Djeca - Uređuje: Katarina Čeliković

Tko smo mi?

Svaki je početak težak. Tako obično ljudi govore. A ja vam kažem, dragi Zvončići, početak je zanimljiv, interesantan. Ako ste imalo radoznali, sigurno ćete jedva čekati i početak vjeronauka. I u školama je počela nastava vjeronauka, ali oni koji se pripremaju za sakramente mogu mnogo više naučiti na župnom vjeronauku. I to je posebno interesantno jer je sadržaj drukčiji. A što možemo na vjeronauku naučiti? Ponajprije istinu o Bogu a zatim i o nama. Upoznati Boga je naša prva lijepa dužnost. A dobit ćemo i odgovore na pitanje - Tko smo mi?

Znam da će se netko začuditi, ali biti kršćanin nije samo po sebi "normalno". Ako si kršćanin, dobio si posebnu milost po kojoj si i Božje dijete. A kad si već Božji, pa onda Boga treba i pobliže upoznati kako bismo ga više mogli voljeti. Na vjeronauku ćete naučiti i kako su živjeli prvi kršćani. I još mnogo toga.

A evo vam ovdje i jedne male igre u kojoj možete provjeriti nešto od svoga znanja o životu prvih kršćana. Poigrajte se i riješite kviz. Rješenje će biti tiskano vrlo, vrlo sitnim slovima. Nađite ga. Želim vam uzbudljivu i zanimljivu godinu, od početka do kraja.
Vaša Zvončica      Boris Jurčević                                Krunoslav Piuković
                           (OŠ "Ivan Milutinović", Subotica)

Moj duhovni dnevnik!

Svaka sveta misa ima svoju duhovnu poruku. Važno je stoga pozorno slušati misna čitanja.

Važno je također čitati Bibliju, najsvetiju knjigu u kojoj nam Bog govori. Ima još nešto važno. Treba zabilježiti ono što ste saznali ili doživjeli nakon čitanja Božje riječi ili ako vam se nešto lijepo dogodilo. Naravno, i neke negativne događaje treba zapisati i moliti Isusa da što prije pomogne riješiti problem.

Predlažem vam, vjerni Zvončići, PISANJE Duhovnog dnevnika. Neki to rade na svom računalu, pa se to zove BLOG, a vi možete pisati svoj vlastiti duhovni dnevnik. U njemu mogu biti i vaše molitve, ili one koje ste negdje pročitali. Vidjet ćete kako je to interesantno i kako će vam taj dnevnik postati naj-prijatelj. A oni manji među vama, mogu i nacrtati nešto što im se jako dopalo u Bibliji. Zvončica

ŽIVOT PRVIH KRŠĆANA

Dopuni riječi koje nedostaju!

Bijahu postojani u ........... apostolskom, u zajedništvu, lomljenju ........... i molitvama. Strahopoštovanje obuzimaše svaku ...........: apostoli su činili mnoga ............ i znamenja. Svi koji prigrliše ........... bijahu združeni i sve im bijaše .................. Sva bi imanja i ......... prodali porazdijelili svima kako bi tko trebao. Svaki bi dan jednodušno i postojano hrlili u ............., u kućama bi lomili kruh te u radosti i prostodušnosti ........ zajednički uzimali .......... hvaleći Boga i uživajući naklonost svega naroda. .............. je pak danomice zajednici pridruživao spasenike.
Dj 2, 42-47 -------------------------------------

riječi koje nedostaju: čudesa, dobra, dušu, Gospodin, Hram, hranu, kruha, nauku, srca, vjeru, zajedničko

Učenici OŠ "Ivan Milutinović" proslavili Malu Gospu na Bunariću

Na blagdan male Gospe, u ponedjeljak 8. rujna, učenici i učenice hrvatskih odjela 5., 6. i 7. razreda OŠ "Ivan Milutinović" iz Subotice i Male Bosne posjetili su Svetište Majke Božje na Bunariću, gdje su uz svetu misu proslavili rođenje Blažene Djevice Marije i održali nastavu u prirodi.
Svetu misu predvodio je upravitelj Svetišta, dr. Andrija Kopilović. Svojom propovijedi potaknuo je nazočne, a posebice djecu, na razmišljanje o riječima koje mogu biti lijepe, ali i opake, pa čak i ubojite, te kako iste treba obazrivo koristiti. Učenici hrvatskih odjela su se nakon svete mise raspršili po prostranstvu Svetišta te je započela nastava u prirodi. Najprije je dr. Andrija Kopilović održao veoma interesantno predavanje o povijesti svetišta na Bunariću, koje su učenici pozorno pratili, a nakon toga je djeci i njihovim nastavnicima darivao prigodne privjeske za ključeve. Sretni i puni novih saznanja o mjestu koje smo posjetili, nastavili smo sa satima hrvatskog jezika, matematike, i naravno - tjelesnoga odgoja. Ni kiša, koja je povremeno padala, nije nam prekinula uživanje. Na ovom lijepom mjestu i učenje je bilo mnogo lakše i zanimljivije. Svi sudionici današnjeg blagdana: učenici, njihovi roditelji i nastavnici, oduševljeni su toplim prijemom i ovakvim vidom nastave, te su izrazili želju da se ponovno okupimo na istom mjestu što prije.

Nastavnici koji predaju na hrvatskom jeziku u OŠ "Ivan Milutinović" posebno zahvaljuju dr. Kopiloviću koji im je osigurao boravak na Bunariću, a nadasve na više nego ugodnom dočeku i dojmljivim riječima koje su se djeci urezale u srce. Naravno, moramo zahvaliti i roditeljima naših učenika koji su nam izašli u susret i svojim prijevozom omogućili dolazak sve djece.


Jasna Peić Gavran, učiteljica