DOGAĐANJA U SUBOTIČKOJ BISKUPIJI

Bač: Obilježena 50. godišnjica braka

Antun i Ivka Vuković r. Samanović, proslavili su 28. siječnja 50. obljetnicu braka u Baču.

Na svečanoj sv. misi koju je u franjevačkoj crkvi Marijina Uznesenja predvodio p. Josip Špehar, slavljenici su u zajedništvu sa svojom djecom, rodbinom i prijateljima zahvalili Gospodinu za godine zajedničkoga života.

Slavljenicima čestitamo i molimo Gospodina da sve boli, nevolje i nesporazume tijekom proteklih godina, kao i one koje ih čekaju, pretvori u blagoslov.

Marija i Marin Vuković

Blagoslov prostorija subotičkoga Caritasa

U poslijepodnevnim satima 23. siječnja, blagoslovljene su radne prostorije Caritasa u Gajevoj i Zmaj Jovinoj ulici u Subotici.

Blagoslovu su nazočili svi djelatnici kao i volonteri Caritsa. Kao i uvijek, uz sendviče i kolače koje smo sami pripremali družili smo se oko sat vremena. Prisjećali smo se i rada u prošloj godini, posebno naših volontera koji su to prestali biti, a koji su se također rado odazvali našemu pozivu. Oni naime nikada neće biti zaboravljeni i ostavljeni od svojih radnih kolega i volontera. S puno ljubavi i poštovanja pomagli smo im u prijevozu. Caritasova velika obitelj opet je bila zajedno u radu i molitvi.

Na žalost, 22. siječnja oprostili smo se od naše najstarije volonterice, Eržike Babičković koja je, iako s 82 godine, radila ne štedeći se. Na kraju, ostalo nam je zahvaliti joj se u svojim molitvama.

Roza Mikulić, volonterica Caritasa

Sjećanje na Iliju Kujundžića i Miju Mandića

Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost ”Ivan Antunović” priredio je 29. siječnja u čitaonici Gradske knjižnice u Subotici večer sjećanja u povodu 150. obljetnice od rođenja Ilije Kujundžića i Mije Mandića, dvojice učenika i sljedbenika biskupa Ivana Antunovića, preporoditelja bačkih Hrvata. Predavanja su održali katedralni župnik Stjepan Beretić i urednik Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca dr. Slaven Bačić.

U uvodnoj riječi, predsjedavajući Instituta mons. dr. Andrija Kopilović je naglasio kako je važno upoznati svoju prošlost i velikane koje su stvarali povijest, a to nam svakako svjedoče i dvojica učenika Ivana Antunovića svopjim velikim zalaganjem u prosvjeti naroda.

O svećeniku Iliji Kujundžiću govorio je mons. Stjepan Beretić istaknuvši kako je Ilija bio vjeroučitelj u pučkim školama u Subotici, pisac i sastavljač molitvenika, urednik novina i ”borac” za uvođenje narodnog bunjevačkog jezika u škole, prihvaćajući hrvatski jezik kao književni. Ono što je povezivalo Kujundžića i Mandića je rad u listu Neven, kao i u kalendaru Subotička Danica, ali i rad na narodnoj prosvjeti i uvođenju upravo narodnog jezika u škole. Mons. Beretić je podsjetio na važnost oživljavanja njegova lika danas, što je nedavno učinjeno kako obnavljanjem njegova nadgrobnog spomenika u subotičkom Bajskom groblju tako i pisanjem, kako je to učinjeno u ovogodišnjoj Subotičkoj Danici. ”Zaslužio je Ilija Kujundžić divljenje suvremenika zbog svojih zasluga za narod, jezik i Crkvu ali nas danas”, zaključio je predavač.

Učitelja, urednika novina, novinara i književnika i sastavljača molitvenika Miju Mandića predstavio je povjesničar i urednik Leksikona dr. Slaven Bačić i publici predstavio neke od manje poznatih tekstova iz Nevena čiji je pokretač bio Mandić. Upravo pokretanje Nevena 1884. godine u Baji i njegova borba za uvođenje narodnog jezika u škole najveće su zasluge Antunovićeva učenika kojega je biskup novčano i moralno potpomagao. Dr. Bačić je publiku upoznao sa značenjem djela Mije Mandića i preko pisanja Jose Šokčića i Matije Evetovića i time potvrdio njegovu ulogu u povijesti bačkih Hrvata.

K. Čeliković

Predkorizmena duhovna obnova svećenika

U somborskom Karmelu je 5. veljače održana tradicionalna duhovna obnova svećenika Subotičke biskupije pod okriljem Sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića. Pedesetak svećenika i dva đakona, na čelu s biskupom dr. Ivanom Pénzesom započela je duhovnu obnovu molitvom Trećega časa.

Zatim su se svećenici podijelili u dvije skupine uz predavanje na temu ”Molitva u svećeničkom životu”. Predavanje na hrvatskom jeziku održao je o. Jakov Mamić, provincijal Hrvatske karmelske provincije, a na mađarskom jeziku p. Sándor Szucs, prior karmelićanskoga samostana u Keszthelyu (Mađarska).

U svojemu predavanju o. Mamić je istaknuo kako je identitet svećenika svetost, a svetosti nema bez molitve. Molitva mora biti središte svećeničkoga života. U svom prikazu Terezijinog puta molitve predavač je istaknuo i ulogu tijela u molitvi, zatim je govorio o važnosti i tehnikama sabiranja jer u rastresenosti ne vidimo ni sebe ni drugoga. Sabiranje je u molitvi vrlo bitno jer je ono po Tereziji ”gibanje nutrine prema kontemplaciji”. Kroz sabiranje molitelj postaje svjestan sebe što ga onda vodi k otvorenosti drugome. U molitvi se mora dogoditi susret s Bogom kojemu će biće progovoriti o radosti i boli, o sreći i tjeskobi. U molitvi biće plače, smije se, vapi, kliče, a nakon toga sluša Božji odgovor koji dolazi ili kroz riječ ili kroz nutarnji nadisaj. U društvu s Bogom čovjek postaje drugačiji, događa se otkupljenje bića i preobražaj života, zaključio je o. Mamić i potaknuo svećenike da budu učitelji molitve. Svećenici moraju pomoći vjernicima da kroz molitvu pronađu pravi mir i da mogu funkcionirati radosno, zaključio je predavač.

Uslijedilo je potom euharistijsko klanjanje u šutnji i prigoda za osobnu ispovijed. Nakon toga bilo je euharistijsko slavlje kojega je predslavio biskup Ivan u zajedništvu s okupljenim svećenicima. U prigodnoj propovijedi biskup je, podsjećajući na to da je u nekim biskupijama ova godina proglašena Godinom Biblije, pozvao svećenike da se u Korizmi više druže sa Svetim Pismom te da proživljavajući Evanđelje dublje to prenose i na povjerene im vjernike. Na kraju mise svi su se okupili pred grobom SB o. Gerarda Tome Stantića gdje je biskup predvodio molitvu za njegovo proglašenje blaženim i svetim. Za vrijeme objeda, svim sudionicima zahvalio je o. Anđelko Jozić, prior somborskog karmelskog samostana, a o. Jakov Mamić je ističući da mu za tri mjeseca izlazi mandat provincijala zahvalio biskupu Ivanu na susretljivosti i suradnji. Istaknuo je da je preko Duhovnog centra o. Gerarda Hrvatska karmelska provincija htjela ponuditi one sadržaje koji mogu pomoći ne samo vjernicima Sombora nego i cijeloj biskupiji u duhovnim potrebama.

Andrija Anišić

Zajednička obiteljska molitva

Već dugi niz godina u župi Marija Majka Crkve u Subotici se pokušava obnoviti obiteljska molitva na jedan poseban način, pa je taj običaj nastavljen i ove godine budući da se sve više osjeća potreba obiteljske molitve. Završetak ove molitvene akcije proslavljen je 31. siječnja svetom misom na nakanu svih molitelja.

Ako je istina da je obitelj ”Crkva u malom”, onda je obitelj zajedništvo i mjesto molitve i bogoštovlja. Oslabljeno obiteljsko zajedništvo je sigurno posljedica izostanka zajedničke obiteljske molitve. U prošlosti su se naši stari, odnosno više obitelji, okupljali tijekom siječnja u večernjim satima zajedno na molitvu tzv. Zlatne krunice. To je krunica sedam radosti Blažene Djevice Marije. Katehistica u župi Marija Majka Crkve, s. Eleonora Merković, započela je prije petnaestak godina s ovom inicijativom. Hvala Bogu, obitelji su prihvatile ovaj oblik okupljanja na molitvu. Siječanj je protekao u tom znaku u više desetaka mjesta gdje su se vjernici po obiteljima i susjedstvima okupljali na molitvu. Osobito u tom prednjače djeca. Vrhunac zajedništva je ipak zajedništvo koju svaka obitelj doživljava u velikoj zajednici župe. Završetak ove molitve proslavljen je svetom misom u župnoj crkvi 31. siječnja koju je služio župnik dr. Andrija Kopilović. /Zv/

Proslava Obraćenja sv. Pavla u Subotici


Na blagdan obraćenja svetoga apostola Pavla, 25. siječnja, u Subotici je održano više proslava. U prijepodnevnim satima proslavljena je misa proštenja u kapeli biskupijske gimnazije i sjemeništa ”Paulinum” koje ove godine slavi 45. obljetnicu svojega postojanja.

Istoga dana poslijepodne održana je druga Konferencija kršćanskih biskupa naše regije. Na dnevnom redu su se našle aktualne društvene i crkvene teme, te prijedlozi nastavka suradnje među Crkvama. U izvješću za medije, kojega su poslije večernje mise dali beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar i vladika bački Irinej Bulović, Konferencija je ocijenjena kao vrlo uspješna i konstruktivna. Mons. Hočevar je naglasio kako je značajna činjenica da su svi kršćanski biskupi s našega područja bili nazočni na Konferenciji, te je dodao da su među ostalim razgovarali o problematici restitucije oduzete imovine crkvama i vjerskim zajednicama. Vladika Irinej je naveo kako je tema Konferencije bio i zajednički rad na polju socijalne odgovornosti Crkava kao i pitanje odnosa tradicionalnih Crkava s medijima. On je rekao kako su u planu organiziranja vlastitih crkvenih medija, uputivši također i na poteškoće na koje se pri tome nailazi, naglašavajući važnost suradnje Crkava sa svjetovnim medijima.

Svi biskupi prešli su potom u katedralu–baziliku Sv. Terezije Avilske, gdje je u okviru proslave zaštitnika Subotičke biskupije, svetoga apostola Pavla, ujedno zaključena ovogodišnja stota po redu Molitvena osmina za jedinstvo kršćana.

Poslije slavlja, biskupi, svećenici i uzvanici imali su se prilike susresti u Domu biskupije kod zajedničkoga stola na domjenku. /Zv/

Uređenje crkve Sv. Križa u Somboru

Donacijom Skupštine Općine Sombor, pred sam Božić, uređen je interijer crkve Sv. Križa u Somboru.

Radove je izvršila tvrtka ”Završni radovi građevine – ZRG” iz Subotice, na čelu sa Sašom Vojnić–Hajdukom. Strop crkve je niveliran, ugrađene su nove svjetiljke, obavljeni su ličilački radovi i dr. Zidovi sa strane sadrže crtu života, koja je puna uspona i padova, ali je u blizini svetohraništa taj pad manji, što jasno govori da su životni padovi u Isusovoj blizini manji. U pripremi je novo ozvučenje koje će se ovih dana također postaviti.

Novi ambijent u crkvi, kao da vjernike potiče da se uredi i naše srce za Gospodinov boravak.

Ivan Firanj

Boris Tadić kod biskupa Ivana Pénzesa

U okviru svoje predsjedničke kampanje drugoga izbornoga kruga, aktualni predsjednik Srbije, gospodin Boris Tadić, posjetio je 22. siječnja subotičkog biskupa Ivana Pénzesa.

Posjet, koji je trajao oko sat vremena, bio je zatvoren za javnost. Na njemu su pored biskupa i predsjednika sudjelovali katedralni ceremonijar mons. dr. Andrija Kopilović, predsjednik Skupštine Općine Subotica Saša Vučinić. Nakon razgovora biskup je gospodinu Tadiću pokazao novoizgrađenu zgradu Bogoslovije u biskupijskom dvorištu te se na taj način oprostio od njega. /Zv/

Na ”Čistu sridu” puna bikovačka crkva

Svetoj misi na ”Čistu sridu” prisustvovalo je gotovo dvjesto hodočasnika koji već osmi put, svake godine u sve većem broju, nakon mise, radi pokore hodočašte do Jurićevog križa, koji su obnavljanjem spasili od propadanja Lazo i Marija Brejar. Nakon zajedničke molitve, pod križem je pročitana pjesma Laze Brejara, napisana za ovu prigodu. Po povratku, bikovačka župa je svima pripremila ”suvu pogaču” i kokice čime su hodočasnici i simbolično započeli Korizmeni post.

L. Brejar

U Somboru predstavljen ”Rječnik govora bačkih Hrvata”, akademika dr. Ante Sekulića

Akademik dr. Ante Sekulić sudjelovao je u četvrtak 31. siječnja na promociji svojega Rječnika govora bačkih Hrvata koji je u organizaciji HKUD ”Vladimir Nazor” iz Sombora i Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost ”Ivan Antunović” iz Subotice predstavljen u HKUD–u ”Vladimir Nazor” u Somboru. O Rječniku su govorili pročelnik Nakladničke djelatnosti NIU ”Hrvatska riječ” Milovan Miković iz Subotice i predsjednik Hrvatskog akademskog društva iz Subotice dr. Slaven Bačić.

Pozdravljajući okupljene goste, pročelnik Nakladničkoga odjela Instituta mr. Andrija Anišić i moderator večeri istaknuo je kako je Sekulićevo djelo, Rječnik govora bačkih Hrvata, objavljeno u zajedničkoj nakladi Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje iz Zagreba i Instituta ”Ivan Antunović” iz Subotice. Nazočnima se uime organizatora obratio i predsjednik Društva ”Vladimir Nazor” Šima Raić, a potom i predsjedavajući Instituta ”Ivan Antunović” dr. Andrija Kopilović.

Govoreći o Rječniku, Miković ga je uvrstio u kontekst svih rječnika hrvatskog jezika a napose pokušaja stvaranja bunjevačkog rječnika. Pritom je podsjetio kako je dr. Ante Sekulić ovaj Rječnik počeo stvarati već 1937. godine ali mu je komunistička vlast u dva navrata oduzela prikupljeni materijal kojega mu nikada nije vratila. Tako je ovo kapitalno djelo stvarano tijekom niza godina. Rječnik sadrži tristo tisuća natuknica a obuhvaća čitavo ikavsko područje, dakle i bunjevački i šokački govor u Bačkoj, stoga mu je autor i dao naslov Rječnik govora bačkih Hrvata. No, dragocjeno je u Rječniku i to što je kod svake riječi naznačeno i ono regionalno, tj. u kojim se mjestima poneka riječ danas najviše govori, rekao je Miković.

Dr. Slaven Bačić pojasnio je kako rad na ovakvom Rječniku zahtijeva redovito veliki napor timskoga rada, a dr. Sekulić ga je uradio sam. ”Svi dosadašnji pokušaji stvaranja bunjevačkoga rječnika ne mogu se usporediti s ovim. Nakon ovoga Rječnika dosadašnji Rečnik bačkih Bunjevaca Marka Peića i Grge Bačlije, kojim smo se najviše služili tražeći i provjeravajući bunjevačke riječi, sada možemo staviti na najnižu policu”, istaknuo je dr. Bačić i dodao da će Rječnik govora bačkih Hrvata zauvijek biti rudnik neprocjenjivoga govornoga blaga bačkih Hrvata – Bunjevca i Šokaca, osobito stoga jer ga je dr. Sekulić svrstao ondje gdje mu je i mjesto – među rječnike hrvatskog jezika.

U obraćanju nazočnima, dr. Ante Sekulić najprije je izrazio zahvalnost Bogu što je dočekao da se, nakon Subotice, Rječnik može predstaviti i u Somboru u kojemu je i sam u mladosti proveo nekoliko godina, najprije kao pitomac karmelićana, a potom i kao učitelj. Zatim je naglasio kako Rječnik ne smatra njegovim nego ”našim” djelom, prisjećajući se prošlih vremena u kojima su ”bački Hrvati bili homogeni, zdušno su radili na očuvanju svoga identiteta i ljubomorno čuvali pradjedovsku baštinu, a osobito su čuvali svoju riječ”. Iz tog je razloga svoje sunarodnjake pozvao riječima: ”Volite boje ravnice, volite se međusobno i volite svoju riječ. Nemojte se prebrojavati. Ne trebaju nam brojke, treba nam srca...”, zaključio je Sekulić.

Uslijedila je projekcija dokumentarnoga filma Rajka Ljubiča pod naslovom ”Ante Sekulić – pjesnik, znanstvenik, akademik”. Bilo je to prvo javno predstavljanje spomenutoga filma u kojemu dr. Ante Sekulić lirskim raspoloženjem govori o svojemu životu i radu, o svojim radostima, tugama i stradanjima, o ljepoti bačke ravnice i dr.

Andrija Anišić

Stepinčevo kod subotičkih franjevaca


U okviru devetnice Gospi Lurdskoj, 10. veljače, u subotičkoj Franjevačkoj crkvi svečano je proslavljen blagdan bl. Alojzija Stepinca. Misu je predslavio subotički biskup dr. Ivan Pénzes uz koncelebraciju devetorice svećenika.


Podsjećajući na Isusove riječi ”Želi li mi tko služiti, neka ide za mnom”, biskup Pénzes u propovijedi je istaknuo kako je svatko učenik onoliko koliko je spreman služiti. ”Služenje je dakle tipičan, određujući i neizostavan sadržaj ljubavi i kršćanstva. Povijest Crkve, kako ona daleka, tako i najnovija, tu pronalazi objašnjenje snage koja je dana svakomu kršćanskom mučeniku. U tomu je snaga privlačnosti današnjeg blaženika, kardinala Alojzija Stepinca”, rekao je propovjednik nadodavši kako put prihvaćanja smrtnosti vodi u prepoznavanje drugoga i davanje mjesta svakomu čovjeku, a put osvajanja vječnosti ljudskim silama vodi u isključivanje drugoga, u stav koji drugoga smatra suparnikom. U tom smislu poručio je kako nam blagdan blaženoga Alojzija Stepinca budi svijest da je bez prihvaćanja konačnosti ovozemaljskoga života i prepoznavanja dara vječnoga života gotovo nemoguće graditi svijet bez nasilja. Ukazujući nadalje na negativno ozračje u današnjemu svijetu, biskup Pénzes istaknuo je kako ipak ima puno razloga da budemo sretni što i danas ima marljivih, čestitih i nesebičnih ljudi, što postoji volja da se gradi na temeljima koje su postavili i očuvali naši stari.

Na misi su pjevali združeni zborovi župa Marija Majka Crkve i Sv. Rok te Komorni zbor Collegium Musicum Catholicum uz orguljsku pratnju Kornelija Vizina i ravnanje Miroslava Stantića. Na kraju mise vjernici su poljupcem iskazali počast moćima bl. Alojzija Stepinca. Blagdan bl. Alojzija Stepinca, od njegova proglašenja blaženim, u Subotici se na razini grada slavi u franjevačkoj crkvi u okviru devetnice Gospi Lurdskoj. I ove godine devetnica je započela 2. veljače proslavom Dana posvećenoga života, kada su se na misi koju je predvodio biskup Pénzes okupili redovnici i redovnice grada. Kroz svih devet dana misu je predvodio i propovijedao o. Gracijan Biršić, franjevac iz Osijeka. /A. A./

Kršćanska tribina grada Subotice

Gospodar ovoga svijeta

”Gospodar ovoga svijeta – o utjecaju đavla u osobnom, obiteljskom i društvenom životu” bila je tema predavanja direktora Radio Marije Srbije dr. Tadeja Vojnovića, ofm, kojega je održao 7. veljače u dvorani HKC ”Bunjevačko kolo” na Kršćanskoj tribini grada Subotice.

Na početku svojega predavanja dr. Vojnović obrazložio je najprije naslov teme naglasivši kako je sam Isus sotonu nazvao gospodarom ovoga svijeta. Osim toga naziva, u Novom zavjetu susreće se i naziv sotona, đavao, Zli, a u slavenskim jezicima vrag. Pojasnio je zatim nazočnima istinu da je đavao stvarnost. ”On nije krampus s rogovima i repom, nego je osoba inteligentnija od svakoga čovjeka. On je osoba koja ima veliki utjecaj u našem osobnom, obiteljskom i društvenom životu”, rekao je predavač. U nastavku predavanja je protumačio nastanak đavla i zlih duhova ističući da je đavao nastao od anđela koji su bili neposlušni Bogu. Đavao je čisti duh. Nema nijednu materijalnu osobinu. Polazeći od biblijskog opisa prvoga grijeha, objasnio je đavolsku taktiku i strategiju. On uvijek laže – služi se poluistinama. Prvi dio onoga što kaže i nudi je istina a drugi dio je uvijek laž iskrivio je u čovjeku i sliku Boga; daje privlačne ponude; uvijek djeluje u pravi čas i pogađa čovjeka ondje gdje je i kad je najslabiji; vrlo je uporan – i kad ga čovjek odbije, ostavlja ga do sljedeće prilike. No, premda ima vrlo sofisticirani marketing cilj mu je uvijek uništenje čovjeka – fizičko, psihičko i duhovno. Bog je konkstruktor, a sotona destruktor. Čovjek je bio snažan u početku jer ga je štitila Božja zapovijed. I dok je držao zapovijed on je bio jači od sotone. Samo đavolsko napastovanje dokazuje da je slabiji od čovjeka i zato mu želi izbiti ”snagu” a to je život po zapovijedima Božjim. Onoga trenutka kada je čovjek prekršio Božju zapovijed, on je pao pod njegovu vlast. Nastavljajući predavanje naglasio je kako đavla valja raskrinkati jer on čovjeka podjarmljuje i stvara svoje kraljevstvo koje je nalik koncentracijskom logoru.

U drugom dijelu predavanja na temelju Isusovog primjera i Božje riječi, ukazao je na to kako se čovjek može oduprijeti đavlu. Isus je svojim ”da” Bogu, koje je završilo smrću na križu, pobijedio đavla i otvorio ljudima pristup Božjemu kraljevstvu. U kraljevstvo Božje se ulazi dragovoljno. Čovjek slobodno mora prihvatiti Božju volju i ponudu Božje zapovijedi. Po krštenju čovjek izriče svoj ”da” Bogu i ”ne” sotoni što je očito u formuli odreknuća i vjeroispovijesti. Po svakom krštenju puni se Božje kraljevstvo i prazni kraljevstvo sotone. Sotona će djelovati u svijetu sve dok bude ljudi koji će njemu vjerovati. To će pak trajati do konca vremena kada će sotona konačno sa svim svojim slugama biti bačen u ”jezero ognjeno”, zaključio je predavač.

Predavanje je izazvalo veliko zanimanje. Oko 250 sudionika pozorno je pratilo izlaganje p. Tadeja i uključilo se u živu raspravu. Zbog mnogih otvorenih pitanja, ova tema bit će nastavljena i na sljedećoj tribini u mjesecu ožujku, na kojoj će predavač ukazati na konkretno djelovanje sotone danas u svijetu – u čovjeku, društvu, politici, ekonomiji, u vjerničkim zajednicama pa i u samoj Crkvi. /Andrija A./

Korizmena tribina u Somboru

U Hrvatskom domu pri HKUD–u ”Vladimir Nazor” u Somboru započele su 11. veljače Korizmene tribine, koje će se održavati svakoga ponedjeljka sve do Uskrsa. Korizmene tribine priređuje Duhovni centar ”Sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića”. Okvirna tema ovogodišnjih tribina je ”Molitva u kršćanskom životu” prema Katekizmu Katoličke Crkve, odnosno prema Kompendiju istoga Katekizma. Predavanje na temu ”Objava molitve u Starom zavjetu” na prvoj tribini u nizu održao je župnik župe Sv. Roka iz Subotice, mr. Andrija Anišić.

Nazočne je na početku predavanja pozdravio predsjednik HKUD–a ”Vladimir Nazor” Šima Raić, posebno zahvaljujući na suradnji karmelićanima koji djeluju u Somboru. Govoreći o molitvi u Starom zavjetu, predavač je u kratkim crtama predstavio Katekizam Katoličke Crkve i njegov Kompendij. Istaknuo je kako bi te knjige, uz Bibliju i Dokumente II. vatikanskog koncila, trebala imati svaka katolička obitelj. Osobito je naglasio dragocjenost Katekizma, budući da on sadrži baštinu katoličke vjere popraćenu navodima iz Svetoga pisma, Dokumenata II. vatikanskog koncila i drugih značajnih dokumenata Crkvenoga učiteljstva te navodima iz spisa crkvenih Otaca. Predstavljajući Kompendij podsjetio je da su njegovu izradu zahtijevali još sudionici Međunarodnog katehetskog kongresa u listopadu 2002. a njegovu izradu je inicirao pokojni papa Ivan Pavao II. Govoreći općenito o molitvi, mr. Anišić pokušao je odgovoriti na pitanja koja Kompendij postavlja u prvom poglavlju svojega četvrtoga dijela a koji govori o kršćanskoj molitvi: zašto postoji sveopći poziv na molitvu, po čemu je Abraham uzor molitve, kako je molio Mojsije, kakav je u Starome zavjetu odnos Hrama i kralja s molitvom, koja je uloga molitve u poslanju proroka te koliko su u molitvi važni psalmi. Slijedeći tekst Katekizma i Kompendija, ukazao je na značaj molitve u Starom zavjetu ističući kako se u njemu razabire postupnost razvoja molitvenog života kako pojedinaca tako i izabranog naroda. Ukazao je na mnoge uzorke molitava koji se nalaze u Svetom pismu potkrjepljujući sve i primjerima iz svog osobnog molitvenog života i iz molitvenog života povjerene mu župne zajednice. Predavač se posebno zadržao na tumačenju Psalama koji su svi zapravo ”molitve srca” izražene u raznim oblicima od himana, preko zahvalnica, predanja pa sve do tužaljki kojih zapravo ima i najviše među psalmima (49). Naglasio je zatim da su psalmi bitni sadržaj molitava Časoslova Božjega naroda koji je glavni ”molitvenik Crkve”.

U razgovoru poslije predavanja bilo je riječi o odnosu posta i molitve, zajedničkoj obiteljskoj molitvi, o razlici molitve u Starom i Novom zavjetu i dr. /Zv/