Paulinum - za duhovna zvanja - Uredio: Dragan Muharem

Izlet u Petrovaradin i Karlovce

Mjesec svibanj svake godine iskoristimo za naš školski "majalis". Ove godine odlučili smo 21. svibnja pogledati petrovaradinsku tvrđavu, te obići Sremske Karlovce. Po dolasku u Petrovaradin pomolili smo se u crkvi Sv. Jurja, u podnožju tvrđe obišli smo nekada isusovački samostan a sada rezidenciju srijemskog biskupa. Upoznavši se s poviješću crkve i samostana krenuli smo u osvajanje petrovaradinske tvrđave. Nažalost, podzemne hodnike i prostorije nismo uspjeli vidjeti radi renoviranja ali smo obišli prirodoslovni muzej i druge znamenitosti.

Sljedeća destinacija: Tekije i Sremski Karlovci. U svetištu Gospe Snježne odmorili smo se nakon uspješnog pohoda na tvrđavu te izmolili krunicu u crkvi. U Karlovcima nas je dočekao domaćin, župnik dr. Ivica Čatić. Imali smo prigodu obići nedavno obnovljenu i blagoslovljenu kapelicu Mira te pravoslavnu bogosloviju i sabornu crkvu. Navečer smo sudjelovali na svečanoj misi koju je predvodio naš rektor u zajedništvu s ostalim poglavarima i župnikom. Nakon euharistije nastavili smo druženje s vjernicima te u kasnim satima pošli kući umorni ali puni lijepih doživljaja.

Susret s franjevcima

Na poziv subotičkog gvardijana fra Ivana Bošnjaka, u nedjelju, 24. svibnja, sudjelovali smo na svečanim misama na hrvatskom i mađarskom jeziku. Propovijedali su naši prefekti a mise je predvodio rektor mons. Josip Miocs. Svjedočanstvo svog duhovnog poziva iznijeli su maturanti Oskar Mesaroš i Vladimir Ahmetović, urednik ove stranice u odlasku. Franjevački duh i karizma osjetili su se ne samo u liturgijskom slavlju već i poslije na ručku, kod svečanog stola. Srdačno smo se zahvalili našim domaćinima koji nas svake godine ugoste i radosno se rastali uz pjesmu.

Te Deum laudamus...

"Tebe Boga hvalimo" himan je koji smo svečano otpjevali na misi u kojoj smo se, zajedno s profesorima i roditeljima, zahvalili Bogu na protekloj školskoj godini. U ime učenika riječ zahvale uputili su Benjamin Sunjog i Norbert Danji, trećaši koji će uskoro preuzeti "štafetu" od maturanata. U ime profesora zahvalio se rektor mons. Josip Miocs. Time je završena školska godina za prva tri razreda a maturantima preostaje još ispit zrelosti.

Proštenje u Aleksandrovu

Na blagdan Marije Majke Crkve hodočastili smo do Aleksandrova i sudjelovali u svečanoj misi proštenja koju je predvodio nekadašnji đak Paulinuma a sada skopski biskup mons. Kiro Stojanov. Zahvaljujemo i mons. Andriji Kopiloviću koji nas je pozvao i ugostio za večerom. Sutradan, rano ujutro, prije svog puta u Makedoniju, biskup Kiro je u sjemenišnoj kapeli predvodio misu radostan što se, barem u mislima, može vratiti u svoje dječačke dane koje je proveo u Paulinumu.

Postani i Ti dio zajednice Paulinuma!

Završavaš osmi razred i pitaš se što ćeš dalje? Aktivan si u župi i osjećaš klicu Božjeg poziva? Želiš stjecati znanje iz mnogih zanimljivih predmeta? Dođi i postani dio zajednice Paulinuma! Što trebaš učiniti? Ukoliko si zainteresiran, svoju odluku kaži župniku i on će ti pomoći. U dogovoru s direktorom gimnazije, mons. Josipom Miocsem, možeš doći pogledati zgradu, prostorije, školski program, dnevni red i pitati što god te interesira.

Paulinum je zgrada u kojoj su smješteni internat i škola. Škola je državno priznata i registrirana kao Biskupijska klasična gimnazija. Predmeti su isti kao u drugim gimnazijama, osim što je veći naglasak na klasičnim jezicima i vjeronauku. Nakon položene mature može se upisati bilo koji fakultet, a napose filozofsko - teološki. Osim što Paulinum nudi intelektualnu formaciju, velik je naglasak i na duhovnoj formaciji. Svakodnevni raspored uključuje jutarnju i večernju molitvu, pobožnost i misu. Sve detaljnije informacije glede upisa i potrebnih dokumenata možeš pitati putem e-maila: paulinum@tippnet.rs ili na broj telefona +381(0)24 553 610. Budi hrabar i odlučan. Želimo Ti svako dobro!