Svetac mjeseca - Piše: Stjepan Beretić

25. ožujka - Sveti Dizma
* prijatelj Isusa Krista * sudrug Isusova mučeništva * tužitelj Isusovih mučitelja * čuvar raja * evanđelist Isusa Krista * Gospodinov prorok i i odvjetnik * brani Isusa od napadaja * prvina Isusova križa * Isusov pobočnik * orao koji leti u nebo *Na smrt križa osuđeni

Sveti Luka spominje dvojicu razbojnika koji su s Isusom bili raspeti: "Vodili su i drugu dvojicu, zločince, da ih s njime pogube. I kad dođoše na mjesto zvano Lubanja, ondje razapeše njega i te zločince, jednoga zdesna, drugoga slijeva... Stajao je ondje narod i promatrao. A podrugivali se i glavari govoreći: Druge je spasio, neka spasi sam sebe ako je on Krist, Božji Izabranik! Izrugivali ga i vojnici" (Lk 23,32-36) ... "Jedan ga je od obješenih zločinaca pogrđivao: Nisi li ti Krist? Spasi sebe i nas! A drugi ovoga prekoravaše: Zar se ne bojiš Boga ni ti, koji si pod istom osudom? Ali mi po pravdi jer primamo što smo djelima zaslužili, a on - on ništa opako ne učini. Onda reče: Isuse, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje. A on će mu: Zaista ti kažem, danas ćeš biti sa mnom u raju! (Lk 23,39-43).

Ime raskajanog razbojnika

Apokrifni pisci znaju da se raskajani razbojnik zvao Dizma. Dizma je svojim pokajanjem izmolio nebo. Priznao je svoje krivice. I kaznu svoju je smatrao zasluženom. Na križu se, prije smrti, obratio Isusu s molitvom. Isus mu je s križa obećao: "Zaista ti kažem, danas ćeš biti sa mnom u raju" (Lk 23,43).Dizma zaštitio svetu Obitelj na bijegu u Egipat

Apokrifne legende ga opisuju kao razbojnika koji je svetoj obitelji pokazao put u Egipat (Mt 2,13-15). Kad je sveta Obitelj bježala u Egipat, napali su je razbojnici. Među pljačkašima se našao i Dizma. No, kad je doznao tko je Dijete s kojim Marija i Josip bježe, Dizma je ustao u obranu napadnutih izbjeglica. On je čak i primio svetu obitelj u svojoj kući. Dizmino je dijete bolovalo od gube. I dogodilo se čudo, dijete je ozdravilo kad se okupalo u vodi kojom je Marija okupala Isusa.
Dizmin križ - štovane moći

Jedan apokrifni izvor kaže da su pobožni vjernici pronašli Dizmin križ, te su ga kao svete moći prenijeli na otok Cipar, pa kasnije u Bolognu. Sveta Stolica nije dopustila Dizmino javno štovanje, pogotovo nije dopustila da ga se štuje kao mučenika. No, viteški redovnici mercedari, koje su 1218. godine utemeljili sveti Petar Nolasco i Rajmund Pennafort, sa zadaćom da otkupljuju kršćanske sužnjeve od muslimana, dobili su dopuštenje da na njegov spomendan imaju posebnu službu časova i vlastiti misni obrazac. Ti su redovnici polagali uz uobičajena tri zavjeta i zavjet da će otkupljivati zarobljene. Štovanje dobrog razbojnika su posebno širili isusovci. U Ljubljani je u 17. stoljeću osnovana Dizmina bratovština, koja je imala zadaću moliti Dizmin zagovor za čas smrti.

Uživao je ugled u očima najvećih svetaca

Dizma je bio u časti i na Istoku i na Zapadu. Moći njegovoga križa su čuvali Ciprani, a onda građani Bologne. Sveti Augustin (*354. + 430.) nalazi riječ pohvale za Dizmu: "Apostoli su se pokolebali u vjeri u Isusa Krista, iako su vidjeli da je uskrisavao mrtve. Dobri razbojnik ga je vidio kako visi na križu i povjerovao u njega kao u Boga." I sveti Leon Veliki (*390. + 461.) ima lijepu riječ za njega: "Dizma nije vidio čudesa koja je Isus učinio za života; nije mogao vidjeti ni ona što ih je učinio poslije smrti. Pa ipak je sudruga u patnji priznao za svoga Gospodina. U krivcu koji umire s njime zaziva svoga Spasitelja." Sveti Ivan Zlatousti (*344. + 407.) će reći: "Dok svećenici i narod jednoglasno kažu da je Krist zločinac, Dizma ga proglašuje nevinim i svetim. Dok ga svi zlostavljaju kao roba, on ga naviješta kao Gospodina. Dok ga svi napadaju kao najgorega između ljudi, dotle mu se on obraća kao svome Bogu. Svi hule na Isusa, samo ga Dizma brani. Svi ga preziru, samo ga on hvali. Svi ga optužuju, samo ga on proglašava nevinim." Sveti Ciprijan (*210. + 258.) ima najveću riječ za Dizmu. On ga naziva "mučenikom i krštenim u svojoj krvi, dok ispovijeda Kristovo božanstvo". Dizmu je odlikovala povijest, kad mu je dala tako časne naslove kao što su: prijatelj Isusa Krista, sudrug Isusova mučeništva, tužitelj Isusovih mučitelja, čuvar raja, evanđelist Isusa Krista, Gospodinov prorok i i odvjetnik, branitelj Isusa, prvina Isusova križa, Isusov pobočnik, orao koji leti u nebo.

Zaštitnik umirućih

Slikari ga i kipari najčešće prikazuju na križu, ali ga prikazuju među prvim spašenim ljudima u predpaklu. Na tim slikama ga vidimo pokraj Ivana Krstitelja, kao i u blizini Adama i Eve. Prikazuju ga i s toljagom u ruci. Osim što je zaštitnik kirijaša i na smrt osuđenih, zaštitnik je i dobre smrti. U okolici Bánske Bystrice u Slovačkoj čitamo na zvonu jedne tamošnje crkve: O Disma latro poenitens, lectissime sis tutor mihi; moriens dum luctor in agone! O Dizma raskajani razbojniče, budi mi izabrani zaštitnik, kad se budem borio sa smrću! Kad je tako znao osvojiti nebo, tko mu se ne bi utekao za pomoć?!