DOGAĐANJA U SUBOTIČKOJ BISKUPIJI

Subotica: Proslavljen biskupov imendan

U sklopu proslave Božića 27. prosinca 2007. održan je svečani prijam u Domu biskupije za svećenike i redovnike grada Subotice i okolice u povodu božićnih blagdana i imendana biskupa mons. dr. Ivana Pénzesa. Generalni vikar, mons. Slavko Večerin, pozdravio je biskupa ističući kako su slava Bogu i mir ljudima dobre volje znakovi Božića. On je nadalje primijetio kako se istodobno, dok se nad Betlehemom čula anđeoska pjesma ”Slava na visinama Bogu”, Isus rađao izvan Betlehema, jer za njega i njegove nije bilo mjesta u gradu. Čini se da je otada uvijek tako: da za Isusa i njegove ima malo mjesta ondje gdje je lagodnost i bezbolnost. Zasigurno ga nema ni ondje gdje je površnost, samodostatnost i isključivost. Isusu i njegovima mjesto je u srcu života. Ondje gdje je život najzahtjevniji, najneizvjesniji, ali i najblagoslovljeniji. Kršćanin je pozvan prolaziti ovim svijetom obilježen imenom Isusovim i za sebe odabirati povijest njegova života, povijest koja iscrpljuje, ali povijest koja uznosi i preobražava – zaključio je mons. Večerin.

U odgovoru je biskup zahvalio na čestitci, kako za Božić, tako i za imendan. Istaknuo je nekoliko važnih trenutaka iz protekle godine, te zahvalio za dobru suradnju sa svećenicima i među njima. Svećeničko zajedništvo najveća je snaga našega poslanja – rekao je biskup. On je nadalje progovorio o svojim radostima, osobito zbog lijepog broja naših bogoslova, a isto tako i zbog napretka izgradnje bogoslovije ”Augustinianum”.

Nakon osobnoga čestitanja biskupu, svećenici su se zadržali u srdačnom razgovoru i na zajedničkom ručku. /Zv/

Božićni blagdani u Subotičkom Caritasu

Znamo da je prosinac mjesec u godini koji obiluje mnogim blagdanima i darivanjima svojih najmilijih. Tako je i Subotički Caritas svojim korisnicima uz pomoć djelatnika i volontera organizirao proslave nastupajućih blagdana.

Pojedini korisnici uz pratnju volontera pripremali su se za veliki blagdan Božića odlazeći na zornice gdje su imali prigodu za ispovijed.

U samom klubu u Gajevoj ulici proslavljen je sv. Nikola. Iako je to više za djecu, naši su se stari radovali i prisjećali se svoga djetinjstva. S oduševljenjem i smješkom su pokazivali dobijenu čizmu od sv. Nikole. Djeca i tamburaši župe Svetog Jurja uz božićne pesme i recitacije čestitali su našim korisnicima i starima materice.

Kraćim programom 27. prosinca proslavljen je Božić. Lijepo je bilo gledati dječicu koja su s oduševljenjem i spontanošću izvodila program kao i stare koji su prilazili djeci zahvaliti im na trudu. Program su pripremile časna Blaženka Rudić, Valentina Ivanković s djecom iz župe Isusa Radnika i gospođa Marija Lađak koja svake godine priprema programe.

Po završetku programa pratimo stare i naše korisnike do njihovih kuća. Gledam jednu staricu kako briše suze uz riječi – Bože, kako je lipo, oću li dočekat i drugi Božić? Što odgovoriti starici od 80 godina? Ipak odgovaram – Još ćemo mi puno Božića slavit ovako – a i meni se grlo steže i suze naviru. Suosjećamo mi koji radimo sa starima i bolesnima i mislimo na one koji nemaju nikog svog, nemaju toplu sobu, granu za Božić, ali zato imaju veliku vjeru, nadu i ljubav u Boga i onog malog Isusa koji je rođen za čovjeka i žrtvovan za njegovo spasenje.

Zornice u župi Sv. Križa

Došašće je vrijeme priprave za naljepši kršćanski blagdan Božić. Zato me raduje što je svako jutro na zornicama naša crkva bila puna. Puno je bilo dječice koja su rano i rado skupa s nama dolazila na zornice. Milina je bila tada vidjeti i po sedam–osam ministranata oko oltara.

Od kako nam je došao mladi župnik vlč. Oskar Čizmar imamo svetu misu na hrvatskom jeziku svake nedjelje i ponedjeljka. Ponedjeljkom su i zornice bile na hrvatskom. Ovo je za nas novo, jer je u našoj župi samo za Božić i Uskrs bila misa na našem jeziku. Zato sada našoj sreći i radosti nema kraja. Zahvalni smo dragom Bogu što nam je poslao ovog mladog i predanog svećenika. Molimo za njega svaki dan želeći da s nama ostane još dugo, dugo.

Jelena Bošnjak

Radujmo se i pivajmo

U crkvi Sv. Jakova u Plavni, održan je 20. prosinca 2007. godine, sada već tradicionalni Božićni koncert ženskoga zbora kao i dječjega zbora ove župe, za kojega je program priredila i osmislila vjeroučiteljica Karolina Orčić.

Po prvi puta nastupio je novi ženski župni zbor, a oba zbora, dječji i ženski, pratio je tamburaški sastav čiji su članovi iako mladi, za kratko vrijeme uspjeli naučiti sve pjesme. Božić je blagdan radosti. Anđeoski poklik ”donosim vam radosnu vijest”, koji odjekivaše prije dvadeset stoljeća u otajstvenoj noći, kao da i danas lebdi kroz sva vremena. Još odjekuje u svijetu i u srcima svakoga čovjeka. Bog se utjelovio u svako stvorenje i sišao sudjelovati u životima ljudi, rekla je među ostalim na početku programa vjeroučiteljica Karolina. Riječi pjesama bile su posvećene upravo bogojavljenskom ciklusu: Božiću, majčinstvu Blažene Djevice Marije, blagdanu sveta Tri kralja, Kristovom krštenju i dr.

Nakon ženskoga zbora, dječji zbor izveo je uz glazbenu pratnju orgulja još nekoliko pjesama posvećenih Isusu, Mariji i Josipu. Na samom kraju svi sudionici zajedno su izveli pjesmu ”Radujmo se i pivajmo”, što je ujedno bilo i geslo ovogodišnjega koncerta.

Zvonimir Pelajić

Prijam za predstavnike Crkava i vjerskih zajednica kod gradonačelnika

Krajem godine, 27. prosinca, gradonačelnik Subotice Géza Kucsera, priredio je redoviti susret s predstavnicima Crkava i vjerskih zajednica na kojemu je naveo pozitivne primjere napora lokalne samouprave na poboljšanju uvjeta života građana. On je ukazao na probleme oko financijske pomoći crkvama za intervencije pri sanaciji vjerskih objekata od strane općine, ali i države oko vraćanja oduzete crkvene imovine u nadi da će u ovoj zemlji zavladati zakoni i da će sve doći na svoje.

Subotički biskup dr. Ivan Pénzes izrazio je zadovoljstvo i zahvalu što se ovaj ”lijepi običaj održava” koji omogućuje da se ovdje mogu naći predstavnici sestrinskih Crkava i popričati o svojim problemima i načinima kako ih rješavati, da stvari idu još bolje i da budu onakve kakve bismo željeli i kako život očekuje da bude od nas.

Mons. dr. Adrija Kopilović podsjetio je na posjete visokih predstavnika Katoličke crkve gradu i njihove pozitivne dojmove o susretima s predstavnicima lokalne samouprave. Zahvalio je na pomoći na izgradnji teološkog fakulteta, koji će sigurno biti na boljitak ovome gradu. On je istaknuo kako će Crkve imati posebnu odgovornost u budućnosti i odgajati ”odgovornije” ljude, jer sadašnji postupci ukazuju na neodogovornost, kako onih koji su u službi zajednice kao što je policija, tako i počinilaca ”ovih djela na grobljima”. Također smatra da je zadatak Crkve ostvarenje moralnog preporoda koji je, uz ekonomski, neophodan za napredak društva.

Katedralni župnik mons. Stjepan Beretić rekao je da je ova godina bila prilično uznemirujuća, jer nije šala kada vam netko malo po malo ”ruši crkvu” te je ukazao na seriju krađa oluka koja je redovito prijavljivana miliciji. Naveo je primjer kada je skinut čitav krov sa kapele (za što je potrebno nekoliko sati) i da nitko ništa nije vidio. On to naziva građanskom nesigurnošću. Primjer je i provala u kapelu Sv. Roka koja se sada obnavlja, a za čiju bi se sigurnost morao sam pobrinuti. Mons. Beretić je užasnut nad činjenicom da netko za vrijeme katoličkih blagdana oskrnavi pravoslavno groblje jer to unosi veliki nemir u gradu.

U odgovoru na govore i ostalih predstavnika Crkava, gradonačelnik je rekao kako razmišlja o formiranju komunalne milicije koja bi imala baš zadatke nadzora, čuvanja objekata, groblja itd., čime bi se pomoglo miliciji.

Na ovom redovitom prijamu kod gradonačelnika su bili i rektor sjemeništa ”Paulinum” mons. Josip Miocs, arhijerejski namjesnik subotički, prezbiter Miodrag Šipka i prezbiter Goran Uvalić, predsjednik Islamske zajednice Kurdali Fetiš, pastorica Reformatorske crkve Katalin Suranyi Réti, u ime Židovske općine Robert Szabados. /K. Č./

Božić u Somboru

Na Badnju večer u crkvi Presvetoga Trojstva u Somboru, prije mise polnoćke održan je tradicionalni božićni program kojega su pripremili vjeroučenici župe uz pomoć svojih katehistica.

Program je vodila Jelena Ilić, koja je između pjesama govorila povezni tekst uvodeći tako nazočne u pravi božićni ugođaj kojega najbolje mogu dočarati djeca. Mala Ivana Lovrić je otpjevala uvodnu pjesmu ”Sutra bit će svečan dan” uz podršku ostale djece, a balerina Sonja Ilić (državna prvakinja u gimnastici) imala je samostalnu točku uz pjesmu ”Oj, pastiri, čujte novi glas”. Kasnije su joj se pridružile i ostale balerine uz pjesmu ”Sad pjevajmo”. Bila su tu i tri kralja sa svojom kamilom, magarac i vol, a tu su bili i ”živi” Isus, Marija i Josip. Maloga Isusa je ”odglumio” četveromjesečni Mario Kaić, Mariju Maja Kaić, a svetoga Josipa Marko Parčetić. ”Zvijezda večeri” bio je okićen bor oko kojeg su plesale male balerine, a za ove živopisne kostime su se pobrinule vjeroučiteljica Rozmari Mik i umjetnik iz Sombora Jene Višinka. Program je glazbeno obradio Josip Marić.

Nakon božićnog programa slavljena je sveta misa polnoćka koju je predvodio preč. Josip Pekanović. Misu su glazbeno uzveličali tamburaši župe uz pratnju crkvenoga zbora. Božićnom programu i svetoj misi nazočio je i gradonačelnik Sombora dr. Jovan Slavković sa suprugom.

Z. Gorjanac

Sonta: Od Adventa do Božića

Vjernici župe Sv. Lovre iz Sonte, osobito djeca i mladi, radosno su dočekali blagdan Božića. Toj radosti prethodila je priprava kroz mise zornice koje su ove godine u lijepom broju pohađala i djeca i mladi.

Na zornicama su vjeroučenici čitali kratku meditaciju o Djevici Mariji i iščekivanju rođenja djeteta Isusa. Na kraju sv. mise dobili su mali simbol Božića i njime ukrašavali ”svoju jelku”. Mladi su s nestrpljenjem iščekivali Božić, jer je po prvi puta u njihovoj župi bio ”Živi Betlehem” u kojemu su oni sami sudjelovali. Po hladnoći zajedno s vijećnicima pravili su isped crkve štalicu i kitili crkvu. Njihova je žrtva imala svoj odjek na samoj misi polnoćki i na blagdan Božiča kada je svaki od njih ponosno predstavljao i ”glumio” svoj lik: svetu obitelj, anđele, pastire i seljake Sonte. Ovaj ”Živi Betlehem” bio je na radost Sonćana a najviše su mu se radovala djeca.

Prije polnoćke održan je Božićni koncert na kojemu su svojim pjesmama i recitacijama nastupili: KPZH ”Šokadija”, OKUD ”Ivo Lola Ribar” i dječji zbor kojega je uvježbala katehistica Kristina Ralbovski. U crkvi punoj vjernika, procesija i ”Živi Betlehem” uz glazbu ”Tiha noć”, zaustavila se pred oltarom i simbolično je prikazan dolazak Isusa među nas. Na sam Božić, mladi su prikazali ”Živi Betlehem” a dječji zbor je nastupio na kraju sv. mise svojim pjesmama i recitacijama i to na hrvatskom, mađarskom i slovačkom jeziku. Za tako krasan prikaz bili su nagrađeni božićnim darovima.

Kristina Ralbovski

Katedralni zbor ”Albe Vidaković” priredio Božićni koncert

Katedrala–bazilika Sv. Terezije Avilske u Subotici, 21. prosinca 2007. godine odzvanjala je koncertnim zvucima katedralnog zbora ”Albe Vidaković” koji je priredio svoj tradicionalni Božićni koncert uz pratnju Subotičkog tamburaškog orkestra. Zborom je ravnala s. Mirjam Pandžić a umjetnički voditelj orkestra je Stipan Jaramazović.

Koncert je počeo pjesmom D. Veljkovića ”Rodio se Bog i čovjek” a za orguljama je bio Kornelije Vizin. Potom je izveden ulomak ”Spavaj Sinko” iz ”Cithare octochorde”, ”Dicsöseg mennyben” E. Zsasskovszkog i ”O Betleme grade slavni od Boga”. Prvi dio programa zaključen je s dvije pjesme iz Bačke, ”Diva mati” i ”Radujte se anđeli”.

Iako su božićni koncerti ovoga zbora i orkestra programski svake godine izvođeni za široku publiku u kojima ima mnogo poznatih pjesama, uvijek je na koncertu i poneka nova glazbena točka. Tako je ove godine izvedena božićna pjesma iz Venezuele ”La Jornada – din, din, din”, dalmatinska ”Polnoćka, polnoćka, badnja večer” u izvedbi vokalne solistice Antonije Piuković a uz pratnju Subotičkog tamburaškog orkestra. Uslijedile su pjesme ”Tiha noć” F. Grubera i ”Transeamus useque Betlehem” J. Schnabela. Velikom zboru pridružio se i dječji zbor ”Zlatni klasovi” izvevši najprije poznate ”Zvončiće”. Publika je još čula pjesme iz Hrvatske: ”Radujete se narodi”, ”Veselje ti navješćujem”, ”U to vrijeme godišta”, ”Djetešce nam se rodilo” i ”Narodi nam se kralj nebeski”.

Stihovima ”Mi želimo sretan Božić” i tradicionalnom pjesmom ”Svim ne zemlji mir, veselje” završen je koncert koji je zbor ”Albe Vidaković” priredio osamnaesti puta /K. Č./

Božićni koncert dvaju umjetnika

Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost ”Ivan Antunović” priredio je 3. siječnja 2008. u subotičkoj katedrali–bazilici Sv. Terezije Avilske božićni koncert na kojem su nastupili vrhunski glazbenici Saša Štulić – tenor iz Novog Sada i Alen Kopunović Legetin – orgulje iz Požege, a naš Subotičanin.

Alen Kopunović – Legetin izveo ne orguljama nekoliko kompozicija (Pastorale D. Zipolija, Voluntary G–dur J. Stanleya i dr.) dok je Saša Štulić pjevao božićne pjesme raznih europskih zemalja (talijansku božićnu popijevku Dormi, dormi bel'bambin, englesku Coventry Carol, češku Pujdem spolu do Betlema i dr.). Ovi su glazbenici priredili koncert za sve koncertne sladokusce.

K. Čeliković

Na Božić oskrnavljeno Pravoslavno groblje u Subotici

U božićnoj noći, nešto poslije ponoći, oskrnavljeno je Pravoslavno groblje u Dudovoj šumi, priopćila je Policijska uprava u Subotici. Nepoznati izvršitelji su sa 69 grobova iščupali drvene križeve i poslagali ih u obliku kupe, okrenuvši ih naopako. Dio iščupanih križeva vandali su izlomili i razbacali po groblju.

O događaju su obaviješteni istražni sudac Općinskog suda u Subotici i zamjenik općinskog javnog tužitelja koji je događaj okvalificirao kao kazneno djelo povrede groba. U tijeku je intenzivan rad na otkrivanju počinitelja, navodi se u izvještaju policije.

Među brojnim reagiranjima i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini najoštrije je osudio devastiranje križeva na pravoslavnom groblju u Subotici, koje se dogodilo tijekom Božića, najradosnijeg kršćanskog blagdana. ”U povodu ovog nemilog događaja treba otvoreno reći da su to učinili vandali kojima čak ni groblje nije sveto mjesto. Ovaj vandalizam uznemirio je sve građane Subotice, bez obzira na vjeru, naciju i jezik”, ističu iz DSHV–a. /Prema: www.suboticadanas.info/ LJ. D.

Božićni domjenak u Generalnom konzulatu R. Hrvatske u Subotici

U Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Subotici 19. prosinca održan je domjenak u povodu predstojećih božićnih i novogodišnjih blagdana. Konzulica gerant Ljerka Alajbeg čestitala je predstavnicima hrvatske zajednice predstojeće blagdane i svima zaželjela zaželjela više zajedništva i uspjeha u novoj godini. /Zv/

Koncert i izložba molitvenika u Sv. Miletiću

Hrvatsko–bunjevačko kulturno umjetničko društvo ”Lemeš” u Svetozar Miletiću priredilo je 15. prosinca božićni koncert na kojem su nastupili gosti iz Bačkog Brega, Bačkog Monoštora, Sombora i domaćini.

U okviru programa priređena je izložba svetih slika i molitvenika koja je posvjedočila bogatstvo tradicije naših starih.

Najmlađi članovi HKUD–a ”Lemeš” prikazali su običaj ”materica”, a potom je nastupio zbor župe Rođenja Blažene Djevice Marije iz Svetozara Miletića te HKPD ”S. S. Kranjčević” koje se predstavilo božićnim pjesmama pod nazivom ”Veselje ti navješćujem” i ”U to vrijeme godišta”. HKUD ”Vladimir Nazor” iz Sombora također je izveo božićne pjesme, a nastupila je i Pjevačka skupina ”Lemešanke” te zbor ”Muzika viva”. KUD Hrvata iz Bačkog Monoštora otpjevao je tri božićne pjesme. /M. T./

Godišnji koncert Tamburaškog orkestra HKC ”Bunjevačko kolo”

U Velikoj dvorani Hrvatskoga kulturnog centra ”Bunjevačko kolo” u Subotici, 3. siječnja održan je godišnji koncert Tamburaškog orkestra kojega je osnovala i čija je voditeljica prof. Mira Temunović.

Orkestar se u prvom dijelu programa predstavio ozbiljnijim kompozicijama (”Vojvođansko kolo” S. Vukosavljeva, ”Šokačka predigra”) a zatim su se predstavili nagrađeni solisti instrumentalisti: Nenad Kostić, Vladimir Vuković i Marko Dulić. U drugom su dijelu nastupili i voaklni solisti Marina Dulić i Marko Stipić, izvevši kompozicije sa Festivala bunjevački pisama uz pratnju orkestra. Iznenađenje večeri u glazbenom i vizualnom smislu bila je točka u kojoj su članovi orkestra svirali splet narodnih motiva iz Hrvatske i Bačke svirajući tradicijske instrumente, poput gajdi i dvojnica, a članovi folklornog odjela popratili su sviranje kraćim plesovima i upaljenim svijećama. Neočekivano – moglo bi se reći – kraj koncerta bio je uz popularnu Straussovu ”Trich–trach” polku i prskalice koje su upalili mladi u narodnim nošnjam.

Bio je ovo nesvakidašnji koncert u koji je sebe uložila prof. Mira Temunović ali i mladi tamburaši koji su tijekom prošle godine imali oko 150 nastupa i zapažene rezultate na festivalima.

K. Čeliković

Koncert tamburaškog ansambla ”Ravnica”

U velikoj vijećnici subotičke Gradske kuće, u povodu božićno novogodišnjih blagdana, 19. prosinca 2007. poznati tamburaški ansambl ”Ravnica” održao je koncert pred punom dvoranom i oduševio publiku.

Drugu godinu za redom ovaj ansambl priređuje glazbenu poslasticu za subotičku publiku jer na koncertu izvodi vrlo širok repertoar a naravno uz već poznate tamburaške točke, ansambl se predstavlja i sa zabavnom glazbom. Kako je poznato, ovaj ansambl ima i svoje kompozicije pa se može reći da na repertoaru imaju i autorke točke, što se uskoro očekuje i na novom CD–u.

Koncert su izveli Nikola Jaramazović, Josip Francišković, Mario Tikvicki, Miroslav Kujundžić, Miroslav Letić i Branko Ivanković Radaković. /K. Č./

Predsjednik Srbije bio na polnoćki

Svečanoj misi polnoćki prošle je godine u katedrali–bazilici Sv. Terezije Avilske u Subotici nazočio i predsjednik Srbije Boris Tadić s pratnjom.

U okviru predsjedničke kampanje aktualni predsjednik Srbije, Boris Tadić posjetio je Suboticu, a kako su to bili blagdani važni većini žitelja Subotice, on je svojim prisustvom misi počastio vjernike katolike. Katedralni župnik Stjepan Beretić pozdravio je ovu gestu i visokog gosta s pratnjom. U njegovoj pratnji bio je predsjednik Skupštine Oliver Dulić, predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine Bojan Pajtić i zastupnik u republičkom Parlamentu Petar Kuntić, predsjednik DSHV–a. /Zv/

”Radujte se narodi” u Vajskoj

U župnoj crkvi Sv. Jurja u Vajskoj, u nedjelju 23. prosinca 2007., HKUPD ”Dukat” priredilo je božićni koncert pod geslom ”Radujte se narodi”.

U programu je nastupio Pjevački zbor mjesnog društva ”Dukat” a njemu su se se pridužili i pjevači mađarskog KUD–a ”Buzo Virág”. Ovom koncertu nije manjkalo srca jer su se na kraju pjevanju pridružili i župnik Josip Kujundžić i vjernici koji su crkvu ispunili do posljednjeg mjesta. Zbor ”Dukata” predvodio je i pjevanje na polnoćki te na svečanoj božićnoj misi. /K. Č./