Događanja u Subotičkoj biskupiji

Dvodnevna proslava proštenja na Hrvatskom Majuru

Proštenje sv. Marka Križevčanina na Hrvatskom Majuru ove se godine prvi put slavilo dva dana, 5. i 6. rujna.
U subotu navečer, 5. rujna, ondje je Mladež Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini organizirala svoj skup koji su započeli svetom misom u 18 sati koju je predvodio vlč. Dragan Muharem, prefekt sjemeništa ”Paulinum” u zajedništvu s preč. Željkom Augustinovim, župnikom iz Male Bosne te vlč. Miroslavom Orčićem. Na misi je sudjelovalo oko dvjesto mladih iz čitave Vojvodine a pridružili su im se i čelnici stranke te izaslanici koji su toga dana imali svoj skup u Subotici. Među gostima su bili i Ljerka Alajbeg, generalna konzulica i Anto Franjić, konzul savjetnik Generalnog konzulata R. Hrvatske u Subotici. Poslije sv. mise priređeno je druženje na salašu obitelji Gabrić, koja skrbi o ”Gabrićevom križu”. Goste je od križa do salaša prevozio svečani fijaker.

Sutradan, 6. rujna, održano je sad već tradicionalno proštenje, na istome mjestu kod Gabrićeva križa. Sv. Misu je predvodio preč. Željko Augustinov, župnik iz Male Bosne. On je ujedno i župnik Hrvatskog Majura, budući da i on teritorijalno pripada župi Presvetog Trojstva u Maloj Bosni. S njim su misu suslavili mr. Andrija Anišić i vlč. Dragan Muharem. Na misi se i ove godine okupilo preko tri stotine vjernika, sadašnjih i bivših stanovnika Hrvatskog Majura kao i vjernika i štovatelja sv. Marka Križevčanina iz okolnih sela kao i iz Subotice. U prigodnoj propovijedi, župnik Augustinov je podsjećajući na patnje i stradanja sv. Marka Križevčanina, ohrabrio okupljene da strpljivo i s ljubavlju nose životne križeve, jer to uvijek u konačnici donosi blagoslov kako pojedincima, tako i obiteljima i narodu. On je podsjetio da je prošle godine imenovan župnikom u Maloj Bosni neposredno pred proštenje na Hrvatskom Majuru, te tako ovim proštenjem obilježava na neki način i prvu obljetnicu svoga župnikovanja pa je stoga i prihvatio ove godine predvoditi misu proštenja. On je zahvalio okupljenom mnoštvu i braći svećenicima na sudjelovanju uz želju da se iduće godine okupimo u još većem broju.

Na misi su pjevali mladi iz Male Bosne uz pratnju tamburica, predvođeni Nelom Skenderović.

Za mene koji sam rođen na H r v a t s k o m Majuru i ondje proveo svoje djetinjstvo je doista radosni događaj što se proštenje ove godine slavilo dva dana. Neka zagovor sv. Marka Križevčanina, koji je za vrijeme studija u Rimu, uz potpis svoga imena dodao i riječ ”Croata”, izmoli blagoslov Hrvatskom Majuru i svim njegovim stanovnicima sadašnjim i bivšim, a daj Bože i budućim te se tako sačuva ne samo ime, nego i život, u tom jedinom selu s hrvatskim predznakom u R. Srbiji.
Andrija Anišić

Svečano proslavljeno Rođenje Blažene Djevice Marije u Doroslovu

U svetištu Majke Božje u Doroslovu, 8. rujna svečano je proslavljeno proštenje u nazočnosti mnoštva hodočasnika od kojih su onamo neki stigli već prethodnu večer.
Po ustaljenom rasporedu služile su se mise na njemačkom, slovačkom i hrvatskom jeziku. Svečano euharistijsko slavlje proštenja na mađarskom jeziku u 10 sati predvodio je biskup iz Gyora, mons. dr. Lajos Pápai. Slavlje je započelo veličanstvenim ophodom u kojem je Gospin kip od ”Bunarića” prenesen na glavni oltar, uz pratnju mnoštva barjaka i mladih obučenih u mađarske narodne nošnje. S biskupom gostom koncelebrirao je i domaći biskup mons. dr. Ivan Pénzes te brojni svećenici Subotičke i Zrenjaninske biskupije. Na misi su bili nazočni i generalni konzul R. Mađarske iz Subotice Ferenc Nagy kao i visoki dužnosnici mađarskih kulturnih, društvenih i političkih udruga iz Vojvodine kao i dobročinitelji koji su najviše doprinijeli da se to svetište vrlo lijepo obnovi. U prigodnoj propovijedi biskup Pápai je među ostalim rekao: Svatko traži Boga, priznao on to ili ne. Mnogi su samo vjernici u slobodno vrijeme. Isto tako mnogi ističu: ‘Isus - da, Crkva – ne, jer je puna grješnika’. Pa, ako je puna grješnika, naglasio je propovjednik, baš zato joj pripadamo jer smo i sami grješnici. Novija istraživanja pokazuju da su pravi vjernici najzdraviji ljudi. I sam Isus je rekao: ‘Došao sam da život imaju u izobilju da ga imaju’ (usp. Iv 10,10). Po tom istraživanju najgore prolaze oni koji ne žive dovoljno duboko svoju vjeru. Marijo, pokaži nam Isusa – Istinu. Pokaži nam Sv. obitelj! Pokaži nam Crkvu, kako bismo mogli biti pravi vjernici, pravi članovi svojih obitelji i pravi članovi Crkve, zaključio je propovjednik.
E. Richter

Sonta: Proslava sv. Lovre, zaštitnika župe

Kao i svake godine, vjernici župe Sv. Lovre željno iščekuju blagdan svoga zaštitnika – kirbaj. Cijela župa se na poseban način priprema trodnevnicom.
U nedjelju 9. kolovoza svečanu misu je predslavio mladomisnik vlč. Dragan Muharem iz Vajske u koncelebraciji arhiprezbitera Podunavskog arhiprezbiterata preč. Jakoba Pfeifera i domaćeg župnika vlč. Dominika Ralbovskog. Na sam blagdan, 10. kolovoza, svečano euharistijsko slavlje je predvodio gost iz Rima dr. th. Štefan Turansky, regional za srednju i istočnu Europu salezijanskog reda. Sudjelovanjem na proslavi sv. Lovre, vjernici su pokazali koliko štuju svojega zaštitnika. Lijepi broj djece, mladih i starijih u narodnoj nošnji, u prikaznoj procesiji dočarali su još više ugođaj ovoga blagdana. /Kristina Ralbovsky/

Proštenje u Svetozaru Miletiću

Na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, 8. rujna, proslavljeno je u Svetozaru Miletiću proštenje. Jutarnju svetu misu predslavio je župnik iz Bačkoga Brijega Davor Kovačević zajedno s domaćim župnikom Antalom Egedijem, a ministrirao je Nikola Knezi.
Na kraju mise župnik je zahvalio i pročitao imena 42 darovatelja za popravak krova župnoga ureda koji je rađen ovoga ljeta. Također je čestitao svojemu kolegi 16. obljetnicu svećeničkoga ređenja. Najavljen je i blagoslov križa na salašu obitelji Tereze i Tune Mandić.

Polovicom 18. stoljeća, trideset obitelji osnovalo je ovo selo. Znajući da ni jedna zajednica ne opstaje bez duhovne hrane, odlučuju sagraditi crkvu. Kao svoju patronu uzimaju najbližu Spasitelju, Njegovu majku, Blaženu Djevicu Mariju. U toj crkvi prvo krštenje je bilo 9. prosinca 1752. godine, od kada se vode crkvene knjige koje su sačuvane do danas. Tako se već dva i pol stoljeća Lemešani utječu Maloj Gospi u svojim molitvama. /Lucia Tošaki/

Međugorje: 20. Međunarodni molitveni susret mladih

Skupina mladih iz Kule, Selenče i Sonte, uputila se 2. kolovoza na Festival mladih u Međugorju, uz pratnju o. Antonija Turčanika, vlč. Dominika i Kristine Ralbovsky.
Mladi su bili smješteni u Čitluku, u Obiteljskom centru Ivan Pavao II. Program se svaki dan sastojao od predavanja, svjedočanstva, pjesama, molitve krunice i sv. mise. Svaku večer bilo je i klanjanje pred Presvetim, a ostalih dana, među ostalim, bilo je i predstavljanje mladih iz raznih zemalja, procesija sa svijećama po selu, predstava ”Vjerujem” zajednice Cenacolo, koja je na nas ostavila duboki dojam, a potom i oproštaj u srijedu 5. kolovoza. Susret je završio svetom misom na Križevcu, u četvrtak 6. kolovoza.

Tijekom tih nekoliko dana, naša mala skupina posjetila je zajednicu Sestara misionarki ranjene obitelji. Ovu družbu utemeljila je s. Josipa Kordić 2002. godine. Zatim smo posjetili Majčino selo, u kojem žive djeca bez roditelja i zajednicu ”Milosrdni Otac”, mušku zajednicu za odvikavanje od droge. Ove zajednice je utemeljio pokojni fra Slavko Barbarić. Dirljiv je bio doživljaj pješačenja na Podbrdo. Uz molitvu krunice, neki su bosi pješačili na brdo ukazanja.

Na samom Festivalu sudjelovalo je oko 40.000 mladih iz 70 različitih zemalja svijeta. Na sv. misama je svaki dan bilo oko 500 svećenika, a njih oko 100 je ispovijedalo. Naša se skupina svojim domovima vratila radosna duha, puna blagoslova od Gospe Međugorske. Zahvalni smo Bogu što nam je omogućio lijep boravak na ovom susretu, fra Miljenku Stojiću OFM, koji je bio brižljiv domaćin i svima onima koji su pomogli da nam ovaj susret bude na radost. /Miloš Vodeničar/

Pod zaštitu Tvoju – izložba u čast Majke Božje

Povijesno-istraživački odjel HKUPD-a ”Matoš” iz Plavne, priredio je 16. kolovoza u dvorani Vatrogasnog doma izložbu pod nazivom ”Pod zaštitu Tvoju”.
Cjelodnevna izložba organizirana u sklopu godišnjeg koncerta ovoga Društva, koji obilježava godinu i pol dana od svoga osnutka, zamišljena je kao prinos proslavi i svojevrsni produžetak blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije ili Velike Gospe. U postavci su se mogle vidjeti slike, knjige, kalendari, kipovi i drugi predmeti u čast Majci Božjoj. Naslov izložbe nije slučajan. Ovo je naziv jedne skladbe dr. Josipa Andrića koju je on 1965. godine posvetio Evici i Antunu Šarvariju i vlastoručno napisao: ”Pod zaštitu Božju i Majke Božje preporučam dragu Plavnu, da bude sačuvana od nesreće: poplave Dunava”. Plavni je tada prijetila velika opasnost, ali je ipak mimoišla. ”Matoš” želi u svom djelovanju sačuvati već gotovo zaboravljenu tradiciju naših predaka i razvijati kulturu i identitet naše zajednice. Stoga su ovakve izložbe, kao i svi kulturni i vjerski događaji, neizmjerno korisni. Toga je dana, u dobro osmišljenoj glazbeno-literarnoj večeri, po prvi puta nastupila mala dječja skupina recitatora, pjevača i plesača. Maleni Luka, Nataša, Ksenija i Toni razveselili su publiku. O izložbi, koja je zasigurno zaslužila veću pozornost, ipak najbolje svjedoče riječi župnika Josipa Štefkovića: Lijepa izložba u čast Majci Božjoj! Sve to svjedoči da su nam preci bili pobožni ljudi! Daj Bože da se u njih ugledamo, rekao je tom prigodom župnik. /Zvonimir Pelajić/

Mladomisnik Vejin, gost đurđinske župe

U đurđinskoj crkvi Sv. Josipa Radnika, 16. kolovoza župnu misu u 10 sati predslavio je mladomisnik Jovan Vejin. Zajedno s njim, euharistiju je suslavio i župnik Lazar Novaković. Župna zajednica se uz goste iz Subotice, okupila u lijepom broju.
Jovan je rođen 27. kolovoza 1980. u Bačkoj Palanci, gdje je godinu dana kasnije i kršten u pravoslavnoj crkvi Sv. Jovana Krstitelja. Kad mu je bilo devet godina, krenuo je na vjeronauk i u crkvu s prijateljem iz ulice. Veliki utjecaj na njegov život, osobito duhovni, imao je tadašnji bačkopalanački župnik, pokojni Lazar Ivan Krmpotić. Kasnije će u đurđinskoj župi ova suradnja, odnosno duhovno vodstvo, biti još intenzivnije. Tako će godine 1994. Jovan biti primljen u puno zajedništvo s Katoličkom Crkvom. Tu će tri godine kasnije upoznati karizmu Neokatekumenskog puta. O ovome događaju sam Jovan kaže kako ga je Gospodin po drugi put ”pronašao”. U Durđinu je ušao u Zajednicu kojoj i danas pripada, a to je ujedno i prva zajednica Neokatekumenskog puta u Subotičkoj biskupiji. Tu je, malo-pomalo, rastao u svojoj vjeri i otkrivao svoj poziv. U svojoj prvoj propovijedi u đurđinskoj crkvi, posvjedočio je o svome zvanju: Za vrijeme hodočašća mladih u Rim u Jubilarnoj 2000. godini sa Sv. Ocem Ivanom Pavlom II., odlučio sam uz Božju pomoć i rasuđivanje i podršku katehista, ponuditi svoju raspoloživost Gospodinu za poziv prezbitera.

Svoju bogoslovsku formaciju započinje u biskupijskom misijskom sjemeništu Redemptoris Mater u Puli. Ondje studira pet godina na filozofiji i teologiji. Zatim, prema planu Puta, ide na pastoralnu praksu. Tri godine provodi u različitim župama i biskupijama Hrvatske i Srbije, upoznajući život i rad na župi, te katehizirajući u raznim ekipama katehista. Sakrament Sv. reda primio je 6. lipnja ove godine u pulskoj katedrali. Sutradan je u Premanturi slavio svoju Mladu misu. Najesen će započeti poslijediplomski studij kanonskog prava u Veneciji. Durđinski župnik Lazar Novaković velikodušno je prihvatio ovo slavlje, te je srdačno izrazio dobrodošlicu svom mladom gostu. Neokatekumenska zajednica je priredila lijep doček mladomisniku Jovanu, za koju će on uvijek biti ”naš Jovica”.
Verica Dulić

Bač: Proštenje u franjevačkoj crkvi Uznesenja BDM

Blagdan Velike Gospe proslavljen je 15. kolovoza u franjevačkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Baču. Misno slavlje predslavio je župnik bačke crkve Sv. Pavla, vlč. Josip Štefković.
U propovijedi vlč. Josip je govorio o istini, koja se često zaobilazi raznim oblicima promidžbe, klevetama, diplomacijom, mudrovanjem. Lažno mudrovanje je veliko zlo, a dvolična mudrost - mač s dvije oštrice, upozorio je propovjednik, dodavši kako ljudi danas olako prebacuju vlastitu odgovornost i krivnju na druge i nisu spremni priznati učinjeno zlo, pokajati se, činiti pokoru i praštati jedni drugima. Svi hoće ostvariti na bilo koji način određeni uspjeh i karijeru, a zaboravljaju kako nigdje ne piše da čovjek mora uspjeti nego bi se morao truditi to postići. Pri tome se mora biti spreman i na žrtvu. U tome nam može biti primjerom i uzorom naša Gospa. Marija je, poslije Isusa, najveća božanska osoba koja nam može pomoći u svim poteškoćama. Ona nam je velika nada za našu sreću i sve plodove u životu, zaključio je vlč. Štefković. /Zvonimir Pelajić/

Djeca hrvatskih odjela ponovno na Bikovu

Djeca hrvatskih odjela OŠ ”Matko Vuković” iz Subotice i ove su se godine okupili na Bikovu posljednje subote mjeseca rujna.
Susretom zahvaljuju Bogu na proteklom ljetu i za sva druženja i ljetovanja koja su proveli zajedno na Jadranskom moru, zahvaljujući suradnji njihovih učitelja, nastavnika i roditelja te zahvaljujući pomoći udruge ”Stopa”, koju predvodi Mićo Skenderović. Bila je to njihova zahvala Bogu i svim dobročiniteljima koji su im omogućili ljetovanje, ali i molitva za blagoslov u novoj školskoj godini.

Susret je započeo sv. misom u crkvi Uznesenja BDM koju je predvodio domaći župnik Julije Bašić. S njim su Euharistiju suslavili mr. Andrija Anišić, dekan i p. Marijan Kovačević, p. Ivan Holetić, a slavlju su se pridružili i Željko Augustinov, Marijan Vukov te dr. Oskar Čizmar, koji su kao duhovnici pratili djecu na njihovu ljetovanju.

U drugom dijelu slavlja na salašu Grge i Gabrijele Tikvicki, djeca su izvela prigodni program pod vodstvom učiteljice Ane Čavrgov, a susret je završio domjenkom i druženjem i sportskom rekreacijom u dvorištu, dok su se neki oprobali i u jahanju. /A. A./

Proslavljena 113. obljetnica crkve Sv. Roka

Nakon veličanstvene proslave 100. obljetnice crkve 1996. godine, župljani župe Sv. Roka u Subotici obilježavaju svaku obljetnicu svoje crkve na jedinstven način. Naime, svake godine te nedjelje na misi sudjeluje i Subotički tamburaški orkestar. Tako je bilo i ove godine u nedjelju, 13. rujna o 113. obljetnici crkve.
Euharistijsko slavlje je predvodio preč. Julije Bašić, bikovački župnik zajedno s domaćim župnikom mr. Andrijom Anišićem. U prigodnoj propovijedi preč. Bašić je istaknuo kako je važno da svaki čovjek i svaki vjernik poštuje svoje korijene te bude vjeran svojoj narodnoj i vjerničkoj pripadnosti. Osobito je istaknuo potrebu zahvalnosti pradjedovima koji su tu crkvu gradili, uljepšavali i obnavljali, ali je na sadašnjoj i budućoj generaciji dužnost i obveza da za svoju crkvu, za svoj dom molitve vode brigu tako što će revno sudjelovati na nedjeljnim misama ali i materijalno podupirati.

U prikaznoj procesiji uz euharistijske darove umjetnica Josipa Križanović prinijela je svoju sliku pod nazivom ”Dužijanca” koja prikazuje mlade u bunjevčakoj narodnoj nošnji okupljene pred crkvom Sv. Roka. Tu sliku je za ovu zgodu darovala župi i župniku, kako je napisala u posveti. Na kraju mise župnik je zahvalio predvoditelju slavlja i svim vjernicima na sudjelovanju a na poseban način Stipanu Jaramazoviću, kojemu je čestitao što već punih pedeset godina tamburom slavi Boga i proslavlja naš narod. Župnik je također zahvalio tvrtki ”IVMARK” čiji su vlasnici Antun i Josipa Križanović, što su se zauzeli da se osvijetli i zadnji dio crkve Sv. Roka te su za tu zgodu darovali specijalni reflektor, tako da je crkva sada osvijetljena i sprijeda i s njezinog zadnjeg dijela. Subotički tamburaški orkestar je, kao i uvijek, predvodio Stipan Jaramazović, dok je orkestrom ravnala Sonja Berta. Orkestar je pratio sve pjesme na misi koje je pjevao župni zbor pod ravnanjem s. M. Jasne Crnković. Psalam je pjevala Martina Dulić. Kod ručka, župnik je zahvalio i Mariji i Stipanu Marjanušiću koji već petnaest godina na različite načine rade za dobrobit župne zajednice. /Zv/

Zahvala bivšem župniku Istvánu Dobaiju

Preč. István Dobai, župnik subotičke župe Sv. Jurja, oprostio se od svojih vjernika misnim slavljem 19. lipnja, nakon što je bio pastir ove župe punu dvadeset i jednu godinu. Preč. István Dobai imenovan je župnikom Sv. Katarine u Ludošu, te i nadalje obnaša službu ravnatelja Caritasa.
Za vrijeme svog službovanja u župi on je vrijedno radio, a podsjetimo se samo nekih pot-hvata. Prije svega, za vrijeme našega župnika uređen je prilaz za bolesnike u crkvu, restaurirana su crkvena vrata, izgrađene potpore u sakristiji, ojačani potporni zidovi uz crkvu, postavljeni novi crijepovi na dva mala tornjića (iz do-nacije), osiguran je balkon, ambon u svetištu, remontirani su crijepovi na južnom dijelu crkvenog krova, a urađena je i izmjena oluka, izgradnja galerije u sakristiji, obnova i restrukturiranje zimske kapelice, restauriranje orgulja (1996.), interna demontaža ispovjedaonice i restrukturira-nje iste u modernom stilu, priključenje plina u župni dvor i u zimsku kapelicu, adaptacija i modernizacija namještaja u župnom uredu, pisanje prijava na natječaje za donacije i niz drugih stvari. Preč. Istvan Dobai je od 1996. ravnatelj i glavni ekonom biskupijskog ljetovališta na otoku Sv. Jurja u Crnoj Gori. U istoj godini utemeljuje prvu skupinu župnih volontera Caritasa. Osim toga, 1998. godine bio je urednik katoličkog programa na gradskom radiju. Ne možemo zaboraviti one ratne godine, u kojima je naš župnik bio neumoran i revan zajedno s našim volonterima oko održavanja i uljepšavanja crkve. Osim župničkih obveza, od 1991. se prihvatio ravnateljstva biskupijskog Caritasa. U poslijeratnom razdoblju je osigurao iz inozemnih donacija veliku količinu humanitarne pomoći za život i preživljavanje siromaha u gradu i izvan grada. Godine 1993., zbog ekonomske krize, subotički Gerontološki centar je zatvorio tri svoja veoma frekventna kluba za stare osobe. Preč. Dobai nije se s tim pomirio, te je iz inozemnih donacija omogućio da se te ustanove ponovno otvore i budu na službu starima. Hvala u ime stotine i stotine staraca! U godini 2003. utemeljuje u Subotici ogranak Caritasa za kućnu njegu, s 12 službenika, koji besplatno skrbe o gradskim siromasima. Ta služba vrši djelo ljubavi u 750 obitelji odnosno kuća, sa starim, bolesnim i nemoćnim osobama. U istoj godini utemeljuje Klub Caritasa, koji broji 450 članova. Zahvaljujući njegovoj djelatnosti i ugledu, stečenih radom i poštenjem, inozemni donatori su poklonili povjerenje i omogućili da u Caritasu bude zaposleno 20 djelatnika. Na razini biskupije istaknuo se također utemeljujući ogranak kućne njege Caritasa, koji u Senti broji 8 djelatnika, u Malom Iđošu 2, u Kanjiži 4, te se broj zaposlenih u Caritasu povećao na 33 djelatnika. Gradske vlasti i socijalne ustanove prepoznaju vrijednost njegove revnosti i djelatnosti u Caritasu, te 2007. godine dobiva priznanje Pro Urbe.

Zahvaljujemo Vam za sve što ste nam kao župnik Sv. Jurja pružili i vodili nas putovima Božjega evanđelja. Hvala za sve što činite za stare, bolesne, nemoćne, siromašne i ostavljene osobe. Božji blagoslov neka Vas i dalje prati.
Gizella Skenderović

Caritasovi štićenici na Bunariću

Usprkos vrućinama u kolovozu, djelatnici i volonteri subotičkog Caritasa bili su angažirani u mnogim događanjima tijekom mjeseca kolovoza. Tako su 2. kolovoza bili na svetoj misi na Šupljaku kako bi posjetili novu župu našega ravnatelja, vlč. Istvána Dobaija. I posjeti korisnicima Caritasa bili su učestaliji jer smo ih pripremali za Bunarićko proštenje. Kao i svako godine, poslijepodnevna misa na dan proštenja za stare i bolesne uvijek je posjećena u velikom broju. Naši stari i bolesni, to jest svi korisnici Caritasove pomoći, imali su priliku za svetu ispovijed i pričest. Vrijeme je bilo lijepo, a oduševljenje i radost još veći. Kao i svake godine ”naši stari”, kako ih mi djelatnici i volonteri zovemo, išli su s Bunarića svojim kućama noseći sliku sv. Antuna. U Klubu Caritasa, na dan bl. Majke Tereze koja je zaštitnica našega Caritasa, 3. kolovoza, dodijeljene su licencije medicinskim sestrama Caritasa, kao i sestrama iz Sente. Na tom slavlju bili su i djelatnici iz Sente i Maloga Iđoša, članovi subotičkog Caritasa.
Roza Mikulić, volonterica Caritasa

Proštenje Sv. Roka

Župljani subotičke župe Sv. Roka svečano su u nedjelju, 16. kolovoza proslavili svog nebeskog zaštitnika.
Od 8 do 17 sati bilo je Euharistijsko klanjanje koje se već godinama prikazuje kao zadovoljština za grijehe pobačaja i kao vapaj Gospodinu za spas nerođenih. Na tu nakanu župnik Andrija Anišić predvodio je pola sata prije svete mise posebne molitve služeći se materijalima koje objavljuju Pavlini u Hrvatskoj. Svetu misu proštenja predvodio je mons. Marko Forgić, duhovnik sjemeništa ”Paulinum”, koji je ujedno i duhovni pomoćnik župe Sv. Roka. S njim su misili i domaći župnik te Dragan Muharem, prefekt sjemeništa ”Paulinum” dok je na raspolaganju za ispovijed bio Marijan Vukov, novi novosadski kapelan. U ovom slavlju sudjelovalo je i 16 trudnica sa svojim muževima i obiteljima koje su na kraju mise primile i poseban blagoslov, kako to predviđa obrednik ”Blagoslovi”. Na misi je pjevao župni zbor pod ravnanjem s. M. Jasne Crnković, uz orguljsku pratnju mr. Ervina Čelikovića.

Na ulazu u crkvu vjernici su toga dana mogli uzeti i prigodne materijale kao informaciju o stavu Crkve glede bračnog i obiteljskog morala kao i materijale koji potiču na akciju ”Pro vita – za život”, a protiv ”kulture smrti” koja se širi, protiv pobačaja, spiralom i tabletama ”Dan (jutro) poslije”. /Zv/

Proštenje u Nenadiću

Tradicionalno proštenje u Nenadiću kraj Sombora okupilo je u nedjelju, 13. rujna brojne mještane okolnih salaša, štovatelje Blažene Djevice Marije koji se okupljaju na blagdan Imena Marijina kraj kapelice koja ove godine slavi 80. obljetnicu postojanja.
Svetoj misi kod kapelice prisustvovalo je oko dvjesto vjernika, što domaćina a što njihovih gostiju. Svetu misu je služio je preč. Josip Pekanović, župnik somborske župe Presvetog Trojstva. On je u svojoj propovijedi, govoreći o liku Marije, majke Isusove, naglasio kako je ona uvijek željela biti u službi Božjeg plana. Zanimljivo je da je odluka da salaši Nenadić dobiju objekt ove vrste i veliko zvono donesena davne 1929. godine, na inicijativu nekoliko mještana s ovih salaša. Na spomen-ploči na ulazu u kapelu stoji: ”NA SLAVU BOŽJU, PODIŽE KAPELU R.K. NAROD NENADIĆ SALAŠA 1929. godine”. Među osnivačima upisani su: St. Gluvić, K. Logo i D. Jozić.
Vinko Janković