Katolička crkva u Vojvodini

Veljača u Irigu

U nedjelju 1. veljače posebno je bilo lijepo u filijali Šatrinci gdje je uz blagoslov svijeća slavljena 50. obljetnica braka Šure i Rozike Birinji, uz župnikov blagoslov, biskupovo odlikovanje i prigodne darove. U Dobrodolu je uz mnoštvo vjernika i rodbine slavljena sv. misa za pok. Katicu Fekete, a blagoslovljene su i svijeće i podijeljen je blagoslov grla. Na sam dan Svijećnice slavljena je u Irigu uz blagoslov svijeća sveta misa, a na spomendan sv. Blaža uz svečanu svetu misu slavljen je župnikov 60. rođendan i imendan. Slavljenik je podijelio blagoslov svoga zaštitnika. Na večeri su bili njegovi iz Slavonije, prijatelji i vjernici. U Petrovaradinu je 5. veljače održan prvi pastoralni sastanak svećenika novouspostavljene drevne Srijemske biskupije sa svojim biskupom (izbor novog Prezbiterijalnog vijeća, konzultora, ekonomskog vijeća, voditelja pojedinih pastoralnih skupina, ekonoma i tajnika, a kancelar će biti po izboru samog biskupa). Župnik slavljenik Blaž Zmaić je sve svećenike u Domu biskupa počastio svečanim ručkom. Posebno lijepo je bilo u nedjelju 8. veljače u Vrdniku na svetoj misi za pok. Josipa i Gevu Gabrić, koju je upriličila njihova rodbina iz Hrvatske a domaćin je bila obitelj Stefanović, koja je skrbila za njezin život. U subotu 14. veljače, na spomendan sv. Valentina, župnik je bio nazočan na Danu iriške općine (na prijamu kod predsjednika općine dr. Radovana Ercegovca), te u Srpskoj čitaonici, također na njezinu Danu. Dan je završen svetom misom za obitelj Aničić i Radojicu Mehandžića. Na šestu nedjelju kroz godinu, 15. veljače, unatoč lošem vremenu i snježnim nanosima održane su svete mise u filijalama. Na VII. nedjelju kroz godinu posebno je bilo lijepo u Vrdniku, uz nakanu triju obitelji i uz podjelu našeg lista Zvonik.

Čistom Srijedom smo ušli u korizmu s pozivom: dati životu dubinu i smisao i otkrivati tragove Božje. Obavljena je pobožnost križnog puta na prvi petak u korizmi, a zadnji dan veljače završili smo svetom misom za pok. Anku Vodenac s porukom: uzmimo si vremena razmišljati o našemu životu.
f.f.
Srijemska Mitrovica

Blagdan Gospe Lurdske

Devetnica Gospi Lurdskoj započela je 2. veljače u Srijemskoj Mitrovici. Svake večeri molili smo najprije krunicu, Gospine litanije a potom je uslijedila sveta misa s prigodnom homilijom.
Misna slavlja predvodili su domaći svećenici: župnik preč. Eduard Španović te župni vikar vlč. Ivica Zrno. Svjesni važnosti Marije koja je naša nebeska Majka te moćna zagovornica, željeli smo se kroz devetnicu što bolje pripraviti za sam blagdan. Blagdan Gospe Lurdske proslavljen je svečano u Srijemskoj Mitrovici 11. veljače, a svetu misu predslavio je župnik Eduard Španović uz koncelebraciju župnog vikara vlč. Ivice Zrno. U svojoj homiliji župnik je istaknuo da je Marija siguran put koji nas vodi do Krista te spasenja, stoga joj se svakodneno trebamo utjecati za zagovor i pomoć, jer kao naša Majka neće se oglušiti na iskrene molbe. Osvrćući se na Lurdska ukazanja, župnik Španović također je podsjetio na Gospin poziv za obraćenje koji je i danas upućen nama. Slavlje, kojem je nazočio veliki broj župljana, završeno je procesijom.
vlč. Ivica Zrno

Poetski kutak - Uređuje: Katarina Čeliković

KATICA BAČIĆ

Rođena je 1938. godine u Tavankutu gdje je završila osnovnu školu. Sada živi u Ljutovu. Poeziju piše tridesetak godina. Pjesme su joj objavljene u kalendaru Subotička Danica, u katoličkom mjesečniku Zvonik te u knjigama Lira naiva.

ANŠELA MOJA TRI


Ja za one koje volim
a nisu sa mnom svakog dana,
svake noći
palim sviće, Boga molim.
A molitvu Bože usliši mi Ti
ja za mene malo tražim
molim te za moja anđela tri.
Sačuvaj mi Bože dicu
od bolesti, mržnje i zala svih
ja se za njih u samoći molim
a molitvu Bože usliši mi Ti.
Ja za mene malo tražim
molim te za moja anđela tri.
Molitve mi Bože Ti u jednu sroči
Ti me vidiš, Oče,
kako molim i plačem u samoći
a molitvu Bože usliši mi Ti,
ja za mene malo tražim
molim te za moja anđela tri.
I kad molim i kad plačem
Ti mi Bože čuješ glas
moju dicu vodi putem
što se zove spas
vapaj i molitvu usliši mi Ti
ja za mene malo tražim
molim te za moja anđela tri.
Na milosti Tvojoj Bože
do nebesa Tebi hvala
za svi troje svoj bi život rado dala
ovu molbu i moj vapaj ne odbaci,
Bože, Ti
ja za mene malo spasa tražim
a vično spasenje za moja anđela tri.

Katica Bačić