Duhovna zvanja

Ređenja u Subotičkoj biskupiji

Na blagdan sv. Ladislava, 28. lipnja, mons. dr. Ivan Pénzes za svećenike je zaredio četvoricu đakona, a dvojicu bogoslova za đakone. Sljedećega dana, na blagdan apostolskih prvaka Petra i Pavla, također u katedrali, za svećenika je zaređen još jedan đakon, vlč. Dragan Muharem. Još jedno ređenje slavljeno je u župnoj crkvi Srca Isusova u Bačkim Vinogradima, gdje je 5. srpnja za đakona zaređen bogoslov Szilárd Balcsák.

Prezbiteri:

Zoltán Kormányos je rođen 16. 08. 1984. u Senti, od oca Lászlóa i majke Ágnes Rehák. Srednju školu je završio u Čoki. Teološki studij završio je u Segedinu. Pripada župi Sv. Male Terezije u Senti. Sveti red prezbiterata primio je u subotičkoj stolnoj bazilici 28. 06. 2009.

Dániel Mester je rođen 12. 06. 1977. u Bečeju, od oca Imrea i majke Márie Major. U Segedinu je završio gimnaziju, a potom ondje i teološki studij. Pripada župi Sv. Mirka u Bačkom Petrovom Selu. Sveti red prezbiterata primio je u subotičkoj stolnoj bazilici 28. 06. 2009.

Dragan Muharem je rođen 29. 11. 1984. u Sisku, od oca Dragoljuba i majke Jelene Vučinac. Srednju školu završio je u Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji "Paulinum" u Subotici. Teološki studij završio je u Đakovu. Pripada župi Sv. Jurja u Vajskoj. Sveti red prezbiterata primio je u subotičkoj stolnoj bazilici 29. 06. 2009.

Róbert Pástyik je rođen 12. 06. 1978. u Vrbasu, od oca Mihalya i majke Anke Zaković. Srednju tehničku školu je završio u Kuli. Teološki studij završio je u Rimu. Pripada župi Sv. Jurja u Kuli. Sveti red prezbiterata primio je u subotičkoj stolnoj bazilici 28. 06. 2009.

Ferenc Zorád je rođen 12. 03. 1973. u Novom Sadu, od oca Mihálya i majke Magdolne Sztraka. Srednju stručnu školu završio je u Novom Sadu. Teološki studij završio je u Segedinu. Pripada župi Imena Marijina u Novom Sadu. Sveti red prezbiterata primio je u subotičkoj stolnoj bazilici 28. 06. 2009.

Đakoni:

László Baranyi je rođen 18. 08. 1982. u Bačkoj Topoli, od oca Lászlóa i majke Erzsébet Farkas. Srednju školu je završio u Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji "Paulinum" u Subotici. Teološki studij završava u Budimpešti. Pripada župi Presvetog Otkupitelja u Novom Orahovu. Sveti red đakonata primio je u subotičkoj stolnoj bazilici 28. 06. 2009.

Tibor Szöllösi je rođen 22. 03. 1984. u Novom Sadu, od oca Árpáda i majke Edite Milinszki. Srednju elektrotehničku školu je završio u Novom Sadu. Teološki studij završava u Budimpešti. Pripada župi Imena Marijina u Novom Sadu. Sveti red đakonata primio je u subotičkoj stolnoj bazilici 28. 06. 2009.

Szilárd Balcsák je rođen 22. 06. 1985. u Subotici, od oca Szilárda i majke Zsuzsanne Tóth. Srednju školu završio je u Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji "Paulinum" u Subotici. Teološki studij završava u Egeru. Pripada župi Srca Isusova u Bačkim Vinogradima. Sveti red đakonata primio je u crkvi u Bačkim Vinogradima 5. 07. 2009. /Zv/

S lijeva na desno: SLIKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tibor Szöll?si, Róbert Pástyik, Dániel Mester, Ferenc Zorád, Zoltán Kormányos, László Baranyi
Svećeničko ređenje u Srijemskoj Mitrovici

U srijemskomitrovačkoj katedrali-bazilici, u nedjelju 28. lipnja, biskup srijemski mons. Đuro Gašparović za svećenika je zaredio vlč. Ivana Rajkovića. Vlč. Ivan Rajković, do tada đakon, rodom je iz Petrovaradina, župe Sv. Roka.
Na svečanom misnom slavlju, koje je predvodio biskup srijemski, koncelebrirali su poglavari bogoslovnog sjemeništa, na čelu s rektorom mons. Josipom Bernatovićem i svećenici iz Srijema. Slavlju su nazočili roditelji ređenika, sestra, brojna rodbina, te župljani njegove rodne župe, bogoslovi, te brojni vjernici iz drugih župa Srijemske biskupije. U prigodnoj homiliji biskup Đuro je rekao kako je ovo veliki dan za Srijemsku biskupiju koja je sada bogatija za još jednog radnika na njivi Gospodnjoj. Obraćajući se ređeniku, biskup Đuro je rekao: Postat će sada taj pastir, prezbiter našem narodu Srijemske biskupije. Budi svjestan da je Krist onaj koji te je pokrenuo, a ti si bio dobre volje pa mu se predao ne znajući pravo što sve to sa sobom nosi. Bog te je tada uzeo ozbiljno i često te, i protiv tvoje volje, vodio i vodi putovima možda čak i punim rizika i neizvjesnosti. Isus Krist će te sada poslati k narodu. Pođi u svijet naše biskupije i budi hrabar i odvažan znajući da te prate molitve i podrška braće svećenika i svih Kristovih vjernika na tvom svećeničkom putu.

Liturgijsko pjevanje predvodio je mješoviti katedralni zbor, sa svojim solistima, pod vodstvom s. Cecilije Tomkić, katedralne orguljašice. Na kraju misnoga slavlja svim prisutnima, nakon biskupova blagoslova, novozaređeni vlč. Ivan Rajković je, prvi puta, udijelio mladomisnički blagoslov.
Ivica Zrno