Obitelj - Uređuje: obitelj Huska

Zahvaljivanje?

Dragi čitatelji! Na Dužijanci smo dragom Bogu zahvalili za novo žito - zamirisao nam je kruh od novoga brašna! U rujnu zahvaljujemo za (ostale) plodove zemlje, u nekim seoskim župama se to prekrasno slavi donošenjem najljepših plodova u crkvu kako bi svi vidjeli što nam je Bog dao i ove dobre godine! Kakvi su to krasni prizori - svakome srce zaigra pred ljepotom boja, oblika i mirisa! Zbilja si, Bože, sve dobro stvorio! I prirodu i čovjeka, koji je kruna Tvog stvaranja...

razmišljanje

Ali! Čemu sva ta divota, ako propada, ne koristeći ničemu? Ima li što neugodnije od pokvarene hrane, trulog voća i povrća? Ima li što tragičnije od "pokvarenog" čovjeka? Hrana služi za jelo, a ako je ima viška, treba ju dijeliti dok je dobra i svježa. Za ŽITO i sve PLODOVE ZEMLJE nije dosta zahvaliti u crkvi - treba te darove koristiti, na dobro nas samih i svih onih koji je možda nemaju! Bog ih je dao da u njima uživamo i tako Mu zahvaljujemo! A čovjek? Obitelj?

Kako je tužno kad kraj sebe imamo muža, ženu u kojima ne uživamo, za koje ne zahvaljujemo Bogu tako što nam je blaženstvo susresti mu/joj pogled, ma koliko mladi ili stari bili, kako god nesavršeni, bolesni, slabi ili griješni bili! Ma, znam da nije lako, ali moramo se boriti! Tko je ikad rekao da će u braku biti uvijek lako i sunčano, da će odgajanje teći bez teškoća i problema, da je roditeljstvo - zabava? Mi moramo, ma koliko nam djeca - mala ili velika - zadavala i brige i nervozu i ljutnju i mač boli u srcu U NJIMA UŽIVATI! Milje njihove blizine od svega je ljepše! Mi moramo, ma koliko muž bio "težak" ili žena "rondzalo", lijenčina ili trošadžija (znat ćete nastaviti i sami! :-), u njima uživati, gledati ih s ljubavlju, milovati ih iskreno i nježno, grliti ih kao da cijelu svoju snagu iz sebe želimo upiti u njega/nju, ovisno komu je potrebnija u tom trenu! Moramo se diviti i sijedima u bradi, voljeti i višak kilograma, radovati se lijekovima koji ih liječe ili oslobađaju boli.

Umijeće je ljubiti cijeli život, a Bog nam u sakramentu braka daje milost da od te ljubavi načinimo i - umjetnost. Bog ih je dao - zar da njegov dar ne "odmotamo" (čitaj - cijeli život biće svoga bračnog druga upoznajemo, ali i u času smrti virimo jednim okom, pitajući se - što li sad misli, što bi sad želio?) i - ne "koristimo"? Ne stvara Bog ljude za ures, ma kako lijepi i privlačni bili, jer bi nas onda napravio od porculana ili kamena, ili držao "pod staklenim zvonom". Takvi ne možemo ljubiti, ni živjeti. Trebamo se diviti jedni drugima, ali i istrošiti sebe i druge. Čovjek se "kvari" ako nije ljubljen i ne ljubi, nezahvalni smo za svoju obitelj ne pronalazimo li vremena za njih i uživanje u njima, s njima i s Bogom! Volite li one darove darovane "reda radi", na kojima uljudno zahvalite i odložite ih u najdalji kut, jer vas rastuži i razočara što ih imate kad su tako nepotrebni, beskorisni i ne znače vam ništa? Mi jedni drugima nismo takvi darovi - Bog ništa ne daruje "reda radi", jer "nije red doći praznih ruku". Naši muževi i žene, djeca još više, jer su čista i nevina, neprocjenjivi su darovi, dragocjenosti kojima se treba radovati do vijeka, koje treba svaki dan primiti u zagrljaj i - uživati u njima. Chiara Lubich je govorila: "Ljubav je spontana, uvijek nova, pronalazi uvijek nove načine da se očituje, ne podliježe pravilima, pronalazi nepredvidljiva rješenja." Mi vam darujemo ovih par misli i ideja, pa ako vam se dopadnu, zahvalite za njih tako što ćete ih primijeniti, naravno, u svom stilu! vh

obiteljske aktivnosti

ZAJEDNO JE LJEPŠE

Zajedničko spremanje kuće - ako i kod vas postoje poslovi koje nitko osobito ne voli, uradite kao mi. Napravite popis poslova, konkretnih zadataka koje treba uraditi (npr: složiti ručnike, oribati kadu, prebrisati pod u blagovaonici, isprazniti korpe za smeće...), napišite ih na zasebne papiriće i svako neka izvlači po jedan. Kad je zadatak obavljen, izvlači se sljedeći i tako dok sve cjeduljice ne budu potrošene, a kuća zablista! Igra (ili prvo mali odmor - za mame i tate) može početi!

Izmislite i provodite male "rituale" - zajedničko ispijanje kave ili čaja, pričice pred spavanje... Kod nas se svaka olujna i kišna večer dočekuje s posebnom radošću. Kad vani počne grmiti i sijevati, mi isključimo tv i računalo, ugasimo svjetla, ušuškamo se svi u jedan krevet i smišljamo priče. Kad je lijepo popodne ili večer, skuhamo kavu ili čaj, pozovemo "susjedu" (moja najdraža je moja kćer) i pričamo što nam se loše i/ili lijepo dogodilo tih dana, savjetujemo jedna drugu, tješimo... (ogovaranje - isključeno!).

Zajedničke igre - društene igre, koje imaju svoja pravila, malko izmijenimo u skladu s našim potrebama. "Monopol" je, primjerice, zanimljiviji ako dogovorimo kako ćemo pomagati jedni druge da svi izgradimo kuće, "počastiti" onoga koji je u trenutnoj financijskoj stisci, (pa šta ako i nitko ne pobijedi - ipak je sve to samo igra!).

Smislite sami neke igrice - mi volimo izmišljati priče na osnovu zadanih riječi. Na primjer, svatko na papir napiše 3-5 riječi (kuća, dvorac, svađa, nos, patka) i papir da nekom od suigrača, a on primi svoj zadatak od nekog drugog. Potom svatko napiše neku pričicu koja sadrži zadane riječi, trudeći se da bude što zanimljivija, a onda ih čitamo i - uživamo. Smijeha ne manjka! P.S. I ne zaboravite, najbolji recept za svaki dobar dan je - smiješak!
Voli vas sve Zvjezdana

MALE MUDROSTI

SREĆA JE BLIZU

Neki čovjek odluči urediti svoj vrt pred kućom: posije englesku travu i uskoro iznikne lijepa zelena površina. Puno je vremena i pažnje posvećivao vrtu, ali se na proljeće začudi i naljuti, jer je u gustoj travi pronašao nekoliko žutih cvjetova. Požurio ih je iščupati, ali su već sljedećih dana nicali novi cvjetovi, cvjetovi maslačka. Ode u trgovinu i kupi otrov za poljsko cvijeće. Nije pomoglo. Od tog vremena njegov rad u vrtu pretvori se u bjesomučnu borbu protiv žutog cvijeća, koje je svakim danom sve više raslo i cvjetalo. "Što mogu još poduzeti?", povjeri čovjek brigu svojoj ženi. "A zašto ne pokušaš zavoljeti to cvijeće?", odgovori mirno žena. I čovjek posluša. Uskoro su mu divni uzorci maslačaka postali najljepši ukras zelenoj podlozi vrta. Od tada je mirno i zadovoljno živio. KOLIKO NAS LJUDI SVAKODNEVNO IZLUĐUJE I NALJUTI? DA IH POKUŠAMO OSVOJITI I - ZAVOLJETI?

Za život - Uredila: Vesna Huska

za život: ZAMJENA ZA PLASTIČNE VREĆE

U svijetu su plastične vreće među najvećim zagađivačima životne sredine. Čovječanstvo godišnje utroši više od 500 milijardi plastičnih vreća, a samo u Srbiji se godišnje proizvede i baci milijardu i pol. Površina bačenih vreća mogla bi prekriti gotovo tri Srbije. Vranje će biti prvi grad u Srbiji koji će se osloboditi problema s plastičnim vrećama: gradsko vijeće lokalne samouprave u Vranju donijelo je odluku da se u prodavaonicama i tržnicama od listopada 2010. godine zabrani pakiranje u plastične vreće, a još se razmišlja hoće li zamjena za plastične vreće biti VREĆE OD PAPIRA ILI PLATNENE TORBE.

Lagane i vodootporne, lako nošene vjetrom, mogu se vidjeti na ulicama, u parkovima, u rijekama i po drveću. Neplansko odlaganje plastike sprječava propuštanje vode kroz zemlju i blokira podzemne vodotokove. U mnogim razvijenim zemljama zabranjena je uporaba obojene plastike zbog toga što sadrži otrovne teške metale. Poznato je da se spaljivanjem plastike oslobađaju otrovni plinovi, izdvajaju se dioksini i teški metali, a opasan je i otrovni pepeo. Vreće od obojene plastike štetne su i opasne i zbog toga što u sebi sadrže toksične materije i idealni su prenositelji bakterija. Zagađivanje plastičnim vrećama u svijetu spada među najveće ekološke probleme. Od ovog štetnog otpada oslobađa se zabranom proizvodnje i uporabe i recikliranjem.

Kina je 1. lipnja ove godine uvela potpunu zabranu proizvodnje i uporabe plastičnih vreća u supermarketima, a u Irskoj se naplaćuju visoke globe onima koji koriste ovakvu vrstu ambalaže. Povlačenje plastičnih vreća iz uporabe u Australiji treba započeti ove godine, a za Mađarsku plastične vreće predstavljaju jedan od najvećih ekoloških problema, pa se uveliko radi na eliminiranju plastične ambalaže iz svakodnevnog života. Španjolska vlada želi do sredine 2009. g. prepoloviti količinu plastičnih vreća u uporabi, a do 2010. potpuno ih zabraniti. Zabrana uporabe najlon vreća u Europskoj uniji stupa na snagu 2010. godine. Stručnjaci u Australiji ispituju i kontroliraju proizvodnju vreća od bioplastike. Ove vreće proizvode se od šećera i žita i mogu se koristiti za dobijanje komposta. U mnogim zemljama Europske unije uvode se u uporabu papirne i vreće od biorazgradive plastike.

protiv života: OTROVNE IGRAČKE

Mnoge igračke s kojima se mališani kod nas igraju izgledaju isto kao one koje su, zbog kemijske neispravnosti, sredinom prošle godine zabranjene u nekim zemljama Europske unije. Američki proizvođač igračaka Mattel je u kolovozu 2007. sa tržišta povukao 18 milijuna igračaka proizvedenih u Kini, prije svega lutke Barbie, Batman, Polly Pocket, kao i razne automobilčiće. Prema informacijama Asocijacije potrošača Srbije, neke od igračaka nalik na one povučene sa tržišta EU, mogu se bez deklaracije naći i u Srbiji.

Igračke se najčešće zabranjuju zbog toksičnosti boja kojima su obojene. Boje gumenih igračaka (najčešće žuta) za kupanje, glodalica, zvečki ili automobilčića mogu sadržavati nedozvoljene koncentracije olova. Velika doza olova može izazvati ozbiljna oštećenja mozga, a i relativno mala doza olova kod djece može smanjiti koeficijent inteligencije, izmijeniti funkciju enzima, unazaditi rast, oštetiti bubrege ili izazvati probleme u učenju i ponašanju, oštećenje sluha i pažnje. Na žalost, farbanje dječjih igračaka bojom koja sadrži olovo nije zabranjeno u Kini, gdje se i pravi najveći broj igračaka.

Popis s fotografijama igračaka (redovito ažuriran) koje proizvođači i distributeri prijavljuju zbog različitih opasnosti (kemijske, mehaničke, magnetne...) i povlače sa tržišta, a koje se mogu naći u prodaji, pa ih nikako ne treba kupovati, naći ćete na website-u www.bebac.com, a osigurane su pomoću europskog sistema brzog upozoravanja (RAPEX) u koji su uključeni proizvođači, trgovci, distributeri, potrošači i naravno državni organi, a čiji je cilj da se sa tržišta što prije povuku proizvodi koji mogu ugroziti zdravlje i sigurnost potrošača.