Kultura

Šokadijo dok ti ime traje

Sonta je u subotu 22. studenoga bila domaćin sedme po redu "Šokačke večeri". Orila se pisma šokačka, u plesu je prštao vatromet boja narodnih nošnja, tambure su zvonile, a ikavica se divanila, divanila cijele večeri, divanila se onako kako se divanila stoljećima, a divanit će se i ubuduće, kako su to na pozornici, u bećarskoj, šokačkoj pjesmi pokazala djeca "Šokadije".
Program je počeo izvedbom pjesme Božane Vidaković "Šokadija", službene himne institucija kulture hrvatske zajednice iz bačkog Podunavlja, a izveo ju je zajednički zbor ovih institucija, uz pratnju tamburaškog sastava domaćina. Voditeljica programa Ljiljana Tadijan najavila je među ostalim i predsjednika "Šokadije" prof. Zvonka Tadijana, koji je riječima dobrodošlice pozdravio sve nazočne, a potom je riječ prepustio generalnoj konzulici RH u Subotici Ljerki Alajbeg. Kulturno umjetnički program počeo je nastupom dječje folklorne sekcije domaćina, koju su pripremili Aljoša Mihaljev i Ljiljana Šokac. Uslijedio je potom i poetski dio večeri. Nazočnima su prvo predstavljene sestre Tanja i Ana Tot, te Sanja i Maja Andrašić, koje su na nedavnoj Pokrajinskoj smotri recitatora na hrvatskom jeziku ušle u pobjedničke skupine. U nastavku, direktor NIU "Hrvatska riječ" Ivan Karan uručio je nagrade, donaciju ove ustanove, pobjednicima natječaja "Za lipu rič". Književnik Milovan Miković odabrao je tri prvoplasirane: "Salaš na spratu" Antuna Kovača, "Šokačka duša" Josipa Dumendžića - Meštra i "Svirajte mi tamburaši" Božane Vidaković. U nastavku su gledatelji uživali u umijeću folkloraša, pjevača i tamburaša. U programu su nastupili gosti iz Sesvetskog Kraljevca i članovi domaćeg OKUDa "Ivo Lola Ribar". Dvije tamburaške pjesme otpjevao je Aljoša Mihaljev uz pratnju tamburaškog sastava i vokalnoga kvinteta "Šokadije" te tamburaškog sastava KUD-a "Mažoret". Nastupilo je također i HKUPD "Matoš" iz Plavne kao i tamburaši osječke "Šokačke grane" sa samičarom Franjom Verićem. Na koncu programa nastupili su odrasli folkloraši "Šokadije". Ovom manifestacijom zaokružen je projekt "Tragovi Šokaca od Gradovrha do Bača 1688.-2008.", u kojemu su sudjelovale sve institucije kulture šokačkog Podunavlja, te UG "Urbani Šokci" iz Sombora.
Ivan Andrašić

Sveta misa za sve članove HKPD "Matija Gubec"

U župnoj crkvi Srca Isusova u Tavankutu održana je u nedjelju 23. studenoga, sada već tradicionalna, sveta misa za sve članove HKPD "Matija Gubec" iz Tavankuta. Misno slavlje predslavio je domaći župnik, preč. Franjo Ivanković.
Nakon mise predsjednik Ladislav Suknović i sadašnji članovi Društva posjetili su vječno počivalište dragih nam prijašnjih članova društva na mjesnom groblju u Tavankutu i bistu Matije Gupca (rad kiparice Ane Bešlić) kod osnovne škole i Doma kulture gdje su položili prigodne vijence, a potom su se kratko okupili u prostorijama društva u Domu kulture. Na taj način, kao i prijašnjih godina, odana je počast preminulim članovima društva i misna zahvalnost za rad svih sadašnjih članova kao i nada i vjera u budućnost.
Branko Ištvančić

HKUPD "Mostonga" u Velikoj Gorici

Ženski vokalni sastav HKUPD "Mostonga" iz Bača pjevao je 28. studenoga na "2. Međunarodnom festivalu malih vokalnih sastava" u Velikoj Gorici.
Prošle godine utemeljen je "Međunarodni festival malih vokalnih sastava", a nositelj ove manifestacije je KUD "Gradići" iz prigradskog naselja Gradići. U natjecateljskom dijelu festivalske večeri na pozornici se predstavilo pet vokalnih sastava: KUD-a "Matija Gubec" iz Slavonskog Kobaša, mješoviti zbor "Bohemia" društva "Češke besede" iz Zagreba, KUD-a "Vrhovac" iz Ozlja, HKUPD "Mostonga" iz Bača te klapa "Kirice" KUD-a "Dr. Ante Barac" iz Grižana. U revijalnom dijelu goste su zabavljali folkloraši iz Slavonskog Kobaša i skladnim pjevanjem članovi vokalne sekcije KUD-a "Gradići". Po odluci žirija, predsjednica KUDa "Gradići" i direktorica festivala Gordana Kovačić proglasila je najbolje u predviđenim kategorijama. Sveukupnim pobjednikom proglašena je klapa "Kirice", koja je osnovana 2004. godine u Grižanama kod Crikvenice, a tvori je osam članica i umjetnički rukovoditelj mo. Pavao Pave Kombol. Gošće iz Vojvodine nagrađene su za najbolju kostimografiju. Nastupile su u unikatnim narodnim nošnjama rodnoga Bača, od kojih su poneke stare i stoljeće i pol. "Pod konac posložene", za vrijeme pjevanja pokazale su auditoriju nošnju djevojaka, nošnju mladih žena, nošnju starijih žena i nošnju najstarijih. I pjevale su skladno. Pjevale su svoju šokačku pjesmu onako kako to jedino i znaju, iz srca. Tehnički možda i ne savršeno, ali su publiku osvojile upravo svojim širokim osmijehom i neposrednošću.
Ivan Andrašić

"Tragovi Šokaca" okončani Adventskim koncertom u Vukovaru

Adventskim koncertom 5. prosinca, Krunoslava Kiće Slabinca, Marije Pavković - Snaše i Slavonskih dukata, održanim u gradu-heroju Vukovaru okončan je niz manifestacija projekta "Tragovi Šokaca od Gradovrha do Bača 1688. - 2008.", kojima je obilježena 320-ta obljetnica doseljavanja Šokaca iz tuzlanske regije u Bač i okolicu.
Organizator koncerta, Zajednica bačkih Hrvata u Republici Hrvatskoj, tako je na najljepši način dala i svoj doprinos projektu kojega su osmislili i nosili članovi HKUPD "Mostonga" iz Bača, uz sudjelovanje ostalih institucija kulture s hrvatskim predznakom iz šokačkog Podunavlja. Pokrovitelj ovoga koncerta bila je Vukovarsko-srijemska županija, supokrovitelj vukovarska podružnica Hrvatske matice iseljenika, a medijski pokrovitelj Hrvatski radio Vukovar. Tristotinjak nazočnih gledatelja, te zvanice iz lokalne politike i brojne predstavnike institucija kulture s obiju strana Dunava pozdravio je predsjednik Zajednice bačkih Hrvata u RH Zdenko Bundić, a o samom projektu "Tragovi Šokaca..." govorila je predsjednica organizacijskog odbora Stanka Čoban. Program je vodio urednik emisije na hrvatskom jeziku "Zvuci bačke ravnice" radio Bačke iz Bača Ivica Stračinski. Pjesma Kiće Slabinca i Marije Pavković - Snaše, te zvon tambura Slavonskih dukata izmamili su buru pljeska nazočnih. Kako je i sam Kićo Slabinac rekao, pljeska koji ga je ohrabrio u nakani da nastavi svoj rad na estradi, a ovaj koncert, dug šokačkim korijenima, bio je njegovo prvo pojavljivanje pred publikom poslije nedavno preživljene tragedije. "Valjda me je Bog stavio na kušnju, a vjerujem da će mi dati i snage za izlazak iz male krize u koju sam zapao. Svi mi u pojedinim trenucima ili razdobljima svojega života okrećemo leđa Bogu, a kad nam bude najteže iznova mu se obratimo. Vjerujem u njegovu dobrotu, vjerujem i da će mi upravo On pokazati put kojim trebam ići dalje" - kaže za Zvonik Slabinac. U razgovorima poslije koncerta doznali smo i za dogovoren nastup Slavonskih dukata u Bačkom Bregu 21. prosinca na humanitarnom koncertu koji će biti održan u Crkvi svetog Mihovila Arkanđela.
Ivan Andrašić

Književna večer Mirka Kopunovića u Plavni

Književna večer Mirka Kopunovića, pjesnika iz Subotice, održana je u organizaciji Literarnog odjela HKUPD-a "Matoš", 7. prosinca u dvorani Vatrogasnog doma u Plavni. O njegovim knjigama "U iskrama nade" i "Pod slapovima sna", osim samoga autora, govorio je Tomislav Žigmanov, književnik, publicist i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.
Program je otvorila ženska pjevačka skupina Društva, dvjema skladbama dr. Josipa Andrića, čije smo se 41. obljetnice smrti sjetili toga dana. U uvodnom dijelu svojega govora, Žigmanov je istaknuo kako je u prvoj zbirci pjesama "U iskrama nade" Mirko Kopunović izrazio svoja temeljna iskustva i svoju sliku svijeta. Govoreći o njegovoj drugoj zbirci pjesama "Pod slapovima sam", Žigmanov je istaknuo kako je ta zbirka izražajno još snažnija i poetski zrelija. Obraćajući se nazočnima, autor Kopunović izrazio je sjećanja na prvi boravak u ovom mjestu, koje mu je kao što je rekao, nadahnuće. Sjeća se puste Plavne, tmurnog vremena ali i čudesne obale Dunava i pogleda na drugu stranu. U sjećanju mu je ostao i prekrasan zalazak sunca, ali i dobri domaćini i ljudi s kojima se susreo. U pamćenju mu je i slika starice (Kate Mačvanin) kod koje smo ušli u dvorište i vidjeli je kako sama cijepa drva, što je za Mirka pjesma. Književnoj večeri nazočili su među ostalim i predstavnici HKUPD-a "Dukat" Vajska-Bođani, predsjednik KUD-a "Palona" Dragan Blagojević, urednik emisije na hrvatskom jeziku Radio Bačke Ivica Straćinski, ravnateljica OŠ "Ivo Lola Ribar" Svetlana Nedimović, predsjednik Savjeta MZ Plavna Antun Probojčević te bački i plavanjski župnik vlč. Josip Štefković.
Zvonimir Pelajić

Koncert na dar

Zbor Collegium musicum catholicum održao je u subotičkoj Gradskoj biblioteci Adventsko-božićni koncert 11. prosinca 2008. godine. Zbor je izveo šarolik program, među kojima i kompozicije Vinka Jelića, G. P. Palestrine, Viadana, J. Galusa te poznate božićne popijevke. Uz zbor je nastupio i komorni ansambl: Kristina Molnár Pinter - flauta, Krisztina Faragó - flauta i Eleonora Stipity - fagot a na klaviru je pratio mr. Kornelije Vizin. Zborom i ansamblom dirigirao je Miroslav Stantić. Brojnu publiku pozdravio je mons. dr. Andrija Kopilović, predsjedavajući Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost "Ivan Antunović" poželjevši svima blagoslovljene predstojeće blagdane. Bio je ovo doista lijep glazbeni dar subotičkoj publici a zbor je pokazao da osim glazbenog umijeća ima i duhovnu "notu". /K. Č./

Predstavljena Hrvatska čitaonica u Zemunu

U prostorijama Knjižnice i čitaonice "Ilija Okrugić", koje se nalaze u dvorištu župne crkve Uznesenja Blažene Djevice u Zemunu, predstavljena je 12. prosinca Hrvatska čitaonica iz Subotice.
Na poziv pjesnikinje Danijele Lukinović, Hrvatska čitaonica je odgovorila želji sudionice susreta pjesnika pod nazivom "Lira naiva" i upriličen je topao i dirljiv susret. U ime domaćina, goste iz Subotice pozdravio je predsjednik Zajednice Hrvata Zemuna i knjižnice "Ilija Okrugić" Zvonko Rajković a potom se toplim riječima gostima i publici obratila Danijela Lukinović. Djelatnost Hrvatske čitaonice predstavila je predsjednica Katarina Čeliković darovavši tom prigodom knjižnici knjige iz svoje naklade, a potom su se svojim uradcima predstavili Danijela Lukinović, Nedeljka Šarčević iz Subotice i Mato Groznica iz Golubinaca, a koji trenutno živi u Zemunu. U drugom dijelu programa filmski redatelj Rajko Ljubič ispričao je potrebu filmskog bilježenja tradicijske kulture i potom pokazao film "Jeka mog ditinjstva" koji je publika oduševljeno prihvatila. Na koncu se gostima zahvalio na ovoj večeri i župnik Jozo Duspara i s radošću najavio buduću suradnju. /Zv/

Zemunski liturgijski čitači

Da je čitanje u crkvi i služba čitača veoma važno, zapazili smo u župi Zemun. Naime, tamo smo prilikom našeg posjeta zapazili grupu čitača kako marljivo vježbaju nedjeljna čitanja sa svojim župnikom vlč. Jozom Dusparom. Svakog petka navečer poslije škole okupljaju se trojica mladića: Petar Dujić, Igor i Damir Kajić i veoma ozbiljno pripremaju nedjeljna čitanja. Župnik ih upozorava da se moraju uživjeti u svoju ulogu "navjestitelja Božje riječi" prisutnima koji ih slušaju. Njima se također pridruže i drugi, Renata i Anđela Nađ, Marija Petrović i najstariji ministrant Vlatko Gašparović.

- Važno je istaknuti kako je važno proći nedjeljne tekstove, o njima razmišljati a onda ih na nedjeljnoj Misi čitati Božjem puku - kaže za Zvonik župnik Jozo.Oni pozivaju i druge iz Zemuna da im se pridruže te tako doprinesu ljepoti i dubini Božje riječi.

Također pozdravljaju sve čitatelje Zvonika a mlade pozivaju da svojim glasovima i entuzijazmom doprinesu i pomognu da sv. Misa bude još svečanija.
Katarina Čeliković

Caritasova akcija

Caritas Subotičke biskupije zajedno s trgovinskim poduzećem KTC iz Subotice organizirao je 12. i 13. prosinca akciju korpe solidarnosti pod nazivom "Svatko zaslužuje Božić".
Akcija je održana u Subotici, Senti, Bečeju, Apatinu i Somboru. Prilozi dobiveni u hrani i sredstvima za higijenu namijenjeni su starim, bolesnim i siromašnim građanima u tim gradovima. Kupce su dočekivali volonteri župnih Caritasa, na ulazu u trgovinu i informirali ih o akciji. Kupci su po svom nahođenju kupovali voće i drugu hranu kao i sredstva za higijenu, što su kasnije na izlasku iz trgovine ostavljali u korpu solidarnosti. Župni Caritasi su od prikupljenih darova pravili pakete i podijelili ih osobama u potrebi.

Ovim putem zahvaljujemo i trgovinskom poduzeću KTC ali i svim našim sugrađanima što su se odvažili, došli i darovali, kako bi uljepšali Božić našim ostarjelim i siromašnim sugrađanima. Bilo je lijepo vidjeti da još ima puno dobrih ljudi, koji žele pomoći i dati kako bi Božić bio blagdan svih nas.
Gabor Ric

Najbolji recitatori s pokrajinske smotre u Osijeku

Tridesetak recitatora, koji su se na nedavnoj Pokrajinskoj smotri recitatora na hrvatskom jeziku plasirali u pobjedničke skupine u svojim dobnim kategorijama u subotu, 6. prosinca, u pratnji svojih mentora, boravilo je na jednodnevnom nagradnom izletu u Osijeku. Ekspediciju je predvodila ravnateljica Hrvatske čitaonice u Subotici Katarina Čeliković, tu je bio i Ervin sa svojim foto aparatom, te predstavnica subotičke gradske uprave Katarina Čović. Autobus je iz Subotice povezao ekspediciju po tmurnom vremenu. Dosadna, sitna kasnojesenska kiša nije obećavala skori prestanak. Ipak, nekim čudom Bog je uslišio molitvu mališana i na prilazu Osijeku putnike je ogrijalo sunce. Prva destinacija koju su mali Vojvođani posjetili bilo je Dječje kazalište Branka Mihaljevića. Nakon malog osvježenja u predvorju gostima je prikazana dječja lutkarska predstava "Vesela avlija". Mali recitatori su otvorenih očiju upijali svaki pokret, svaki geg, pamtili su svaku repliku. Pljesak je bio glasan, dug, od srca, da bi se pretvorio u pravi urnebes na pojavljivanje Krampusa i na koncu svetoga Nikole. Poslije predstave u predvorju susret i srdačan razgovor s velikom prijateljicom vojvođanskih recitatora, glumicom i dramskom pedagogicom Lidijom Helajz. "Raduje me svaki susret s ovim djevojčicama i dječacima. Kako vidite, nisu me zaboravili, ali ni ja njih. Nadam se da će bar netko od njih krenuti mojima stopama, što bi mi bilo izuzetno veliko zadovoljstvo" - kaže za Zvonik, uz široki osmjeh, Lidija. Poslije kazališta, na programu je bila još jedna velika atrakcija, ali i radost za djecu - posjet ZOO-vrtu. Šetnja ZOO- vrtom završena je malim odmorom na dječjem igralištu. Uslijedio je posjet Franjevačkom samostanu sv. Križa smještenom unutar osječke Tvrđe. Samostan i crkvu sv. Križa gostima je predstavio i ukratko izložio njihovu povijest p. Zoltan Dukai. Poslije obilaska samostana nova kratka vožnja i ručak u Mc Donaldsu, te posjet još jednoj znamenitosti Osijeka - Katedrali, smještenoj u samom središtu grada. A u povratku, većina malih putnika blaženo je zaspala još dok autobus nije napustio Osijek. A kako i ne bi, nakon svega doživljenoga u samo jednom danu? Zadovoljna je bila i ravnateljica Hrvatske čitaonice Katarina Čeliković. "I ove godine recitatori su otputovali na nagradni izlet u Osijek zahvaljujući pomoći Grada Subotice, odnosno odjelu za obrazovanje, u kojemu oduvijek ima sluha za djecu koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku. Poglavarstvo grada Osijeka i Dječje kazalište Branka Mihaljevića omogućili su djeci prisustvo predstavi "Vesela avlija" i posjet ZOO-vrtu" - kaže za Zvonik Katarina Čeliković.
Ivan Andrašić

MAJKAMA U ČAST

Tradicionalna priredba u čast majkama, uoči MATERICA koju godinama priređuju djeca i mladi župe Sv. Roka, ove godine je održana 13. prosinca u sportskoj dvorani O.Š. "Ivan Milutinović". Prošle godine ta je priredba prvi put priređena za čitav grad u HKC "Bunjevačko kolo" i tada je odlučeno da će se u nju ubuduće moći uključiti i druge župe s pojedinom točkom programa. Ove godine su nam se pridružila djeca iz župe Marije Majke Crkve iz Subotice. U programu su sudjelovala djeca iz vrtića "Marija Petković - Sunčica". Ona su pod vodstvom svojih odgojiteljica Marine, Dajane i dvije Mirjane recitirali, pjevali i glumili. Zatim su nastupila djece župe Sv. Roka u suradnji s Dječjim tamburaškim zborom, kojim je ravnala prof. Mira Temunović. Nakon zborne recitacije, uz pratnju tamburaša djeca su otpjevala dvije pjesme majci. Djeca župe Marija Majka Crkve su također izvela nekoliko točaka, recitirajući pjevajući. Djecu su za nastup pripremile i uvježbale s. M. Eleonora Merković i Nataša Kostadinović.

U nastavku programa djeca iz župe Sv. Roka izvela su božićni igrokaz prema priči Lava N. Tolstoja "Božić djeda Martina", koji je za scensko izvođenje priredila s. M. Jasna Crnković. Lijepo je iznenađenje bio nastup Maje i Martina Nimčević na violinama. Na kraju programa mladi župe Sv. Roka izveli su šaljivi komad Đule Milodanović "U vlaku". Voditeljica programa bila je Elizabeta Nađ Kanas, a "bunjevačke nane" koje su dočekivale i ispraćale goste Bernadica Ivanković i Stanislava Prćić Stantić.

Župnik mr. Andrija Anišić je u završnoj riječi zahvalio svim izvođačima programa i onima koji su ih pripremili, direktoru škole g. Ivanu Stipiću što je dopustio da se priredba održi u školskoj dvorani, svima koji su sudjelovali u organizaciji, na čelu sa s. M. Jasnom Crnković, koja je podnijela najveći dio tereta kao i svim roditeljima na suradnji i strpljivosti. Pozdravio je i prisutne svećenike mons. dr. Andriju Kopilovića i mons. Belu Stantića te generalnu konzulicu Republike Hrvatske u Subotici, Ljerku Alajbeg s pratnjom.

Ove godine program je bio kratak, ali raznolik i razveselio je brojnu publiku koja voli i njeguje naše divne običaje i koja podržava našu djecu i mlade. /A. A./