PAULINUM – ZA DUHOVNA ZVANJA – Uređuju: Dražen Dulić i Tomislav Kljajić

Iz života u sjemeništu:

Posjet generalne konzulice RH

U ponedjeljak 17. prosinca, našu školu i sjemenište posjetila je generalna konzulica Republike Hrvatske u Subotici, gospođa Ljerka Alajbeg. Nakon kratkog prezentiranja povijesti i rada naše škole i sjemeništa, gđa Alajbeg nam je govorila o tijeku svog diplomatskog puta. Istaknula je da je dobar broj njezinih kolega diplomata prošao upravo svoj put školske formacije kroz katoličke škole, pa čak i sjemeništa. Nakon kratkog programa, gđa Alajbeg se u našoj zbornici susrela se s našim profesorima i poglavarima sjemeništa.

Dražen Dulić

Advent

Treća adventska večer

U predvečerje treće adventske nedjelje, upalili smo treću adventsku svijeću, službu riječi u sjemenišnoj kapelici predvodio je župnik župe Marija Majka Crkve, mons. dr. Andrija Kopilović. Uz upućene nam riječi, mons. Kopilović nas je darivao i novim zidnim kalendarima, na kojima se nalaze tematske slike godine posvećene u čast sv. Pavlu.

Četvrta adventska večer

U večernjim satima 21. prosinca, na službi riječi koju je predvodio naš biskup msgr. Ivan Penzeš upalili smo i četvrtu adventsku svijeću. Ova je adventska večer ujedno bila i zaključivanje predbožićnog ciklusa u sjemenišnom životu. Nakon ove adventske večeri u sjemeništu lagano počinje božićno blagdansko raspoloženje.

Tomislav Kljajić

Božićne ferije

Božićne ferije u sjemeništu ove godine započele su u subotu 21. prosinca 2007. i trajale su do 15. siječnja 2008. U te dane u krugu svojih obitelji i župnih zajednica proslavili smo Božićne blagdane. Nakon povratka u sjemenište započele su intenzivne priprave za proslavu dana Paulinuma kojim se ove godine navršava ujedno i 45 godina rada ove ustanove.

Sjemenište dobilo svoj novi broj i adresu

Već nekoliko mjeseci dio Trga žrtava fašizma na kojem se nalaze katedrala, Dom Biskupije, te sjemenište i gimnazija Paulinum vratio je svoj stari naziv u Trg svete Terezije. Sjemenište je tako dobilo svoj novi broj, broj 2. Kroz jedan dogledni period koristit će se još obje adrese: Trg žrtava fašizma 19 i Trg svete Terezije 2, a potom će se u potpunosti prijeći na novu adresu.

Vladimir Sedlak

Središnji članak:

Božićni pokloni sjemeništu i gimnaziji Paulinum

Vrijeme Božićnih blagdana, vrijeme je darivanja. Paulinum je u mjesecu prosincu imao dvije lijepe donacije: dva nova fotokopirna stroja marke Canon od Csabe Kerna, direktora ”CIM–gasa”, te dva nova kompjutora od Tivadara Bunforda i njegove tvrtke ”Masterplast D.o.o.”

Naime, još prošle godine, kada smo u sjemeništu mijenjali centralno grijanje na plin, direktor ”CIM–gasa”, Csaba Kern primijetio je da škola ima samo jedan stari aparat za fotokopiranje. On je tada obećao da će u narednoj fazi, kada radovi centralnog grijanja budu dovršeni, našoj školi i sjemeništu darovati novi fotokopirni stroj. Ove godine, gospodin Kern nas je iznenadio za Nikolinje obećanim darom, no namjesto jednog, dobili smo čak dva fotokopirna stroja marke Canon.

Drugo iznenađenje stiglo nam je upravo pred same Božićne blagdane, iz tvrtke ”Masterplast D.o.o.”, od g. Bunforda. On nam je darovao dva nova računara za naš informatički kabinet. Ovom donacijom kompjutora, naša je škola ispunila propise Ministarstva za obrazovanje RS, koje propisuje, da bi na dva učenika trebao doći jedan kompjutorski uređaj.

Našim dobročiniteljima srdačno zahvaljujemo na pomoći oko osuvremenjivanja naše gimnazije i sjemeništa, te ih u ove Božićne dane s osobitom pažnjom preporučamo u naše molitve.

Vladimir Sedlak

Pozivnica za proštenje u Paulinumu

Dragi čitatelji Zvonika, ovim Vas putem obavještavamo da ćemo 25. siječnja prijepodne u 10 sati u sjemenišnoj kapeli, biskupskom svečanom svetom misom proslaviti blagdan obraćenja sv. Pavla koji je ujedno i dan sjemeništa i gimnazije ”Paulinum”. Misno slavlje predvodit će naš subotički biskup Ivan Pénzeš, a gost propovjednik na hrvatskom jeziku bit će nekadašnji paulinac msgr. Kiro Stojanov, biskup skopski. Ove godine Paulinum proslavlja svoju 45. obljetnicu djelovanja, stoga vas, dragi čitatelji, srdačno pozivamo da zajedno proslavimo ovogodišnji dan Paulinuma.