Kultura

Iz poruke pape Benedikta XVI. za 45. svjetski dan molitve za zvanja 2008.

Zvanja u službi Crkve-misije

Draga braćo i sestre!
Za Svjetski dan molitve za zvanja, koji će se slaviti 13. travnja 2008. godine, izabrao sam temu "Zvanja u službi Crkve-misije". Apostolima je uskrsli Isus povjerio ovo poslanje: "Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga" (Mt 28,19), jamčeći im: "ja sam s vama u sve dane - do svršetka svijeta" (Mt 28,20). Crkva je misionarska u svojoj cijelosti i u svakome svome članu. Premda je svaki kršćanin po snazi krštenja i potvrde pozvan svjedočiti i naviještati evanđelje, misionarska dimenzija je poglavito i tijesno vezana uz svećenički poziv. U savezu s Izraelom, Bog je povjerio odabranim ljudima, koje je pozvao i u svoje ime poslao narodu, poslanje da budu proroci i svećenici. Tako učini, primjerice, s Mojsijem: "Zato, hajde! Ja te šaljem faraonu da izbaviš narod moj, Izraelce, iz Egipta... kad izvedeš narod iz Egipta, Bogu ćete iskazati štovanje na ovome brdu" (Izl 3,10.12). Isto se dogodilo s apostolima. /.../

Upravo zato što ih je Gospodin pozvao, dvanaestorica uzimaju ime "apostoli", određeni su proći svijetom naviještajući evanđelje kao svjedoci Kristove smrti i uskrsnuća. Sveti Pavao piše kršćanima u Korintu: "Mi - to jest apostoli - propovijedamo Krista raspetoga" (1 Kor 1,23). Djela apostolska u tome djelu vjerovjesništva pridaju veoma važnu ulogu također drugim učenicima, čiji misionarski poziv proizlazi iz providnosnih okolnosti, ponekad bolnih, poput izgona iz vlastitoga kraja jer su sljedbenici Isusovi (usp. 8,1-4). Snagom Duha Svetoga ta se kušnja preobražava u milost i od nje dolazi poticaj drugim narodima naviještati ime Gospodinovo, da se tako proširi krug kršćanske zajednice. Riječ je o muževima i ženama koji su, kako evanđelist Luka piše u Djelima apostolskim, "svoje živote izložili za ime Gospodina našega Isusa Krista" (15,26). Prvi među njima, od Gospodina pozvan da bude pravi apostol, bez sumnje je Pavao iz Tarza. Pavlova povijest, najvećega misionara svih vremena, višestruko ističe vezu između zvanja i poslanja. Optužen od protivnika da nije ovlašten za apostolat, on se opetovano opravdava izravnim pozivom primljenim od Gospodina (usp. Rim 1,1; Gal 1,11-12.15-17). /.../

Među osobama koje se posvema posvećuju službi evanđelja, svećenici su na poseban način pozvani naviještati riječ Božju, dijeliti sakramente, poglavito euharistiju i sakrament pomirenja, oni su pozvani služiti najslabijima, bolesnima, trpećima, siromasima i svima nevoljnima u krajevima u kojima, ponekad, žive mnoštva koja još nisu doživjela istinski susret s Isusom Kristom. Njima misionari donose prvi navještaj Kristove otkupiteljske ljubavi. Statistike potvrđuju da broj krštenih raste zahvaljujući pastoralnome radu tih svećenika, potpuno posvećenih spasenju braće. U tome kontekstu, valja odati posebno priznanje svećenicima prezbiterima 'fidei donum', koji kompetentno i s velikodušnim predanjem izgrađuju zajednicu navješćujući joj riječ Božju i lomeći Kruh života, bespoštedno se stavljajući u službu poslanja Crkve. Potrebno je zahvaliti Bogu za tolike svećenike koji su trpjeli sve do žrtve života kako bi služili Kristu... Riječ je o potresnim svjedočanstvima, koja mogu nadahnuti tolike mlade da odluče slijediti Krista i razdati svoj život za druge, nalazeći upravo tako istinski život (Ap. pob. Sacramentum caritatis, 26). Isus je dakle po svojim svećenicima nazočan među današnjim ljudima u najudaljenijim krajevima svijeta. /.../

Samo na duhovno dobro obrađenom zemljištu cvjetaju svećenička i redovnička zvanja. Doista, kršćanske zajednice u kojima je duboko prisutan misionarski vidik crkvenoga otajstva nikada se neće povući u sebe. Misija, kao svjedočanstvo božanske ljubavi, posebice je djelotvorna ako je prihvaćena u zajednici, "da svijet uzvjeruje" (Iv 17,21). Zvanja su dar koji Crkva iz dana u dan zaziva od Duha Svetoga. Kao u početku, crkvena zajednica, okupljena oko Djevice Marije, Kraljice Apostola, od nje uči od Gospodina zazivati procvat novih apostola koji u sebi znadu živjeti vjeru i ljubav bez kojih nema misije. Dok ovo razmišljanje povjeravam svim crkvenim zajednicama, da ga usvoje i na njemu se nadahnu za molitvu, potičem sve koji s vjerom i velikodušnošću djeluju u službi za zvanja, a odgojiteljima, katehetama i svima, posebice mladima na putu zvanja, od srca udjeljujem posebni apostolski blagoslov.

Skupština Vojvodine formirala Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata novoutemeljena je institucija hrvatske manjine u Srbiji. Odluku o njezinom formiranju donijela je 10. ožujka Skupština Vojvodine koja je za v.d. ravnatelja Zavoda imenovala publicistu Tomislava Žigmanova. Osim hrvatskog bit će formirani zavodi za kulturu vojvođanskih Mađara, Rumunja, Rusina i Slovaka.

Prelaskom na novu frekvenciju, umanjuju se manjinska prava Hrvata

Program na hrvatskom, kao i na srpskom jeziku, koji se dugi niz godina emitirao na regionalnoj frekvenciji 91,5 megaherca, od 10. ožujka emitira se na lokalnoj frekvenciji 104,4 megaherca. Gubljenje regionalne frekvencije ograničilo je slušanost programa na trećinu dosadašnjeg dometa te ga stanovnici pojedinih naselja u okolini Subotice na novoj frekvenciji ne mogu čuti. Radio Subotica, jedini elektronički medij u Srbiji koji svakodnevno emitira program na hrvatskom jeziku, izgubio je regionalnu frekvenciju čime je veliki dio hrvatske zajednice na sjeveru Vojvodine ostao bez radijskog programa na svojemu materinjem jeziku. Odluku je donijela srbijanska Radiodifuzna agencija (RRA) koja je jedinu regionalnu frekvenciju umjesto Radio Subotici dodijelila "Pannon radiju", koji će emitirati cjelodnevni program na mađarskom jeziku.

Bunjevački Hrvati u Sarajevu predstavili svoje kulturno stvaralaštvo

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak i Festivala Sarajevo - Sarajevska zima, 8. ožujka u Sarajevu su u Kinoteci dio svog kulturnog stvaralaštva predstavili bunjevački Hrvati. Leksikon podunavskih Hrvata - Bunjevaca i Šokaca predstavili su urednici Slaven Bačić i Tomislav Žigmanov, redatelj Rajko Ljubič predstavio je svoj filmski rad, a članice "Bunjevačkog kola" predstavile se izvornu bunjevačku pjesmu.

Obilježavanje dolaska Šokaca u bačko Podunavlje

Sedam udruga kulture Hrvata-Šokaca iz bačkog Podunavlja dogovorilo je zajednički projekt obilježavanja 320. obljetnice dolaska svojih predaka na ove prostore. Tijekom godine bit će održani različiti programi u koje će osim novih biti održani i oni tradicionalni.

Velika uskršnja izložba u HKC "Bunjevačko kolo"

"Bunjevačko kolo" Sekcije HKUD-a "Matija Gubec" iz Tavankuta i HKC "Bunjevačko kolo" priredile su 12. uskršnju izložbu. Izložba je otvorena 12. ožujka u svečanoj dvorani Hrvatskoga kulturnog centra "Bunjevačko kolo" u Subotici pred nevjerojatnim brojem posjetitelja. Nakon nastupa djece s prigodnim recitacijama, izložbu je otvorila likovna umjetnica Jasmina Vidaković Jovančić podsjetivši na jaje kao simbol novog života.

Izložba je bila otvorena do 19. ožujka, a na njoj su se mogle kupiti i čestitke i jaja u mnogobrojnim likovnim tehnikama. Posebno je vrijedno zapisati kako su na ovoj izložbi svoje radove predstavili i učenici osnovnih škola a u izradu jaja i čestitaka uključili su se i njihovi roditelji. Djeca su prodavala svoje proizvode a prihod je namijenjen u humanitarne svrhe. Organizatori izložbe Josip Horvat i Jozefina Skenderović zadovoljni su odazivom škola i likovnih sekcija jer je dvorana bila čak i premala za sve posjetitelje.
/Zv/

"Skupština na ćoši" u Sonti

Knjiga dramskih tekstova "Teška vrimena" u nakladi Hrvatske čitaonice predstavljena je 7. ožujka u velikoj dvorani Doma kulture u Sonti u organizaciji Hrvatske čitaonice iz Subotice i KPZH "Šokadija" iz Sonte. U okviru programa domaćini su prikazali dio predstave "Ljubav iz baba Mandine kujne" Ivana Andrašića, a učenice hrvatskog odjela subotičke gimnazije nastupile su s jednočinkom "Skupština na ćoši" Šime Ivića u adaptaciji i režiji Marjana Kiša. Njih su glazbeno pratili tamburaši HKC "Bunjevačko kolo" iz Subotice. Bila je ovo vrlo uspjela književna večer na zadovoljstvo gostiju i domaćina.

Predstavnici Hrvatske čitaonice među najboljim recitatorima

Ivan Kovač i Karla Rudić, učenici viših razreda osnovne škole, dvoje su od 11 recitatora koji su se na Zonskoj smotri recitatora "Pjesniče naroda mog" plasirali na pokrajinsku smotru. Oni su govorili na hrvatskom jeziku, a nastupili su u ime Hrvatske čitaonice. Među pobjednicima je i Dragana Sudarević, učenica OŠ "Ivan Milutinović" koja je stihove govorila na bunjevačkoj ikavici.

Na zonskoj smotri recitatora nastupila su 84 recitatora iz Subotice, Apatina, Sombora, Bačke Topole, Ade, Sente, Bečeja i Malog Iđoša. Najbolji recitatori nagrađeni su diplomom i ponovno će se natjecati u kazivanju poezije na pokrajinskoj smotri u Sečnju, 18, 19. i 20. travnja. /Zv/

Izložba u Maloj Bosni

Sekcija "Vrijedne ruke" KUD-a "Ravnica" u Maloj Bosni priredila je 9. 03. 2008. godine četvrtu po redu jednodnevnu izložbu svojih rukotvorina na uskršnju temu u prostorijama doma Mjesne zajednice. Pored šlinga, goblena i šarenih jaja, izložbom su dominirala šarena jaja u raznim tehnikama, čestitke u tehnici slame i drugim oblicima naivne umjetnosti, te slike. Ova izložba je po sebi mješovitog karaktera, tj. pored eksponata za promatranje, bilo je i onih koji su se mogli kupiti. Osnivačica sekcije, Marija Bošnjak ističe kako su svi eksponati nastali iz ljubavi, a priloge koje prikupe od izložbe koriste za potrebe sekcije i u dobrotvorne svrhe. Svojim radovima izložbu su uljepšala školska djeca iz sela, kao i nekoliko izlagača iz susjednih mjesta. Lijepi je običaj sekcije da za Uskrs siromašnijim mještanima Male Bosne u poklon odnesu po šareno jaje i naranču. Nadalje, kako nam je otkrila gđa Bošnjak, članice sekcije se svakog četvrtka okupljaju na rad u sekciji, a pored toga su mnoge od njih aktivne i u župnoj zajednici. Ovim putem ona se u ime svih izlagača zahvaljuje Mjesnoj zajednici koja im je besplatno ustupila dvoranu za izložbeni prostor.
/Zv/