Paulinum - za duhovna zvanja - Uredili: Vladimir Ahmetović i Oleg Zakaljug

Beogradska televizija u "Paulinumu"

U novim, demokratskim uvjetima u našoj državi, klasična gimnazija "Paulinum" stekla je i priznat status javne škole čime je ušla u obrazovni sustav Republike Srbije. Ovaj javni status škole jedan je od razloga za posjet televizijske ekipe iz Beograda koja je snimila dio života i rada u "Paulinumu", na nastavi, u slobodnim aktivnostima kao i svetoj misi i pobožnostima. Ova bi se emisija mogla emitirati u vrijeme došašća.

Svi Sveti i Dušni dan

Dan prije Svih svetih krenuli smo svojim domovima, kako bi s obiteljima otišli na grobove najmilijih nam preminulih. Kod kuće smo pomagali svojim župnicima asistirajući na svetim misama i kod blagoslova grobova. Nakon ovih blagdana sretno smo se vratili u naše sjemenište i odmah prionuli na rad jer je za samo nekoliko dana bio završetak prvoga kvartala.

Predsjednik Vojvođanskog parlamenta u sjemeništu

Predsjednik vojvođanske Skupštine Sįndor Egeresi posjetio je sjemenište i školu "Paulinum" 17. listopada. Tom je prigodom razgovarao s biskupom, poglavarima i sa sjemeništarcima. I nama je uputio nekoliko riječi iz koji se posebno ističe ponos što je katolik i Vojvođanin. Budući da i nas predstavlja u vojvođanskoj Skupštini, molimo za njega kako bi što uspješnije obavljao ovaj posao.

Dragan Muharem, rođen 29. studenog 1984. u Sisku, prvi je od dvoje djece (brat Srđan 16) Dragoljuba i Jelene rođ. Vučinac. Osnovnu školu završio je u Vajskoj. Kao pitomac sjemeništa "Paulinum" pohađao je istoimenu Biskupijsku klasičnu gimnaziju, gdje je maturirao 2003. Potom je otišao na bogosloviju u Šakovu i ove godine diplomirao na tamošnjem Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Kao đakon vršit će službu pomoćnika prefekta u malom sjemeništu "Paulinum" u Subotici.

Dragan Muharem zaređen za đakona

Tijekom svečanog prijepodnevnog euharistijskog slavlja u đakovačkoj prvostolnici Sv. Petra u nedjelju 16. studenoga đakovačkoosječki nadbiskup i metropolit Marin Srakić podijelio je red đakonata četvorici bogoslova. Red đakonata primili su za Subotičku biskupiju Dragan Muharem, za Srijemsku Ivan Rajković, te za Dakovačkoosječku nadbiskupiju Davorin Anđić i Josip Semialjac.
Nadbiskup Srakić u pozdravu je istaknuo kako je "u našoj Crkvi koja je pozvana da bude sva u službi drugih, snagom svoga ređenja, đakon posebni i živi izraz tog zajedničkog poziva, da bude poslužitelj ljubavi, svjedok i promicatelj osjećaja za zajednicu i obiteljskog duha Božjeg naroda!" Na početku obreda, izričući jamstvo o prethodnoj pripravi, kandidate je na ređenje pozvao mons. Bernatović.
"Šakon je u kršćanskoj zajednici pozvan naviještati evanđelje i tako odgajati savjesti, stvarati mentalitet vjere, izgrađivati nepokolebive kršćanske ličnosti. Kažemo, naviještati evanđelje, a ne neku ideologiju kojom bismo procjenjivali evanđelje. Da, naviještati evanđelje, a ne ljudske predaje, kao što su činili farizeji, kroz koje se evanđelje filtrira, obezvređuje, osiromašuje, prazni ili čak iskrivljuje. Šakon je pozvan naviještati evanđelje, a ne neku politiku koja je obično kratkoga daha, duha i trajanja. Šakon je pozvan naviještati evanđelje u njegovoj cjelini, ništa ne dokidajući, ništa ne prešućujući. Da, naviještati evanđelje u njegovoj iskrenosti i izvornosti, bez dodavanja nepotrebnih umetaka ili farizejskih tumačenja koje ga svode na razinu ljudske znanosti ili govora mudrosti tijela. A polje na koje je đakon pozvan naviještati evanđelje široko je koliko cijeli svijet. Naša Druga biskupijska sinoda razmatrala je koja su to područja naviještanja evanđelja, koja su to područja evangelizacije. To je evangelizacija odraslih, braka i obitelji, mladih, starijih osoba i bolesnika, kulture, vjerski rubnih i posebnih skupina, evangelizacija udruga i pokreta, sredstava društvenog priopćavanja, u župnoj katehezi i u školskom vjeronauku. Naša Sinoda razmatrala je i odlučila djelovati na tim područjima. Evangelizacija koja izvire iz srca postaje pjesma Božanskoj ljubavi, kao što veli pripjevni psalam: "O ljubavi tvojoj, Gospodine, pjevat ću dovijeka". Šakon pomaže biskupu u službi oltara, tj. slavljenju sakramenata i euharistijske žrtve. Šakon je u službi euharistije koja je u središtu bića i aktivnosti Crkve, svih sakramenata i svakog djelovanja milosrđa, ljubavi i pravde što ih Crkva i svaki kršćanin izvršavaju na svijetu, istaknuo je u homiliji nadbiskup Srakić.

U koncelebraciji su bili poglavari Bogoslovnog sjemeništa, profesori Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Šakovu, župnici ređenika te svećenici iz Šakova i drugih župa. Slavlje je uveličao Zbor bogoslova pod vodstvom maestra Ivana Andrića. Kao ređeničko geslo đakoni su odabrali riječi sv. Pavla "Jačajte se u Gospodinu i u silnoj snazi njegovoj" (Ef 6,10). Po završetku mise ređenja u Bogoslovnom sjemeništu upriličen je svečani ručak. /Prema: IKA/