stojković, episkop jegarski dr. Porfirije, prof. dr. Vladeta Jerotić, prof. dr. Snježana Milenković, rabin Isak Asijel, prof. dr. Vesna Bjegović i protojerej dr. Vojislav Bilbija.

Konferenciji su pored ostalih nazočili i predstavnici Ministarstva vjera. U poslijepodnevnim satima istoga dana, prof. dr. Tomislav Ivančić održao je u zgradi Beogradske nadbiskupije predavanje za svećenike i časne sestre, na poziv beogradskoga nadbiskupa mons. Stanislava Hočevara. Nakon predavanja održano je Euharistijsko slavlje u crkvi Krista Kralja. Koncelebriranu misu predvodio je prof. dr. Ivančić zajedno s nadbiskupom Hočevarom i svećenicima koji su nazočili već spomenutom predavanju.

Župnik dr. Milutin Novaković, i sam liječnik, toplo je predstavio zagrebačkoga gosta, kao čovjeka koji nam dolazi u dane nagovještaja radosne vijesti i adventske nade, i sa sobom donosi Isusa, koji je nužno potrebit ovom društvu, koje treba duhovno pokrenuti. Kao i uvijek, dr. Ivančić je pomogao i pojasnio vjernicima kako ući u prvi pokornički dio sv. mise, kako predati svoje grijehe Isusu, oprostiti onima koji su nas povrijedili, i dozvoliti Isusu da nas izliječi te nas učini sposobnima ući u misno slavlje.

Nada Antončić

Irig kroz Došašće

Oduvijek se u Vrdniku slavila sv. Barbara, zaštitnica rudara, i to procesijom od manastira do rudarske kapelice. Po zatvaranju rudnika nestalo je i toga velikog slavlja. Sada se katolici vjernici okupljaju u obnovljenoj kapelici bivšega sanatorija. Od 2006. kada smo proslavili 200. obljetnicu rudnika, nastojimo dostojno, svečano i vjernički proslaviti sv. Barbaru uz preživjele rudare. Ove godine gost je bio beogradski nadbiskup, mons. Stanislav Hočevar, nadbiskupov tajnik Andrej i p. Tadej Vojnović iz Novoga Sada. Osim toga, slavlju su nazočili i mjesni paroh Darko i iguman manastira o. Benedikt, te predstavnici lokalne vlasti Vrdnika i Općine Irig, školska djeca s ravnateljicom škole i dr. U svojoj propovijedi, nadbiskup Hočevar pozvao je vjernike da otvore treći Barbarin prozor (okno) da uđe svjetlo, Krist u naša srca i dom. Svetu misu prenosio je Radio Marija, čiji se predajnik nalazi u Vrdniku a snimala je i u više navrata prikazala domaća vrdnička TV postaja. Župnik je 10. prosinca 2007. godine bio gost na predstavljanju knjige pape Benedikta XVI. ”Isus iz Nazareta” u Zemunu, koju je izdala splitska nakladnička kuća ”Verbum”. U ponedjeljak 17. prosinca 2007. godine nazočio je dvjema izložbama. U Irigu su izlagali Konstantin i Svetlana Glušić, a u Novom Sadu izložbu slika pod nazivom ”San u snu–Afrika” imala je Jovanka Dragičević–Kizi (dodajmo kako je ista slikarica oslikala crkvu u Šatrincima). Trećega tjedna Došašća bile su svete ispovijedi u našemu dekanatu, a istoga tjedna župnik je nazočio i obiteljskom slavlju Kurban–Barjama. Iriški mađarski KUD ”JŠnos Aranyi” održao je 22. prosinca prošle godine u Domu kulture božićni koncert i zajedničko druženje.

I blagdan Božića svečano je proslavljen u svim filijama. Bog postaje dijete, to je najljepša poruka svijeta i čovječanstva i većega čuda nema. Božić je blagdan sjećanja, osjećaja i želja, poručio je župnik na misi polnoćki na kojoj je bio nazočan i mjesni paroh protojerej Slavko Teofilović. Na sam dan Božića djeca Vrdnika i Iriga predstavila su se božićnim igrokazima i recitacijama. Na kraju tjedna upriličen je božićno novogodišnji koktel u MZ Irig kojemu je nazočio i iriški župnik Blaž Zmaić kao i trećem božićno–novogodišnjem koncertu koji je održan iste večeri. Župnik već duže vrijeme sudjeluje i u općinskom tijelu Foruma za izradu Strategije lokalnog održivog razvitka u dvije podgrupe: turizam (vjerski) i obrazovanje i kultura. Tijekom mjeseca prosinca, župnik je osoblju iriških ustanova i pojednicima podijelio džepne kalendare, izdanje katoličkoga mjesečnika ”Zvonik”. Posljednji mjesec i godinu smo nažalost ispratili sprovodom Đure Barteka (28), na blagdan Svete obitelji.

f. f.

Koncert ”Božićne pjesme i običaji u Srijemu”

U petrovaradinskoj crkvi Sv. Jurja mučenika, održan je u nedjelju 6. siječnja tradicionalni koncert ”Božićne pjesme i običaji u Srijemu”. Domaćin koncerta i organizator bio je Srijemski vikarijat, odnosno pomoćni biskup đakovački i srijemski mons. Đuro Gašparović. Toga dana zajedno su se susreli svećenici, časne sestre redovnice, vjernici katolici, pravoslavni i vjernici drugih vjeroispovjesti koji žive u Srijemu, u srijemskom dijelu Đakovačke i Srijemske biskupije, te vjernici predstavnici Veleposlanstva i Konzulata Republike Hrvatske, kao i ljudi dobre volje. Ovo je još jedan u nizu tradicionalnih koncerata božićnih pjesama i običaja u Srijemu koji je doprinio proslavi Godine braka i obitelji ”Obitelj – 'kućna Crkva'” koju slavimo u našoj biskupiji.

Program ”Božićne pjesme i običaji u Srijemu”osmišljen je prijedlozima iz naših župa, te sudjelovanjem zborova, orguljaša, pjevača, svirača i recitatora, koji su se predstavili kratkim igrokazima i adventskim i božićnim pjesmama.

Na početku, nakon pozdrava voditeljice i vjeroučiteljice iz Rume Marije Vereš, koncert su otvorili tamburaši i župni pjevači petrovaradinske župe Sv. Jurja iu Petrovaradinu, a nastavili župni pjevači iz župe Svetog Roka u Petrovaradinu 3, pjevački zbor HKPD ”Jelačić” iz Petrovaradina, pjevači iz župe Svetog Klementa u Hrtkovcima, VIS ”Varadin”, VIS HKPD–a ”Jelačić”, VIS HKPD–a ”Tomislav” iz Golubinaca i pjevači iz župe Sv. Barbare u Beočinu. Igrokaze i recitacije izvela su djeca i mladi iz župe Svih Svetih u Irigu i iz filijale Sv. Barbare u Vrdniku. Prijavili su se i pjevački zborovi iz župa Uznesenja BDM iz Zemuna, Presvetoga Trojstva iz Surčina, Sv. Mihaela iz Novog Slankamena i dr., ali zbog lošega vremena nisu bili u mogućnosti doći na koncert.

Na kraju susreta, mons. Đuro Gašparović izrazio je radost što se vjernici i ovim slavljem uključuju u proslavu Godine braka i obitelji u Đakovačkoj i Srijemskoj biskupiji. Biskup je pozvao sve nazočne da se učvršćuju u vjeri, obogaćuju milosnim božanskim darovima i svjedoče Isusa Krista, novorođenoga Kralja, koji je uzeo našu ljudsku narav, postao čovjekom i time uzdigao čovjeka u milosni život s Bogom. Završetak susreta protekao je u zajedništvu razgovora i veselja svih nazočnih uz prigodni domjenak u prostorijama Srijemskog Vikarijata i Centra za mlade Srijema u Petrovaradinu.

Tomislav Mađarević

Upoznajmo župu Presvetog Trojstva u Surčinu

Župa Presvetog Trojstva u Surčinu osnovana je 1938 godine. Surčin je do tada bio filijala župe Uznesenja BDM u Zemunu.

Hrvati se doseljavaju, napose, po osnivanju Vojne Krajine i to iz Like, te se naseljavaju s istočne strane mjesta prema Zemunu. Odmah odabiru zemljište za gradnju crkve, na najljepšem mjestu. Tu su crkvenu parcelu najprije označilli velikim drvenim križem, a poslije sagradili na stupovima i crkveni zvonik. U tom zvoniku bila su dva zvona.

Služba Božja održavala se u to vrijeme 3–4 puta godišnje. Pred križem napravila bi se sjenica i sub coelo služila se misa. Od ostalih obreda obavljao se jedino blagoslov žita, i to na dan kada se dospijevalo. Nastojanjem učitelja Adolfa Markovića potaknuto je pitanje gradnje crkve. Marković je dobio kod kraljevske vlade pomoć od 9000 kuna, od Imovinske općine 2000. Osim toga, Imovinska općina je dala građu, kraljevska vlada dala je izgraditi plan i troškovnik. Cijeli trošak iznosio je 16.000 kuna. Ostali trošak namiren je od crkvonog novca.

Surčinci imaju zahvaliti učitelju Franji Kovačiću za lijepi župni stan koji je konačno dovršen 1930. godine. Građen je vrlo solidno od čiste cigle i maltera, a sastoji se od 8 prostorija i velikog podruma s dva okna. Taj je stan visoki parter (sedam stepenica), s prostranim zračnim sobama, i trokrilnim prozorima. Kad je konačno dovršen župni stan, Odbor je 1932. godine uputio delegaciju na čelu s Markon Naglićem i učiteljem Kovačićem, pred biskupa Akšamovića s molbom da im pošalje župnika. Tek 1938. godine molbi Surčinaca je udovoljeno. Prvim upraviteljem osamostaljene župe u Surčinu postaje Petar Fischer. Fischer je zatekao pri svom nastupu u Surčinu osim opisanog župnog stana i lijepu crkvu sagrađenu 1896. godine. Veliku zaslugu oko izgradnje crkve imao je učitelj Adolf Marković, koji je u Surčinu bio na službi od 1885. do 1895., kada je premješten u Vukovar. Njegovim nastojanjem skupljena je svota potrebna za to djelo. ”Crkva je solidno građena od cigle, crijepom pokrivena i lijepo okićena iznutra i izvana. Iste godine umješteni su novi prozori sa željeznim okvirima. U crkvi se nalazi jedan oltar s kipom Svetoga Trojstva i dva malena oltarića s kipovima Srca Isusova i Marijina. Ti kipovi i oltar su tirolski radovi. Crkva ima jedan toranj i tri zvona. Jedno je još iz starog drvenog zvonika.” (Župska kronika).

Crkva je temeljito obnovljena izvana i iznutra tijekom 2006./2007. godine. Toranj je pokriven novim plastificiranim limom (cca 140 kvadratnih m). Drvena konstrukcija s letvama je po potrebi izmijenjena. Izmijenjene su i letve s potrebnom građom krova koji je pokriven novim biber–tondach crijepom. Postavljeni su i novi žljebovi i okapnice od pocinčanog lima. Crkva je dobila i novu vanjsku fasadu u dvije nijanse. Unutrašnjost crkve je okrečena u dvije nijanse s coklom od plastificiranog kulira.

Razvedena je nova trofazna električna mreža, kao i instalacija za razglasni uređaj. Izvršena je i elektrifikacija zvona (tri). Na toranj crkve postavljena su četiri električna sata.

Šest velikih prozora u lađi crkve, kao i dva manja u svetištu, oslikao je akademski slikar iz Zemuna prof. Vladimir Popin, s motivima iz povijesti spasenja, (Božić, Krštenje Isusovo, Govor na Gori, Golgota, Uskrsnuće, Duhovi, te likovi Ivana Pavla II. i Majke Terezije).

U župi Presvetog Trojstva u Surčinu djelovali su kao upravitelji župe i župnici: Petar Fišer, Josip Štimac, Josip Varžić, Antun Kolarević, Josip Šlogar, Petar Petrović, Đuro Kedveš i Marko Kljajić.

Nada Antončić