Događanja u Subotičkoj biskupiji

Srebrna misa vlč. Lazara Novakovića

Misu zahvalnicu za srebrni jubilej svećeništva slavio je vlč. Lazar Novaković u đurđinskoj crkvi Sv. Josipa Radnika u nedjelju, 24. kolovoza s kolegama svećenicima, rodbinom, župljanima i mnoštvom prijatelja. Posebno nadahnuto propovijedao je mladi svećenik vlč. Marjan Vukov.
Sveta misa zahvalnica, po želji slavljenika, imala je nakanu za nova duhovna zvanja u našem narodu i biskupiji. Kako je to propovjednik istaknuo, slavljenik je prije 25 godina na mladomisničku sličicu tiskao moto: "Najprije čovjek!", što je napose istaknuto u knjizi Pismo(a) Isusu gdje se obraća svom Bogu koji je puno i na raznim mjestima razgovarao s čovjekom. Da mu je pisana riječ na srcu, svjedoče već tri knjige meditacija u kojima je "Lazar svoju svećeničku dušu jednim dijelom ogolio", rekao je vlč. Vukov i nastavio, "Ogolio zato da bi druge obukao. Obukao u povjerenje prema Bogu, povjerenje u Božju neizmjernu ljubav. Tako, na jednome mjestu stoji zapisano: 'Hvala Ti, Isuse, što si me za svećenika pozvao. I danas se sjećam kad si prošao kroz moj sokak. Poput mnogih, kroz povijest, i ja sam pošao za Tobom. Nisam se pokajao.'"

Na početku mise slavljeniku su čestitali i gosti, njegovi bivši župljani somborske župe Uzvišenja sv. Križa. U svečanoj misi aktivno su sudjelovali u čitanjima ovogodišnji bandaš Miško Orčić i bandašica Jelena Dulić, a pjevače je na orguljama pratio mladi Tomislav Orčić. Misa je završena pomalo neobično, vrlo lijepom literarnom zahvalom slavljenika Bogu i svima koji su ga pratili tijekom njegovih 25 godina svećeničkog služenja. Skromno, ali vjernički nadahnuto, slavljenik je ljudski priznao: "Bilo je u proteklim godinama uspjeha i promašaja, zanosa i razočarenja. Padao sam i - nalazio, kucao i - otvaralo se. Zahvalan sam svima koji su mi pomogli u svećeničkom pozivu i molim za nova duhovna zvanja u našem narodu i biskupiji". Radosno druženje nastavljeno je na večeri za rodbinu i prijatelje iz Subotice, Durđina i Sombora uz glazbu ansambla "Biseri". I Uredništvo Zvonika vlč. Lazara Novakovića poznaje kao ljubitelja riječi, dugogodišnjeg urednika Poetskog kutka. Svojom svećeničkom skromnošću svjedoči da vrijedi slijediti Gospodina. Na srebrnom jubileju čestitamo njegovim riječima koje je uputio propovjedniku Marjanu prigodom njegove prve mise: "lijepo je biti svećenik, dobro je biti svećenik, ja ti čestitam i želim da [i dalje] budeš dobar svećenik".
/K. Čeliković/

Srebromisnik vlč. Lazar Novaković rođen je u Subotici 28. 08. 1958. i kršten u župi Sv. Roka. Nakon malog sjemeništa "Paulinum", upisuje Teološki fakultet u Zagrebu, gdje je diplomirao 1983., te je iste godine 14. 08. zaređen za svećenika. Kao mladi svećenik dvije je godine bio kapelanom u župi Sv. Lovre Sonti, a u međuvremenu godinu dana obnaša službu upravitelja župe u Prigrevici. Od 1985. do 1990. upravitelj je župe Sv. Nikole Tavelića kod Sombora i Sv. Martina u Gakovu. Potom osam mjeseci provodi u samostanu Palotinorum u Austriji, te je po povratku u biskupiju godinu dana kapelan u župi Sv. Terezije u Subotici. Od 1991. do 1998. upravitelj je župe Presv. Trojstva u Maloj Bosni, te osam godina župnik u župi Uzvišenja sv. Križa u Somboru i župi Sv. Nikole Tavelića. Od 2006. župnik je župe Sv. Josipa u Durđinu. Od 1995. član je Biskupijskog vijeća za Caritas.

Odlazak s. Blaženke

U subotičkoj župi Sv. Jurja 10. augusta na svečanim nedjeljnim misama na mađarskom i hrvatskom jeziku, župnik István Dobai, Pastoralno vijeće i svi vjernici, oprostili su se od svoje drage orguljašice, voditeljice župnog zbora i katehistice č. s. Blaženke Rudić.
Nakon 12 godina službe u Subotici, s. Blaženka je dobila novu službu u Blatu na Korčuli. Istoga dana, vjernici su srdačno primili novu sestru dominikanku č. s. Milenu Filipović, rodom iz Tuzle, sa prethodne službe u Splitu. Na devetnici sv. Dominiku, koju godinama vodi s. Blaženka, vjernici su već upoznali svoju novu orguljašicu i katehisticu i radosno joj obećali pomoć i suradnju. Djeca i odrasli, a možda najviše mladi (kojima je s. Blaženka osobito puno pomagala u duhovnom rastu i sazrijevanju) izrazili su osjećaje duboke zahvalnosti, prijateljstva i ljubavi u posebnom albumu s fotografijama i u bilježnici s porukama dragoj redovnici, koje su joj skupa s lijepom slikom od slame darovali za uspomenu, ne skrivajući želju da im se draga s. Blaženka, ako je to Božja volja, ipak i uskoro vrati. U riječi zahvalnosti Pastoralnog vijeća, među ostalim, stoji:

Naša župa Svetoga Jurja pamti i dan kad si nam došla Ti - u našoj crkvi na svetoj Misi, mirna i tiha, za harmonijem, krasnoga glasa uz nadahnuto sviranje. /.../ Naši župljani neće zaboraviti obilje dobra što si učinila, a povijest župe neka zabilježi da si napisala novu, divnu pjesmu u čast našeg svetca zaštitnika, svetoga Jurja. Hvala! Naša župa je više puta pljeskala Tebi, sestro Blaženka i Tvom zboru nakon nedjeljne Mise, radovali smo se dječjim "Zlatnim harfama", vjeronauku mladih, župnim tribinama, duhovnim obnovama, molitvama i devetnicama. Danas Ti za sve želimo pljeskati i od srca zahvaliti za bezbroj djela ljubavi koje si nam učinila! /V. H./

Proslavljen blagdan sv. Marka Križevčanina na Hrvatskom Majuru

Blagdan sv. Marka Križevčanina proslavljen je 7. rujna u Hrvatskom Majuru kraj Subotice, misnim slavljem koje je kod "Gabrićevog križa" predslavio župnik subotičke župe Sv. Roka mr. Andrija Anišić zajedno sa župnikom iz Male Bosne vlč. Željkom Augustinovim. Pozdravljajući okupljene vjernike, a napose mlade, vlč. Augustinov je istaknuo kako su dužni sačuvati i unaprijediti svoju djedovinu i očevinu, sačuvati svoj dom bez obzira je li riječ o malom salašu ili velikom gradu. Dužni ste sačuvati hrvatski duh i katoličku vjeru, zaključio je vlč. Augustinov.

Govoreći o životu sv. Marka Križevčanina, mr. Andrija Anišić je ukazao na činjenicu kako je sv. Marko ljubio svoj hrvatski narod, što je dužnost i svih nas. No, to ga nije sprečavalo ljubiti druge narode tako da je u slovačkim Košicama za katoličku vjeru položio svoj život, rekao je propovjednik. Obraćajući se osobito mladima, kojih se na svetoj misi okupilo više od tri stotine, mr. Anišić je poručio da uvijek budu svjesni pripadnosti svojemu narodu te da uvijek iskazuju dužno poštovanje i ljubav prema pripadnicima drugih naroda, izrađujući zajedno s njima civilizaciju ljubavi. Sv. Marko Križevčanin je do krvi svjedočio za Krista Gospodina. Kao takav može nam svijetliti primjerom kakvi mi trebamo biti u svojoj vjeri, naznačio je propovjednik. Ukazujući na problem opustjelih salaša na Hrvatskom Majuru kojih je u prošlosti bilo preko dvije stotine a danas tek desetak, propovjednik je, obrativši se mladima, poželio da upravo "Gabrićev križ" i zagovor sv. Marka Križevčanina njihove radosne duše ispuni novom ljepotom i ljubavi kako bi mogli dati svoj doprinos očuvanju katoličke vjere, našega naroda i običaja. Valja napomenuti da je naselje Hrvatski Majur u blizini Subotice sedamdesetih godina prošloga stoljeća sustavno i smišljeno raseljavano zbog svog hrvatskog predznaka, jer je ukidanjem željezničkog prometa sa Suboticom praktično bio odsječen od grada, te su mlađe obitelji bile prisiljene preseliti se u Suboticu ili u obližnje selo Mala Bosna.

Na misi se okupio lijepi broj vjernika, osobito mladih iz raznih krajeva Vojvodine, koji su na Hrvatski Majur došli u organizaciji mladeži Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, prigodom prvoga Susreta mladeži pod geslom "Hrvatski majur 2008.". Pjevanje na misnom slavlju predvodio je VIS "Proroci". Proštenju na Hrvatskom Majuru nazočila je i konzulica Generalnog konzulata RH u Subotici Ljerka Alajbeg sa suradnicima, ministar savjetnik u Veleposlanstvu RH u Beogradu Filip Damjanović, ispred Vukovarsko- srijemske županije Ivan Barbarić, subotički dogradonačelnik Pero Horvatski, zastupnik u Skupštini Srbije Petar Kuntić, predsjednik mladeži DSHV-a Siniša Skenderović i drugi.
Željka Zelić

Obnovljena cesta prema Hrvatskom Majuru

Premda je svojedobno Hrvatski Majur u svojoj okolici imao više od 250 salaša, željezničku postaju, dvije kavane i osnovnu školu do četvrtoga razreda, danas je ostalo samo desetak salaša, a prometno su vrlo izolirani, što zbog lošega stanja prometnice, a što zbog veoma loše razvijene infrastrukture. Upravo loše stanje ceste prema Hrvatskom Majuru, bila je okosnica ali i pokretač inicijative njene obnove koju je pokrenuo Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i čijim je zalaganjem i financiranjem konačno, barem djelomično, ove godine riješeno to pitanje. Zemljana cesta prema Hrvatskom Majuru koja je donedavno bila "preplavljena" rupama, uoči samoga proštenja zalaganjem "Vojputa" i Uprave za izgradnju Općine te predsjedništva DSHV-a poravnana je, čime je vrijeme dolaska na Hrvatski Majur iz Subotice skraćeno za trećinu. Naime, prema riječima Marije Gabrić, čiji se salaš nalazi u blizini "Gabrićevog križa", obnovljena cesta značajni je potez s obzirom na to da se sada do njihova salaša iz Subotice može doći za dvanaest minuta, dok im je za to prije trebalo pola sata. Martin Gabrić s Hrvatskog Majura, čiji će salaš ostati zapamćen po brojnim filmovima o običajima Hrvata Bunjevaca, koji su snimani upravo na njegovom salašu, također ističe kako je jedan od velikih problema ovdašnjih mještana nedostatak infrastrukture. Prije sedamdeset godina bila je ovdje bolja infrastruktura nego danas. Jasno je da većina mladih ide za suvremenim načinom života koji se ne vezuje za salaš. Teško će na salašima biti budućnost dok se problem infrastrukture ne riješi, upozorava Gabrić, dodavši kako je napokon sazrelo vrijeme da je put prema Hrvatskom Majuru popravljen. I prema riječima predsjednika DSHV-a Petra Kuntića, popravak zemljane ceste omogućit će mještanima Hrvatskoga Majura bolje uvjete života. /Ž. Z./

Hodočašća u Doroslovo

Uoči proštenja u Doroslovu, u nedjelju 31. kolovoza svoje hodočašće imali su muškarci, potom su na proštenje 7. i 8. rujna u biskupijsko proštenište hodočastili vjernici svih uzrasta, a zaključno hodočašće pripalo je mladima na blagdan Uzvišenja sv. Križa, 14. rujna.
Dan uoči proštenja, 7. rujna, program na prošteništu počeo je molitvom raznih rožarskih skupina. U poslijepodnevnim je satima preč. János Sztrikovits predvodio pokorničko bogoslužje, a uslijedila je potom zajednička pjevana molitva večernje molitve časoslova, koju je predvodio upravitelj svetišta, vlč. Árpád Verebélyi. Iste je večeri mladomisnik vlč. Nándor Kara predvodio misno slavlje, nakon kojega je slijedio blagoslov vozila. Vlč. József Széll predvodio je procesiju sa svijećama, te molitvu radosnih otajstava krunice i litanije. Svetu misu na hrvatskom jeziku u proštenišnoj crkvi predslavio je vlč. Ivica Ivanković Radak, nakon kojega je uslijedilo klanjanje. Službu čitanja iz časoslova predvodio je vlč. István Zsolnai, a mladomisnik vlč. László Magó predvodio je u ponoć molitvu krunice, dok je u pol sata iza ponoći u crkvi bio prikazan film o 150. obljetnici Marijinih ukazanja maloj Bernardici u Lurdu.

Na sam blagdan Rođenja blažene Djevice Marije 8. rujna, program u prošteništu je započeo u ranim jutarnjim satima i to molitvom krunice, koju je predmolio vlč. Róbert Erhard. Potom je uslijedio križni put kojega je predvodio preč. Ferenc Fazekas, a vlč. Gábor Boráth je predmolio jutarnju molitvu časoslova. Preč. Marijan Dei predslavio je misu na slovačkom jeziku, vlč. Endre Horváth na njemačkom jeziku, dok je subotički biskup mons. Ivan Pénzes predvodio svetu misu na hrvatskom jeziku u koncelebraciji nekoliko svećenika, a prigodnu propovijed je održao vlč. Goran Vilov. Centralni događaj na prošteništu bila je sveta misa na mađarskom jeziku u 10 sati, koju je predvodio umirovljeni egerski nadbiskup mons. István Seregély. U svojoj propovijedi istaknuo je Marijinu ustrajnost i postojanost, te pozvao vjernike da ju u tomu nasljeduju. Osobito je naglasio kako Mariju trebamo promatrati u cijelosti njezina života i poziva. Ne možemo razumjeti Marijino stajanje pod križem, ako u isto vrijeme pred sobom nemamo tu istu Mariju koja je na tajanstven način započela svoj izričito poseban odnos prema Bogu u navještenju po anđelu, naglasio je propovjednik. Za vrijeme mise pjevao je zbor "Angelus" iz Kanjiže, pod ravnanjem vlč. Józsefa Szakálya. Prigodni program nakon misnog slavlja izveli su Somborski gradski zbor te skupina vjernika iz Sonte.

Na sam blagdan Uzvišenja sv. Križa, 14. rujna, oko 400 mladih došlo je u poslijepodnevnim satima hodočastiti u Doroslovo. Vlč. Csaba Paskó održao je predavanje o Svetom pismu. Mladi su za vrijeme programa imali priliku za ispovijed, a potom je preč. Árpád Verebélyi predvodio misno slavlje, na kojemu su nakon pokajničkog čina mladi pustili svoje balone u zrak, kao znakoviti izraz gesla njihova ovogodišnjeg susreta "Grijesi nam priječe da se približimo Bogu". S mladima je na susret došlo i desetak svećenika, a misu je animirala skupina mladih "Ébredés". /M. Š./

Proštenje na Žalosnu Gospu

Zbog kiše, ove je godine proštenje kapelice na subotičkoj kalvariji, na spomendan Gospe Žalosne, 15. rujna, održano u crkvi Isusova Uskrsnuća. Poslije jednosatnog klanjanja, u 17 sati mjesni župnik mons. Bela Stantić, u zajedništvu desetak svećenika, predslavio je misu proštenja.
Svečana sveta misa počela je čitanje zahvale u povodu 130. obljetnice kalvarije i 75. obljetnice župne crkve Isusova Uskrsnuća. U tom kratkom povijesnom prikazu razvoja ova dva sakralna zdanja, bila su spomenuta mnoga imena, kojima umnogome možemo zahvaliti što su i crkva i kalvarija danas ovako lijepo očuvane.

U prigodnoj propovijedi na hrvatskom jeziku fra Ivan Cvetković, mladomisnik i novi stanovnik subotičkog franjevačkog samostana, uputio je na poveznost križa i Marijina života, a time i života svakoga od nas. Tolike su crkve i mjesta naši preci povjerili Marijinu zagovoru, kao i kapelu na subotičkoj kalvariji. To jasno govori o pouzdanju u našu nebesku Majku, koja i danas, kao i nekada, ostaje vjerna pratilja svih nas na našim životnim putovima - istaknuo je fra Ivan. Na mađarskom jeziku prigodnu propovijed održao je vlč. István Zsolnai, kapelan župe Sv. Marije u Subotici. On je istaknuo kako su marijanski blagdani obično poletni i radosni, ali ovaj je drukčiji. Jednako i naši životi nisu samo radosni i poletni, nego u njima ima i križeva i tuge. No, poput Marije, umjesto žaljenja, tužaljki i negodovanja, u trenucima kad i sami osjetimo težinu križa, nemojmo odustati, nego možda ponekad i bez riječi poput Marije ostanimo uz križ Gospodinov, jer samo tamo i naši križevi dobivaju svoj smisao - zaključio je propovjednik.

Prava je šteta što zbog kiše vjernici grada Subotice, po običaju, na Gospu Žalosnu nisu na kalvariji mogli proslaviti proštenje. Naime, ove se godine navršava 130 godina subotičke kalvarije. O tome je na kraju u svom pozdravu progovorio i župnik, mons. Bela Stantić. On je istaknuo kako se župna zajednica za tu prigodu intenzivno pripremala. Uz pomoć raznih donatora i vrijedni rad župljana, obnovljen je krov kapelice na kalvariji, kao i kipovi ispred nje. Zato su na svetoj misi bili predstavnici donatora, među kojima se izdvaja Pokrajinsko tajništvo za upravu, propise i nacionalne manjine, koga je zastupao Slaven Dulić, pomoćnik pokrajinskog tajnika i direktor službe za crkve i vjerske zajednice. Od strane gradske samouprave, koja je također dala značajan doprinos u obnovi kalvarije, bio je nazočan Petar Horvacki, dogradonačelnik, a značajniju donaciju odvojila je i firma "Venera Bike", uime koje je bio nazočan Antun Sivić. Među ostalim uzvanicima bila je nazočna i Ljerka Alajbeg, konzul gerant Generalnog konzulata R. Hrvatske u Subotici sa pratnjom.

Na kraju svete mise dvojica članova Zajednice za pomoć ovisnicima "Hosana" iznijela su svoja životna svjedočanstva. Obojica su posvjedočila kako u tome što su iz okova opojnih droga uspjeli zavapiti za pomoć i pronaći put izliječenja u Zajednici, vide samo Božje djelo. Nakon njihovih potresnih riječi otpjevan je himan "Tebe Boga hvalimo", a svima je potom na izlazu iz crkve podijeljen i prospekt o crkvi i kalvariji upriličen za ovaj jubilej. Uzvanici su potom bili počašćeni večerom u prostorijama župe. /Zv/

Proslavljen Dan biskupa Ivana Antunovića u Kalocsi

Misnim slavljem kojega je u kaločkoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, u nedjelju 24. kolovoza predslavio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, proslavljen je Dan biskupa Ivana Antunovića, u prigodi 120. obljetnice njegove smrti.
S kardinalom su suslavili mons. dr. Andrija Kopilović, mons. Bela Stantić, p. Ivan Holetić ofm, preč. László Bacsmai, preč. Imre Polyák, preč. István Jánosik te vlč. Željko Faltak. Na početku misnoga slavlja domaći nadbiskup Balázs Bábel pozdravio je kardinala Bozanića, a na kraju svete mise kardinal Bozanić je domaćemu nadbiskupu te predsjedniku Hrvatske samouprave Kalocsa, Istvánu Dudásu, darovao medalje hrvatskih blaženika. Važno je napomenuti i povijesnu povezanost dvaju nadbiskupija, s obzirom na to da je do uzdizanja Zagrebačke biskupije u nadbiskupiju ona pripadala Kaločkoj metropoliji (1180.- 1852.).

Govoreći o važnosti euharistije, kardinal Bozanić u propovijedi je istaknuo kako upravo ispovijedajući svoju vjeru osjećamo da kroz nas govore godine i stoljeća, generacije i naraštaji onih koji su prije nas ovdje bili, koji su nas učili, koji su vjerovali i na hrvatskom jeziku ispovijedali vjeru u Isusa Krista, te da je naša obveza biti u kontinuitetu s onima koju su prije nas vjerovali. "Isus Krist, Sin Božji, postao je čovjekom da svima nama kaže kako je vrijedno i veliko biti čovjek te da je sve što je dobro i vrijedno", rekao je kardinal, nadodavši da su naši običaji, jezik i naša narodna i nacionalna pripadnost, naš narod i zemlja vrijedni, što je na osobit način svjedočio i biskup Ivan Antunović. "On nam govori da sve što je dobro i što je naše trebamo čuvati jer je to vrijedno pred Bogom i time se ponosimo", naznačio je nadalje kardinal, podsjećajući pri tom na još jednu obljetnicu koje se hrvatski narod ove godine posebno sjeća, a riječ je o 10. obljetnici beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca. Nastavljajući govor o vjeri u Boga i katoličkoj vjeri, propovjednik je istaknuo kako je upravo Katolička crkva znak našega identiteta jer smo u njoj naučili vrednovati jednu važnu ljudsku ustanovu i instituciju, a to je obitelj. "Znademo da je obitelj oslonac i snaga jednoga naroda i zato danas osobito molimo za vaše obitelji da budu složne, otvorene životu", rekao je kardinal, pitajući se pri tom zbog čega ju danas mnogi napadaju i odgovarajući istodobno kako isti ti dobro znaju da se ondje gdje nema čvrste obitelji puno lakše može manipulirati djecom i mladima. "Zato je čvrsta obitelj najbolje ozračje za razvoj novih narašataja", ustvrdio je kardinal, govoreći nadalje o važnosti molitve, osobito krunice koja je u povijesti hrvatskoga naroda imala i ima veliku ulogu. "Vjernost Bogu, ljubav prema Katoličkoj crkvi, čvrsta obitelj i pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji su oslonci našega života u ovomu vremenu", zaključio je kardinal Bozanić.

Dodajmo kako je istoga dana prije svete mise u Muzeju Károly Viski upriličeno otvorenje izložbe "Hrvati u okolici Kalocse", a potom je ispred kaločke katedrale održan folklorni program u kojemu su prikazane hrvatske narodne pjesme i plesovi. Nakon svete mise položen je vijenac kod spomen ploče biskupa Ivana Antunovića. Osim kardinala Bozanića, na spomen ploču vijence su položili i veleposlanik RH u Budimpešti mr. sc. Ivan Bandić, konzulica gerant Generalnoga konzulata RH u Pečuhu Vesna Njikoš Pečkaj te predstavnici hrvatskih institucija u R. Mađarskoj. Nakon polaganja vijenca održan je prijam u Školskom centru sestara Naše Gospe. /Željka Zelić/

Kateheta kao svjedok vjere

Na Fruškoj Gori je od 2. do 7. rujna održan Međunarodni seminar na temu "Kateheta kao svjedok vjere" u organizaciji Evangeličkog saveza crkava Njemačke (EKD), Njemačke biskupske konferencije, Pravoslavne srednjoeuropske eparhije i uz potporu Fondacije Konrad Adenauer.
Na seminaru su sudjelovale katehete iz Njemačke, Srbije i Hrvatske. Broj sudionika je bio ograničen na predstavnike pravoslavnih, katoličkih i evangeličkih kateheta. S područja naše Metropolije je sudjelovalo sedam kateheta i dva predavača: mons. dr. Andrija Kopilović i prof. Josip Pekanović. U prijepodnevnim satima su bila predavanja načelnog karaktera, po dva iz Pravoslavne i Katoličke crkve i jedno iz Evangeličke njemačke crkve. Popodnevni rad je bio plodonosan i praktičan izmjenom ranijih iskustava i rada na projektima Srbija - Njemačka. Ono što je seminar najviše pridonio, uz stručnu pomoć, jest molitveno i radno druženje samih sudionika kroz tjedan dana. Puno toga sudionici su mogli naučiti jedni od drugih, a nezamjenljive su izmjene iskustava. Ovo je osmi seminar ovog karaktera koji se događa naizmjenično, jedne godine u Njemačkoj a druge u Srbiji. Na otvaranju su sudjelovali svi biskupi naše Metropolije i četvorica episkopa Srpske pravoslavne Crkve. Na okruglom stolu je nastupio i novi ministar vjera, prof. dr. Bogoljub Šijaković. /A. K./

Proštenje u somborskoj župi Sv. Križa

Crkva Sv. Križa u Somboru je izgrađena 1924. godine u sklopu Kalvarije, u funkciji memorijalnog centra, a svete mise su se u njoj držale tek povremeno, dok je župa Sv. Križa osnovana 1960. godine, od kada se i redovito slave proštenja. Svečano je bilo u ovoj crkvi i u prošlu nedjelju 14. rujna na blagdan Uzvišenja svetoga Križa, kada je slavljeno proštenje. Predvoditelj misnog slavlja je bio vlč. Ivica Ivanković Radak, dok su suslavili mr. Mirko Štefković i domaći župnik dr. Marinko Stantić.
Na početku propovijedi, vlč. Ivica je podsjetio vjernike na zgodu sa početka Svetoga pisma kada Adam i Eva iz neposlušnosti počine svoj prvi grijeh i tada drvo iz Edenskog vrta biva simbolom i izvorom grijeha, ali Gospodin po drvetu križa donosi spasenje i na taj način drvo postaje izvor grijeha, izvor smrti i izvor spasenja. Smrt nema posljednju riječ, već život vječni koji je pobijedio ovozemaljsku smrt. To je mudrost i ludost križa kako kaže i sam sveti Pavao više puta ponavljajući tu frazu. Danas ta ludost dolazi još više do izražaja, jer govoriti o križu, o žrtvovanju, o samozatajenju više nije u modi, o tomu se slabo govori, prešućuje se i svatko od nas pokušava pronaći put da izbjegne križ, muku i patnju. A zaboravljamo da bez križa, odricanja i požrtvovnosti nema prave ljubavi i poštovanja, naglasio je vlč. Radak. Potom je pozvao vjernike da se zapitaju jesu li pravi kršćani i pravi Kristovi učenici ako nemaju križa i ako križ ne nose, jer križ nije Božja prijetnja već dokaz da su pravi Kristovi učenici jer kao Šimun Cirenac s njim nose križ.

Lijep je običaj ove župe da se na kraju svake nedjeljne svete mise čitaju prigodne meditacije, a meditaciju o križu na kraju svete mise pročitala je Ivana Medved. Župnik Marinko je na kraju svečanog svetog misnog slavlja zahvalio svećenicima i vjernicima, te Uredništvu Zvonika na čelu sa glavnim urednikom mr. Mirkom Štefkovićem koji su posjetili ovu župu. Vlč. Štefković je pozdravivši vjernike i zahvalivši se na gostoprimstvu iskoristio prigodu te govorio o katoličkom mjesečniku Zvonik i pozvao vjernike na suradnju. /Z. Gorjanac/

Srebromisnik na proštenju

Župa Sv. Roka u Subotici, 16. kolovoza svečano je proslavila svog nebeskog zaštitnika sv. Roka. Svečanu sv. misu proštenja ove godine je predvodio jubilarac i srebromisnik, đurđinski župnik vlč. Lazar Novaković, koji je rodom iz župe sv. Roka.
Pred oltarom u ime župljana njegove rodne župe prigodnom pjesmom pozdravila ga je domaća pjesnikinja Đula Milodanović a ministranti su uručili slavljeniku skromne darove. Na misu se okupio lijepi broj vjernika među kojima su i ove godine bili bračni parovi koji očekuju dijete. U prigodnoj propovijedi vlč. Novaković se u kratkim crtama osvrnuo na slavlje svoje mlade mise koje je bilo u toj crkvi prije 25 godina kao i svog puta do svećeništva, ohrabrujući ministrante i mlade da se odazovu ako čuju Božji poziv. U drugom dijelu propovijedi govorio je o uzvišenosti života, koji je Bog čovjeku darovao i povjerio mu moć darivanja novoga života i tako ga učinio svojim suradnikom. Pohvalio je bračne parove koji očekuju dijete i ohrabrio ih da se ne boje života, jer će Bog one koji vole i prihvaćaju život ljubiti i obdariti svojim blagoslovom i potrebnim milostima. U završnom dijelu propovijedi, osvrćući se na život sv. Roka poticao je prisutne na požrtvovnu i djelotvornu ljubav kakvu je imao sv. Rok, jer je upravo takva ljubav najbolje svjedočanstvo za Božju dobrotu i ljubav i ljepotu i snagu kršćanske vjere.

Na misi je pjevao župni zbor pod ravnanjem s. Jasne Crnković i uz orguljsku pratnju mr. Ervina Čelikovića. Poslije pričesti trudnica Vesna Francišković pročitala je meditaciju "Velika majčina želja" nakon čega je župnik mr. Andrija Anišić svim trudnicama, kojih je bilo deset, podijelio poseban blagoslov prema obredu "Blagoslov žene prije poroda". Slavlje je inače započelo već na Veliku Gospu 15. kolovoza kada je poslije večernje mise započelo klanjanje koje je trajalo 24 sata. Po sad već desetogodišnjoj tradiciji, klanjanje se prikazuje kao zadovoljština za grijeh pobačaja i kao vapaj za spas nerođenih. /Zv/

Početak nove školske godine u "Paulinumu"

Na dan Male Gospe 8. rujna okupili smo se u "Paulinumu" nakon ljetnih ferija, kako bismo započeli još jednu školsku godinu. Sljedećega dana, 9. rujna održano je u kapelici sjemeništa Veni Sancte sa svečanom misom za početak nove školske godine.
Svetu misu su služili odgojitelji sjemeništa, a osim učenika prisutni su bili profesori, roditelji i gosti. Poslije svete mise održana je inauguracija, odnosno svečano otvorenje nove školske godine, na kojoj je govorio direktor škole mons. Józef Miocs. On je u svom govoru istaknuo da je jako važna stvar dobro učiti, dobro se spremiti za budućnost, jer danas sve ovisi o solidnom školovanju i o dobroj izobrazbi.

U novoj školskoj godini radi raznih promjena u I. razred se upisao manji broj učenika nego prošlih godina. Osim novih učenika predstavljeni su i novi profesori koji će nam ove godine predavati svoje predmete. Od ove godine novi prefekt bit će vlč. Nándor Kara, a s radom će početi i novi profesori: njemačkoga jezika vlč. Jozef Vogrinc i prof. Zsuzsanna Deli, a umjesto iznenada preminulog profesora povijesti Rudolfa Kolara, povijest će predavati János Macus, dok će hrvatski jezik predavati profesorica Durđica Stuhlreiter iz Osijeka. /V. A. i A. Š./

Proslava sv. Lovre u Sonti

Misnim slavljem kojega je na spomendan sv. Lovre, 10. kolovoza, predslavio generalni vikar Subotičke biskupije mons. Slavko Večerin, sonćanski vjernici proslavili su zaštitnika svoje župe.
Uz mons. Slavka suslavili su župnik iz Odžaka i Apatina preč. Jakob Pfeifer te domaći župnik vlč. Dominik Ralbovsky. Misnom slavlju nazočili su i predsjednik i dopredsjednik Općine Apatin dr. Živorad Smiljanić i Miodrag Bakić, te predsjednik i tajnik vijeća MZ Sonta Antun Zlatar i Tomislav Silađi. Na misi je pjevao župni zbor uz orguljsku pratnju kantora Siniše Poturice te dječji zbor uz pratnju Tamburaškog orkestra "Tandora" iz Sonte. Znakovita je bila prikazna procesija u kojoj je prikazano kako je župa jedna velika obitelj. Predstavnici različitih životnih dobi - djeca, mladi, obitelj i stariji odjeveni u narodne nošnje kao i predstavnice Franjevačkog svjetovnoga reda, prinosili su uz odgovarajuće simbole zahvalu Bogu za njegovu ljubav. Tako su vjernici Sonte obnovili svoju vjernost Bogu štujući svojega zaštitnika sv. Lovru, uz molitvu da po njegovu zagovoru zadobiju milost čvrste vjere i ljubavi prema Isusu Kristu kakvu je i on sam imao. Za spomendan sv. Lovre, vjernici su se pripravili duhovnom obnovom koja je održana 3. kolovoza pod vodstvom s. Karmele Dominković, duhovne asistentice Mjesnoga bratstva bl. M. M. Terezije Scherer iz Đakova. Vjernici su se pripravili i trodnevnicom koju je kroz tri dana predvodio fra Andrija Matić OFM, iz Čakovca.
Kristina Ralbovsky, katehistica

Proslava Male Gospe u Plavni

Blagdan rođenja BDM, odnosno Male Gospe, proslavljen je 8. rujna svečanom svetom misom koju je u župnoj crkvi u Plavni predslavio vlč. Josip Štefković.
U vrlo poučnoj propovijedi vlč. Josip nas je podsjetio da rođenje BDM znači početak djela spasenja. Isus Krist je krenuo prema čovjeku, a mi u svom životu moramo biti uvijek spremni za susret s Njim. U svemu ovome veliku ulogu ima Isusova i naša Majka koja je uvijek spremna posredovati u ostvarenju našega spasenja i pomoći nam svojim zagovorom u svim potrebama, rekao je propovjednik. Nakon svete mise izloženo je Presveto, izmoljene su litanije i obavljeno je klanjanje u našoj crkvi. Zbog ovog događaja neki vjernici nisu otišli na hodočašće u Doroslovo kao što su to nekada činili, nego su ostali ovdje kako bi u našoj crkvi iskazali pobožnost i štovanje Majci Božjoj. Da je Majka Marija mnogima u Plavni uzor i zaštita, svjedoči veći broj vjernika koji su se ispovjedili, pričestili i dugo stajali pred njezinim kipom u molitvi i kontemplaciji. S ove svete mise doista smo otišli svojim domovima radosniji i ohrabreni pobožnostima koje smo obavili, a mnogima je odzvanjao u ušima usklik: Radujmo se Gospodinu. Pravi kršćanin ima razloga uvijek se radovati, a u tomu nam Gospa zdušno pomaže. Kao i prošloga tjedna, i na ovoj svetoj misi pjevao je Ženski pjevački zbor HKUPD "Matoš" s članovima pučkog župnog pjevačkog zbora, što je znatno uljepšalo i doprinijelo duhovnom doživljaju blagdana. HKUPD "Matoš" u svom će djelovanju usko surađivati s našom župnom zajednicom.
Zvonimir Pelajić

Hodočašće djelatnika Subotičkog Caritasa na Bunarić

Svake se godine, zadnjega vikenda u kolovozu, služi u okviru Bunarićkog proštenja sveta misa za stare i bolesne, a u isto vrijeme se i završava hodočašće Majci od suza i trpljenja.

Tako je i ove godine Caritas Subotičke biskupije sa svojim djelatnicima i volonterima organizirao prijevoz svojih korisnika do Bunarića na poslijepodnevnu misu. Vrijeme je bilo lijepo čak i jako toplo pa je i odziv bio veliki. Dvojezično misno slavlje predslavio je palićki župnik vlč. Josip Leist. Propovijed je bila posvećena našoj Nebeskoj Majci koja nas uvijek sasluša, obriše naše suze, oprašta uvrede koje joj nanosimo. Promatrala sam naše stare korisnike kako pozorno slušaju, mimikom potvrđuju riječi propovjednika koji je s toliko ljubavi i osjećaja govorio o Nebeskoj Majci. Bunarićom je vladala tišina kako bismo što bolje čuli poruku naše Majke koje nas poziva na obraćenje, praštanje i molitvu, jer Ona nas voli, posreduje kod svojega sina Isusa za naše spasenje. Malo je bilo onih koji nisu pristupili svetoj ispovijedi i pričesti. S grančicom trske i flašice svete vode, opraštali smo se na Bunariću od naše Nebeske majke Marije.
Roza Mikulić, volonterica Subotičkog Caritasa

Dobročinitelji Zvonika proslavili srebrni jubilej braka

Svečanom sv. misom zahvalnicom u crkvi Sv. Roka, u nedjelju 17. kolovoza, 25. obljetnicu svoje bračne ljubavi i vjernosti proslavili su dugogodišnji dobročinitelji Zvonika Branko i Nevenka Vaci. Prije 25. godina u subotičkoj katedrali-bazilici Sv. Terezije vjenčao ih je pokojni biskup mons. Matija Zvekanović.
Svetu misu je predslavio rođak jubilaraca mons. dr. Andrija Kopilović u zajedništvu s njihovim prijateljima mons. Markom Forgićem i mr. Andrijom Anišićem, koji je i krsni kum njihova sina Ivana. Na misi je sudjelovao lijepi broj rodbine i prijatelja jubilaraca te župljana župe Sv. Roka, a pjevanje je predvodio VIS "Proroci".

Jubilarci su sa svećenicima i svojom djecom Marijom, Antonijom i Ivanom ušli u crkvu u svečanom ophodu dok se orila pjesma "Uđite s hvalama na vrata Gospodnja". Prije početka sv. mise, po želji jubilaraca, Filip Čeliković i Novica Miljački otpjevali su pjesmu "Za svaku dobru riječ", kojom su htjeli zahvaliti za svaku "dobru" i "lijepu riječ" i svatko svojim roditeljima koji su im dali život, jedno drugom na svemu što su proživjeli zajedno kao i svojoj djeci koja su im najveća radost i ponos. Riječi pozdrava uputio im je domaći župnik Andrija zahvalivši im što su dali veliki materijalni doprinos za ovu crkvu bez kojega sigurno ne bi bilo ni obnovljenoga krova crkve. Sjećam se i druge značajne epizode naše suradnje. Naime, na Vašem računalu smo odradili prve brojeve Zvonika i prvu Subotičku Danicu koju smo u ovoj župi uredili. Hvala Vam za svaku pomoć kojom ste podupirali a i sada podupirete naš Zvonik, rekao je mr. Anišić.

U prigodnoj propovijedi, dr. Kopilović je ukazujući na značenje ovakvih jubileja, a osobito ustanove braka i obitelji u svjetlu Božje riječi i učenja Crkve, jer su brak i obitelj temeljne stanice društva i Crkve i o njima ovisi budućnost, ukazao na bračne i obiteljske kreposti koje su nužne da bi bračna ljubav mogla biti vjernička i kako se obitelj ne bi raspala. Kao posebnu krepost istaknuo je slogu i razumijevanje jubilaraca usprkos svih poteškoća koje zajednički život i rad nose.

Uredništvo Zvonika Nevenki i Branku od srca čestita srebrni jubilej i želi obilje Božjega blagoslova u "zlatnom" razdoblju njihova zajedničkoga života. /Zv/

Proslava bračnih jubileja u župi Isusova Uskrsnuća

Bračni parovi "jubilarci" župe Isusova Uskrsnuća iz Subotice, zahvalili su Bogu za svoju bračnu ljubav i vjernost na svetoj misi koju je u nedjelju 17. kolovoza predslavio župnik ove župe mons. Bela Stantić.
Za 50 godina bračne ljubavi i vjernosti zahvalili su Marko i Rozalija Francišković, za 30 godina Lazar i Marija Brear, a srebrni jubilej odnosno 25. obljetnicu braka proslavili su Pero i Marija Horvacki. Marko i Ivanka Peić te Marinko i Ljiljana Tikvicki zahvalili su za 20. obljetnicu svojega braka, a 10 godina bračne ljubavi i vjernosti proslavili su Robert i Sonja Konkolj. Djeca i unuci slavljenika zahvalili su svojim roditeljima za ljubav, odgoj u vjeri i sve što su im pružili. U svojemu su govoru istaknuli sljedeće: Kada je Bog htio stvoriti svijet, stvorio je obitelj, a kada je htio spasiti svijet stvorio je svetu obitelj. Neka Bog podari milost našim obiteljima i neka se uzdaju u Svetu Obitelj da ih vodi i osnaži, poželjeli su čestitari.
Darko Dević, Mirjana Horvacki

Koncert duhovne glazbe u Baču

U okviru središnje manifestacije Dani europske baštine, u Franjevačkom samostanu u Baču održan je u subotu 13. rujna prvi od dva koncerta, u sklopu Trećeg međunarodnog festivala komornih pjevačkih zborova. U organizaciji i realizaciji mr. Juraja Sudjija i lokalnih tijela vlasti, bio je to jedan od najvećih kulturnih događaja godine u našoj Općini.
Nastupili su pjevački zborovi "Neven" iz Bača, "Zvony" iz Selenče, "Vesnik" iz Negotina i "Zvolensky spevacky zbor" iz Zvolena (Slovačka). Pred početak koncerta prvi puta je izvedena Himna Bača, koju je za ovu prigodu skladao i tekst napisao mr. Jan Nosal iz Selenče. Praizvedba ove himne, koju su izveli združeni zborovi pod ravnanjem mr. Sudjija, zasigurno je povijesni događaj Bača. Nakon toga, koncert duhovne glazbe je otvorio predsjednik Općine mr. Tomislav Bogunović naglasivši pritom da je ova sredina višenacionalna, multikonfesionalna i multikulturalna i da će se to upravo izraziti kroz repertoar i pjevanje ovih zborova. I ovog puta franjevačka crkva Uznesenja BDM bila je puna ljubitelja duhovne glazbe, a koncertu su nazočili i diplomatski predstavnici iz Slovačke i Vukovarsko-srijemske županije (Hrvatska), te predstavnici Turističke organizacije grada Vukovara i djelatnici Fonda "Stoljeća Bača".

"Zvolensky spevacky zbor" izveo je među ostalim djela P. I. Čajkovskog te A. Brucknera. Najveće iznenađenje i duhovno osvježenje priredio je Komorni zbor "Vesnik" iz Negotina kojeg čini svega devet pjevača iz više gradova. Zbor njeguje specifični stil koji spaja tradicionalno i suvremeno. Posebice je bila dojmljiva njihova interpretacija "Tebe pojem" S. St. Mokranjca. Gradski zbor "Neven" iz Bača predstavio je svoj repertoar ekumenskoga karaktera. Kulminacija izvođačkih sposobnosti članova zbora koji cijene duhovne vrijednosti postignuta je u skladbi "Oče naš" mr. Juraja Sudjija, koji je ujedno i ravnatelj ovog zbora. Pred sam završetak koncerta nastupio je i komorni zbor "Zvony" iz Selenče, također pod ravnanjem mr. Sudjija. Vrhunska izvedba u njihovom repertoaru bila je "Slovačka molitva" mr. Jana Nosala.

U nedjelju 14. rujna, u Plavoj dvorani u Baču održan je i drugi koncert Trećeg međunarodnog festivala, sa svjetovnim skladbama.
Zvonimir Pelajić