Katolička crkva u Vojvodini

Irižani - vjerni hodočasnici

Na blagdan slavenskih apostola Ćirila i Metoda, 5. srpnja, okupili smo se u zajedništvu na svetoj misi za pokojne iz obitelji Manhalt, uz poruku kako smo graditelji mostova kada nalazimo pravu riječ i provodimo evanđelje u našemu životu. U nedjelju 6. srpnja, za vrijeme mise u Šatrincima sakramente inicijacije primila je Karolina Paličko uz poruku: Kao što je prvi put pala u ruke i zagrljaj roditelja, danas pada na ruke Božje i njegov zagrljaj. U ponedjeljak 7. srpnja, župnik Blaž Zmaić je nazočio liturgiji uz proslavu pravoslavnog blagdana «Ivanjdana», u seoskoj vrdničkoj crkvi. U poslijepodnevnim satima oprostili smo se u Šatrincima od zemaljskih ostataka Đule Birinjija (66).

I ove godine 8. srpnja slavljena je sveta misa za pokojne iz obitelji Aničić. U kapelici u Vrdniku održana je u subotu 12. srpnja jednodnevna duhovna obnova za pripadnike Franjevačkoga svjetovnoga reda, pod vodstvom p. Tadeja Vojnovića iz Novog Sada. Istoga dana u večernjim satima mladu misu slavio je rumski mladomisnik Ladislav Dort. U nedjelju, 13. srpnja, u Vrdniku je služena sveta misa za pokojne: Branka Šuška i Franju Majhenšeka. Nakon prijenosa tijela Anke Vodenac u novu grobnicu 21. srpnja, slavljena je za nju sveta misa, a 2. kolovoza sahranili smo u Vrdniku Karla Farkaša (86).

Najveće srijemsko svetište Gospe Snježne kod Petrovaradina, 4. i 5. kolovoza okupilo je vjernike Srijema, Subotičke biskupije i Beogradske nadbiskupije te Grkokatoličkog egzarhata, te drage goste pjevače iz Novog Grada i hodočasnike župe D. Andrijevci s filijalom Stari Perkovci iz RH. Predvoditelj večernje mise i procesije bio je novi srijemski biskup Đuro Gašparović, a suslavili su nadbiskup đakovačko-osječki Marin Srakić, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar te nekoliko svećenika. Misno slavlje na mađarskom jeziku istoga dana predslavio je subotički biskup Ivan Pénzes.

Vjernici filijale u Vrdniku oprostili su se na sam blagdan Gospe Snježne od Pere Karačića (81). Nakon što su pravoslavni vjernici iz Šatrinaca proslavili blagdan Preobraženja Gospodnjeg, vjernici mađarskog govornog područja proslavili su 20. kolovoza spomendan Szent Istvána. Misno slavlje predslavio je bikovački župnik preč. Julije Bašić. Sveta misa za Marijanu Madacki služena je 28. kolovoza. Mjesec smo završili hodočasničkim putem na završno slavlje Bunarić 2008. s vjernicima iriške župe te pripadajućih filijala. Na povratku smo posjetili crkvu i župnika župe Uznesenja BDM na Bikovu.
f.f.

Ljetna škola u organizaciji Caritasa u Mužlji

U Mužlji je od 4. do 13. kolovoza održana Ljetna škola za mlade u organizaciji Caritasa Srbije iz Beograda. Ranijih godina sudionici Ljetne škole bili su djelatnici Caritasa Ambrosiana iz Milana, a ove godine posjetili su nas mladi djelatnici Caritasa iz Bergama u Italiji.
Tijekom svojega posjeta posjećivali su siromašne obitelji, skrbili o retardiranoj djeci te priredili oratorij. Budući da se u mužljanskoj župi već dvije godine svake večeri mladi okupljaju na druženju i igri, ovogodišnji je program obogaćen noćnim oratorijem.

Prvoga dana, u ponedjeljak 4. kolovoza, u Mužlju je doputovalo petero Talijana iz Bergama i okolice, a bile su tu i dvije djevojke suradnice iz Mužlje, te jedna iz Beograda. Dan je započeo upoznavanjem, predstavljanjem programa i očekivanja. Uslijedilo je potom predstavljanje Caritasa iz Bergama, a zatim i predstavljanje zrenjaninskog Caritasa i mužljanske župe. Drugoga dana mladi su radili s hendikepiranom djecom. U poslijepodnevnim satima održana su dva predavanja, a nakon toga susret s mužljanskom mladeži koja se okuplja oko svojega župnika don Janeza Jelena. Noćni oratorij bio je poseban doživljaj. Predvodio ga je u većini don Janez, ponekada Danijela ili Gabriella. Mladi su se skupa igrali, ispisivali po zidu određene natpise, a voditelj tih radionica bio je Pista Tápai. Sve je završilo večernjom pobožnošću kod kapelice Marije Pomoćnice na dvorištu, koja se sastojala od kratkog čitanja iz Svetoga pisma, molitve i misli za laku noć na talijanskom i mađarskom jeziku. Treći dan susreta, 6. kolovoza, bio je povezan s posjetom Klubu starih, odnosno Domu majke Margite u kojemu se pod vodstvom Aranke Somorai svake srijede okuplja zajednica starijih osoba. Četvrtoga i petoga dana susreta mladi su pomagali oko uređivanja kuće "nabijanice" u kojoj živi siromašna obitelj. U subotu 9. kolovoza su posjetili prirodni rezervat Carsku baru, kao i župu u Bijelom Blatu, a navečer istoga dana Zrenjanin. U nedjelju, 10. kolovoza, bili su gosti vršačke župe, sudjelovali u svetoj misi, razgledali znamenitu crkvu Uzvišenja Svetoga Križa, Vršački brijeg i kapelicu s postajama križnoga puta, kao i Kulu (399 m nadmorske visine). Mladi iz Bergama posjetili su 11. kolovoza Kikindu u kojoj su imali susret i animaciju s romskom djecom, a navečer Zrenjanin. Pretposljednjega dana susreta predstavnici Caritasa Bergamo završili su pomoć u kući te se oprostili se od starih osoba okupljenih u Domu majke Margite. Posljednjega dana boravka u Banatu, u srijedu 13. kolovoza, mladi su se oprostili jedni od drugih te radosno završili susret. Bogu i mladima iz Bergama, Danijeli iz Beograda kao i mladima iz Mužlje, zahvaljujemo jer su nam pokazali kako nas Isusova ljubav povezuje u jedno, makar smo pripadnici različitih naroda i jezika, različite kulture i mentaliteta, pa još različitih karaktera i naobrazbe.
J. J.