Kultura

Održano treće "Književno prelo" Hrvatske čitaonice

Treće po redu "Književno prelo" održano u petak, 20. veljače, u HKC "Bunjevačko kolo", u organizaciji "Hrvatske čitaonice" okupilo je tradicionalno veliki broj posjetitelja. Ove je godine prelo održano u znatno drukčijem obliku i ono je imalo koncept "književne večere", tj. "hrane za dušu". Predstavljene su tri knjige i to na tri različita multimedijalna načina. Tako je kao prvi dio prela ili aperitiv, predstavljen filmski uradak Rajka Ljubiča pod nazivom "Sve arende u sluge Ente", snimljen po pripovijesti iz najnovije knjige Tomislava Žigmanova Prid svitom - saga o svitu koji nestaje.

Kao glavna književna konzumacija, predstavljena je knjiga poezije Šule Milodanović. Nakon predstavljanja knjige, spisateljica je odgovorila na pitanje gdje nalazi nadahnuće:
- Doista ne znam, to samo odjedanput dođe. I vjerujte, ja se nikada ne pripremam na to. Neki tvrde da im se nadahnuće javlja tijekom noći. Ja se pomolim Duhu Svetomu i za pola sata pisma je napisana. Imala sam četiri godine kada sam napisala prvu malu recitaciju i čak našla melodiju za nju. I pjevala sam je, ali su se stariji smijali, pa sam prestala. Nisam pisala sve do svoje sedamnaeste godine.

Šula Milodanović se oprobala i u pisanju igrokaza i skečeva. Poezija joj je objavljivana u katoličkom mjesečniku Zvonik, u kalendaru Subotička Danica te u knjigama izabranih stihova sa susreta pjesnika "Lira naiva".

Vrhunac večeri je svakako bila predstava Marjana Kiša "Visoka politika", koju je igralo i pripremalo 20 malih glumaca. Imajući u vidu kratko vrijeme od samo mjesec dana za koje je predstava pripremljena, redatelj Marjan Kiš je zadovoljan. - Podloga za ovu predstavu je jedna moja starija predstava koja je bila puno kraća i s manje glumaca. Kada je Katarina Čeliković predložila da se postavi ova predstava, morao sam intervenirati i dopisati tekst za dodatne uloge, jer se pojavilo puno malih glumaca željnih igre na sceni. Marjan Kiš ističe kako najradije piše komedije, jer to publika najviše voli.

Prema riječima Katarine Čeliković, književna večer zapravo je pridonijela formiranju "Male scene" Hrvatske čitaonice. Ona je predstavila i buduće aktivnosti Hrvatske čitaonice.
- U povodu stote obljetnice rođenja Matije Poljakovića planiramo izvesti jednu njegovu predstavu, i još jednu do kraja ove godine, oko Svetog Nikole. Vidjelo se večeras da ova djeca to fantastično rade, odaziv je bio velik, a gromoglasni pljesci publike posvjedočili su da nam je ovako nešto doista potrebno. Siniša Jurić, suboticadanas.info

Prva donacija tiskovina Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata

Povijest vojvođanskih Hrvata može se pratiti i čuvati i kroz sakupljački rad pojedinaca, rekao je umirovljeni kolekcionar Šuro Lončar, tijekom predaje svojega sakupljenog književnog i tiskanog materijala Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata 11. ožujka. Ovim činom nije samo obogaćena kulturna ostavština Zavoda, već je ovaj materijal postao dostupan svima koji se bave proučavanjem povijesti ili sličnim znanstvenim radom, što je i bila nakana Šure Lončara.

Ovo je prvi put da je Zavod primio donaciju tiskanog materijala, rekao je njegov ravnatelj Tomislav Žigmanov, te istaknuo značaj donacije:
"Na ovaj način mi smo počeli ustrojavati vlastitu knjižnicu koju kanimo imati u okviru Zavoda, a s druge strane cilj nam je da napravimo 'Biblioteku Croaticu' vojvođanskih Hrvata. Želimo sakupiti sve što je vezano uz Hrvate u Vojvodini, od knjiga, periodike do novina. Bez obzira radi li se o nakladnicima, autorima ili se o njima pisalo". Žigmanov je pozvao i druge kolekcionare koji imaju tiskani materijal od povijesnog značaja, a žele mu povećati uporabnu vrijednost, da se obrate Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata gdje će rado prihvatiti i po potrebi obraditi donirani materijal. /Siniša Jurić, subotica.danas.info/

Počela prva radionica kreativnog pisanja na hrvatskom jeziku

U organizaciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata 3. ožujka počela je prva radionica kreativnog pisanja na hrvatskom jeziku za srednjoškolce koji pohađaju nastavu na području Grada Subotice. Radionicu vodi profesorica hrvatskog jezika i književnosti Šurđica Stuhlreiter, inače i spisateljica, autorica četiriju romana i dobitnica "Lovrakove nagrade" za književnost.

Cilj radionice nije stvaranje pisaca i literarnih genija, već osvješćivanje spoznaje njezinih polaznika o vlastitoj pripadnosti, kaže Šurđica Stuhlreiter.

Polaznici Radionice vježbat će pisanje jednostavnih tekstova, upoznati se s osnovnim postavkama pisanja i organiziranja teksta. Tekstove će pisati kod kuće, a s voditeljicom i skupinom podijelit će iskustva i rezultate. Nakon svega, moguće je objavljivanje brošure s radovima polaznika. Radionica će se ubuduće održavati srijedom od 19 sati u prostorijama Hrvatske čitaonice, u Ulici Bele Gabrića 21.
Siniša Jurić

Roman u vojvođanskih Hrvata

U petak 6. ožujka 2009. u Čitaonici subotičke Gradske knjižnice prikazan je dvobroj časopisa Književna revija (3-4, 2008.), koji je gotovo u cijelosti posvećen temi: Roman u književnosti vojvođanskih Hrvata. U Književnoj reviji, glasilu Matice hrvatske ogranak Osijek, zastupljeno je 26 autora s ukupno 31 ulomkom romana, nastalih u razdoblju od 1875. do danas. Ovaj temat, od bezmalo 500 stranica, priredio je subotički književnik i urednik nakladničke djelatnosti NIU Hrvatska riječ Milovan Miković, a prikazali su ga: prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, književnik Josip Cvenić, Ivica Vuletić, predsjednik Matice hrvatske ogranak Osijek i Stipan Stantić, predsjednik Matice hrvatske ogranak Subotica.

Diurnarius - novi internetski magazin u Subotici

Novi internetski magazin pod nazivom "Diurnarius" (lat. Diurnarius - novinar) javnosti je dostupan od 1. ožujka. Glavna ponuda magazina bit će analitički tekstovi i sinteza povezanih tema, u izvornom obliku na službenim jezicima sredine, srpskom, hrvatskom i mađarskom, a svoj prostor imat će i sve ostale nacionalne zajednice koje žive u gradu. Tekstove će pisati novinari, a komentare će moći postavljati registrirani posjetitelji. Magazin bi trebao biti kontinuirani prostor za sučeljavanje mišljenja, kaže njegov urednik, subotički novinar Šorđe Dragojlović. Programerski autor ovog Internet magazina je dr. Gįbor Mészįros.
Internet adresa magazina je www.diurnarius.info.

Susret učenika s književnikom Hrvojem Kovačevićem

S ciljem da popularizira čitanje knjige, Gradska knjižnica je 26. i 27. 02., u suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, organizirala gostovanje poznatoga hrvatskog pisca knjiga za djecu Hrvoja Kovačevića. Nakon što se susreo u čitaonici Gradske knjižnice s učenicima Osnovnih škola "Sveti Sava" i "Ivana Milutinović", pisac je prvoga dana posjetio i učenike Osnovne škole "Matko Vuković". Druženje s učenicima književnik je nastavio u petak, 27. veljače, kada je posjetio područnu školu "Ivan Milutinović" u Maloj Bosni, "Vladimir Nazor" u Šurđinu i Osnovnu školu "Matija Gubec" u Tavankutu. Susrete je vodila Bernadica Ivanković, informator na hrvatskom jeziku.

Hrvoje Kovačević svojim romanima zauzima mjesto među najčitanijim piscima dječjih krimića i detektivskih romana. Do sada je napisao 22 knjige i dobitnik je brojnih književnih priznanja.

Susret s hrvatskim književnikom organiziran je uz potporu Ministarstva kulture RS i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. /Josip Stantić/

Prela uz "Sagu"

Duh prošlosti opisan u pričama Tomislava Žigmanova "Saga o svitu koji nestaje" bio je prisutan na Čikeriji, u Maloj Bosni, Šurđinu, na salašu Gabrićevih na Verušiću (Hrvatskom Majuru), i na Bikovu.

Knjiga je povod za druženja i razgovor o životu nekad a iz današnjeg ugla. Uz film Rajka Ljubiča, "Sve arende u sluge Ente" prema pripovijetki iz knjige, susreti su protekli u razmjeni dubokih emocija. Tako je knjiga T. Žigmanova pokrenula valove sjećanja, izmamila pokoju suzu, ponekad nostalgiju, i sigurno nikoga nije ostavila ravnodušnim. Uz miris "fanaka" sva su prela zaustavljala neko prošlo vrijeme s ljudima zagledanim ipak u budućnost. /K. Č./