Događanja u Subotičkoj biskupiji

Biskup Ivan Pénzes na misi polnoćki u Žedniku

Najradosniji kršćanski blagdan - Božić - proslavljen je u Žedniku posebno radosno, napose na misi polnoćki koju je predvodio subotički biskup Ivan.
U ozračju velikoga iščekivanja, tihe strepnje i srca puna ljubavi krenula sam ka crkvi! Misli mi je prekinuo za mene divan prizor dječje igre ispunjen smijehom, pjesmom i veselim trčkaranjem ispred župe - kako su samo spokojni i sretni. Iskreno vjeruju da je ova večer posebna, raduju se malenom Isusu! Vrijeme je brzo teklo, djeca su obukla kostime, i sabrano molila Boga da zablistaju u večerašnjem programu. Zvono nas je pozvalo na mir i još jednom podsjetilo na veličanstvenost večeri koja je pred nama. Bili smo ponosni što je crkva puna vjernika, i što je misu polnoćku predslavio naš biskup Ivan Pénzes u zajedništvu s biskupijskim tajnikom vlč. Mirkom Štefkovićem te domaćim župnikom preč. Željkom Šipekom. Mladi su igrokazom "Isus u našem mjestu" željeli prenijeti poruku da veličina i ljepota Božića nije u darovima i bogatoj trpezi i da ono najvažnije i najdragocjenije u nekim obiteljima polako iščezava. Najveći božićni dar je rođenje malenog Isusa u našim srcima kojega svojom ljubavlju trebamo čuvati pa će s nama rasti u vjeri i voditi nas zajedništvu u Crkvi i obitelji kao jedinom putu ka Bogu. Igrokazom "Darovi malenom Isusu" djeca su poručila da Boga trebamo darivati svojim srcem i iskrenošću, i da veličina dara ne ovisi o njegovoj materijalnoj vrijednosti nego o ljubavi kojom se dar poklanja. Ljepotu priredbe upotpunile su recitacije i meditacije koje su nam sve više otvarale srce za malenog Isusa. Priredba je završila paljenjem dvjestotinjak svijeća kao simbola plamena ljubavi koji je maleni Isus zapalio u našim srcima a na nama je hoćemo li ga čuvati ili dopustiti da se pod teretom suvremenoga života ugasi. Ljepoti misnoga slavlja doprinijele su i riječi poslanice koju je naš biskup Ivan uputio svim vjernicima. Zajedništvo na oltaru prenijelo se u pričesti. Crkva je odisala duhom zajedništva i ljubavi kao najvećim darom koji Bog može darovati jednoj zajednici. Biskup Ivan podijelio je na kraju lijepe darove djeci naše župe. Na misi je pjevao župni zbor predvođen kantorom Nikolom. Na prvi dan Božića misno slavlje predvodio je naš župnik Željko, a gost je bio o. Jovica Moisilović iz Novog Žednika. Misnom slavlju nazočili su i predstavnici Mjesne zajednice Novi Žednik. Na kraju mise župnik je zahvalio svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli ljepoti proslave Božića u Žedniku. Nakon mise svi vjernici bili su pozvani na prijam kod župnika da se uz čašicu lijepe riječi i krišku ljubavi još jednom kaže sretan Božić i hvala te podsjeti da maleni Isus sada živi u našim srcima i čeka naš odgovor u ljubavi i vjeri.

Nataša Perčić

Advent u Žedniku

U crkvi Sv. Marka u Starom Žedniku, svakoga jutra u šest sati tijekom adventa okupljala se na molitvu krunice skupina vjernika predvođena našim najstarijim župljankama. Uslijedila bi potom i misa zornica, koju je svakoga jutra predvodio župnik Željko Šipek, a na kojoj su najbrojnija i najrevnija bila djeca.
Cijelo ovo vrijeme djeca i mladi su bili aktivni i u pripremama programa za dolazak sv. Nikole kada je bio izveden kraći igrokaz. Za Materice je mnoštvo djece htjelo izreći recitaciju mami ili baki pa su im Dragica Radak i Nataša Perčić, koje su sve vrijeme radile sa djecom, ispunile želje, a u zanimljivom igrokazu Nataša Vojnić Tunić pokazala je svoj glumački talent. Ni dan Otaca nije prošao nezapaženo, redale su se recitacije iz usta najmlađih, od onih šaljivih do iskrenih molba i lijepih zahvala. Do samog Božića trajale su svakodnevne probe s djecom koja su sudjelovala u programu za polnoćku. Članovi župnog zbora, hrvatskog i mađarskog, predvođeni kantorom Nikolom također su imali redovite probe. Da bi naša crkva bila lijepo ukrašena za Božić, obitelji Pandžić i Orovec darovale su jelke za crkvu, a u akciju sječenja i unošenja jelki pored naših župljana rado su se uključili i momci iz zajednice Hosana. Desetak žena se nakon toga pobrinulo da se crkva uredi. U subotu uoči Otaca u našoj crkvi je bila božićna ispovijed i lijepi broj župljana se i na taj način pripremio za Božić. Lijepi broj mladih, i onih malo starijih, sudjelovao je u samom kićenju jelki, pravljenju Betlema i ukrašavanju crkve. Unatrag nekoliko godina, odjel Caritasa našega Pastoralnoga vijeća u suradnji s volonterima posjećuje na Badnji dan naše najsiromašnije mještane odnoseći im hranu i kolače. Posjetili su i obitelji s više djece i darovali im voće i slatkiše, a nisu zaboravljeni ni oni koji su sami - iako nisu potrebni materijalnog uz čestitke koje su izradila djeca darovali su im vrijeme i čestitali Božić. Za ove darove pobrinula se župna zajednica svojim darom u hrani ili novcu. Da bi djeca dobila dar za polnoćku također se pobrinula župna zajednica, te je za tu prigodu napravljeno 150 lijepih paketića. U sve ovo svoju žrtvu su ugradili i naš župnik Željko i bać Stipan, koji su se pobrinuli da nakon mise u župnom stanu bude toplo i skuhan čaj. Istaknut ćemo i pripravu za Božić s vrlo lijepim i zanimljivim predavanjem na obiteljskoj tribini 21. prosinca, koje je na temu "Zašto se Bog tako ponizio da je došao na svijet u liku malog djeteta" održao mons. dr. Andrija Kopilović.
Ljubica Vukov

Pozdrav Spasitelju

Po već ustaljenoj tradiciji prije polnoćne mise 24. prosinca 2008., u crkvi Sv. Lovre u Sonti održan je božićni koncert pjevačkog zbora i tamburaškog sastava KPZH "Šokadija", te igrokaz i recital djece iz župe Sonta, koje je pripremila katehistica Kristina Ralbovsky.
Istodobno, katolička mladež župe je na prostoru ispred crkve priredila realistički prikaz betlehemske štalice. Vjernike su prigodom dolaska na polnoćku dočekale prethodnog dana sagrađena štalica, Josip i Marija s malim Isusom, anđeli, pastiri, kraljevi, a prava atrakcija bile su žive domaće životinje. Pastiri su se grijali oko upaljene vatre. Vjernici, već navikli na "Šokadijine" božićne koncerte, ispunili su crkvu pol sata prije početka mise, kad je koncert i počeo. U drugom dijelu mladež je igrokazom i recitalom pozdravila dolazak Spasitelja. Nekoliko minuta prije ponoći pogašena su sva svjetla u crkvi, a vjernik Marinko Šegrt odjeven u starinsku šokačku narodnu nošnju, unio je Betlehemsko svjetlo i predao ga vlč. Dominiku Ralbovskom. Sonćanski župnik prenio je Svjetlo na pripremljene svijeće ispred i oko oltara, a potom je polnoćnom misom skupa s vjernicima pozdravio rođenje Isusovo. Betlehemsko svjetlo, ili Svjetlost mira, pali se dva tjedna prije Božića na mjestu rođenja Kristova, simbolično obilazi svijet nošeno rukama skauta. I ove godine prijam Svjetla za europsku regiju bio je u Beču, u subotu, 13. prosinca. Ekumenskom slavlju u crkvi Sv. Antuna Padovanskog nazočilo je i pedeset članova Saveza izviđača Hrvatske, koji su Svjetlo i donijeli u domovinu. U nedjelju, 14. prosinca, Svjetlo je svečano uneseno u zagrebačku prvostolnicu, a nakon misnog slavlja koje je predvodio rektor katedrale vlč. Josip Kuhtić, članovi SIHa prenijeli su ga u sve krajeve Hrvatske, te u Vojvodinu i BiH, gdje živi veliki broj vjernika-katolika. U Vojvodinu je Svjetlo prispjelo 21. prosinca. Članovi Udruge izviđača "Slavonski hrast" iz Osijeka donijeli su ga na jutarnju misu u Bezdan, a poslije mise i malog domjenka u Domu DVD-a vratili su se u Hrvatsku, te preko Podolja nastavili za Erdut. Na graničnom prijelazu Bogojevo, Svjetlo je dočekano od strane župnika iz Bača vlč. Josipa Štefkovića, a potom je organizirano, uz policijsku pratnju, dopremljeno na svetu misu održanu u Franjevačkom samostanu u ovom drevnom gradu. Iz Bača je dospjelo u župe Odžaci, Apatin i Sonta, gdje je obasjalo duše velikog broja vjernika.
Ivan Andrašić

HKUPD "Matoš" uljepšao božićne blagdane u Plavni

U Plavni su se uvečer 24. prosinca u crkvi Sv. Jakova, koja se sve više punila župljanima i gostima za misu polnoćku, začuli zvuci tradicionalnih božićnih pjesama.
Tamburaški sastav HKUPD "Matoš" skladno i sigurno pratio je novi pjevački zbor. Kao i uvijek, župna crkva je za ovu prigodu bila osobito ukrašena, a nedavno je oličena i oslikana. Za božićne blagdane zaslugom župnika i njegovih župljana, postavljeni su Betlehem i četiri jelke, što je osobitom ljepotom obogatilo vjernicima doživljaj Isusova rođenja. Da nam proslava Božića ne ostane samo na vanjskom činu i tradicionalno-običajnoj razini, pobrinuo se vlč. Josip Štefković u svojoj propovijedi. On je i na polnoćki i, sutradan, na jutarnjoj božićnoj sv. misi govorio o temi radosti, koja ne treba biti vezana samo uz blagdan Božića nego mora postati dio naše svakodnevice. Kršćanin mora biti radostan, jer se Bog nastanio u njemu, u središtu njegove duše. U času utjelovljenja On se toliko ponizio da je sišao s božanskog prijestolja i ušao u naš svijet. U trenutku krštenja postali smo djeca Božja i sve što moramo činiti je svojom vjerom i djelima potvrđivati svoje opredjeljenje za Boga. Dakle, u Kristu smo postali bogati, a kao baštinici Božji uvijek možemo biti radosni i optimistični, zaključio je župnik.

Budući da je Božić blagdan ljubavi, suradnja župne zajednice i HKUPD "Matoš" doista je pravi put koji može biti uzorom i drugima na ovim prostorima, pogotovu ako su to rubna mjesta kao što je to Plavna.
Zvonimir Pelajić

Proslavljen biskupov imendan

U okviru proslave Božića, 27. prosinca 2008. održan je svečani prijam u Domu biskupije za svećenike grada Subotice i okolice u povodu božićnih blagdana i imendana biskupa mons. dr. Ivana Pénzesa.
Generalni vikar, mons. Slavko Večerin, uime nazočnih svećenika pozdravio je biskupa ističući kako utjelovljenje Božje Riječi, iako se može čitati kao prekretnica, ne dijeli nego spaja, obuhvaća i sažimlje cijelu povijest. On je nadalje primijetio kako su osobe pogođene bijedom, onom materijalnom, društvenom ili duhovnom, oblik prisutnosti Isusa Krista. One su "sakrament betlehemskoga Djeteta i kalvarijskoga Patnika". Ovoga smo Božića zato pozvani u mislima i u srcu izgraditi jaslice u kojima će biti mjesta za ljudske boli: za napuštenu, iskorištavanu i zlostavljanu djecu, za djecu koja su razdirana zbog rastave roditelja, za mlade kojima su ukradeni snovi i veliki ideali i koji su gurnuti u gorčinu droge i alkohola, za obitelji bez doma, za osamljene, i stare za bolesne, za žrtve raznih diskriminacija. Da bi naš Božić imao kršćanski smisao, u jaslicama kršćanskog srca treba biti mjesta za čovjeka! - zaključio je mons. Večerin. Biskup je izrazivši svoju radost zbog posjeta svećenika zahvalio na čestitci, kako za Božić, tako i za imendan. U svom kratkom obraćanju potvrdio je kako će se i ove godine svim silama zalagati da status svećenika konačno bude riješen, tj. da im se osigura socijalna i mirovinska skrb. Ima svećenika koji jako teško žive, osobito na dijaspornim župama naše biskupije. Taj problem mora biti sustavno riješen, a ne tek od slučaja do slučaja - istaknuo je biskup. Na kraju je svećenicima zahvalio na suradnji, te pozvao da ona ostane uvijek živa i da se osobito među svećenicima produbljuje i njeguje. Nakon osobnoga čestitanja biskupu, svećenici su se zadržali u srdačnom razgovoru i na zajedničkom ručku. /Zv/

Sonćani u posjetu Gerontološkom centru u Somboru

U vrijeme došašća, vrijeme priprave i vrijeme iščekivanja Božića, članice Etno sekcije OKUD-a "Ivo L. Ribar" iz Sonte posjetile su uoči blagdana djevice i mučenice sv. Lucije 12. prosinca 2008. godine, stare i nemoćne i, nažalost, pomalo zaboravljene stare osobe u Gerontolškom centru u Somboru.
Skupina od deset žena, dvije djevojke i dva mladića krenula je put Sombora. Dočekali su nas veseli i zadovoljni starci. Poslije dočeka smo za njih priredili jednosatni program nakon kojega smo im podijelili darove: jabuke, naranče, nešto garderobe i, naravno, domaće kolače koje su izradile vrijedne ruke članica Etno sekcije. Podijeljeni u nekoliko skupina, posjetili smo također i one koji nisu mogli sići u dvoranu, predavši im dar uz razmjenu nekoliko riječi. Na rastanku su zasijale suze u očima zadovoljnih staraca pa su nas pozdravili riječima: Bog vas blagoslovio i dođite nam ponovno! Bila je ovo iznimno lijepa gesta skrbi o starijima koja je naša srca ispunila velikom radošću. Ovim putem zahvaljujemo gospođi Jelici Polovina i međunarodnoj organizaciji "ECCO-ENERGY" koje su nas pozvale obradovati stare i nemoćne te se iskreno nadamo da će biti još ovakvih druženja, ne samo u vrijeme Božića nego kroz cijelu godinu. /Miloš/

Božićni koncert katedralnog zbora "Albe Vidaković"

Velika vijećnica Gradske kuće u Subotici, 22. prosinca 2008. godine odzvanjala je koncertnim zvucima katedralnog zbora "Albe Vidaković" koji je priredio svoj tradicionalni Božićni koncert uz pratnju Subotičkog tamburaškog orkestra. Zborom je ravnala s. Mirjam Pandžić a umjetnički voditelj orkestra je Stipan Jaramazović.
Koncert je počeo pjesmom J. Schnabela "Transeamus usque Betlehem", u kojoj je kao vokalni solist nastupio Franjo Vojnić Hajduk. Potom su izvedene Gruberova "Tiha noć, sveta noć" i Wadeov "Adeste fideles". Prvi dio programa zaključen je s tri hrvatske pjesme, "O Betleme grade slavni", "Radujte se narodi" i "Veselje ti navješćujem".

Iako su božićni koncerti ovoga zbora i orkestra programski svake godine izvođeni za široku publiku u kojima ima mnogo poznatih pjesama, uvijek su na koncertu i nove glazbene točke. Tako su ove godine izvedena hrvatska božićna pjesma "Zdravo budi mladi Kralju", španjolska "A la nanita nana" te venecuelanska "Din, din, din" u izvedbi vokalne solistice Antonije Piuković a uz pratnju Subotičkog tamburaškog orkestra.

Uslijedile su pjesme iz Bačke "Oj pastiri, čujte novi glas" i "Spavaj mali Božiću". Posljednje dvije točke koncerta bile su pjesme "Radujete se narodi" i "Narodi nam se kralj nebeski". Stihovima "Mi želimo čestit Božić i sretnu Novu godinu" i tradicionalnom pjesmom "Svim ne zemlji mir, veselje" završen je koncert koji je zbor "Albe Vidaković" priredio devetnaesti puta. /Zv/

Humanitarni koncert za Zajednicu "Hosana"

Humanitarno-duhovni koncert za potrebe Zajednice za pomoć ovisnicima "Hosana" koja se nalazi u Starom Žedniku a utemeljio ju je i vodi dr. Marinko Stantić, održan je 4. siječnja u Velikoj vijećnici subotičke Gradske kuće.
Sav prihod kojega su posjetitelji mogli ostaviti u za to predviđenim kutijama na ulazu, namijenjen je mladićima koji se nalaze u Zajednici za pomoć ovisnicima o drogi, alkoholu i kocki. Budući da se Zajednica financira iz vlastitih prihoda, potrebno im je svakodnevno osigurati hranu i sve potrebne uvjete za život. Mnogi dobri ljudi ali i različite tvrtke, tvornice i medijske kuće svojom materijalnim i drugim oblicima pomoći žele olakšati rad ove Zajednice u kojoj je boravak tijekom tri godine, koliko i traje razdoblje liječenja, besplatan. O brojnosti onih koji su voljni pomoći svjedoče i dodijeljene zahvalnice na kraju koncerta, no, unatoč već postojećoj pomoći svaka druga vrst pomoći im je dobrodošla, ističe dr. Stantić.

Na koncertu u Velikoj vijećnici nastupili su Antonija Piuković, Marija Jaramazović i Filip Čeliković, Lidija Ivković, Snježana Kujundžić, Vokalno instrumentalni sastavi "Proroci" i "Antunići", kao i ovogodišnji pobjednici "HosanaFesta" - VIS "Mateus" iz Bizovca kraj Osijeka. Nazočni su također mogli čuti svjedočenje jednog od momaka koji se nalazi u Zajednici te njegove majke. Zasigurno najveće iznenađenje priređeno je na kraju koncerta kada je skupina bivših članova ove Zajednice i mladića koji se trenutačno, zbog pomanjkanja prostora u Zajednici "Hosana", nalaze u župi Sv. Križa u Somboru kod dr. Marinka Stantića, otpjevala pjesmu koja potanko opisuje njihov životni put, počevši od ulaska u "svijet droge i ovisnosti" sve do ponovnoga "rađanja" i izlječenja, a napisala ju je jedna od sudionica "HosanaFesta" Snježana Kujundžić.

Na kraju, ostaje nada da će ovaj humanitarni koncert potaknuti i druge na djelovanje te da postojanje i normalno funkcioniranje ove Zajednice za kojom se u našem društvu javlja sve veća potreba s obzirom na broj onih mladića koji zbog nedostatka smještajnoga kapaciteta još uvijek čekaju na ulazak u Zajednicu, neće biti dovedeno u pitanje. /Ž. Z./

Koncert božićnih pjesama i običaja u Srijemu

Tradicionalni, deveti koncert božićnih pjesama i običaja u Srijemu, susret svećenika, redovnika, časnih sestara redovnica, ostalih vjernika katolika i ljudi dobre volje koji žive u Srijemu, u Srijemskoj biskupiji, održan je u utorak 6. siječnja 2009. godine, u crkvi Sv. Jurja u Petrovaradinu.
Ovaj susret je još jedan doprinos u godini ponovne uspostave drevne Srijemske biskupije. ''Božićno vrijeme u pjesmi i riječi'' organizirao je Biskupski ordinarijat Srijemske biskupije uz sudjelovanje pjevača, svirača, orguljaša, zborova i recitatora koji su se predstavili igrokazima i božićnim pjesmama. Na početku je nazočnima prikazan i predstavljen bogati program božićnih pjesama i običaja hrvatskog i drugih naroda, i pjevači i svirači koji prenose baštinu svojih predaka. Sudjelovale su gotovo sve srijemske župe: Novi Slankamen, Srijemski Karlovci, Petrovaradin 1, Petrovaradin 2, Petrovaradin 3, Surčin, Golubinci, Maradik, Irig, Vrdnik, Šatrinci, Nikinci, Platičevo, Hrtkovci, Šid i zborovi: Franjevačkog samostana iz Zemuna i zbor HKPD "Jelačić" iz Petrovaradina i ostali, s ukupno preko dvije stotine izvođača među kojima su bila djeca, mladi, odrasli i stari, koji su duhovno obogatili više od četiri stotine posjetitelja.

Na koncu susreta mons. Đuro Gašparović, biskup srijemski uputio je riječi zahvale svim sudionicima ovoga slavlja i organizatorima, te izrazio radost što se vjernici i ovim slavljem uključuju u proslavu ponovne uspostave drevne Srijemske biskupije. Završetak susreta protekao je u zajedništvu razgovora i veselja uz prigodni domjenak u prostorijama Biskupskog ordinarijata i Centra za mlade Srijema. /Igor Kušeta/

Prvi sportski susret djece i omladine župe Isusova Uskrsnuća

Za svu djecu i mlade župe Isusova Uskrsnuća, 12. siječnja bio je poseban dan. Zahvaljujući velikoj dobroti zamjenice direktorice osnovne škole "Matko Vuković", gospođi Sonji, toga dana nam je u popodnevnim satima bila ustupljena dvorana za tjelesni odgoj.
Toga poslijepodneva uopće nije bilo važno koliko godina imate! Djecu i mlade svih uzrasta privlačila je želja za dobrom partijom odbojke ili nogometa. Susret je započeo vježbama zagrijavanja koje je predvodio Siniša Tumbas, a nakon toga su počele ostale sportske aktivnosti. Međutim, osim aktivnosti s loptama, na programu su se našle i razne "igre bez granica" koje su svi s oduševljenjem prihvatili. Za još bolju atmosferu i raspoloženje svih nas bili su zaduženi Darko Dević i Vedran Jegić, koji su bili u funkciji glazbenika te uz duhovnu glazbu učinili ovaj susret puno ljepšim.

Iako je vrijeme brzo prošlo, ovaj susret ćemo svi pamtiti te željno iščekujemo neki novi s još više iznenađenja i noviteta. Ovim susretom smo pokazali da se i na ovakav način može slaviti Boga, pa još jednom zahvaljujemo svima koji su ovo druženje omogućili i organizirali. Na radost svih nas, a posebno onih najmlađih, naš župnik mons. Bela Stantić iznenadio nas je i obradovao slatkišima. /Ivo Šokčić /

Božićni prijam

Generalna konzulica Ljerka Alajbeg sa suradnicima priredila je 18. prosinca božićno-novogodišnji prijam za predstavnike hrvatskih kulturnih i političkih udruga u Vojvodini na kojem je čestitajući predstojeće blagdane, među ostalim rekla: Ovo je vrijeme duhovnog darivanja, uzajamnog izražavanja poštovanja, vrijeme nekakve nade za bolje sutra. Vi, koji ste u prvom ešalonu rada u hrvatskoj zajednici zajedno s nama, možemo zaista te trenutke nade podijeliti jer trebat će nam puno zajedničkog rada, puno strpljenja, truda, puno dobre volje. /K. Č./

Osigurana sredstva za obnovu Biskupske klasične gimnazije i internata "Paulinum"

Za obnovu Biskupske klasične gimnazije i sjemeništa "Paulinum" iz pokrajinskog Fonda za kapitalna ulaganja izdvojeno je 12 milijuna 700 tisuća dinara za zamjenu prozora i vrata, te vanjsku izolaciju objekta. Taj dar su tijekom posjeta sjemeništu 19. prosinca 2008. uručili predsjednik Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine Sándor Egeresi i zamjenik direktora pokrajinskog Fonda za kapitalna ulaganja Imre Kern.

Biskupska klasična gimnazija s internatom "Paulinum" jedina je takva ustanova u našoj zemlji i stoga ima veliki značaj sa stanovišta klasičnog i filozofskog obrazovanja, istaknuo je Kern.

Tijekom posjeta Egeresi je sjemeništu uručio i jedno računalo i osigurao nabavu novih stolica. Ravnatelj sjemeništa mons. József Miócs ukazao je kako je ova investicija značajna, ali svakako je samo dio potrebnih sredstava za normalan rad. "U prošlosti smo imali jako puno nevolja i teškoća, kao i sve crkvene škole. U skorije vrijeme ima promjena, ali ipak nije kako bi trebalo biti. Mi smo još uvijek pod okriljem Ministarstva vjera, a ne Ministarstva za obrazovanje i kulturu. Ovo je jedna prava gimnazija sa svim predmetima kao i u ostalim srednjim školama." Predsjednik vojvođanskog Parlamenta isposlovao je "Paulinumu" državno priznanje gimnazije, ali je to tek privremeno priznanje. Pravi uspjeh će biti kada gimnazija "Paulinum" bude pod okriljem Ministarstva obrazovanja i tako doista bude izjednačena sa svim ostalim srednjim školama u zemlji, kaže József Miócs.
/Prema: www.suboticadanas.info/
S. Jurić

Božićni susret osoba s invaliditetom

U Đakovu je u Metodovoj dvorani 20. prosinca 2008. održan božićni susret za osobe s invaliditetom i njihove obitelji đakovačke regije. Susret je organiziralo Povjerenstvo za osobe s invaliditetom Dakovačke nadbiskupije u suradnji sa župom i Domom duhovne pomoći ss. sv. Križa. Osim sudionika iz đakovačke regije, na susret su također došli gosti iz Ivankova, Vukovara, pa i preko granice - iz Sonte. Susretu je nazočilo dvjestotinjak osoba: djece, roditelja i prijatelja, članova Franjevačke mladeži, redovnica i studenata teologije.
Susret je započeo Euharistijskim slavljem koje je predvodio nadbiskupijski povjerenik vlč. Alojz Kovaček, u koncelebraciji sa župnikom iz Sonte vlč. Dominikom Ralbovskim. Za vrijeme sv. mise na tamburicama je svirao dječji župni zbor. Kao i svake godine, studenti teologije donijeli su ček s novcem što su ga skupili u prodajnoj akciji u korist Zajednice "Vjera i Svjetlo" u Đakovu. Nakon sv. mise djeca s poteškoćama u razvoju izvela su igrokaz "Božićno putovanje", a studenti teologije predstavu "Božić prije 2000 godina i sada". Susret je svojim sviranjem obogatio tamburaški sastav KUD-a iz Đ. Satnice koji svake godine bez naknade razveseljava ovaj skup. Uz njihovu svirku nakon predstave razvilo se veselo druženje uz pjesmu i tradicionalna slavonska kola. Dobra srca pripravila su obilni domjenak kojem je pridonijela napose župa Gundinci, a dobročinitelji božićne darove. /s. Rastislava/
Donosimo osobni doživljaj jedne majke:
Bilo je to 20. prosinca, kada smo sa župnikom Dominikom, nekoliko žena i dvoje djece s posebnim potrebama Nikolom i Andrijanom, iz Sonte krenuli u Đakovo. Dok smo putovali Andrijana je bila sretna. Kada smo stigli do zgrade čuli su se veseli dječji glasovi. Na samom ulazu bili smo lijepo dočekani, i odmah smo dobili srca oko vrata na kojima su pisala naša imena. Ušli smo u veliku dvoranu, sjeli na stolice i čekali da započne sv. misa na kojoj je bio i naš župnik Dominik. Cijelu sv. misu djeca su u tišini slušala. Nakon sv. mise uz pomoć svojih župnika djeca su održala božićnu priredbu. Bilo je jako dirljivo, jer su se sama trudila onako kako su znala prikazati događaj Božićne noći - rođenje maloga Isusa. Poslije priredbe djeca su imala zabavu: uz kolače, sokove i glazbu. Melodije tamburica podigle su djecu na noge pa su plesali i veselili se kako je tko mogao. Na kraju su svima podijelili darove te smo radosno krenuli svojim domovima. Hvala svima na tako lijepom Božićnom susretu. Andrijana je kući došla puno veselija i sretnija. Andrijanina mama

Božićni koncert u Maloj Bosni
Tradicionalni Božićni koncert u Maloj Bosni organizirao je KUD "Ravnica" na kojem su nastupili: folklorni ansambl Hrvatskoga kulturnog centra "Bunjevačko kolo", Hrvatska udruga kulture "Lajčo Budanović", frulaš Cvijetin Milaković i domaći folkloraši i članovi dramske sekcije. /Zv/

Blagdani u Caritasu Subotičke biskupije

Kraj godine obiluje blagdanima, a najveći i najradosniji među njima je Božić. "Mikulaša", odnosno spomendan sv. Nikole proslavili smo 5. prosinca. Djelatnici i volonteri Caritasa organizirali su prijevoz za korisnike Caritasa a to su naši stari, siromašni i ljudi u potrebi. Svi oni rado prihvate ove proslave jer to im je jedini izlazak iz kuće. Već 15. prosinca uz tamburaše i pjesmu proslavili smo Materice. Program su pripremila djeca iz župe Sv. Jurja, Isusova Uskrsnuća i djeca župe Isusa Radnika. Božić je u Caritasu Subotičke biskupije proslavljen 29. prosinca, kada su djeca ponovno izmamila osmijehe, oduševljenje i veliki pljesak od publike i naših starih, a poneki od njih bili su i u invalidskim kolicima. Uz čaj i jabuke oprostili smo se od naših štićenika uz lijepe želje za puno zdravlja, strpljenja i Božju pomoć u novoj, 2009. godini.

Svoj dan volonteri su proslavili 5. prosinca u Caritasovoj kući u Zmaj Jovinoj ulici. Svi smo se prisjećali onoga: "Kako i zašto smo postali volonteri?" Kroz razgovor i izlaganja svojih iskustava došli smo do odgovora da smo u volonterstvo ušli s ljubavlju prema čovjeku a najviše prema starima, bolesnima i osobama u potrebi. To je rad bez naknade koji se radi s ljubavlju, a ljubav je Bog.
Roza Mikulić, volonterica

Božićna izložba

U svečanoj dvorani Hrvatskoga kulturnog centra "Bunjevačko kolo" 15. prosinca otvorena je šesnaesta Božićna izložba. Izložbu su pjesmom otvorili učenici Osnovne škole "Matija Gubec" iz Tavankuta, a potom i voditelj Likovne sekcije Centra Josip Horvat. Izložbu je otvorio Ladislav Suknović, predsjednik HKPD "Matija Gubec" iz Tavankuta.

Svoje uratke izložili su učenici iz OŠ "Ivan Milutinović", "Matko Vuković", "Matija Gubec" i drugi, kao i samostalni izlagači iz Durđina, Tavankuta, Subotice... Iza šarenih pultova bila su radosna djeca, pa je vrijedjelo doći, pogledati i kupiti. /K. Č./
O salezijancima na našim prostorima

Nasljedovatelji karizme sv. Ivana Bosca

Salezijanska družba ili don Boscovi salezijanci su u Srijemu i Bačkoj malo poznati, a više pak u Beogradu i Banatu. U Zrenjaninu, odnosno u Mužlji, vode župu i Dom mladih. Utemeljitelj salezijanaca je sv. Ivan Bosco. Rodio se je 16. kolovoza l815. u sjevernoj Italiji, selu Becchi, u siromašnoj obitelji. U drugoj godini života izgubio je oca, a imao je pobožnu majku Margaretu. Uz velike teškoće postaje svećenikom. Svoj život odlučio je posvetiti mladeži - dječacima. Za geslo uzima: "Daj mi duše, drugo uzmi." To i danas čine njegovi duhovni sinovi salezijanci i časne sestre Kćeri Marije Pomoćnice, ženska grana don Boscove kongregacije, koju je, skrbeći za žensku mladež, utemeljio zajedno sa sv. Dominikom Mazarellom. Njih u našim krajevima nema. Danas po čitavom svijetu svaka družba broji približno po sedamnaest tisuća članova. U Družbi su svećenici i braća pomoćnici. Svećenici nose odijelo kao dijecezanski svećenici, braća pomoćnici odijelo laika s kravatom. Sestre imaju svoje redovničko odijelo. Sv. Ivan Bosco je umro 31. siječnja 1888. god. u Torinu, ostavivši za sobom već razgranatu zajednicu salezijanaca proširenu na sve kontinente.

Ove će godine njegov rođendan za nebo biti svečano proslavljen u subotu 31. siječnja u Mužlji, u kojoj salezijanska zajednica broji pet članova. U 11 sati bit će svečana koncelebrirana sveta misa koju će predvoditi apostolski nuncij u Beogradu, mons. dr. Eugenio Sbarbaro zajedno s beogradskim nadbiskupom i metropolitom mons. Stanislavom Hočevarom, koji također pripada Družbi salezijanaca, te drugim biskupima i svećenicima. Crkva je don Bosca proglasila "Ocem i učiteljem mladeži". Očekuje se i njegovo proglašenje "naučiteljem Crkve" na odgojnom polju. Pisac je mnogih duhovnih i odgojnih knjiga. Među prvima uvodi u odgoj "preventivni sustav". To znači: bolje spriječiti nego liječiti. Sam nije poznavao tjelesne kazne, nego odgoj ljubavi. Nepopravljive dječake je jednostavno isključio iz zajednice mladih, rekavši: "To su vuci u jaganjčevoj odjeći." Don Boscovoj karizmi posvetila se i katehistica Kristina Ralbovsky iz Selenče zajedno sa svojim bratom vlč. Dominikom. Čestitamo im i želimo puno uspjeha s mladima. Neka don Bosco po svojim sinovima salezijancima nađe plodno tlo u našim krajevima. Zato pozivamo sve mlade koji osjećaju i imaju želju raditi među mladima i za mlade, da nastave djelo don Bosca. "Dobit će komad kruha i nebo." Tako je rekao don Bosco. Mladiću! Djevojko! Pokloni svoje srce i ljubav Onomu koji nikada ne razočarava, a vječno nagrađuje. To je naš brat Isus! Pođi za Njim i s Njime! Mladi prijatelju, razmisli! Sve informacije možeš dobiti kod salezijanaca u Mužlji.
Ciril Zajec, don Boscov salezijanac

"Slamarke" u Zagrebu

U organizaciji Hrvatske Paneuropske unije i Udruge za potporu bačkim Hrvatima u Zagrebu otvorena je 16. 12. 2008. izložba slika od slame u Zagrebu pod nazivom KRHKA LJEPOTA - TRAJNA VRIJEDNOST. Izložbom slika od slame predstavila se autohtona manjina Hrvata u Vojvodini. Tavankut je središte ove slamarske umjetnosti, koju možemo smatrati dijelom hrvatske naive. To je spoj duhovnosti, bogatstva i ljepote poruke u krhkom i prolaznom materijalu slame, koji sadrži trajne i vječne vrijednosti umjetničkih djela... Izložbu su otvorili: Pavo Barišić, predsjednik Hrvatske Paneuropske unije Zagreb, Ladislav Suknović, predsjednik HKPD-a "Matija Gubec" Tavankut, Stjepan Skenderović, predsjednik Udruge za potporu bačkim Hrvatima u Zagrebu, Naco Zelić, zamjenik predsjednika Udruge za potporu bačkim Hrvatima u Zagrebu i Nevenka Nekić, dopredsjednica HPEU.
U glazbenom okviru sudjelovali su: Krešimir Ivančić na violini i Ivan Tikvicki na gitari. Izložba je bila otvorena do 16. 01. 2009. /L. S./

Prijam za predstavnike vjerskih zajednica

Subotički gradonačelnik Saša Vučinić i dogradonačelnik Pero Horvacki priredili su tradicionalni prijam pred Novu godinu, 30. prosinca, za predstavnike Crkava kojima su se odazvali svećenici Katoličke crkve u Subotici na čelu s biskupom Ivanom Pénzesom, Srpske Pravoslavne, Evangeličke i Reformatorske Crkve. Zbog ranije preuzetih obveza susretu nisu nazočili predstavnici židovske i muslimanske zajednice. /Zv/

Proslavljena 6. obljetnica od osnutka HNV-a

U povodu šeste obljetnice Hrvatskog nacionalnog vijeća, u ponedjeljak, 15. prosinca, u Velikoj vijećnici Gradske kuće održana je svečana akademija u kojoj su sudjelovale hrvatske udruge iz Vojvodine. Prigodni kulturno umjetnički program izveli su: Ženska pjevačka skupina KUDH "Bodrog" iz Bačkog Monoštora, Zbor zajednice Hrvata iz Zemuna "Ilija Okrugić" te zbor i tamburaši HKC "Bunjevačko kolo" i učenici subotičke Muzičke škole. U programu su sudjelovali i recitatori HKUD "Vladimir Nazor" iz Sombora i "Hrvatske čitaonice" iz Subotice.

Nedovoljna potpora i nedovoljno razumijevanje domicilne države ozračje je u kome Hrvatsko nacionalno vijeće kao krovno tijelo hrvatske nacionalne manjine u Srbiji obilježava svoju 6. obljetnicu. Stav je to vodstva hrvatske zajednice u Srbiji istaknut tijekom svečanog programa održanog u Velikoj vijećnici Gradske kuće u povodu obljetnice. Prije šest godina, 15. prosinca 2002. godine, osnovano je Hrvatsko nacionalno vijeće. Dogodilo se to nakon desetljetnog zalaganja političkog vodstva Hrvata u Vojvodini, demokratskih snaga, i relativno dugotrajnih priprava svih tadašnjih relevantnih činitelja u hrvatskoj zajednici u Vojvodini, podsjetio je nazočne predsjednik HNV-a Branko Horvat. "Bilo je to inače vrijeme i drugih velikih, možemo s ove vremenske distance slobodno reći, i povijesnih događaja za hrvatsku zajednicu u Vojvodini. Naime, početkom je 2002. godine donesen tzv. Savezni zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina u Saveznoj Republici Jugoslaviji, kojim je hrvatska nacionalna manjina po prvi puta, nakon više od desetljeća nijekanja i drugih pogibelji, postala od strane države legitimno priznata. Obilježavanju šeste obljetnice od osnutka Hrvatskog nacionalnog vijeća, od diplomatskog kora, među ostalima bili su nazočni generalna konzulica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Srbiji Ljerka Alajbeg te načelnik samostalne službe za Hrvate u inozemstvu Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH Petar Barišić.
/Prema: www.suboticadanas.info S. Jurić/
Jedno razmišljanje u duhu Božića

Pravi Božić

Cijenjeni prijatelju, htio bih te pitati jesi li imao (koga) za Položaja? To je kada se mi vježbamo u iskazivanju ljubavi, pa na Badnjak pozovemo (nekoga) od potrebitih iz susjedstva i postavimo ga na počasni Položaj u kući, dvorimo ga i iskazujemo mu ljubav i pažnju (kao) Isusu, a on unosi zapaljenu svijeću i čestita svima Božić. Prijatelju, blago tebi (ako) si to učinio, ugostio si Isusa. Ali (ako) nisi, ako si propustio, evo ti prilika za popravni ispit.

Božjim očima progledaj u susjedstvu nekog starog i napuštenog baću ili nanu. Možda imaju malo zemlje, a nema ju tko obraditi. Pomozi im besplatno, zasij ili požanji. Ti im budi poticajem, to od tebe Bog traži. Možda će i tebi nekada netko tako uzvratiti.

Cijenjena domaćice, mi Šokci imamo jednu priču po kojoj se neka baka hvalila ženama u sokaku kako svaki dan redovito kuha ali uvijek doda i dva krumpira, pa su žene posumnjale da nema krumpira. Kad su otišle provjeriti, a ono u loncu samo dva krumpira. Ljubav je domišljata. Zar ne bi i ti mogla pronaći nekoga, tj. Isusa, komu ćeš dati makar suvišak.

Draga djeco, vaši su ormari puni stvari, koje više nisu u modi. U školi možete vidjeti svoje vršnjake koji se ne oblače po modi. Ljubav je domišljata, zar ne?

I na koncu, ako želite da vam Božićna radost traje, vi koji ste prestali posjećivati svoje roditelje, pokrenite se. Nije važno kakvi su, vaši su. Dali su vam život. Budimo ljudi. Učinimo prvi korak. Pošaljite svoju djecu čestitati djedovima i bakama. I vi otiđite - možete po starom običaju ujutro prije mise. Nije potrebno ništa govoriti, ako je Isus u vama, on će sve reći.
vlč. Željko Augustinov

Dan starih i bolesnih u Bačkom Monoštoru

"Božiću se stoga veselimo svi..." - riječi su jedne božićne radosne pjesme. Doista, Božić smo i ove godine u župi "Sv. Petra i Pavla" svečano proslavili u punoj crkvi. Čak su i "tavani" (balkoni) bili ispunjeni vjernicima.
U našoj župi ne želimo zaboraviti one koji nisu mogli doći s nama slaviti sv. misu. Mislim na naše stare koji nisu u mogućnosti više dolaziti u crkvu zbog starosti i bolesti. Mnogi od njih su čitav svoj život pa čak i u teškim komunističkim vremenima odvažno pohađali sv. misu i nisu se stidjeli svoje katoličke vjere. Međutim, došla je starost i bolest i veliku im tugu donijela jer im sv. misa i obredi u crkvi sada jako nedostaju. Redovito gledaju preko malih ekrana kada se prenosi sv. misa i slušaju "Radio Mariju". Naše stare ne zaboravljamo nego činimo što možemo! Nakon blagdana Božića, nađemo jedan dan (ovoga puta 28. prosinca) te ih pozovemo na susret u vjeronaučnu dvoranu. Najčešće ih njihovi ukućani automobilima dovezu na taj susret. I ove godine je bila prepuna vjeronaučna dvorana i zbog starih koji su bili ushićeni i zbog djece i mladih koji su im priredili određeni program. Najprije su djeca nastupila s božićnim pjesmama i šaljivim recitacijama a koje je uvježbala gospođa Marija Kaplar. Sva su ta djeca članovi Kulturno umjetničkog društva Hrvata "Bodrog" u Bačkom Monoštoru. Predsjednica toga društva, gospođa Marija Turkalj, nakon nastupa djece obratila se prisutnima također određenim programom. Imala je popis riječi koje su se kadgod često koristile kada bi se nekome htjelo obratiti iz milja, ali i one riječi koje su bile kadgodašnje "pcovke" koje su nama danas jako smiješne kada ih čujemo jer su vrlo bezazlene, ni slučajno nepristojne. Potom je nastupila i skupina mladih djevojaka i žena župnoga zbora "Petrus" s divnim božićnim pjesmama koje se i danas kao i desetljećima unatrag pjevaju u našoj monoštorskoj župi.

Nakon što su svi prisutni s radošću pjevali naše "dobre, stare pisme", uslijedio je skeč koji su izvele tri žene: Eva Roža, Marija Turkalj i Anica Periškić. U skeču tri žene sjede i divane o svojim muževima i o zgodama i nezgodama s njima. Mnogi su se do suza nasmijali, što zbog dobro uvježbanog skeča, što zbog prave šokačke ikavice i komičnih scena!

Nakon skeča, prisutni su se okrijepili domjenkom i međusobno družili u ugodnim razgovorima i pjesmama.
Goran Vilov