Meditacija - Piše: Željko Augustinov

Kušnja u gradu


Jahve reče Abrahamu:
"Idi iz zemlje svoje,
iz zavičaja i doma očinskog,
u krajeve koje ću ti pokazati.
Velik ću narod od tebe učiniti,
blagoslovit ću te..."
(Post 12, 1-2)

Cijenjeni prijatelju, znaš li tko je bio Abram i kako je postao Abraham? Bio je kraljevskoga roda i uživao sve pogodnosti lagodnoga života, ali nije bio sretan, jer je više od drugih osjećao nesigurnost i živio u njoj.

Kraljevići su, naime, uvijek bili na meti drugih, jer tko ubije kralja ovladava i njegovim kraljevstvom. Stoga, da bi opstale, kraljevske obitelji su si gradile utvrđene gradove od kamena. U njima su čuvali svoje ljudstvo i blago i bdjeli nad njim. Skupljali i plaćali vojske, a u samom gradu plaćali su policiju da danonoćno bdije, ali čak ni to nije uvijek bilo uspješno, jer bi domaći pljačkaši i razbojnici ponekad dobro "odradili" posao.

Ljudi kraljevskoga roda sigurnost i spokoj tražili su u svojim obiteljima, u djeci koja će se o njima brinuti u starosti. No, Abram je bio uskraćen za tu sigurnost, jer Saraja je bila neplodna.

Kada mu je otac umro, vjerojatno u zreloj dobi, potpuno se izgubio. Izgubio je i posljednji oslonac i slomio se.

Tada mu pristupa Bog i nudi novi početak, novi život. Nudi mu čak i potomstvo, premda je prestar a žena mu nerotkinja.

Bog Abramu nudi riječ i obećanje, te ga poziva da povjeruje u Njega. No, Bog postavlja i uvjet. Abram mora napusiti grad, izići iz svoje zemlje i krenuti u zemlju nepoznatu, a kad je s Bogom skupa prođe, ona će ustvari postati obećana. Za njega i njegova potomka, kao i za čitav narod koji će proizići iz Božjeg blagoslova, ta nepoznata zemlja postat će poput novog raja.

U znak ohrabrenja radi poslušnosti vjere, Bog Abramu daje novo ime. Od sada je Abraham, što znači otac mnoštva naroda, koji vjeruje u Božju riječ. I Saraja dobiva novo ime. Ona je sada Sara, što znači kneginja, tj. pramajka kraljeva.

Prijatelju! Osjećaš li kušnju i nesigurnost "života u gradu"? Poslušaj Božji poziv! Iziđi! Bog i tebi nudi Riječ sigurnosti i očekuje te u Crkvi da te blagoslovi.