Djeca - Uređuje: Katarina Čeliković

Samo hrabro!

Najljepši su dani Božića, kažu mnogi. I ja im se pridružujem. U vrijeme Božića i svih dana blagdana lica ljudi zrače radošću, oči se smiju. I to se ponavlja u svim susretima. Pa kome se to onda ne bi dopalo? Ali, svemu dođe kraj, pa i blagdanskom vremenu. A uz blagdane je vezan i školski raspust. Dakle, i vremenu razbibrige je kraj. Evo nas u običnom vremenu koje nas poziva u školu. To je kao posao odraslima. Jako je važno dobro početi. Kad ste već bili dobro raspoloženi u blagdanskom vremenu, vjerojatno je to bilo zato što ste bili jako dobri, dobivali ste puno darova. Onda bi dobro bilo u istom smislu nastaviti. Naše dobro raspoloženje samo ponesemo u školu, dobro se pripremimo i... evo nas radosnih i spremnih za učenje, pomaganje, za obavljanje naših svakodnevnih dužnosti. Samo hrabro, dragi moji Zvončići! Vi ste toliko divnih djela stvorili: neki su bili u kreativnim radionicama, neki su pomagali roditeljima, jedna je skupina školaraca u školi "Matko Vuković" u Subotici sa svojom učiteljicom snimila film o dolasku Isusa u Suboticu, veliki broj djece je pripremao priredbe za Božić... Nešto ćemo od toga i ovdje zapisati i podijeliti s vama. Sa svim dobrim djelima i odlukama hrabro idemo dalje jer je Isus s nama. Dakle, s Isusom u ovu godinu - samo hrabro!
Vaša Zvončica

Dječji božićni program u crkvi Sv. Marije u Subotici

Djeca župe sv. Marije pripremila su za Božić program u kojem su se predstavila vjernicima prije mise polnoćke.
U okviru tog programa najprije su pročitali Isusovo rođenje iz evanđelja sv. Luke, zatim su se klanjali pred jaslicama novorođenog Isusa sa simbolima: križem, zvijezdom, krunom, svijećama i granama jelke. Zatim su pjevali, svirali na metalofonu ili na violini. Sutradan, na sam blagdan Božića 25. prosinca, misno slavlje uljepšano je recitiranjem božićnih pjesmica. U programu su sudjelovali: Anabela Tikvicki, Tamara Šafranj, Miljan Markozić, Dario Nikolić, David Tečer, Klementina Nađ Kanas, Dijana Guljaš Oldal, Miljana Šimon, Kristina Čović i Andrea Lakatoš. s. Hermina M. KovácsTradicionalni Božićno-novogodišnji vašar u OŠ Ivan Milutinović održan 12. prosinca 2008.


"Božićnjake" umijesili učenici

Pod vodstvom nastavnice Jozefine Skenderović, skupina učenika OŠ "Ivan Milutinović" u Subotici ispekla je vlastite kolače-"božićnjake". Naravno, ovomu je nazočilo i nekoliko roditelja koji su ponosno pratili kako djeca prenose svoju tradiciju. Nakon što su umijesili, okitili i ispekli svoje kolače, djeca su "božićnjake" ponijela svojim kućama kako bi im domovi bili ukrašeni najljepšim ukrasom. /K. Č./

Školski božićni koncert

Božićno-novogodišnji koncert u subotičkoj školi "Ivan Milutinović" oduševio je 12. prosinca 2008. mnogobrojne roditelje i djecu. Nastupila su djeca nižih razreda pod ravnanjem nastavnice Ane Kovač i učenici viših razreda koje vodi Tamara Vidicki. Posebno dragi gosti bili su Tamburaški orkestar HKC "Bunjevačko kolo" pod ravnanjem prof. Mire Temunović.
Zv

Došašće u župi sv. Roka

U vrijeme došašća u crkvi Sv. Roka vjernici se okupljaju na zornice. Za djecu je to pravi izazov: probuditi se rano i još za mraka doći u crkvu. Zato su i ove godine bili vrlo revni. Za Božić su Isusu pripremali stan u svom srcu. Za svako dobro djelo, žrtvicu, molitvu, zornicu, dobru ocjenu i slično napravili su "podsjetnik" - papirić s napisanim djelom koji su okačili na pano u crkvi. Tako su ispunili četiri panoa za četiri nedjelje došašća. Za najviše "podsjetnika" dar je dobila Merlina Sabo, za najkreativnija djela Ana i Martina Kulundžić, a najzanimljivija odricanja zapisali su Zdenko Ivanković i Luka Prćić. Darove su dobili i oni najmlađi koji su dolazili na zornice - dvije bebe Ana i Marija Magdalena, kao i najstariji gdin Skenderović.

Isus se za Božić mogao lijepo ogrijati na našim srcima! (S. J.)

===Ja se zovem Zdenko Ivanković (6 godina). Misa zornica - 6 puta

Marija Petković Utješio sam mamu.

Žrtvica: izdržao sam stojeći u crkvi.

Dobro djelo: Dozvolio sam Dajani da sjedne u krilo moje mame kad je bila tužna.

===Alina Baka: Hvala ti na lijepoj molitvi i poklonu. Nadam se da su i druga djeca dobila.

Božić djeda Martina

Za Božić se svi spremamo i žurimo da sve pripravimo. U obitelji kitimo jelku, pospremamo sobe, pripremamo obilniji ručak. I čekamo malog Isusa! Malo nas vidi one koji taj dan moraju raditi, koji možda za stolom nemaju ni toliko koliko mi imamo, koji se možda žele samo ogrijati. Isusa je iščekivao i djed Martin. Dok ga je čekao pozvao je promrzlog smetlara da se ugrije. Također je i siromašnoj ženi dao najbolje cipelice koje je napravio, a koje je namijenio dati Isusu. I bio je tužan što Isus nije došao. Ali Isus mu je rekao: svima kojima si pomagao, baš u njima ja sam došao k tebi.

To su shvatili i lijepo u božićnoj noći izveli prvopričesnici župe sv. Roka: Krunoslav, Luka, Josipa, Matija, Dunja, Alina, Sanja, Tereza, Željko i Boris. (S. J.)

Biseri Očeva milosrđa

U župi Sv. Roka počela se ove školske godine okupljati karitativno-kreativna skupina vjeronaučne djece. Njihova zaštitnica je bl. Marija Propetog Petković koja ih podsjeća da je milosrđe Boga Oca veli-ko. Zato se i članovi ove skupine zovu Biseri Očeva milosrđa jer po Božjem milosrđu i po uzoru na njegovo milosrdno srce i oni žele svima potrebima pomoći pružiti bar malo svoje osjetljivosti i susretljivosti kao bisere milosrđa.

Vjeroučenici od 4. do 8. razreda u svojim radionicama subotom izrađuju prigodne ukrase, čestitke i druge predmete koje prodaju, za sada samo u župnoj crkvi. Cilj njihovog rada nije pokazati svoje umijeće nego svojim radom pridonositi potrebnima župe. Od prihoda koje su skupili u došašću jednoj obitelji su priskrbili 2 kubika drva.

Biserima Očeva milosrđa su u došašću pomagali i prijatelji - mladi srednjoškolci i studenti. Njihov rad će se i dalje nastaviti možda i u drugim oblicima pomoći. Biseri su otvoreni za svaki oblik suradnje. Zato preporučamo rad Bisera u vaše molitve.
s. M. Jasna, voditeljica Bisera Očeva milosrđa

Igraonica i radionica u župi Isusova Uskrsnuća

Već drugu godinu u župi Isusova Uskrsnuća, djeca od najmlađeg pa sve do uzrasta osmog razreda, sastaju se svake subote na župi.
Što zapravo radimo? Crtamo, bojimo, izrezujemo, lijepimo, oblikujemo figure, ukrašavamo uskrsna jaja, izrađujemo razne predmete za prigodne blagdane, čestitke, jaslice i dr. Uvijek je razigrano i veselo, vrijeme nam prolazi prebrzo. S nama rade: s. Marijana, Daca, Emina i Sanela. Naš župnik mons. Bela Stantić koga smo u svojoj revnosti da govorimo hrvatski prozvali "Bijela", ponosan je na nas i ne krije svoje zadovoljstvo. Uvijek nas iznenadi bombonima i drugim slatkišima.

Naši su roditelji jako zadovoljni i sretni zbog našeg okupljanja u župnoj radionici. Planiramo se uključiti i u druge aktivnosti a neke već i provodimo u djelo, uključujemo se na primjer u rad Caritasa u našoj župi jer su doista mnogi potrebni naše pomoći. Veseli nas što smo po prvi puta posjetili i samostan sestara Naše Gospe. Bili smo ugodno iznenađeni. Toliko za sada, javit ćemo se drugom zgodom s izvješćem o događajima u našoj župi. Sve vas pozdravljamo mi mali iz "Male crkve". /Mirela i Martina/